Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Borneo

Borneo er et af verdens mest unikke regnskovsområder. Det er verdens 3. største ø fuld af jungle og eksotisk dyreliv. Og så er øen hjemsted for ”skovens menneske” orangutangen. 

Værd at opleve på Borneo

Udover orangutangen lever den charmerende men ofte døbt ”grimmeste abe” i verden næseaben på øen, samt malajbjørne og pygmæelefanter, som man også kan få at se. 

I regnskoven lever stammefolk til dels efter gamle traditioner. Mens kystområderne bærer præg af europæisk, kinesisk og malaysisk eller indisk kultur. 

Borneo er et eventyr for naturelskere og et af verdens vigtigste områder for vilde blomster og andre planter, insekter og andet dyreliv, der kun findes her. Der eksisterer ikke mindre end 15.000 plantearter. Heriblandt 2.500 forskellige orkidé-arter. 

Verdens største blomst Rafflesia – en meter i diameter – lever her sammen med verdens mindste orkidé eller de kødædende planter som for eksempel Nepenthes. 

Borneo-øen er sammensat af tre forskellige lande. Den nord- og østlige del er malaysisk med to delstater – Sarawak og Sabah. I mellem ligger sultanatet Brunei, og den største del mod syd tilhører Indonesien kaldet Kalimantan. 

Der er et utal af stammer. For eksempel Iban-folket, der stadig bor i langhuse og indtil for 75 år siden var hovedjægere. De kan besøges i landsbyer midt junglen og har stadig kranier hængende i langhusene. I dag møder de os med et smil! 

Landet varierer fra kystområder med strande og mangrovesumpe til et indre bestående af tropisk regnskov, risdyrkere og svedjebrug i skoven samt bjergområder med et af Sydøstasiens højeste bjerge Mount Kinabalu på over 4000 meter over havet. Det gør øen til et sandt paradis for naturelskere og eventyrere, der gerne vil se en verden, der måske snart forsvinder. 

Den store Borneorejse

Landefakta

Areal: 750.000 km2

Hovedstad: Kuching (Sarawak), Kota Kinabalu (Sabah)

Møntfod: Ringgit (a 100 sen) - forkortes MYR

Sprog: Malaysisk er dominerende i kystregionerne. I det indre af øen dominerer dajak, der har flere forskellige dialekter. Der tales også engelsk.

Tidsforskelfra DK: Sommer: +6 timer, vinter: +7 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Borneo?

Der er næsten ingen gode eller dårlige tidspunkter at tage til Borneo på. Gennemsnitstemperaturen er stort set ens året rundt - omkring 30-33 grader og sjældent under 20-22 grader om natten. Luftfugtigheden er høj, og der er ingen egentlig tørtid, men altid risiko for regn. Dog bør man undgå perioden fra november til februar i Sarawak, hvor der falder meget regn. I bjergene og ved kysterne kan det være køligere. I byerne og i regnskoven er det tropisk varmt og fugtigt. Typisk kan der komme ét voldsomt regnskyl på 1-2 timer i løbet af eftermiddagen og så om natten, hvor det kan regne vedvarende. Dog kommer der ikke regn hver dag.

Hvem møder du på Borneo?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Der er mere end 60 forskellige etniske grupper på hele Borneo-øen. To tredjedele af befolkningen i den malaysiske del er muslimer. Den sidste tredjedel er indfødte stammefolk med traditionelle og animistiske religioner. Desuden findes kinesiske mindretal. På Viktors Farmors rejser besøger vi Iban-folket i deres langhuse. Men også andre stammefolk som for eksempel Bidayuh-folket eller fem forskellige grupper af den etniske Sabah befolkning. Det giver et godt indtryk af de mange forskelle og skikke i befolkningen. Desuden får man indtryk af europæisk kolonitid og kinesisk kultur. Man kan komme på fiskeri med Iban-folket og få mad direkte fra regnskoven tilberedt over bål. Og så besøger vi en grotte med ikke mindre end 2 millioner flagermus.

  • Sølv languren er hovedsageligt trælevende. Foto Hanne Christensen

    Borneos dyreliv

    Borneos natur er så usædvanlig rig på dyr og planter, at den hører til blandt verdens 10 biodiver...
    Se mere
    Sølv languren er hovedsageligt trælevende. Foto Hanne Christensen

    Borneos dyreliv

    Borneos natur er så usædvanlig rig på dyr og planter, at den hører til blandt verdens 10 biodiver...

Typiske spørgsmål før rejsen til Borneo

  • Hvad spiser vi på Borneo?

    Den almindelige dagligdagsmad består ofte af ris, nudler og kylling eller fisk med forskellige grøntsager.  

    Hos stammefolk kan man være heldig at få friskfanget fisk. Eller regnskovsmad, der ikke fås andre steder. Alt efter sæson.  

    På hoteller og lodges fås også ”international” mad. Særlige specialiteter er syltede vandmænd, søpølser eller østerspandekager.  

  • Hvad er prisniveauet på Borneo?

    Mad og drikke er generelt billigt på Borneo. En stor øl på restaurant koster ca. 25 kr. Vin, der må importeres, koster ca. det samme som i Danmark. I muslimske områder kan det være svært at købe alkohol. Men den lokale risvin kan fås for meget små penge.  

    Et måltid mad på en restaurant koster 60-100 kr og en sodavand ca. 10 kr. 

  • Hvad køber man på Borneo?

    Der er mange muligheder for flotte souvenirs fra Borneo. Det kan f.eks. være Ikat-vævede stoffer, kinesisk porcelæn, træskærerarbejde og krydderier.  

    Du finder også mange farverige håndmalede malerier med alle mulige forskellige motiver fra øen og landsbylivet.  

    Derudover findes mange smukke perlesmykker i forskellige farver og størrelser med perler fra Filippinerne. Kvaliteten svinger, så spørg evt. din rejseleder eller lokalguide om perlerne. Men også lokalt guld findes i forskellige variationer. 

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne på Borneo?

    Det er ikke farligere at færdes på Borneo end i København. På markeder skal man dog opbevare sine penge sikkert og være god til at handle, hvis man ikke skal snydes.  

    Hygiejnen er god på turiststeder og restauranter, hvor turister spiser. Man bør dog ikke drikke vand fra hanen. Der er kun lille risiko for malaria, men konsultér læge eller vaccinationsklinik og medbring evt. vores lille rejsekort, så lægen kan se, hvor vi rejser.  

  • Hvordan flyver man til Borneo (Sarawak)

    Det vil altid være nødvendigt med to mellemlandinger, når man rejser fra Danmark. Det mest almindelige er med Turkisk Airlines eller Qatar Airways.  

  • Skal man have særlig påklædning til rejsen?

    Det vigtigste man skal forberede sig på, er solen, varmen og fugtigheden. Derfor bør man klæde sig så let som muligt. Dog bør man som kvinde ikke gå i toppe og korte nederdel/shorts. I varmen er det praktisk at have tøj, der er svedtransporterende.  

  • Guidebøger, litteratur og film

    Filmen: Wild World Borneo – fra Nat Geo Wild giver et godt indtryk af naturens mangfoldighed på Borneo – Den kan ses på YouTube. 

    Både Lonely Planet eller Bradt har fremragende guidebøger om Borneo. 

    Lene Topp I naturens tjeneste, 2020. Forlaget Topp of the World, 2020. 
    I ord og flotte billeder fortæller Lene Topp om sit næsten tiårige ophold på Borneo med naturbevarelse. Om ekspeditioner under simple forhold med forskellige forskere, hvor man bl.a. opdager hidtil ukendte orkideer.  

    World Within: A Borneo Story, Tom Harrisson, 1959. 

    Den første grundige udforskning og en klassiker om Borneos indre og indfødte folk. Kan købes via Amazon. 

Her skal du bo

Hotel og overnatning på Borneo
Vi besøger Rungus-folket i provinsen Sabah. Foto Viktors Farmor

Besøg hos Ibanerne

På besøg hos Ibanerne bor vi på en lodge ved langhusene, som har gode faciliteter for turister. Selv om indretningen er simpel, er der fantastisk udsigt og nærhed til junglen med dens dyreliv. Og man kan bade i floden. I de større byer er der gode turiststandarder på hotellerne.

Vidste du det om Borneo?

Der findes en særlig griseart med fuldskæg på Borneo.

Viktors Farmor på Borneo

På Viktors Farmors Store Borneorejse, på 16 dage, rejser vi i den malaysiske del. Vi besøger og bor hos Ibanfolket i Sarawakprovinsen og har en flodsafari på Kinabatanganfloden i Sabahprovinsen.  

Vi går på ”Canopy walk” 40 meter over jorden blandt trækronerne. Vi spejder hele tiden efter orangutanger, malajbjørne og de særprægede næseaber, som der er gode chancer for at opleve. Under besøget hos Iban-folket i deres langhuse spiser vi den lokale mad baseret på regnskovens produkter. Velsmagende, spændende og anderledes. Rejselederne er eksperter på naturen og folkelivet og har boet og arbejdet på Borneo. 

Orangutanger ses med sikkerhed. Hvis ikke i vild tilstand, så på et rehabilitations-center, hvor der gøres en stor indsats for forældreløse eller tilskadekomne orangutanger. 

5 nedslag i Borneos historie

ca. 2000 f.Kr.
De første folk bosætter sig ved flodmundingerne.

1500-1600-tallet
Portugisere, senere hollændere og englændere, opretter handelsstationer. 

2. verdenskrig
Japan besætter Sarawak. Efter krigen bliver den malaysiske del et britisk protektorat.

1963
England forlader Borneo og den nordlige del kommer under Malaysia

1980erne til slut 1990erne
Penan-folket får international opmærksomhed, da de blokerer internationale firmaers skovhugst.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Borneo

  • Pas og visum

    Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedatoen fra Malaysia. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på ophold i Malaysia under 90 dage. Er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler der gælder for dig.

    Tidligst dagen før afrejse skal der udfyldes et digitalt ankomstkort. Nærmere info herom udsendes tættere på afrejse.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Vaccinationer mod smitsom leverbetændelse (Hepatitis A), stivkrampe og difteri anbefales. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Den malaysiske møntfod hedder ringgit (MYR). Ringgit kan købes i Danmark. Alternativt kan veksling foretages i lufthavnen, banker, vekselkontorer og på de fleste hoteller. Du kan bruge Visa og MasterCard som betalingsmiddel på en del hoteller og restauranter i de større byer samt til at hæve kontanter i hæveautomater i de større byer. Hvis man medbringer US-dollars, skal det være nye sedler, da man mange steder ikke vil veksle sedler fra før 2010.

  • Måltider

    Maden på Borneo er udsøgt og farverig. Der er et stort, varieret og velsmagende udbud. Prisniveauet er generelt en del lavere end i Danmark. Et måltid mad på en restaurant koster 60-100 kr. En øl koster ca. 10-20 kr. og en sodavand ca. 10 kr.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5-8 km. om dagen og kan klare at gå op ad naturtrapper.

  • Internet og telefoni

    Den internationale landekode i Malaysia er + 60. Det er dyrt at ringe hjem fra Malaysia, tjek evt. med dit eget mobilselskab om dækning og priser for opkald fra Malaysia, samt modtagelse af opkald.

    De fleste større hoteller tilbyder wifi (evt. mod betaling).

  • Elektricitet

    I Malaysia bruger man 240 volt, og man skal derfor medbringe en adapter, hvis man vil være sikke på at kunne bruge sine medbragte elektronikvarer. På nogle hoteller er det muligt at leje en adapter, men dette kan ikke garanteres.

  • Drikkevand

    Det frarådes at drikke vandet i hanen. Vand på flaske kan købes mange steder. 

  • Drikkepenge

    Drikkepenge til chauffører og lokalguider er inklusiv i rejsens pris. På restauranter er drikkepenge normalt inkluderet i prisen gennem den 10% service charge, der lægges oven i regningen. Dog er det velanset at give 5-10% ekstra i drikkepenge på de finere restauranter, alt afhængig af service.

  • Påklædning og adfærd

    Det vigtigste man skal forberede sig på i dagtimerne, er solen, varmen og fugtigheden. Derfor bør man klæde sig så let som muligt. Dog bør man som kvinde ikke gå i toppe og korte nederdel/shorts. I varmen er det praktisk at have tøj der er svedtransporterende. På udflugter, der ikke indebærer direkte trekking anbefales åbne sandaler, som sidder godt på foden. Hvis du vil undgå solskoldninger skal du dække skuldre, hals, arme og ben – og vigtigst: hovedet. Bær hat i dagtimerne, og gerne en med bred skygge. Du bør også medbringe en god solcreme.

    Når solen forsvinder – hvilket den gør ved 18-tiden – kommer myggene frem og kan være generende. Derfor bør du medbringe en god myggebalsam (kan også købes lokalt) og altid påsmøre et tyndt lag på alle udækkede hudflader, specielt fødder og ankler. Hvis du bærer meget tyndt tøj, kan det være nødvendigt også at smøre sig under tøjet.

    Malaysierne er utrolig venlige og smilende. Det ligger ikke til malaysierne at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig i deres land og kultur. Selv om malaysierne generelt er vant til mange turister, forventes det, at man respekterer deres helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning. Hav derfor gerne tøj på, der dækker knæ og skuldre, og husk at tage skoene af, når du besøger religiøse steder.

  • Bagage

    Da der er begrænset plads på bådene ind til Nanga Sumpa, vil det være en fordel at medbringe en lille rygsæk til de 3 dage og så lade hovedbagagen blive tilbage på hotellet i Kuching.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    I princippet er der ingen gode og dårlige tidspunkter at tage til Borneo på. Gennemsnitstemperaturen er stort set ens året rundt - omkring 30-33 grader og sjældent under 20-22 grader om natten. Luftfugtigheden er høj. Omkring 90 procent. I bjergene og ved kysterne kan det blive køligt i dårligt vejr. I byerne og i regnskoven er det tropisk varmt og fugtigt.

    Selv om Borneo gennemkrydses af ækvator, skal man dog forvente lidt af hvert mht. vejret. I den vestlige del, Sarawak, falder regntiden fra omkring november til starten af marts, og der falder derfor en hel del nedbør.

    I det østlige, i Sabah, er det lidt mere fordelt fra juni til december, men med langt mindre nedbørsmængder. Typisk kommer der ét voldsomt regnskyl på 1-2 timer i løbet af eftermiddagen og så om natten, hvor det kan regne vedvarende. Dog kommer der ikke regn hver dag, og disse tropiske regnskyl er ret fascinerende at nyde under et halvtag eller i den tætte regnskov.

  • Tidsforskel

    Tidsforskellen mellem Danmark og Malaysia varierer alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid:

    Sommertid: + 6 timer

    Vintertid: + 7 timer

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Gode vandresko/-sandaler

    - Badesko (hvis man ønsker at bade ved Nanga Sumpa - pga stenet bund)

    - Solbriller, Solcreme

    - Kasket/hat

    - Regntøj eller regn poncho

    - Evt. piller mod maveinfektion

    - Toiletpapir, servietter

    - Evt. feltflaske / flaske til vand

    - Hurtigttørrende tøj (bukser, skjorte)

    - Håndklæde til Nanga Sumpa

    - Trøje til flyet og kølige aftener

    - Myggemiddel

    - God kikkert og kamera

    - Lommelygte

    - Vandtætte affaldsposer

    - Sportstaske/weekendtaske til Bako og Nanga Sumpa, hvor hovedbagagen efterlades på hotel i Kuching, samt til Kinabatangan, hvor hovedbagagen efterlades på hotel i Sepilok.

  • Transport

    Borneos infrastruktur er meget varierende. De fleste steder vil der være asfalteret, men enkelte steder køres der på grus, hvilket godt kan være lidt bumpende. Men bilerne der køres i er upåklagelige. 

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

  • Adventurerejse

    Den store Borneorejse er en Viktors Farmor adventurerejse.
    En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på køreture i ujævnt terræn.

    Læs mere om adventurerejser her.

     

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Borneo.
Ring til os 86 22 71 81