Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Madagaskar

Madagaskar er Afrikas største ø med et utroligt dyre- og planteliv. Øen er næsten 1.600 km lang fra nord til syd - og den 4. største i verden. Opdag øen her.

Værd at opleve på Madagaskar

Madagaskar ligger ca. 500 km ud for Afrikas østkyst og har udviklet sig helt anderledes fra Afrika pga. sin adskillelse fra det afrikanske kontinent for mange millioner år siden.

Her findes hverken løver, giraffer eller andre af de pattedyr, som man normalt finder i Afrika. Derimod er øens største pattedyr: Den lille halvabe lemuren, som er endemisk - den findes kun på Madagaskar. Det er nemt at lade sig overraske på en rejse rundt på øen. 

Øen har et skær af Jurassic Park over sig. Selvom dinosaurerne er væk, findes endnu fossiler efter dem. Den uddøde Elefantfugl – verdens største fugl - levede her. Det var en strudseart, der har efterladt rester af sine kæmpestore æg på øen. 

Befolkningen er heller ikke, hvad man typisk forbinder med afrikansk, derimod er den af malaysisk/indonesisk afstamning. De oprindelige indbyggere tilbad naturreligioner, som stadig praktiseres nogle steder.

Senere kom arabere og afrikanere, der bosatte sig i kystområderne og satte sine spor på kulturen. Da portugisere og siden franskmænd koloniserede Madagaskar, bragte europæerne deres kultur, religion, sprog og francen som møntfod med sig.

Ligesom dyrelivet består af 80% endemiske arter, er også plantelivet helt specielt. For eksempel baobabtræet. Med sin rodlignende krone ligner det et omvendt træ. Og bregner er ikke blot små busklignende vækster, men store som træer.  

På en rejse i Madagaskar bliver man mødt af en imødekommende og venlig befolkning, selvom landet er et af verdens fattigste. Det er spændende at besøge små værksteder og lokale markeder for at få et indblik i kulturen og de mennesker, som bor her. 

Naturen er varierende fra frodige regnskove til store bjergmassiver og torneskove. Ved kysterne venter palmeklædte badestrande og en afslappende atmosfære. 

Komponentet kunne ikke vises

RequestID: 40004e82-0000-c600-b63f-84710c7967bb

Kort over Madagaskar

Landefakta

Areal: 587.000 km2

Hovedstad: Antananarivo

Møntfod: Ariary (a 5 iraimbilanja) - forkortes MGA

Sprog: Fransk, malagassisk

Tidsforskelfra DK: Sommer: +1 time (GTM +3, ingen sommertid)

Klima og vejr på Madagaskar

Hvornår besøger man Madagaskar?

Madagaskar har subtropisk klima, men med store variationer i temperaturer pga. sin langstrakte form. Det bedste tidspunkt at rejse til Madagaskar er oktober til april udenfor de varmeste og mest regnfulde perioder.

Da størstedelen af landet ligger over 900 meter, er klimaet relativt mildt. Der falder gennemsnitligt 60 mm regn i oktober, og temperaturen ligger typisk mellem 18 og 30 grader C. Nogle dage kan temperaturen komme op på 30-40 ºC midt på dagen.

Rejseinspiration om Madagaskar

Læs med om Madagaskar i vores artikelunivers. Bliv klogere på bl.a. det lokale køkken og de endemiske dyr på øen.

  • Der findes op mod 100 arter af lemurer, og de er alle endemiske for Madagaskar. Foto Esben Gynther

    Esbens Madagaskar

    Øen er et paradis af arter, der kun findes lige nøjagtigt her. Det er med til at gøre en rejse ti...
    Se mere
    Der findes op mod 100 arter af lemurer, og de er alle endemiske for Madagaskar. Foto Esben Gynther

    Esbens Madagaskar

    Øen er et paradis af arter, der kun findes lige nøjagtigt her. Det er med til at gøre en rejse ti...
  • På vejen gennem Ranomafana nationalparken kan vi nyde udsigten til det store vandfald. Foto Michael Høeg Andersen

    4 store oplevelser på Madagaskar

    Madagaskar, den smukke ø ud for Afrikas østkyst, gemmer på et unikt dyre- og planteliv. Vi har sa...
    Se mere
    På vejen gennem Ranomafana nationalparken kan vi nyde udsigten til det store vandfald. Foto Michael Høeg Andersen

    4 store oplevelser på Madagaskar

    Madagaskar, den smukke ø ud for Afrikas østkyst, gemmer på et unikt dyre- og planteliv. Vi har sa...
  • Verreaux's sifaka er endemisk for madagaskar. Foto Michael Høeg Andersen

    Madagaskars endemiske dyreliv

    Madagaskar er verdens fjerde største ø og ligger ca. 500 km ud for Afrikas østkyst. På øen finder...
    Se mere
    Verreaux's sifaka er endemisk for madagaskar. Foto Michael Høeg Andersen

    Madagaskars endemiske dyreliv

    Madagaskar er verdens fjerde største ø og ligger ca. 500 km ud for Afrikas østkyst. På øen finder...
  • På rejsen gør vi holdt ved små landsbyer og oplever markedslivet. Foto Michael Høeg Andersen

    Madagaskars køkken, kaffe og kryderier

    Rejs med gennem Madagaskars multikulturelle køkken med spændende smage og egnsretter. Hvilke rett...
    Se mere
    På rejsen gør vi holdt ved små landsbyer og oplever markedslivet. Foto Michael Høeg Andersen

    Madagaskars køkken, kaffe og kryderier

    Rejs med gennem Madagaskars multikulturelle køkken med spændende smage og egnsretter. Hvilke rett...
  • I midten af hovedstaden Antananarivo ses det gamle Dronningens palads, som er bygget højt over resten af byen. Foto Hanne Christensen

    Madagaskars historie

    Madagaskar med sine endemiske arter er et af de sidste steder på jorden, hvor mennesket bosætter...
    Se mere
    I midten af hovedstaden Antananarivo ses det gamle Dronningens palads, som er bygget højt over resten af byen. Foto Hanne Christensen

    Madagaskars historie

    Madagaskar med sine endemiske arter er et af de sidste steder på jorden, hvor mennesket bosætter...

Typiske spørgsmål før rejsen til Madagaskar

  • Hvad spiser vi på Madagaskar?

    Kylling, oksekød eller fisk med søde kartofler, ris og forskellige grøntsager er de typiske hovedmåltider. I turistområder findes også mere ”europæisk” mad. Befolkningen på Madagaskar er nogle af dem, der spiser mest ris i hele verden. Så de har naturligvis mange forskellige versioner af risretter.   

    Som et krydderiproducerende land er krydderier i madlavningen almindeligt, men ikke stærkt som i Indien.  

    Frisk frugt som for eksempel bananer er meget udbredt. Madagaskar dyrker selv kaffe, og man kan få en friskristet kaffe på små steder til en lav pris. 

    De mange forskellige folkeslag, der gennem tiden har bosat sig på Madagaskar, har også alle sat deres præg på det lokale køkken. Det har skabt et fusionskøkken med alt fra nudelretter, baguettes og i særdeleshed risretter.

  • Hvad er prisniveauet på Madagaskar?

    Prisniveauet på Madagaskar er generelt lavere end i Danmark. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 80-100 kr. En øl koster ca. 6-15 kr., og en sodavand/drikkevand ca. 6-8 kr. 

    Man bør ikke drikke vand direkte fra vandhanen, men derimod købe vand på flaske i supermarkeder - som er at finde mange steder, når man rejser rundt på Madagaskar. 

  • Hvad køber man på Madagaskar?

    Noget af verdens bedste vanilje og peber kan købes sammen med andre krydderier på Madagaskar. Så det er helt sikkert værd at holde øje med og måske købe med hjem til køkkenet eller som en gave.  

    Træskærerarbejder og evt. natursilke – det vil sige fra vilde og indsamlede silkeorme, er også meget flot og specielt for Madagaskar. Du finder også smukt broderede duge, som viser deres mange håndværkstraditioner. 

    Farverige tekstiler, udskårne zebu-figurer og håndlavede kurve af siv er også blandt populære souvenirs at købe med hjem fra en rejse til Madagaskar.

  • Hvem møder du på en rejse til Madagaskar?

    Der bor omkring 30 millioner mennesker på Madagaskar fordelt på over 18 etniske grupper. Så befolkningen er næste lige så mangfoldig som naturen. Hver etnisk gruppe har sine unikke traditioner, dialekter og skikke. Flere stammer oprindeligt fra enten Afrika eller Sydøstasien - og det oplever man på en rejse på Madagaskar både i madkultur og beklædning. 

    Mange madagaskere bor på landet og lever af landbrug, men større byer som Antananarivo tiltrækker flere unge og entreprenører. Derudover finder vi her også mange livlige og spændende markeder. 

    Flere steder bliver vi mødt af et "manao ahoana?", der betyder hej på malagassisk. Og folk er generelt venlige og imødekommende. 

    I syd på øen lever mange muslimer, og så er der flere katolske og protestantiske områder. Omkring halvdelen af befolkningen er kristne, fordelt nogenlunde ligeligt mellem protestanter og katolikker. 

    Den største etniske gruppe er Merina-folket, men du vil også støde på grupper som Betsileo og Sakalava. Ved Madagaskars sydvestkyst kan man møde det gæstfrie Vezofolk, der stadig lever som traditionelle fiskere med en rig kulturhistorie bag sig. 

    Hovedsproget på Madagaskar er malagassisk, men fransk tales også en del i de større byer. En mindre del af befolkningen taler bantusproget comorisk.

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne på Madagaskar

    Det er trygt og sikkert at rejse i Madagaskar. Men som et de mest fattige lande, skal man passe på sine penge på markeder og lignende. Og i øvrigt er det ikke en god idé at gå med dyre ure og smykker etc.

    Hygiejnen er god i alle turistområder på hoteller og restauranter. Mad fra gadekøkkener kan være bedst at undgå, ligesom man bør drikke vand fra flaske. 

  • Er vandreture i naturparker strabadserende?

    Alle i almindelig god form kan deltage på rejser med vandreture i naturparker. Men det er vigtigt at drikke meget vand, hvis temperaturen i åbne landskaber pludselig bliver høj. Drik meget, og søg skygge for at undgå dehydrering. 

  • Kan man bruge kreditkort på Madagaskar?

    Hæveautomater - ATM - virker kun sporadisk, så tag kontante i euro eller US dollars med og veksl lokalt i landet. 

  • Guidebøger, litteratur og film

    Både Bradts og Lonely Planet har gode guidebøger om Madagaskar. Bradt har en særlig guide om dyrelivet. 

    Kærlighedsromanen Pigen fra Madagaskar af den norske forfatter Frid Ingulstad. Den handler om en pige, der findes som hittebarn på en strand på Madagaskar og bringes til Norge. Udgivet på dansk af Lindhardt og Ringhof 2017. 

    Animationsfilmen Madagascar fra 2006 fra Dreamworks. En sød historie om skibbrudne dyr fra en amerikansk zoologisk have, der bortføres og sendes mod Afrika. De strander undervejs på Madagaskar. Her møder de lemurkongen Julien og finder ud af, at de hverken er i en zoologisk have eller Afrika.

Her skal du bo på din rejse i Madagaskar

Når vi rejser i Madagaskar bor vi på gode turistklassehoteller i hovedstaden Antananarivo og i lodges i betagende omgivelser.   

I midten af hovedstaden Antananarivo ses det gamle Dronningens palads, som er bygget højt over resten af byen. Foto Hanne Christensen

Gode turistklassehoteller og smukke lodges

Viktors Farmor bor på gode turistklassehoteller eller lodges med alle bekvemmeligheder. Internetforbindelser kan være lidt svingende. På den sydlige del af øen ved Isola bor man i en af verdens bedste lodges midt i den smukke natur.

Vidste du det om Madagaskar?

Baobabtræer kan lagre op til 120.000 liter vand i deres stamme – og på Madagaskar vokser seks ud af verdens otte baobabarter. De kaldes også “livets træ” og er et smukt og forunderligt syn.

Viktors Farmors rejser på Madagaskar

På en rejse rundt i Madagaskar med Viktors Farmor besøger vi forskellige nationalparker og ser en stor variation af lemurer, farvestrålende kamæleoner, baobabtræer og meget andet speciel natur. En stor del af dyrelivet er endemiske på øen - så vi kan kun dyrene her. Lokalbefolkningen besøges i forskellige egne af landet især mod øst og den sydvestlige del af den store ø. Udover både bjerg- og lavlandsregnskov vandrer vi i Isola Nationalparken med små, billedskønne grønne oaser og en kløft, der tåler sammenligning med Grand Canyon. 

6 nedslag i Madagaskars historie

500-tallet
De første malaysiske og indonesiske søfolk bosætter sig på Madagaskar. De næste par hundrede år støder afrikanere og arabere til.

1200-tallet
Den opdagelsesrejsende Marco Polo døber øen Madageiscar. 

1500-tallet
De første portugisere opretter forter og handelsstationer på Madagaskar. 

1700-tallet
Piraternes guldalder begynder med europæiske søfolk, der deserterer og opretter piratskjulesteder på øen. 

1896
Madagaskar bliver en koloni under Frankrig. 

1960
Madagaskar bliver selvstændig. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Madagaskar

  • Pas og visum

    Visum fås ved ankomst og koster 35 EUR, hvilket betales kontant. Passet skal være gyldigt 6 måneder udover opholdet.
    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Møntfoden hedder Malagasi Ariary (MGA). Der går ca. 1,7 kr på 1000 MGA. Kreditkort kan kun benyttes i store butikker og på hoteller, så det er en god idé at have kontanter på sig. Medbring Euro eller Dollars til veksling. Nogen steder gives bedre kurs ved store sedler (50 og 100 EUR/USD sedler).
    Der er hæveautomater i Antananarivo, Antsirabe, Manakara, Fianarantsoa og Tulear.

    Vær obs på i forbindelse med hjemrejsen, at der ikke kan bruges lokal valuta i afgangshallen, så husk at få brugt kontanterne eller få dem vekslet tilbage, inden I går gennem security.

  • Adventurerejse

    Dette er en Viktors Farmor adventurerejse.

    Der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på, at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende.

    Vejene er mange steder i dårlig stand, hvilket medfører langsom kørsel. Vær derfor forberedt på lange transportdage (10-11 timer inkl. stops). Dette gælder især Palmarium-Antananarivo, Antsirabe-Ranomafana, Ranomafana-Isalo og Isalo-Ifaty.
    Der er meget at se på undervejs på køreturene, da vi kører gennem afvekslende landskaber og hyggelige landsbyer.

  • Fysisk form på rejsen

    På grund af vandreturene i nationalparkerne er det nødvendigt med almindelig god fysisk form. Det forventes, at du kan gå mindst 5-8 km. om dagen.
    Terrænet i Ranomafana og Isalo nationalparkerne er kuperet og stierne er ujævne.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Landekoden for Madagaskar er 261. Den udgående internationale kode er 00. Skal man ringe fra Madagaskar til Danmark trykkes først 16 og efter ny klartone 45 samt nummeret.

    Mobiltelefon. Netværksdækningen er 70-90 % med den bedste dækning hos selskaberne Zain og Telma. Det koster over 20 kr. i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Sms koster 2,50 kr. at afsende og er gratis at modtage.

    Data/wifi. Husk at slå dataroaming fra på mobilen, da det kan være dyrt afhængig af selskab/aftale. Der er wifi på de fleste hoteller - hvis ikke på værelset, så ved receptionen.

  • Elektricitet

    Der er 127/220 volt i lysnettet. Danske el-stik er brugbare. Strømmen er ikke altid stabil på overnatningsstederne, men de fleste steder har en nødgenerator, der tændes under strømafbrydelser.

  • Drikkepenge

    På grupperejser betales drikkepenge til lokalguider og chauffører af Viktors Farmor – dog ikke på pousse pousse turen i Antsirabe. På restauranter og hoteller kan man give lidt ekstra, hvis man har været tilfreds. Det er bedst at give drikkepenge i Ariary, den lokale valuta.

  • Foto

    Lufthavne, politi, broer, regeringsbygninger og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

  • Prisniveau

    Et måltid mad på en restaurant koster ca. 40-50 kr. En øl/sodavand koster ca. 8-15 kr.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Madagaskar har et tropisk klima, men på grund af at størstedelen af landet ligger over 900 meter er klimaet relativt mildt. Regntiden er fra november til medio marts. 

    Fra medio marts til og med oktober ligger temperaturen på 20 og 30 grader. I marts, april og oktober kan temperaturen i den sydlige del af landet nogle dage komme op på 30-35 ºC midt på dagen. 

    Der kan være varmt og fugtigt på vandreturene:
    - Sørg for rigelig indtagelse af saltholdig væske (mindst tre til fem liter i døgnet (ikke alkohol)).
    - Sørg for supplerende salttilførsel (for eksempel chips og/eller salttabletter).
    - Klæd dig i let, luftig og løstsiddende beklædning (lette bomuldsstoffer).

     

     

  • Tidsforskel

    Madagaskar er i vores sommerhalvår en time foran Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Varm trøje til de kølige aftener

    - Evt. regntøj/regnslag

    - Lette vandrestøvler eller vandresko

    - Lange stømper til Ranomafana nationalparken (pga. igler)

    - Rejsedokumenter (f.eks. forsikring og fotokopi af pas (opslaget med foto))

    - Lommelygte

    - Kikkert

    - Mygge og insektspray

    - Vådservietter el. desinfektionsgel

    - Sollotion med høj faktor

    - Kasket eller solhat og solbriller

    - Badetøj

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - Malariaforebyggende medicin

    - Salttabletter

    - Dagtursrygsæk til at bære vand på vandreturene

    - Evt. køresygepiller

  • Sprog

    Vores lokale guider og kontaktpersoner i Madagaskar snakker både engelsk og fransk.

  • Indenrigsfly

    Selvom man har fået bekræftet tiderne på det bestilte indenrigsfly, sker det ofte at flytiderne ændres med kort varsel. Man kan således f.eks. komme ud for at skulle flyve om eftermiddagen i stedet for om morgenen og omvendt. Desuden er der ofte forsinkelser og aflysninger på indenrigsflyene.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om rejser til Madagaskar.

Ring til os 86 22 71 81