Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Kenya

Ordet safari stammer oprindeligt fra swahili og betyder direkte oversat til dansk karavanerejse. Og landet er i sandhed et overflødighedshorn af store og ægte naturoplevelser.

Værd at opleve i Kenya

I dag anvendes ordet safari ofte til at beskrive en rejse til Afrika for at opleve kontinentets natur og mange vilde dyr. Men safari er meget mere end at rejse – safari er at opleve; safari er at blive opslugt af naturen; safari er fuld af enestående øjeblikke. 

Kenya er det foretrukne land i verden, når du skal opleve den klassiske safarirejse i Afrika, for landet er i sandhed et overflødighedshorn af store og ægte naturoplevelser. Det er her, der er størst mulighed for at opleve The Big Five – næsehornet, løven, leoparden, elefanten og bøflen; det er her, du oplever The Big Migration – når millioner af gnuer, zebraer og gazeller vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya i jagten på vand og græs; og det er her, du oplever den mest enestående og storslåede koncentration af dyr i naturen, hvor de hører hjemme.   

Samtidig har Kenya en utrolig åben og gæstfri befolkning, hvor du altid bliver budt velkommen med hjertelige smil og smittende latter. Landet er hjemsted for nogle af de mest ikoniske stammer i verden, heriblandt masaierne, og på en rejse til Kenya kan du opleve de lokale stammer, der lever på samme måde, som de har gjort i generationer. Du får dermed et helt unikt indblik i en dagligdag, som ligger fjernt fra din egen.

En safari er en af de oplevelser, du aldrig glemmer, og som du vil fortælle og tale om igen og igen resten af livet. Faktisk kan du ikke komme på safari uden at opleve noget helt særligt – det kan være den betagende solopgang over savannen, som roligt vågner op, hvor solens varme stråler langsomt opløser de fine hvide skyer. Det kan være flokke af elefanter, der vandrer lige så stille af sted over de grønklædte sletter. Gazeller, der elegant springer gennem græsset. Løver, der ligger og indtager nattens bytte. Giraffer, der med deres karakteristiske bølgende gang nærmer sig vandhullet. Eller flokke af zebraer, der galoperer hastigt af sted.   

Hver dag på safari er speciel på sin helt egen måde. Oplevelserne vil være forskellige fra dag til dag, og du er på første parket til det vilde dyreliv. Indstil dig på, at du bliver ramt af den afrikanske syge – den går lige i blodet, og giver dig en følelse af hjemve, som kun kan holdes i ave, ved at du kommer tilbage til Afrika og livet på savannen igen og igen.  

Nairobi - Samburu - Mount Kenya - Nakuru - Masai Mara

Landefakta

Areal: 582.000 km2

Hovedstad: Nairobi

Møntfod: Kenya Shilling (a 100 cent) - forkortes KES

Sprog: Engelsk (off.) og Swahili (off.) - i alt ca. 60

Tidsforskelfra DK: Sommer: +1 time, vinter: +2 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Kenya?

Kenya er et af de få lande i verden, som Ækvator krydser gennem. Dag og nat er dermed nogenlunde lige lange, og landet har ikke de 4 årstider, som du kender fra Danmark. Derimod har man 2 sæsoner – enten er det tørt, eller også regner det. Kenya er delt med ækvator med stort set lige meget land på hver side og har et tropisk klima. Det er varmt og fugtigt ved kysten, tempereret i landet og meget tørt i den nordlige og nordøstlige dele af landet. Temperaturerne svinger over året fra 22–34⁰ i dagtimerne, og fra 9–14⁰ om natten. Den lange regnsæson er normalt fra marts–juni, og den korte regnsæson er normalt fra oktober–november. Men klimaforandringerne mærkes tydeligt hernede, hvorfor der ikke længere er noget der er ”normalt” og vejret er derfor ikke altid så forudsigeligt. Det betyder, at regnsæsoner og temperaturer kan variere fra år til år. I perioden januar–marts er der ofte tørt og varmt. Dagtemperaturerne vil ligge omkring 27-30º C. Det er perioden efter den korte regnsæson, og dermed kan der forventes et grønt og frodigt landskab. Græsset er dog stadig kort, hvorfor det kan være nemmere at få øje på dyrene. Perioden juni–september er den køligste periode i Kenya. Dagtemperaturerne ligger mellem 20–28º C, men morgenerne og aftenerne vil være køligere med temperaturer omkring 10–12º C. Det er i denne periode The Great Migration finder sted, når millioner gnuer, zebraer og gazeller vandrer i Serengeti–Mara økosystemet. I perioden november-december vil der typisk være varmt med dagtemperaturer på 24-34º C. Det er lige efter den korte regnsæson, hvilket betyder, at landskabet vil være grønt og frodigt. Det er i denne periode, at der kan opleves store elefantflokke i Masai Mara, da de typisk trækker sig væk, når zebraerne, gnuerne og gazellerne kommer fra Serengeti. Det er også i denne periode at mange fugle forlader Europa for at overvintre i Kenyas lunere klima.

Hvem møder du i Kenya?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Størstedelen af kenyanerne identificerer sig som kristne: 47,7% protestanter; 23,5% katolikker og 11,9% andre grene af kristendom. 11,2% er muslimer og de resterende 6% af befolkningen er fordelt på forskellige traditionelle religioner.

  • Masaierne er kendt for deres hoppende krigere. Foto Carsten Willersted

    Kenyas hoppende krigere

    Masaierne er et usædvanligt farverigt folk. At besøge dem er som at lande i en tidslomme, og besø...
    Se mere
    Masaierne er kendt for deres hoppende krigere. Foto Carsten Willersted

    Kenyas hoppende krigere

    Masaierne er et usædvanligt farverigt folk. At besøge dem er som at lande i en tidslomme, og besø...

Typiske spørgsmål før rejsen til Kenya

  • Hvad spiser vi i Kenya?

    Det kenyanske køkken er inspireret af flere forskellige lande, og hvert område i landet har sin egen ”nationalret” baseret på majs, madbananer, sorghum og hirse, og parret med forskellige slags grøntsager og kød.  

    På vores rejse vil du både opleve at få serveret vestligt, indisk og lokal mad. Når vi er på besøg hos Kikuyuerne vil vi deltage i madlavningen, hvor vi spiser deres lokale ret Githeri, som er en gryderet bestående af kartofler, majs og bønner. Derudover vil du smage den lokale barbecue Nyama Choma, som er grillet ged. 

    Vandet fra hanen bør du ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt. 

  • Hvad er prisniveauet i Kenya?

    Møntfoden i Kenya hedder shilling (forkortes KES). Der findes hæveautomater til Visa-kort i de større byer i Kenya. US$ kan medbringes, men vær opmærksom på, at det skal være nyere sedler (2013 og nyere), og at store sedler giver bedre kurs. 

    De fleste måltider på vores rejse er allerede inkluderet. For drikkevarer, og yderligere frokoster eller middage, beregn omkring kr. 100-150,- per person. 

    Sodavand: Ca. 10,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 5,- kroner) 

    Øl: Ca. 25,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 15,- kroner) 

    Vin: Ca. 200-300,- kroner på hotellerne (i supermarkeder omkring 100-120,- kroner) 

    Det er kutyme at give guider, tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende: 

    • Bagagebærere: 120/= KES (svarende til ca. 1,- USD) 
    • Barer & restauranter: 10% af regningens pris, dog afhængigt af regningens størrelse (jo højere regning, jo lavere procentsats)  
    • Guider: 600/= KES (svarende til ca. 5,- USD) per person per dag 
    • Stuepigen: 120/= KES (svarende til ca. 1,- USD) 
  • Hvad køber man i Kenya?

    Det er jo oplagt at købe souvenirs med hjem, så du har et evigt minde om en fantastisk rejseoplevelse. 

    Oplagte ting er de smukke perler fra Kazuri Beads; Masai-tæpper; håndskårne træfigurer; masker; batik; Kikois eller Khangas, som er lavet af farverigt vævet bomuld og kan bruges som sarong eller som dug; håndvævede kurve; kaffe og te. Der er nok at vælge i mellem på en rejse til Kenya! Tag altid gerne fat på rejseleder eller lokalguide, hvis du har spørgsmål til kvalitet eller andet.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Kenya?

    Det er trygt og sikkert at rejse i Kenya. Naturligvis skal du altid tage dine forholdsregler, og du kommer langt med sund fornuft (undgå at fremvise værdier offentligt, undgå at færdes i bestemte områder efter mørkets frembrud etc.).  

    Hygiejne:
    De steder, hvor vi bor, er maden af god kvalitet. I de første par dage skal du ikke spise rå fødevarer eller frugter, som ikke kan skrælles. 

    Malaria:
    Malaria skyldes en lille parasit, der lever i blodet, og overføres via en bestemt myggeart. Der er ikke transmission af malaria i højder over 2000 m. På vores rejser bor vi ikke i områder, hvor der er malaria. Inden du rejser til Kenya, så sørg dog for at tale med din læge om medicin mod malaria.  

    Der er krav om bevis for vaccination mod gul feber ved indrejse. Gul febervaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Vaccination mod Meningokoksygdom anbefales. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes. 

    Sikkerheden er øget de fleste steder, og du vil bl.a. opleve ved besøg i supermarkederne, at du bliver kropsvisiteret og skal vise indholdet af din taske. 

  • Kan jeg drikke vand fra hanen i Kenya?

    Vandet fra hanen bør du ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt. 

  • Er der elektricitet i de lodges, vi bor i?

    De fleste hoteller og lodges får elektricitet fra egne generatorer, der sjældent slukkes om natten. Men det kan ske, så husk at tage lommelygte med på ferien. Der bruges 240 volt, og der bruges 3-benede stik med et andet format end vores (ligesom i Storbritannien). Det er derfor nødvendigt at medbringe en adapter, eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Kenya.  

    Strømmen kan være lidt ustabil. Derfor kan det være en god idé at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis du f.eks. skal oplade batterier til kamera, telefon og video. 

  • Er der retningslinjer ift. Hvordan man skal gå klædt i Kenya?

    Kvinder bør ikke gå i shorts i byerne – ¾ bukser eller nederdel/kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde.  

    På safariturene bør du klæde dig i diskrete farver, der falder i med naturen. 

  • Hvad er tidsforskellen mellem Danmark og Kenya?

    Kenya er 3 timer foran GMT. Altså 1 time foran Danmark, når vi har sommertid og 2 timer foran Danmark, når vi har vintertid. 

    En anden form for tid eller tidsfornemmelse – ”African time” – er noget du må vænne sig til. Det betyder, at der i Kenya ikke er nogen, der tager det så nøje, om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, som er vant til at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom du har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må du affinde dig med at vente alligevel. Men så er det jo godt, du er i godt selskab.  

    Som et afrikansk ordsprog siger: ”In the Western World you have all the watches – in Africa we have all the time in the world.” 

  • Guidebøger, litteratur og film

    Litteratur:

    • Karen Blixen: ”Den Afrikanske Farm” 
    • Tom Buk-Swienty: ”Løvinden” 
    • Ernest Hemmingway: ”Sandt ved daggry” 
    • Corinne Hofman: ”Den Hvide Masai” 
    • Ngugi wa Thiong’o: ”Drømme i Krigens Tid” 

    Rejseguides:

    • Phillip Briggs: ”Kenya Highlights” 
    • The Bradt Travel Guide: “Kenya” 
    • The Rough Guide to Kenya 
    • Helm Field Guides: “Birds of East Africa” 
    • National Audubon Society: “Field Guide to African Wildlife” 

    Film:

    • Born Free 
    • I Dreamed of Africa 
    • Nowhere in Africa 
    • Out of Africa 
    • The First Grader 
    • The White Masai 


     

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Kenya

Eksklusive safariteltlejre

I Ol Pejeta Conservancy bor vi i en af de mest eksklusive safariteltlejre i Kenya. En beskyttet oase, der er omgivet af et vandhul, hvor vi er i første række til at opleve de vilde dyr drikke. I Masai Mara bor vi i luksustelte med trægulv, badeværelse og veranda.

Hoteller med høj standard

Vi har bestræbt os på at overnatte på nogle hoteller/lodges/camps, som har en høj standard, er hyggelige og har et personligt præg.   I byerne Nairobi, Nyeri og Nakuru bor vi på hhv. 3- og 4-stjernede hoteller. I Samburu National Reserve bor vi langs floden i rummelige telte med bad og toilet.

Vidste du det om Kenya?

Kenya var det første land i verden til at opfinde pengeoverførsler via mobilen. Mpesa blev opfundet i 2007 af en universitetsstuderende. Til sammenligning kom MobilePay til Danmark i 2013. 

5 nedslag i Kenyas historie

1885
Efter Berlin-konferencen i 1884–1885, hvor de europæiske stormagter opdeler Afrika mellem sig, får Storbritannien tildelt Østafrika.

1895
Den britiske regering grundlægger det Østafrikanske Protektorat – bestående af Kenya og Uganda – og åbner derefter det frugtbare højland for hvide bosættere. 

1920
Landet bliver erklæret britisk koloni.

1952-1960
Her oplever landet Mau Mau-oprøret. Det er et oprør mod den britiske koloni ledet af medlemmer fra Kikuyu-, Embu- og Meru-stammerne. De 2 oprørsledere – Dedan Kimathi og Jomo Kenyatta – lider hver deres skæbne. Kimathi bliver taget til fange og henrettet. Kenyatta bliver fængslet og bliver senere landets første præsident.

1963
Kenya opnår fuld uafhængighed 12. december 1963.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Kenya

  • Pas og visum

    Der skal søges om eTA inden afrejsen fra Danmark. eTA er en digital godkendelse på, at I må komme ind i Kenya. Denne søges online og koster pt 34 amerikanske dollars. Vejledning til ansøgningen udsendes i god tid inden afrejse.

    Viktors Farmor kan mod 950 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om eTA. 

    Pas skal være gyldigt seks måneder udover indrejsedatoen og have 2 blanke sider i ind- og udrejsestempel.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Der er krav om bevis for gul feber vaccination ved indrejse. Det er dog sjældent at det skal vises ved ankomst. Gul feber vaccinationen skal være givet senest ti dage før indrejse. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Møntfoden i Kenya hedder shilling (forkortes KES). Der går ca. 4,25 kr. på 100 shilling. De fleste valutaer kan veksles overalt i Kenya, men mange steder gives der en dårlig kurs for danske kroner. Det er derfor bedre at veksle penge hjemmefra. Der findes hæveautomater til kreditkort i Nairobi, men man kan ikke altid forvente, at de virker. Kreditkort accepteres på de fleste større hoteller og lodges samt souvenir-butikker, hvor der også mod en lidt dårlig kurs kan betales med USdollars (bemærk at amerikanske dollarsedler fra før år 2013 ikke godtages i Kenya). 

  • Telefoni og internet

    Mobiltelefondækningen kan svinge, alt efter hvor du befinder dig i Kenya. Det er dyrt at anvende sin mobiltelefon til at foretage og modtage opkald, sende sms, samt gøre brug af datatrafik – check med dit mobilselskab om dækning og priser i Kenya. Vi anbefaler, at du køber lokalt sim-kort og taletid, da det er forholdsvist billigere at ringe hjem på den måde.

    Landekoden for Kenya er 254.

    Der er internetadgang på de fleste hoteller i større byer samt på nogle af de større safarilodges/camps. På lodges og camps kan forbindelsen dog være upålidelig og lidt dyr.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Der er 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben (ligesom i Storbritannien) eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Kenya. Se flere detaljer ved at klikke her.

    Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon og kamera.

  • Drikkepenge

    På rundrejsen er drikkepenge til guider og chauffører inklusiv.

    I Østafrika er det kutyme at give tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Giv drikkepengene personligt, så du glæder den, som har betjent dig. Langt de fleste foretrækker drikkepenge i den lokale valuta, da de har svært ved at veksle dollars og andre valutaer. 

    Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

    • Bagagebærere: ca. 150 kenyanske shillings
    • Barer & restauranter: ca. 10% af regningens pris
    • Stuepigen: ca. 150 kenyanske shillings

    At give drikkepenge er en personlig ting. Det er helt naturligvis helt frivilligt, men du bør blot huske på, at de indgår som en naturlig og nødvendig del af hverdagen på det afrikanske kontinent.

  • Foto

    Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker.

  • Drikkevand

    Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt. Desuden får I udleveret 2 halvliters vandflasker om dagen i bilerne. 

  • Prisniveau

    De fleste måltider på rejsen er allerede inkluderet. For yderligere frokoster eller middage, beregn omkring kr. 100-150,- per person. For drikkevarer beregn omkring kr. 15-30,- for øl og sodavand, og ca. kr. 200,- for en flaske vin.

  • Bagage

    Bagage

    Medbring gerne en blød taske eller rygsæk frem for en kuffert, da pladsen er begrænset i minibusserne.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

    Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima og påklædning

    Vejret er som en god dansk sommer. Temperaturen ligger på ca. 10-15 grader om natten og 25-30 grader om dagen. Medbring gerne en regnfrakke, da regnskyl kan forekomme. 

    Kvinder bør ikke gå i shorts i byerne. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Dette gælder også mænd. En god løsning er den type lærredsbukser, hvor benene kan lynes af i varieret højde. Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med.

    På safariturene bør man klæde sig i diskrete farver, der falder i med naturen. Vær opmærksom på, at der kan være køligt om morgenen, så medbring gerne en varm trøje.

    Husk at medbringe en hat, kasket eller andet, der giver skygge for hovedet. Det kan være både varmt og solrigt i Kenya. 

  • Tiden

    Kenya er to timer foran Danmark, når vi har vintertid og 1 time, når vi har sommertid.

    En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Kenya ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til.

    Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

    Som et afrikansk ordsprog siger:

    ”In the western world you have all the watches – in Africa we have all the time”

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    • God lommelygte, evt. pandelampe + ekstra batterier
    • Kamera og kikkert
    • Insektspray
    • Sollotion med høj faktor
    • Kasket eller solhat
    • Lille turrygsæk
    • Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser
    • Badetøj
    • Varm trøje
    • Småproviant, f.eks. kiks
    • En rulle toiletpapir
    • Fotokopi af pas (opslaget med foto)
    • Evt. fotokopi af flybillet
    • Stofposer
    • En god solhat

      Medbring IKKE:
    • Plastikposer. De er ikke tilladt at indføre i Kenya
    • Sæbe og badehåndklæder. Det er på hotellerne. 
  • Tyveri

    Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

  • Adventurerejse

    Rejsen Carstens Kenya er en Viktors Farmor adventurerejse. En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kenya.
Ring til os 86 22 71 81