Værd at opleve i Italien
Landskaberne er forrygende smukke og utroligt varierende. Højt mod nord hæver Alpernes og Dolomitternes takkede bjergtinder sig mod himlen, og for foden af bjergene spejler historiske villaer sig i søerne Garda, Como og Maggiore. I Umbrien, i midten af landet, er landskaberne præget af bølgende bakker dækket af vinmarker, oliventræer og alléer af cypresser - og ikke mindst bjergkæden Appenninerne, som krydser flere områder.
Duften af merian, oregano, salvie, rosmarin og mynte fylder luften på en rejse i Italien, og på markeder i hver en by sælges dugfriske grøntsager modnet under Italiens stærke sol. Længere mod syd dominerer rygende vulkaner såsom Etna, Vesuv og Stromboli landskaberne, og langs kysten møder Middelhavets varme, blå vand gyldne strande og dramatiske kystklipper.
Overalt i landet mødes man af lag på lag af kulturhistorie. Fra "de første italienere" - etruskernes - klippebyer og bemalede gravkamre til velbevarede græske templer og naturligvis de mange levn fra romernes storhedstid. Borge og stemningsfyldte middelalderbyer fortæller om fortidens krige mellem familieklaner.
Men det var også i Italien, at renæssancens vugge stod. En fantastisk tid hvor kunst, videnskab og humanismen blomstrede i en sådan grad, at det trak Europa ud af middelalderen og ind i oplysningstiden. Den rige historie har efterladt sig levn i hele landet, og det bugner af prægtige kirker, fantastiske museer og overdådige paladser fyldt med kunst i verdensklasse.
Læg dertil det forrygende lokale køkken og stemningen på de utallige små, lokale restauranter, hvor man hygger sig til langt ud på de lune aftener. Glem heller ikke den unikke kaffekultur på Italiens caféer og den fantastiske lokale vin. For ikke at tale om det dejlige klima, og så bliver det svært ikke at blive bare en lille smule forelsket i landet.
Hvad siger vores gæster
Klima og vejr i Italien
Hvornår besøger man Italien?
Der er tre klimazoner i Italien: Alpint klima i nord, tempereret klima på det meste af fastlandet og endelig subtropisk klima i Syditalien og på Sicilien og Sardinien.
De nordligste dele har et tempereret klima med kolde, fugtige vintre og relativt varme somre. I syd er det varmere og tørrere året rundt, særligt i vintermånederne, hvor temperaturforskellene mellem nord og syd kan være op mod 20 grader.
Det er behageligt at rejse i Italien det meste af året, men storbyer som Rom og indlandsbyerne vil være meget varme om sommeren. Her er rejser i bjergområder og ved kysten at foretrække.
Italien er syv gange så stort som Danmark og strækker sig fra midten af Europa til langt ud i Middelhavet med de to øer, Sardinien og Sicilien som sine sydligste punkter.
Landet er domineret af to bjergkæder: Alperne i Nord og Appenninerne i Syd. Mellem bjergkæderne ligger den frugtbare Po-slette.
Typiske spørgsmål før rejsen til Italien
-
Hvad spiser man i Italien?
Det italienske køkken er grund nok til at rejse dertil. Pizza, pasta, espresso, ravioli og gelato har alle gået deres sejrsgang verden over. Men det italienske køkken er lige så varieret som landets geografi og historie, og hver region har sine egne specialiteter, som er værd at prøve. Vi rejser til Umbrien på flere af vores rejser i Italien - og en af grundene er netop maden og Umbriens rustikke køkken med råvarer som sorte og hvide trøfler, svampe, olivenolie og vildsvin.
Der er der dog fællestræk, der går igen i alle italienske køkkener. Det gælder ikke mindst kærligheden til de bedste råvarer. Her går man aldrig på kompromis. Grøntsager modnes under den stærke sol, og de serveres kun på de tidspunkter af året, hvor de smager bedst. Derfor er der ofte forskel på de retter, man ser på menukortene på forskellige tider af året.
Et andet fællestræk er simpelheden i retterne. Her er sjældent komplicerede saucer, eller avancerede konstruktioner med ting pakket ind i hinanden. I stedet består mange retter af relativt få ingredienser, der er tilberedt til perfektion, så de fremhæver råvarernes naturlige gode smag. Præsentationen er ofte rustik, så man kan se præcis, hvad man spiser.
Italienerne elsker god mad, og måltiderne er nogle af dagens vigtigste holdepunkter. Dem skal man tage sig tid til at nyde og værdsætte. Det førte i 1980'erne til oprettelsen af bevægelsen Slow Food i Piemonte som protest mod åbningen af en McDonald’s. Siden har begrebet bredt sig til hele verden.
-
Hvad er prisniveauet i Italien?
Prisniveauet på en rejse til Italien kan svinge meget. Men kvaliteten er høj, så man får meget for pengene. En kop kaffe på en kaffebar kan fås for mellem 7 og 25 kr. Alt efter om man sidder ned eller står op i baren. En flaske vand i en kiosk koster omkring 7 kr., men den kan fås meget billigere i det lokale supermarked.
Når sulten melder sig, koster en pizza eller en pastaret typisk mellem 50 og 100 kr., mens en middag på en god lokal restaurant ofte ligger fra omkring 200 kr. og op pr. person. En gourmetoplevelse på nogle af Italiens bedste restauranter koster noget mere.
Efter middagen kan aftenen fuldendes med en fantastisk italiensk is fra et lokalt ishus til omkring 20-50 kr. alt efter størrelse. Eller et glas vin på et lokalt enoteca (vinbar). Her betaler man pr. glas, og prisen kan variere fra 30 kr. til langt mere alt efter vinens kvalitet.
-
Hvad køber man i Italien?
Der er rig mulighed for at lufte kreditkortet i Italien. Italiensk mode er verdensberømt, og tøjbutikkerne ligger tæt i de fleste byer. Lædervarer såsom tasker og sko kan også være gode køb i landet. Det samme kan smykker fra lokale designere.
Indenfor lokalt kunsthåndværk er der også gode fund at gøre i de små værksteder, gallerier og lokale markeder, man stadig finder i mange italienske byer. Det kunne være alt fra malerier og keramik til glaskunst, mosaikker, broderier og tekstiler.
Andre gode køb kunne være lokale madvarer såsom lokale vine, olivenolie, pasta eller oliven. Trøffelolier og krydderier er også populære. Det samme er de mange forskellige lokale likører og grappa, der gerne afslutter et godt måltid. Delikatessebutikker er meget udbredt, så der er rig mulighed for at bringe lidt af det gode, italienske køkken med hjem.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Italien?
Man føler sig generel meget sikker som rejsende i Italien. Selv om aftenen. Lommetyve kan naturligvis forekomme. Præcis som i alle andre lande. Med almindelig sund fornuft vil man med al sandsynlighed ikke opleve nogle problemer på en rejse til Italien.
Hygiejnen er tilsvarende god, og mavepine er sjældent et problem under rejser til Italien.
-
Hvem møder du på en rejse til Italien?
Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Lige fra den lokale vinbonde, der fortæller om årets høst, til de modebevidste italienere på landets caféer. På nogle rejser til Italien besøger vi også lokale kunsthåndværkere i deres værksteder samt ostemagere, olivenbønder eller andre producenter af fantastiske italienske råvarer.
I Umbrien rejser vi med journalist og forfatter Lene Brøndum, som har boet i landet med sin familie gennem flere år og har været med til at sammensætte vores unikke program til de forskellige rejser. Hun viser os et autentisk Umbrien og introducerer os for den gæstfri befolkning.
-
Hvor krævende er rejserne til Italien?
De fleste af vores rejser til Italien er rundrejser, hvor vi kører fra sted til sted i bus. Men det bliver alligevel til nogle kilometers vandring om dagen ofte på toppede brosten, når vi udforsker de gamle byer. Så almindelig god form er vigtig for at få det fulde udbytte af rejserne.
Vandreferierne i Umbrien og Marche er mere krævende med deciderede vandreture i naturen. Terrænet kan være ujævnt, og der kan være både små op- og nedstigninger.
-
Hvor mange penge skal jeg have med hjemmefra?
Der er rig mulighed for at hæve penge på kreditkort i Italien, så der er ingen grund til at have en masse penge på sig. Det sagt er det altid rart at have nogle euros med i kontanter, så man ikke er afhængig af at skulle veksle eller hæve penge lige med det samme. 100-200 euro pr. person er en god start. Så kan man hæve, når der bliver brug for flere penge.
-
Virker min mobiltelefon i Italien?
Næsten alle teleselskaber har en samarbejdsaftale med Italien/EU, hvorfor du sandsynligvis både vil kunne ringe, skrive SMSer og gå på internettet. Tjek dog med din teleudbyder i Danmark, hvad prisen er for at bruge internettet i landet. Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke har data i udlandet inkluderet i dit abonnement.
-
Skal jeg bære min bagage på vandrerejserne?
På alle vores rejser i Italien bliver vi kørt fra hotel til hotel, hvorfra vi tager på dagsture. Så du skal ikke bære din store bagage udover fra bussen og ind på overnatningsstedet. Men det er en god ide at medbringe en dagtursrygsæk til snacks, vand, kamera og andre fornødenheder i løbet af dagen.
-
Guidebøger, litteratur og film
Politikens rejsebogserie Turen går til… tæller adskillige titler om Italien. Blandt andet ”Venedig og Norditalien”, ”Toscana, Umbrien og Marche” og ”Sicilien”.
”Toscana - maden, vinen, kulturen & landskabet” (2016) af Camilla Bondo Pedersen og Anne Mette Rosendahl Ariani giver en god introduktion til alt det, der gør Toscana og det centrale Italien så dragende.
”Mit Umbrien” (2020) af Lene Brøndum byder på traditionelle umbriske madopskrifter og giver et unikt indblik i den umbriske livsstil, kultur, natur og befolkning.
”Mezzogiorno – Mennesker og mirakler under Syditaliens sol” (2020) af forfatter og journalist Cecilie Marie Meyer tegner et portræt af Syditaliens kultur og befolkning.
Vidste du det om Italien?
For at sikre, at alle har råd til en kop kaffe, har regeringen mange steder i Italien lagt et loft på, hvad en kaffe må koste på en kaffebar. Typisk omkring 1 euro for en espresso. Men loven gælder kun, hvis du drikker kaffen stående i baren. Hvis du sætter dig ved bordene, har caféen frit slag til at sætte prisen, som de ønsker.
Viktors Farmors rejser i Italien
Rejser til Umbrien
Når vi rejser i Umbrien, har vi altid enten Lene Brøndum eller hendes datter Natacha som rejseleder. Lene rejste til Umbrien med sin familie for flere år tilbage, og det var sammen med hende, at vi begyndte at lave rejser til Umbrien. Rejserne er derfor skræddersyet med Lene, og hun inviterer indenfor i sit autentiske Umbrien.
Viktors Farmor tilbyder en række forskellige rundrejser i Italien. Fælles for dem alle er, at de fører os til både en perlerække af landets største seværdigheder samt ukendte ”godbidder”, hvor turister sjældent kommer. På en vandeferie med kultur i Umbrien udforsker vi den smukke provins, der, ligesom sin langt mere besøgte nabo Toscana, byder på storslåede landskaber, historiske middelalderbyer og et fantastisk køkken. Kom helt tæt på lokalbefolkningen, og smag det bedste fra Umbriens landkøkken. Vi sejler på Lago di Trasimeno-søen og vandrer på en af øernes fine stier.
Du kan også komme med til Umbrien uden vandring, hvor vi udforsker nye sider af Italien og bl.a. møder den danske munk Theodor i Assisi i Basilica di San Francesco, som Lene Brøndum kender. Vi udforsker også Gubbio, som er en af Italiens mest intakte middelalderbyer med sin gotiske arkitektur. Derudover besøger vi en lokal vinbonde, hvor vi får lov at smage på vinen. Umbrien har en oldgammel tradition for produktion af vine. Et af højdepunkterne på rejsen er afskedsmiddagen til toner af Valentino på harmonika, som vi nyder sammen.
Umbrien er smuk hele året, men efteråret er noget særligt med sine gyldenrøde og orange farver. Derfor har vi lavet en særlig efterårsrejse til Umbrien med sine smukke farver. Hele ugen bor vi på samme hyggelige hotel i byen Montone, der er kåret til at være blandt de 100 smukkeste byer i Italien. Vi besøger byen Rasiglia, der ofte omtales som Umbriens Venedig. Vi er med til den årlige Festa del Bosco med kunst, musik, mad og sang. Desuden nyder vi egnens gastronomi med bl.a. helstegt pattegris og trøfler. Umbrien er en region kendt for sit traditionelle køkken med friske og gode råvarer - så dem skal vi selvfølgelig smage.
Hvis du har fået nok juleand, når kalenderen siger december, eller bare er træt af den mørke vintertid, så har vi en julerejse til Umbrien, hvor vi dykker ned i den fortryllende region. Her spiser vi bl.a. en julemiddag hos familien Brøndum, hvor vi får en 7-retters italiensk julefrokost på 1. juledag. Vi tager på julemarked i middelalderbyen Gubio, hvor vi ser verdens største juletræ på hele 650 meter i højden og 350 meter i bredden. Vi besøger også lokale producenter af f.eks. ost, vin, pølse og olivenolie, som regionen er så kendt for.
Rejser til Le Marche og Sicilien
Du kan også komme med til Sicilien! En rejse til Sicilien med både kultur og vandring byder på en overflod af skøn mad og et let vindblæst middelhavsklima, som giver grobund for citroner, pistacienødder og mandeltræer. Her er det muligt at vandre uden at smelte væk under solen. På rejsen ser vi nærmere på det østlige Sicilien, der er umådelig rig på både historie, natur og kultur. Vi oplever verdens største aktive vulkan, Etna, med sine 3.323 meter. Vi besøger også barokbyen Noto med udsmykkede palæer og religiøse bygninger.
"Italiens bedst bevarede hemmelighed" – sådan beskrives regionen Le Marche. Og vi har en rejse med kultur og vandring til Le Marche i Italien på 8 dage. Regionen ligger ud til kysten tæt på Umbrien, og den er kendt for sin fantastiske natur – lige fra højtragende bjerge til frodige kløfter og enorme grotter. Udover naturen ligger Le Marche også inde med renæssancebyen Urbino, som kom på UNESCO's verdensarvsliste i 1998. Middelalderbyen er utroligt charmerende og er tilmed placeret på en klippetop. Rejsen til Le Marche har en god blanding af kulturelle højdepunkter samt vandreture. Vandreniveauet har vi lagt på 2 støvler, da vi har moderate stigninger og et varieret underlag.
5 nedslag i Italiens historie
800-300 f.Kr.
Etruskerne skaber en rig civilisation i det område, der i dag er Toscana og Umbrien.
79 e.Kr.
Vulkanen Vesuv går i udbrud og dækker byen Pompei i aske, pimpsten og lava. Livet i byen fastfryses den skæbnesvangre dag, og tiden gik i stå.
116 e.Kr.
Romerriget når sin største udbredelse under kejser Hadrian. Riget strækker sig nu fra Skotland i nord til Nordafrika i syd, og fra Marokko og Spanien i vest til Irak og Det Kaspiske Hav i øst.
1150 e.Kr.
Den arabiske geograf Al-Idrissi laver den ældste kendte beskrivelse af pasta i Italien under et besøg i Palermo på Sicilien. Man regner med, at det var araberne, der introducerede spaghetti til Italien.
1300-1500-tallet
Bystater som Siena, Pisa, Milan og ikke mindst Firenze opnår stor magt og rigdom. Kunstnere og intellektuelle flokkes til de nye magtcentre, hvor de skaber prægtige værker og vigtige videnskabelige og åndelige landvindinger og så store forandringer, der døbes Renæssancen.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Italien
-
Pas/Visum
Som dansk statsborger kan man rejse visumfrit i Italien i 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er en god ide at medbringe en kopi af informationssiden i sit pas. Det anbefales at opbevare kopien et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Inden afrejse til Italien anbefales som minimum en vaccination mod difteri og stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i Italien er Euro. Bemærk at nogle forretninger ikke modtager betalingskort. Specielt hos lokalproducenter er det en fordel at have euro med i kontanter.
-
Tidsforskel
Der er ingen tidsforskel.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
På vandreferierne forventes det at du som minimum kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.
-
Prisniveau
Italiens prisniveau er meget lig det danske. Et måltid på en restaurant koster typisk 100-130 kr. per person, en lokalproduceret fadøl ca. 37 kr., en cola ca. 16 kr., og en vand koster ca. 4 kr. i kioskerne.
-
Strøm
Der er ikke brug for adapter, da strømstikkene er de samme som i Danmark.
-
Mobiltelefon
Landekoden til Italien er +39.
Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.
-
Foto
Der er ikke strikse fotoregler i Italien. Dog kan det være forbudt at fotografere i nogle kirker og andre hellige katolske steder. Dette vil oftest være oplyst på et skilt ved indgangen. Ønsker man at fotografere en enkeltperson eller gruppe, bør man bede om lov først.
-
Drikkevand
Man kan godt drikke vandet, men det kan have en grim smag af klor. Bakteriefloraen i vandet kan også være anderledes, så vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe flaskevand i stedet.
-
Drikkepenge
Det forventes ikke at man giver drikkepenge, men har man fået god service eller synes at stuepigen har gjort det godt, er det velset at lægge lidt mønter. På flere restauranter er service allerede inkluderet på regningen. Man kan også opleve at tjeneren kommer med brød eller lignende. Dette skrives også på regningen – men derfor er det i begge tilfælde almindeligt at runde op, hvis man er tilfreds med servicen.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.
-
Klima
I store dele af Italien vil man opleve det typiske middelhavsklima med varme, tørre somre og milde kølige vintre. Den bedste tid at besøge Italien er om foråret i april-maj, og i efteråret omkring midt september-oktober. Der bliver varmt om sommeren, hvilket også får luftfugtigheden til at stige. Nedbør afhænger af hvilken region man befinder sig i. Besøger man områderne omkring Sicilien og Napoli, falder der lidt mindre regn end i de resterende regioner.
Vi har rejser til Umbrien i december måned. Temperaturen i Montone (482 meters højde) er ca. 5-10 grader.
-
Vigtig information ang. vandreferier
Til vandreturene bedes I tage gode vandrestøvler/sko med, da underlaget kan være ujævnt. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj. Derudover anbefaler vi at man medbringer en lille dagtursrygsæk, til opbevaring af madpakke og væske under vandringerne.
Husk også snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til frokost.
Kultur og vandring i Umbrien og Kultur og vandring på Sicilien har en sværhedsgrad på 1 støvle.
Vandreture med 1 støvle byder fortrinsvist på relativt lette vandringer uden væsentlige stigninger og med et underlag, der for de fleste ikke volder de store udfordringer. I Umbrien og på Sicilien vandre vi på gode stier, de fleste er anlagt som grusveje. På Sicilien vandre vi på Etna og her vil vandring være hård i starten da det første stykke er meget stejlt og på ujævne sten.
Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her
Kultur og vandring i Le Marche har en sværhedsgrad på 2 støvler.
På vandreture med 2 støvler må du forvente moderate stigninger og mere varierede underlag under støvlerne. Dine knæ skal kunne gå både op og ned uden at du er nødt til at hvile en hel dag for at blive klar til endnu en vandredag.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Håndsprit og vådservietter
- Paraply/regntøj
- Lille dagtursrygsæk
- Gode sko - vandresko/støvler på vandreferier
- Evt. vandrestave
- Evt. solcreme
- Evt. Kasket eller solhat + solbriller
- Kikkert
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Evt. badetøj (Man ved aldrig hvornår muligheden byder sig)
- Evt. italiensk miniparlør
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Viktors Farmor har lavet en rabataftale med Zleep Hotels, som har hoteller i hele Danmark – også ved både Billund lufthavn og Københavns lufthavn. Vi tilbyder vores gæster 15% rabat på overnatning – uanset værelseskategori. Bemærk, at aftalen ikke inkluderer morgenmad, men det kan naturligvis tilkøbes.
For at få rabatten, skal du booke din overnatning direkte på Zleep Hotels hjemmeside: www.zleep.com eller ved at kontakte Zleep Hotels centrale booking på (+45) 70 23 56 35 / booking@zleep.com. Du skal bruge en firmakode, som du får oplyst sammen med bekræftelsen på din rejse.