Værd at opleve i Wales
Som en bjergrig halvø vest for England ligger Wales. Landet er en del af Storbritannien, men har et indre selvstyre. Du har måske set det walisiske flag blafre i vinden og spekuleret på, om det rent faktisk viser en rød drage på en grøn og hvid baggrund. Det gør det – og Wales er det eneste land udover Bhutan med en drage på sit flag. Legenden fortæller, at den røde drage sover under de høje bakker og bjerge i den nordlige del af landet.
Et stort trækplaster er den storslåede natur, som Wales har i overflod. Her er både vilde kyststrækninger, charmerende strande, dybe dale og betagende bjerge.
Snowdonia er den nok mest kendte walisiske nationalpark, og her finder du Snowdon, der med sine 1.085 meter er det højeste bjerg i England og Wales. Sir Edmund Hillary trænede i 1950’erne på Snowdon, inden han besteg Mount Everest, men det skal dog ikke afskrække nogen – du kan bestige Snowdon på vandreferie med Viktors Farmor, så bjergbestigerevner er heldigvis ikke en forudsætning for at nå toppen. Toppen kan også nås med en togtur gennem det dramatiske landskab. Og fra toppen af Snowdon kan du se langt, såfremt vejret er samarbejdsvilligt: Til det Irske Hav, Menai-Strædet, øen Anglesey og endda helt til The Isle of Man på en meget klar dag.
Udover den smukke natur, har Wales også en rig kulturhistorie at byde på. Der findes begravelsespladser fra bronzealderen, forte fra jernalderen og borge fra middelalderen. Menai-hængebroen, designet af ingeniøren Thomas Telford og indviet i 1826, fører til øen Anglesey. Menai-strædet, der adskiller Anglesey fra fastlandet, er et smalt farvand eller sund, der sin størrelse på trods kan være udfordrende at navigere i på grund af sine ”Swellies” – små hvirvelstrømme, der opstår efter højvande. Det siges, at admiral Horatio Nelson trænede sine officerskadetter på Menai-strædet, fordi de ville kunne navigere i alle farvande, hvis de mestrede de sværeste dele af strædet. Med en moderne båd er der dog ingen problemer forbundet med at sejle på strædet. Det ville også være en skam at gå glip af, da dyrelivet i området er rigt og kan byde på sæler, marsvin, delfiner samt en masse havfuglearter.
Klimavejr
Hvornår besøger man Wales?
Typiske spørgsmål før rejsen til Wales
-
Hvad spiser vi i Wales?
Walisisk rarebit eller rabbit er en specialitet fra ca. 1700-tallet og nydes som en stor snack eller et lille måltid – og gerne med et godt glas stout til. På trods af navnet, har retten intet med kanin af gøre. Dybest set er rarebit ristet brød med en modnet cheddarsauce med sennep hældt over. Det smager uforskammet godt, og det er absolut værd at prøve på en rejse.
Efter en lang vandredag trænger kroppen til en god solid aftensmad for at restituere. Vi foreslår en tallerkenfuld ”cawl” – der også kaldes ”lobscows” nogle steder i det nordlige Wales. Cawl er en gryderet ofte lavet med lam og forskellige grønsager. Man spiser lam året rundt i Wales, men cawl kan også laves med oksekød eller skinke.
Vil du gerne springe kødet over, kan en Glamorgan Sausage måske friste. Det er en walisisk grøntsagspølse lavet med bl.a. Caerphilly ost og porrer, paneret i brødkrummer. Vi kan også anbefale Welsh cakes og Bara brith - sidstnævnte er en kage med tørret frugt, der har trukket i en lage af te natten over.
Vand fra hanen er af varierende kvalitet og smager nogle gange lidt af klor. Det er selvfølgelig altid muligt at købe flaskevand.
-
Hvad er prisniveauet i Wales?
Møntfoden i Wales er britiske pund (GBP). Alle gængse kreditkort accepteres i Wales. Dog er det – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres. Der er hæveautomater i de større byer.
Prisniveauet for mad, øl, vand og sodavand er ca. det halve af priserne i Danmark. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 100-150 kr., og billigere på pubs.
-
Hvad køber man i Wales?
Du finder meget smukt håndværk i Wales. Hvad med en walisisk kærlighedsske eller ”love spoon”. Det er fine skeer skåret ud i træ med forskellige fine detaljer. Ifølge gamle sagn var det mænd, som skar en ske ud af et enkelt stykke træ med forskellige mønstre og gav det til den pige, som han gerne ville giftes med.
Den mest populære walisiske ost hedder Caerphilly, og den kan bestemt være værd at pakke med hjem til tasken.
En anden spiselig souvenir, som kan pakkes med hjem, er der spændende kager. Her kan vi nævne welsh cake og bara brith. De kan begges købes i flere supermarkeder, så de er pakket og klar til tasken. Welsh cake er en af de mest traditionelle og minder mest om en scones, men skiller sig ud på flere måder. Den kan både spises varm og kold.
-
Hvem møder du i Wales?
Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Wales fremhæves ofte for sin naturlige skønhed, men der er ingen tvivl om, at det walisiske folk har en stor del af æren for landets særlige charme. På de livlige pubber møder man de lokale og kan få en snak over en ”pint”. Tales der walisisk, kan det dog være en kende svært at følge med i samtalen. Sproget har rod i det keltiske sprog, der blev talt i romertiden. Ca. 20 % af befolkningen taler eller har kendskab til sproget, men heldigvis for os taler waliserne også engelsk, så vi kan sagtens begå os.
Apropos det med sproget: Ved Menai-strædet på øen Anglesey ligger en walisiske by, der har et af verdens længste bynavne, kun overgået af en by i New Zealand: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Navnet stammer fra 1800-tallet, hvor man ønskede at trække turister til byen. Kan man udtale dette bynavn uden problemer, må man siges at mestre det walisiske sprog.
Waliserne er stolte over deres keltiske ophav – og har en levende kultur med rødder helt tilbage i legenderne om Kong Arthur.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Wales?
Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Vand direkte fra hanen kan være af varierende kvalitet og smager nogle gange lidt af klor. Du kan altid finde vand på flaske.
-
Hvad skal jeg pakke med på en vandreferie til Wales?
Af påklædning anbefaler på lag på lag, så du hurtigt kan skifte, hvis det bliver for varmt eller koldt. Derudover en varm sweater til kølige aftener, vandtætte vandrestøvler, regntøj, kikkert, vanddunk, handsker og hue, gode sokker til vandring og evt. vandrestave.
-
Hvad er tidsforskellen mellem Danmark og Wales?
Der er 1 times tidsforskel mellem Danmark og Wales. Når kl. er 11 i Wales, er kl. 12 i Danmark.
Vidste du det om Wales?
Wales har officielt flere slotte pr kvadratkilometer end noget andet land i verden.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Wales
-
Pas, visum og forsikring
Danske statsborgere kan rejse visumfrit til Wales i op til 180 dage. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke efter 1. januar 2021, hvis man bliver syg på en rejse til Storbritannien. Rejsende skal derfor have en privat rejseforsikring for at kunne rette krav om refusion af eventuelle udgifter for sygepleje, som man er blevet pålagt at betale. Samtlige udgifter til læge, hospitalsindlæggelse, behandling og hjemtransport er efter 1. januar for egen regning, hvis man ikke har en rejseforsikring.
-
Vaccination
Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside https://rejse.ssi.dk. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Møntfoden i Wales er Britisk pund (GBP). Alle gængse kreditkort accepteres i Wales. Dog er det – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort, der accepteres. Der er hæveautomater i de større byer.
-
Mad og drikke
På Wales’ mange kroer og pubs bliver der serveret simpel og lækker mad lavet af lokale produkter i høj kvalitet. Her kan du prøve traditionelle walisiske retter som cawl, rarebit, welsh cakes, bara brith og Glamorgan sausage.
De seneste år har der været en regulær kulinarisk revolution i Wales, så her findes mange restauranter i særklasse. Ved kysten kan du desuden finde friskfanget krabbe, muslinger og østers. I de mange mikrobryggerier serveres lokal cider og øl. Velbekomme!
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Telefoni og internet
Mobiltelefon: Der er udmærket mobildækning i Wales. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet: På de fleste hoteller, restauranter og pubs er der trådløst internet.
-
Elektricitet
Medbring rejseadapter (DK til UK).
-
Drikkevand
Vand fra hanen er af varierende kvalitet og smager nogle gange lidt af klor. Det er selvfølgelig altid muligt at købe flaskevand.
-
Drikkepenge
På restauranter er det normalt, at man lægger ca. 10-15% til beløbet. En del restauranter tilføjer dog drikkepenge på regningen, en såkaldt ”service charge”, så husk at se efter, om de er inkluderet. På pubberne gives normalt ikke drikkepenge.
På hotellet forventes 1 pund pr. nat til stuepige og bagage porter ca. 2-3 pund pr bagage.
-
Foto
Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.
-
Prisniveau
Prisniveauet for mad, øl, vand og sodavand er ca. det halve af priserne i Danmark. Et måltid mad på en restaurant koster ca. 100-150 kr., og billigere på pubs.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen. Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens. Du må gerne tage powerbanks med, så længe de ikke overskrider 100Wh, og så længe du har dem med i håndbagagen.
-
Klima
Vejret i Wales kan være temperamentsfuldt, men er lidt mildere end i Danmark.
I sommerhalvåret fra maj til oktober ligger temperaturen i det nordlige Wales på 15-20 grader.
-
Tidsforskel
Der er 1 times tidsforskel mellem Danmark og Wales. Når kl. er 11 i Wales, er kl. 12 i Danmark.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
Påklædning: lag på lag
- Kirurgiske mundbind / medical masks
- Vandtætte vandresko/støvler
- Gode sokker til vandring, gerne både tynde og tykke
- Fleece eller ulden sweater
- Gode bukser til vandring
- Lille tur-rygsæk med regnslag
- Evt. vandrestave
- Solbriller
Til tur-rygsækken:
- Dry bag til mobil, kamera osv.
- Regntøj
- Vind- og vandtæt skaljakke
- En varm trøje
- Kikkert (vandtæt anbefales)
- Siddeunderlag
- Vanddunk
- Ekstra sokker
- Handsker & hue
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Se alle rabatordninger her: Fordele og rabatter
-
Vandreferie
Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 2 støvler.
NB: Vandreturen på dag 3 på bjerget Snowden kan karakteriseres som en 3-støvlet vandring. Snowden har en højde på 1.083 m., og på den sidste tredjedel til toppen af stigningen mere stejl og på natursti med kuperet granit-sten som underlag.
Hvis man ikke har mod på at vandre til toppen, kan man køre med bussen til det sted, hvor vandreturen slutter, og så gå en tur på egen hånd i det område.
5 nedslag i Wales' historie
Ca. 700 f.Kr.
Det keltiske folk beboede Wales.
70-400 e.Kr.
Her var området blevet taget under romersk kontrol.
1284
Edward 1., konge af England, nedkæmper walisisk oprør og reorganiserer administration og retsvæsen efter engelsk standard og måde.
1925
Nationalistpartiet Plaid Cymru oprettes og har bevarelsen af det walisiske sprog som hovedsag. Dog med et stort antal indbyggere i Wales fra England har krav om selvstændighed aldrig været så stort som i f.eks. Skotland.
1997
Knebent flertal ved afstemning om et valgt hjemmestyreråd.