Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Estland

Estland er et spændende og kontrastfuldt land. Esternes historie går tusindvis af år tilbage, og esterne er et stolt folkefærd, der holder både gamle og nye traditioner ved lige. 

Værd at opleve i Estland

Udover at være et traditionsrigt land, er Estland samtidigt et ultra-moderne land, der ofte går forrest, når det kommer til teknologiske nybrud og opfindelser.  

I hovedstaden Tallinn findes begge dele: Moderne restauranter og it-virksomheder ligger side om side med de historiske bygninger, og byen har både gammeldags charme og en moderne stemning. Tallinn byder desuden på et væld af interessante og unikke seværdigheder: Man kan bl.a. besøge Alexander Nevsky katedralen eller lægge vejen forbi stedet, hvor det danske flag efter sigende faldt ned fra himlen under et korstog i 1219.  

Tallinn betyder i øvrigt danskernes by eller borg. Og i den gamle bydels inderste kerne findes en del ”danske” seværdigheder – bl.a.  Den Danske Konges Have med Cafe Dannebrog, der har vores danske flag som kendetegn. Den skandinaviske forbindelse ses også ved, at møntfoden i Estland, indtil landet i 2011 indførte euroen, hed kroon, altså kroner som i det øvrige Skandinavien. 

Desuden er Tallinn en hyggelig og charmerende lille storby med massevis af krogede, brostensbelagte gader. 

Rejser man udenfor storbyen, er der spredt omkring i landet adskillige smukke herregårde og slotte. For eksempel Kadriorg slottet, der blev opført i 1718 af den russiske zar, Peter den Store. Desuden er omkring halvdelen af Estland dækket af skov, og dette giver mulighed for et fantastisk dyreliv: brune bjørne, elge, bævere og vildsvin for at nævne nogle. Landet har i alt fem nationalparker, og i mange af disse findes store moser. Over moserne er der ofte lagt stier, så man kan udforske dem uden at få våde sko.  

De mange moser og lavtliggende sumpområder danner tørv og spagnum, der også finder vej til danske haver gennem firmaet Pindstrup Mosebrug, som har datterselskaber i Estland og Letland. 

Kort over rejsen til Talinn, Riga og Vilnius

Landefakta

Areal: 45.228 km2

Hovedstad: Tallinn

Navnet, Tallinn, betyder "danskernes by" eller "danskernes borg"

Møntfod: Euro (a 100 cent) - forkortes til EUR

Sprog: Estisk (off.), russisk, ukrainsk, finsk, estlandssvensk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Estland?

Estland er et lille land på størrelse med Danmark. Landet har en lang kyststrækning ved Østersøen og den Finske Bugt og omkring 1500 øer. Det er overvejende fladt, men i syd er der bakkede områder.

Estland har både kyst- og fastlandsklima, og der er fire lige store årstider. Hvis man ikke ønsker at pakke sig helt ind i varmt vintertøj, kan man besøge landet fra april til oktober måned. I foråret og efteråret ligger dagtemperaturerne omkring de 10-15 grader, mens juni-august er en smule varmere med gennemsnitstemperaturer omkring de 19 grader.

Næsten en tredjedel af landet er sumpjord. Mere end 40% er dækket af skov, og derfor finder man et meget varieret og spændende fugle- og dyreliv i landets natur. 

Estland har over tusind søer, hvoraf Peipus er den største, og sammen med floden Narva danner en slags grænse til Rusland i øst. Der strides dog om grænserne mellem de to lande. 

Hvem møder du i Estland?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. I Estland finder man cirka 69% etniske estere og 25% etniske russere – derudover kommer mindretal af finner, hviderussere og ukrainere.

  • Tallinn - danskernes by

    Det er velkendt for de fleste, at det var i Estland, Dannebrog iflg. legenden faldt ned fra himle...
    Se mere

    Tallinn - danskernes by

    Det er velkendt for de fleste, at det var i Estland, Dannebrog iflg. legenden faldt ned fra himle...
  • Fridag i Tallinn

    Mulighederne er mange i Tallinn, der byder på et væld af spændende oplevelser. Her er 10 bud på,...
    Se mere

    Fridag i Tallinn

    Mulighederne er mange i Tallinn, der byder på et væld af spændende oplevelser. Her er 10 bud på,...

Typiske spørgsmål før rejsen til Estland

  • Hvad spiser vi i Estland?

    På begge rejser til Baltikum prioriterer vi at spise på lokale restauranter, og derigennem stifter vi et bredt bekendtskab med de baltiske madtraditioner. Måske finder man elg eller vildsvinekød på menuen i Estland.  

    Vi anbefaler desuden, at man smager den estiske nationallikør Vana Tallinn, der er en sød, rombaseret likør.  

    Har man en sød tand, kan man bestille en skål kama. Det er en sød, grød-agtig dessert, der er baseret på yoghurt og en række mel-sorter.

  • Hvad er prisniveauet i Estland?

    Et frokostmåltid koster omkring 75-100 kr. Sodavand for cirka 15 kr og en stor øl til omkring 30 kr.  

  • Hvad køber man i Estland?

    Likøren Vana Tallinn (en rombaseret, sød likør) er værd at finde plads til i kufferten, derudover finder du mange ravsmykker og smukt kunsthåndværk. Chokolade og marcipan fås også i rigtig god kvalitet.  

    Smykker samt strikkede sokker og sweatre er der også rig mulighed for at finde. Der er nok at blive fristet af i landet! 

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Estland?

    Estland er et meget trygt land at rejse i, og man kan sagtens begive sig på eventyr på egen hånd.  

  • Hvor mange penge skal jeg have med?

    Estland bruger euro. På Viktors Farmors rejser til Estland er morgenmaden og enten frokost eller aftensmad inkluderet langt de fleste dage. Derfor er det nok at skulle købe et enkelt måltid de fleste dage. Restaurantpriserne er typisk lidt billigere end i Danmark. Dertil kommer lidt penge til eventuelle souvenirs og køb af drikkevarer.  

  • Er rejserne til Estland specielt fysisk krævende?

    Nej, rejserne til Baltikum er ikke specielt fysisk krævende. Det er godt at have bentøjet i orden til at kunne klare byvandringer på nogle timer. I de gamle bydele vil underlaget tit være brosten, og derfor kan det være en god idé af medbringe et par kondisko eller andet passende fodtøj.  

  • Guidebøger, litteratur og film

    Bog: Turen går Til Estland, Letland og Litauen, Karin Larsen, Politikens Forlag 2020

    Grænsen - En rejse rundt om alle Ruslands grænselande. Herunder Estland, Letland og Litauen, Reportager og rejsebeskrivelser af Erika Fatland, Informations Forlag 2018. Giver et utroligt godt indblik i landene og deres historier. Derudover smukke rejsebeskrivelser. 

    Den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanens roman Renselse, Rosinante 2013, er et moderne, estisk mesterværk, der har modtaget priser i flere lande. Romanen omhandler de to kvinder Aliide og Zara, men er samtidigt en fortælling om Estland og Estlands historie.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Estland
Tallinns smukke gamle bydel. Foto Viktors Farmor

3- og 4-stjernede hoteller

På 7-dages rejsen til Estland, Letland og Litauen, bor vi på 3-stjernede turistklassehoteller. På 13-dages rejsen, hvor vi har lidt mere fritid og et mindre stramt program, har vi bedre tid til at nyde gode hoteller, og derfor bor vi her på 4-stjernede hoteller, der i flere tilfælde har spa.

Vidste du det om Estland?

Det populære online samtaleprogram Skype blev opfundet i Estland af en ester og en dansker i fællesskab. 

Viktors Farmor i Estland

Viktors Farmor har flere forskellige rejser til Estland – i kombination med Letland og Litauen. 

Vores klassiske er en 7-dages rejse rundt i Baltikums hovedstæder Tallinn, Riga og Vilnius. Alle byerne byder på UNESCO-beskyttede, historiske bydele, som er spændende at udforske. Du får højdepunkter med fra Estland, Letland og Litauen, og vi dykker ned i både kultur, historie og store naturoplevelser. Letland ligger nemlig inde med nationalparken Gauja på ca. 90.000 hektar. Og her finder vi flere borgruiner, bl.a. Turaida som oprindelige blev bygget i 1214. Derudover oplever vi den berømte korshøj med over 100.000 kors, Den Dansk Konges Have i Tallinn, og vi tager på en sejltur på Galvésøen og ser Trakai-slottet.

Vi har også en uge lang julerejse til Estland, Letland og Litauen. Her starter vi i Estland, hvor vi bl.a. skal bruge tid i Tallinn og besøge Kadriorg. I Letland oplever vi bl.a. Riga, hvor vi besøger et hyggeligt julemarked, en nationalpark og den spændende borgruin Sigulda. Vi slutter af i Litauen, hvor vi besøger en helt særlig korshøj og er på byrundtur i Vilnius. Vi har pakket rejsen ind i et hyggeligt vinterlandskab med et strejf af den hyggelige julestemning, som vi støder på flere steder på rejsen. 

Den Store Baltikumrejse bruger vi hele 13 dage på at udforske Estland, Letland og Litauen. Vi oplever de samme højdepunkter som på 7-dages turen, men tager os bedre tid og oplever flere mindre byer og mere af landenes storslåede natur. Derudover er der sat tid af til, at man på egen hånd kan udforske hovedstædernes mange seværdigheder.   

5 nedslag i Estlands historie

1219
Valdemar Sejr erobrer Tallinn og det nordlige Estland. I den forbindelse falder det danske flag efter sigende ned fra himlen d. 15. juni. 

1940
Sovjetunionen besætter Estland i 1940, og tusindvis af estere sendes i arbejdslejre i Sibirien. 

1991
Estland erklærer sig d. 20. august uafhængig af Sovjetunionen, der efter kort tid også anerkender selvstændigheden. 

2004
Estland bliver medlem af EU og NATO.

2016
Estland bliver den første tidligere sovjetrepublik, hvor homoseksuelle får lov at blive registrerede partnere. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Estland

  • Pas og visum

    Estland, Letland og Litauen kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdet, og der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Valutaen i Estland, Letland og Litauen er euro (EUR). Alle gængse kreditkort accepteres. Dog er det – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres. 

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Estland, Letland og Litauen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejserne er ikke egnet for bevægelseshæmmede, da der bl.a. indgår flere byvandringer. Det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen, samt håndtere din egen bagage. 

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Der er god mobildækning i alle tre lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

    Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.

  • Elektricitet

    I Estland, Letland og Litauen anvendes strøm med en spænding på 220-230 V, hvilket er det samme som i Danmark. De fleste steder benyttes stiktype C og F, som er kompatible med danske stik, så en adapter er som regel ikke nødvendig.

  • Drikkevand

    Vand fra hanen er som regel helt fint at drikke i større byer som Tallinn, Riga og Vilnius. I nogle landlige områder kan vandkvaliteten variere, og her kan det derfor være en god idé at drikke flaskevand. 

  • Drikkepenge

    Drikkepenge er ikke en fast forventning, men de bliver ofte modtaget med glæde som en påskønnelse af god service.

    Drikkepenge til chauffører og lokalguider er inkluderet i prisen på alle Viktors Farmors grupperejser.

  • Foto

    Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer af mennesker. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov. 

    Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

  • Prisniveau

    Prisniveauet i Estland, Letland og Litauen er generelt lavere end i Danmark, men der er forskelle mellem de tre lande og mellem storbyer og landområder.

    Måltider:

    • Et måltid på en lokal restaurant koster typisk 50-100 DKK, mens en middag på en mere eksklusiv restaurant kan koste 150-250 DKK.

    Kaffe og øl:

    • En kop kaffe koster omkring 10-20 DKK, afhængigt af stedet.
    • En lokal øl på en café eller restaurant koster typisk 15-30 DKK.

    Indkøb:

    • Dagligvarer og snacks er billigere end i Danmark, især lokalt producerede produkter.

    Generelt er Litauen det billigste af de tre lande, mens Estland, især i Tallinn, har lidt højere priser, der nærmer sig vesteuropæisk niveau. Letland ligger midt imellem.

  • Bagage og håndbagage

    Bagage bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indcheckede bagage.

    Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Estland, Letland og Litauen har et tempereret klima med fire tydelige årstider:

    • Sommer (juni-august): Somrene er milde til varme med temperaturer på omkring 18-25°C. 
    • Efterår (september-november): Efteråret byder på køligere temperaturer på 5-15°C. 
    • Vinter (december-februar): Vintrene er kolde med temperaturer fra -5°C til -15°C, især i Estland og det nordlige Letland. Sne er almindeligt. 
    • Forår (marts-maj): Foråret er køligt med temperaturer på omkring 0-10°C. 

    Vejret kan være uforudsigeligt, især i kystområderne, så lag-på-lag-tøj og en let regnjakke er altid en god idé at pakke, uanset årstiden.

  • Tidsforskel

    Estland, Letland og Litauen én time foran Danmark. De tre lande følger også sommertid, hvilket betyder, at tidsforskellen forbliver den samme hele året rundt.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vindtæt jakke

    - Vækkeur (hvis man ikke har et på telefonen)

    - Paraply/regntøj hvis vejrudsigten lover regn

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode gå/vandresko

    - Kasket eller solhat + solbriller

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Estland.
Ring til os 86 22 71 81