Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Grækenland

Filoxenia. Det er ikke en græsk gud, som man kunne tro, men derimod et begreb: Den berømte græske gæstfrihed. Man kan ikke undgå at møde den. 

Værd at opleve i Grækenland

For grækeren er det en æressag at beværte og betjene sin gæst bedst muligt. Og man kunne fortsætte med at remse begreber op, for Grækenland regnes for de europæiske ideers ophavsland. Mest berømt er demokratiet, som har spredt sig til hele verden herfra. 

Det blev født helt konkret i Athen. Hovedstaden med Akropolis højt hævet over det hele. Og tæt derved højen, hvor de første demokratiske folkeforsamlinger blev holdt i antikken.  

I den anden ende af skalaen: Den lille landsby med hvidkalkede, firkantede huse, beliggende i en lille bugt, med små, blåmalede fiskerbåde i havnen og friskfangede blæksprutter hængt til tørre på snore langs kajen. Tavernaen med blåternede duge på bordene og små træstole. 

Ouzo. Græsk salat. Retsina. Souvlaki. Tzatziki. Mon ikke de fleste er med nu, hvor i verden vi befinder os? 

De små strande langs landets lange kystlinje. Nogle gange med sand, andre gange med småsten. Men oftest med krystalklart vand. Man tager ikke til Grækenland uden badetøj.  

Solen. Varmen. Blomstrende bougainvillea og nerier, samt ikke at forglemme oliventræerne. Dem er der 425 millioner af. Og de store, solmodne tomater, som smager af – ja, tomat. Kraftfuldt og saftigt.  

Historiens vingesus har sat dybere spor end så mange andre steder. Den berømte Løveport i Mykene giver anledning til at opfriske Iliaden og Odysseen. Sig Sparta, og tankerne ledes uvilkårligt hen på tapre soldater, eller på den skønne Helene. Olympia: Her tændes den olympiske ild hvert 4. år, ligesom den blev i antikken. Korinth: Den sejlbare kanal, der er skåret lodret ned gennem klippen. Og sådan kan man blive ved.  

Marathon – en kurér bringer et vigtigt budskab frem i løb og sætter ord på en stadig verdenskendt sportsgren.  

Der er historie gemt under hver sten i Grækenland. Og charmerende idyl rundt om hvert gadehjørne. 

Grækenland - Thessaloniki - Kalava - Kerkini - Edessa - Pella - Vergina

Landefakta

Areal: 131.957 km2

Hovedstad: Athen

Møntfod: Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog: Græsk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Grækenland?

Tænk lige på, at Grækenland både rummer høje bjerge og flade kyststrækninger. Der kan godt være sne det ene sted og blå himmel det andet. Men generelt er klimaet behageligt. De bedste måneder er april til juni og september til november. Her vil dagstemperaturen oftest være over de 20 grader. Havet omkring Grækenland er køligt om foråret, men derpå varmt indtil midten af november. Grækenland ligger i den sydøstlige del af Europa og strækker sig fra fastlandet og ud i Middelhavet. Det er ca. fire gange så stort som Danmark og er præget af bjerge og en meget varieret geologi. Landet er sunket således, at de kystnære arealer er delvist under vand. På grund af disse ændringer er øbuer over Det Ægæiske Hav opstået. Landet har mere end 2.500 øer, hvoraf næsten 10 procent er beboede.   Grækenland ligger i det tempererede klimabælte på grænsen til det subtropiske. Middelhavsklimaet er dominerende i den sydlige del og på øerne med store variationer i temperaturer og nedbørsmængder afhængigt af regionale forhold. Kysterne og de lavtliggende dele af landet har lange, varme og tørre somre og milde vintre med lidt nedbør. Bjergområderne har tempereret klima med løv- og nåleskov. Sommertemperaturen på øerne er normalt noget lavere end på fastlandet og vind-forholdene i Det Ægæiske Hav.

Hvem møder du i Grækenland?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Grækerne er nemme at komme i kontakt med. Sætter man sig på en cafe eller en restaurant, kan man næsten ikke undgå at falde i snak med nogle. Uanset hvor godt eller dårligt deres engelske er, får man altid nogle historier med sig hjem.

  • Peloponnes har små bugte med krystalklart vand og hyggelige byer. Foto Vagn Olsen

    En rejsebeskrivelse fra Grækenland

    Vi har ikke travlt på Peloponnes. Undervejs standser vi i landsbyerne. Der er gerne et torv, som...
    Se mere
    Peloponnes har små bugte med krystalklart vand og hyggelige byer. Foto Vagn Olsen

    En rejsebeskrivelse fra Grækenland

    Vi har ikke travlt på Peloponnes. Undervejs standser vi i landsbyerne. Der er gerne et torv, som...
  • Filippi har en stor betydning i den romerske historie. Foto Viktors Farmor

    Hvor vores verden begyndte

    Nogle måneder inden De Olympiske Lege løber af stablen, vil man på Olympia i Grækenland tænde en...
    Se mere
    Filippi har en stor betydning i den romerske historie. Foto Viktors Farmor

    Hvor vores verden begyndte

    Nogle måneder inden De Olympiske Lege løber af stablen, vil man på Olympia i Grækenland tænde en...

Typiske spørgsmål før rejsen til Grækenland

  • Hvad spiser vi i Grækenland?

    Grækenlands mad og drikke nydes bedst på en lille restaurant ved kysten eller en landsby i indlandet. En signaturret, som alle danske besøgende har stiftet bekendtskab med, er den græske salat, bestående af tomater, løg, oliven, grøn peber, fetaost og olivenolie. 

    En anden er tzatziki, agurkeskiver rørt op med masser af hvidløg og græsk yoghurt. 

    I det hele taget spiller grøntsagerne en stor rolle i det græske køkken. Det gælder også kartoffel, spinat, aubergine og zucchini. 

    Fisk er altid på menuen ved kysten og på øerne i Grækenland. Mest kendt er måske blæksprutten. Ofte fås såvel de små ottearmede, paneret i en tynd filodej, og de større seksarmede, som vendes på grillen. 

    Grækenland er berømmet for sit lammekød, men faktisk er det oftere souvlaki (spyd med svinekød) eller kylling, der serveres. Moussaka er en slags græsk lasagne, med lammekød og aubergine lagdelt. Tilsvarende er pastitzio en slags græsk spaghetti bolognese, med hakket kød og pasta. 

    Desserterne er bestemt til den søde side. Medmindre der serveres frisk frugt. I det hele taget går man ikke sulten fra græske restauranter! 

  • Hvad er prisniveauet i Grækenland?

    Grækerne bruger euro, hvor kursen er ca. 7,50 danske kroner pr Euro. En kop græsk kaffe (med de malede bønner direkte i kop, ikke gennem filter) koster 7,5 til 15 kroner. En sodavand eller øl 22- 38 kr. En flaske græsk vin (ikke retsina) koster mellem 150 – 225 kr. 

  • Hvad køber man i Grækenland?

    Den ekstra rene, koldpressede jomfruolivenolie er billig og lækker, så den er bestemt værd at finde plads til.  

    Honning findes mange steder, lavet på ikke blot blomster, men for eksempel timian og kastanje. Det giver nogle fine nuancer i deres honning.  

    Friske krydderurter er der masser af – man finder selvfølgelig også en masse tørrede. Derudover er det værd at holde øjnene åbne efter farverigt lertøj, som findes i stor stil. I smukt design og med flotte mønstre. 

    Et andet sted grækerne står stærkt er med deres lædervarer og smykker. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Her finder man også masser af gode gaveideer.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Grækenland?

    Generelt er Grækenland både trygt og sikkert at rejse i. Tag de sædvanlige forholdsregler over for tyveri, som også kan ske alle andre steder. 

    Grækenland er meget rent. Der flyder ikke ting i gaderne. Toiletter, for eksempel på tankstationer, er meget rene. 

    Grækerne har temperament. Der kan hurtigt opstå strejker eller demonstrationer. Det er en del af livet i dette hjørne af Europa, og for det meste vil det ikke få indflydelse på en grupperejse.  

    Efter de seneste års tilstrømning af flygtninge har nogle steder – primært de øer, hvor lejrene findes – været belastet af mere kriminalitet. Viktors Farmors rejser kommer ikke i nærheden af disse steder.  

  • Hvem flyver vi med til Grækenland?

    Der er flere muligheder afhængig af rejsens karakter. Dels med en direkte forbindelse mellem København og Athen med det græske selskab Aegean. 

    Andre gange med KLM/Air France og Lufthansa, med mellemlandinger i enten Amsterdam, Paris, Frankfurt eller Wien. 

  • Hvornår er det bedst at rejse til Grækenland?

    Viktors Farmors rejser ligger i forårsmånederne, fra sidst i marts til midt i maj, samt i efteråret fra september til midten af november. Her er klimaet behageligt. 

  • Er det fysisk krævende at rejse i Grækenland?

    Grækenland opleves bedst, hvis man er i god form. Terrænet er kuperet, også i byerne. Man kommer til at gå op og ned ad trapper mange gange. Ofte er der gamle ujævne brosten, eller som er glatte i regnvejr. Nogle steder kan en vandrestav være en rigtig god idé. 

  • Er der særlige krav til påklædning?

    Grækerne er afslappede – også med forventninger til påklædning. Det gælder for eksempel på restauranter og på hoteller. Der er ingen dresscode. Men i ortodokse kirker forventes det, at man har skuldre dækket og gerne lange bukser/nederdele. 

  • Taler de engelsk?

    Hvis de taler et andet sprog end græsk, er det engelsk. Rigtig mange unge har et godt engelsk. Men man kan altid få gjort sig forståelig.  

  • Guidebøger, litteratur og film

    Turen går til Athen og det græske fastland, Politiken 2019 

    Bradt Travel Guide: Peloponnese, 2019. 

    Bradt Travel Guide: Northern Greece, 2020. 

    Roman: Spil for mig Zorbas, Nikos Kazantzakis, 1946 
    Kazantzakis var en yderst produktiv forfatter, og denne er hans mest kendte roman, der handler om en ung græsk intellektuel. Han møder den ældre levemand Alexis Zorbás. Karakteren er baseret på Giorgos Zorbas, som Kazantzakis mødte i munkerepublikken Athos på Halkidiki-halvøen i 1915; et venskab, der varede frem til Zorbas’ død i 1943. Romanen er filmatiseret som Zorba, grækeren fra 1965. En klassisk film med Anthony Quinn i hovedrollen. 

    Roman: Eleni, Nicolas Gage, 1983. 
    Den græske landsby Lia danner rammen om romanen Eleni, hvor den græskfødte amerikanske forfatter Nicholas Gage fortæller om livet i landsbyen under 2. Verdenskrig og den græske borgerkrig. Gages mor, Eleni, bliver i 1948 henrettet af de kommunistiske partisaner, fordi hun gør det muligt for landsbyens børn at flygte.

    Roman: Odysseen, Bent Haller, 2004 
    Gendigtning af sagnene om Odysseus' eventyrlige oplevelser og bedrifter med far-søn forholdet mellem Odysseus og Telemakos i centrum og Telemakos' udvikling til mand og ikke mindst om erotikken, kvinderne og gudinderne. 

    Roman: Iliaden, Bent Haller, 2000 
    Homers beretning fra 700 år f.Kr. om den lange strid i Grækenland som både guder og mennesker deltog i, og som endte med Trojas fald, genfortalt muntert, ramsaltet og blodigt detaljeret. 

    Roman: Kaptajn Corellis mandolin, Louis de Bernieres, 1999. 
    Bestseller og en underfundig skildring af livet under 2. verdenskrig på en græsk ø, hvor kærlighed og menneskelighed kommer til at vende op og ned på, hvem der er ven, og hvem der er fjende. Romanen er filmatiseret og kan ses på Filmstriben.dk  

    Film: Aldrig om søndagen, 1960 
    Den klassiske komedie med Melina Mercouri i hovedrollen og Mikis Theodorakis kendte musik.  

     

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Grækenland
Galerius Buen er smukt dekoreret. Foto Dimitris Vetsikas

Hoteller med atmosfære

Viktors Farmor har en forkærlighed for hoteller med en atmosfære, og dem er der mange af i Grækenland. Både med indretning og med service. Vi går efter en central beliggenhed i forhold til rejsens program, og ofte har vi en særlig relation til ejeren, der kender os og ved, hvad vi står for.

Vidste du det om Grækenland?

Grækenland har haft en dansk konge. Prins Vilhelm, næstældste søn af Christian 9., blev Kong Georg 1 af Grækenland i 1863 og sad på tronen til 1913. 

Viktors Farmors rejser i Grækenland

I Nordgrækenland byder vi på kultur og vandring på en unik 8 dages rejse i området. Ikke mange rejsende finder vej til det nordligste af Grækenland, som ellers gemmer på en rig historie og storslået natur. Vi vandrer bl.a. langs Kerkini Søen og spejder efter pelikaner og flamingoer. 

På vores store eventyrrejse i Nordgrækenland på 11 dage kommer vi godt omkring i regionen. Bl.a. oplever vi det mytiske bjerg Olympos, hvor Zeus og de andre græske guder boede, klostrene i Meteora, der balancerer på toppen af søjleagtige klipper, og kongegravene, der skruer tiden direkte tilbage til Alexander den Store.  

Og så har vi en rejse til mere ukendte sider af Nordgrækenland ved Rodopi-bjergene omgivet af vild natur. Her møder vi pomakkerne, der er et muslimsk mindretal med tyrkiske rødder. Og vi udforsker de imponerende drypstenshuler i Alistrati.

5 nedslag i Grækenlands historie

490 f.Kr.
Slaget ved Marathon. En mand løber 42 km for at fortælle om en sejr over Persien og falder død om! Marathonløbet bliver introduceret ved de Olympiske Lege i 1896 med inspiration fra denne legende. 

1821
Frihedskrigen. Et oprør mod osmannerne begynder d. 25. marts dette år, som nu er nationaldag i Grækenland.

1946-1949
Borgerkrig i kølvandet på 2. verdenskrig mellem kommunister og royalister.

1967
Oberstjuntaen. Kong Konstantin (gift med prinsesse Anne Marie af Danmark) afsættes ved et militærkup og flygter ud af landet, hvorefter Grækenland ledes af den såkaldte oberstjunta frem til frie valg i 1974.

2010-2018
Gældskrisen. Bunden går ud af den græske statskasse. Enorme lån bliver givet fra EU og Den Internationale Valutafond med strenge krav om genopretning af økonomien. Grækenland lover at tilbagebetale sine lån fra 2028. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Grækenland

  • Pas og visum

    Der kræves ikke visum til Grækenland for danske statsborgere. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Der er pt ingen krav til vaccinationer for Grækenland. Du kan altid orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside.

  • Valuta

    Grækenland har Euro som valuta. Der er hæveautomater, og betalingskort kan bruges mange steder, men ikke overalt.

  • Telefoni og internet

    Landekoden til Grækenland er +30


    Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

    Der er desuden wi-fi på de fleste hoteller.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen, samt håndtere din egen bagage.

    På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivne antal km og højdemeter på rejsen.

  • Elektricitet

    Strømstik i Grækenland ligner stort set de danske, men er ikke helt de samme. Dog kan 90 % af alt dansk elektronik godt sættes i græske strømstik.

  • Drikkevand

    Vandet kan drikkes fra hanen de fleste steder, men smagen er ikke altid den bedste. På nogle af de store græske ferieøer er bakteriefloraen en anden i drikkevandet, og man bør derfor købe vand på flaske.

  • Drikkepenge

    I Grækenland forventes drikkepenge for normale tjenesteydelser. 10% er en uskreven regel, men man kan også runde op, hvis man synes man har fået god service.

  • Prisniveau

    Et måltid mad på en restaurant koster 10-15 euro (75-110kr), en øl koster 1-2 euro (7-15kr) og en flaske vand koster 0,5-1 euro (5-8kr).

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Tidsforskel

    Der er en tidsforskel på +1 time mellem Danmark og Grækenland. Grækenland skifter hvert år til sommertid – ligesom Danmark.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  • Specielt for Vandreferie

    Rejsen kultur og vandring i Nordgrækenland er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 2 støvler.

    Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Grækenland.
Ring til os 86 22 71 81