Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Når mødet med lokale gør en forskel

Når vi rejser, er det ikke kun naturen, der former vores oplevelser, men også mødet med mennesker. Hos Viktors Farmor har vi særligt fokus på at møde de lokale.
Gennem traditionel sang og dans lærer vi om Swazilands kultur. Foto Anna-Karin Johannsen

Skrevet af

Laura Lyhne Christensen

Laura er rejsekonsulent og sustainability coordinator for Viktors Farmor.

FN's definition på bæredygtig turisme

"Turisme, der tager fuldt hensyn til sine nuværende og fremtidige økonomiske, sociale og miljømæssige påvirkninger og imødekommer behovene hos både besøgende, industrien, miljøet og lokalsamfundene."

Sådan lyder definitionen af bæredygtig turisme hos FN’s World Tourism Organization. Den viser, at bæredygtighed handler om mere end klimaansvarlighed – nemlig også de økonomiske, sociale og kulturelle aspekter. Hos Viktors Farmor fokuserer vi særligt på at skabe meningsfulde møder mellem vores gæster og den lokale befolkning.

Hvorfor er mødet med lokalbefolkningen vigtigt?

At møde lokalbefolkningen er en del af vores DNA, og noget af det, som Kirsten Gynther Holm, grundlægger af Viktors Farmor, altid har vægtet højt. Det er både en berigende oplevelse for vores gæster, men vi ser det også som en vej til at fremme forståelse, udvikling og kulturel bevaring. Det er blandt andet det, som vores mission handler om:

"Ved at skabe særlige oplevelser worldwide hjælper vi medmennesker med at forstå fremmed natur og kultur og medvirker til at fremme forståelsen mellem folk i verden."

Med Carsten som rejseleder får man mulighed for at hilse på den venlige lokalbefolkning. Foto Carsten Willersted
Med Viktors Farmor får man mulighed for at hilse på den venlige lokalbefolkning. Foto Carsten Willersted

Kulturbevarelse gennem møder

En vigtig del af vores arbejde er at skabe muligheder for kulturudveksling, der styrker den lokale kulturbevarelse. Når vores gæster oplever de unikke traditioner, håndværk og historier, som findes rundt om i verden, opstår ofte en større respekt og interesse for de lokale kulturer – og det kan skabe motivation for at bevare de kulturelle skikke.

Når vi rejser, spørger vi os selv: Er besøget autentisk, og kan det bidrage til en positiv bevarelse af lokal kultur? Hvis et besøg opleves som iscenesat eller for turistisk, kan det have den modsatte effekt.

Med Viktors Farmor møder man blandt andet lokalbefolkningen i Peru. Foto Kirsten Gynther Holm
Kulturudveksling med de lokale styrker den lokale kulturbevarelse. Foto Kirsten Gynther Holm

Undgå såkaldte "human zoos"

Når vi planlægger en rejse, undersøger vi, hvordan kulturen bliver præsenteret for vores gæster, og om det foregår på en gensidigt respektfuld måde, så vi undgår såkaldte ”human zoos”. "Human zoos" betyder, at mennesker blot betragtes som fotomotiver. Det er essentielt for os, at interaktionerne foregår med respekt og omtanke.

Derudover vil vi gerne støtte lokale initiativer og økonomier. Vi spørger os selv: Hvordan kan vi give noget tilbage til lokalsamfundet? Det kan f.eks. være ved at spise på lokale restauranter, købe lokale varer eller samarbejde med sociale projekter, der støtter uddannelse, sundhed og andre vigtige områder. 

Klæde vores gæster godt på

Vi har et tæt samarbejde med vores lokale samarbejdspartnere og dygtige rejseledere, så vi får den størst mulige forståelse af forskellige traditioner og verdenssyn, som ellers kan føre til misforståelser. Her optræder vores partnere og rejseledere som kulturformidlere.

Viktors Farmors stifter Kirsten Gynther holm møder lokalbefolkningen i Panama. Foto Viktor Wibe Rasmussen
Mødet med lokalbefolkningen rækker ud over den traditionelle turistoplevelse. Foto Viktor

Vi prøver også at klæde vores gæster på så godt som muligt i form af destinationsspecifikke anbefalinger, som vi sender ud før en rejse, der bl.a. handler om lokale normer og værdier. Det er et projekt, som vi er i fuld gang med i skrivende stund - på et par håndfulde af vores destinationer sender vi allerede anbefalinger ud før afrejse.

Hos Viktors Farmor håber vi at inspirere til rejser, der giver dybde og skaber forbindelser, som rækker ud over den traditionelle turistoplevelse – for både gæster og de samfund, vi møder.

Læs flere artikler om ansvarlighed

Læs mere om bæredygtighed hos Viktors Farmor

  • Der kan godt være trængsel på Mekong deltaet små vandveje. Foto af Anders Stoustrup

    CSR og bæredygtighed

    Viktors Farmor udvikler sig hele tiden samtidigt med, at vi har nogle faste værdier, som vi arbej...
    Se mere
    Der kan godt være trængsel på Mekong deltaet små vandveje. Foto af Anders Stoustrup

    CSR og bæredygtighed

    Viktors Farmor udvikler sig hele tiden samtidigt med, at vi har nogle faste værdier, som vi arbej...
  • Plant et træ i Himalaya. Foto Viktors Farmor

    Plant et træ i Himalaya

    Se mere
    Plant et træ i Himalaya. Foto Viktors Farmor

    Plant et træ i Himalaya

  • Bæredygtigheds-politik

    Se mere

    Bæredygtigheds-politik

  • En af de mest karakteristiske lemurer, Catta lemuren, lever i flokke, hvor det er hunnerne, som bestemmer. Foto Hanne Christensen

    Dyrevelfærdspolitik

    Se mere
    En af de mest karakteristiske lemurer, Catta lemuren, lever i flokke, hvor det er hunnerne, som bestemmer. Foto Hanne Christensen

    Dyrevelfærdspolitik