Værd at opleve i Montenegro
Flere filmstjerner har deres sommerboliger i Montenegro. Og folk er så småt ved at få øjnene op for det lille land på Balkan.
Det skyldes især de romantiske kystbyer, der ligger som perler på en snor ud til det azurblå Adriaterhav. Byer som Budva og Kotor er idylliske og charmerende med små torve, bymure og middelhavsstemning. Og så er der Perast, der ligger ned til Kotor-bugtens dybblå vand omgivet af grønklædte bjerge.
Bag kysten knejser smukke bjerge med grønne dale i mellem. En helt unik oplevelse får man også ved at skue udover Tara Canyon – en af de dybeste kløfter i verden.
Bjergene har givet landet dets navn, Montenegro. Det betyder ”det sorte bjerg” på italiensk. På landets eget sprog hedder det Crna Gora, der betyder det samme.
At landets mest kendte navn er på italiensk fortæller også, at Montenegro gennem historien har haft stor tilknytning og fællesskab med Italien og især Venedig lige ovre på den anden side af Adriaterhavet. Venetianske købmandsgårde i den smukke havneby i Kotor-bugten vidner om denne periode.
Montenegrinerne er et bjergfolk, som kom til området fra Serbien som fårehyrder. Et stolt og hårdført folk, som også holdt det osmanniske imperium fra døren i århundreder. Ja, i dag hævder montenegrinerne såmænd, at det var deres skyld, at osmannerne ikke nåede længere op i Europa og gjorde resten af kontinentet muslimsk.
Landet blev først selvstændigt i 2006. Før det var Montenegro en del af Jugoslavien og senere Serbien. Fra 2017 har landet været medlem af Nato.
Udover den spændende historie og kultur er det først og fremmest den smukke natur, de idylliske havne- og badebyer og charmerende middelalderbyer, der får turister til at sætte kursen mod Montenegro. Dertil findes gamle klostre og kirker på usædvanlige steder og små øer samt fiskerlandsbyer med en dejlig atmosfære.
Men en lun sommeraften på en god seafood-restaurant med et koldt glas vin er såmænd grund nok til at rejse til Montenegro.
Klima og vejr i Montenegro
Hvornår besøger man Montenegro?
Det er bedst at rejse til Montenegro fra det tidlige forår til det tidlige efterår – dvs. fra slut april til midt-september. Montenegro er kun dobbelt så stort som Sjælland men med meget store klimavariationer mellem kystlandskabet ud til Adriaterhavet og de brat opstigende bjerge inde i landet.
Montenegro har subtropisk klima med varme, tørre somre og kolde vintre. Der falder meget sne i bjergene.
Landskabet består af høje bjergkæder i nord, sletteland, dybe ådale, og en smal kyststribe langs Adriaterhavet. Landets gennemsnitlige højde over havet er 900 meter, men nogle områder rager bjergtoppene op til 1800 meter over havet, og bjergene er blandt de stejleste i Europa.
Typiske spørgsmål før rejsen til Montenegro
-
Hvad spiser vi i Montenegro?
Montenegros køkken er en blanding af italiensk og Balkan-inspireret mad. Især i kystområdet er der masser af fisk og skaldyr, der hentes direkte op fra Adriaterhavet.
Menuerne indeholder derfor en varieret gastronomi lige fra pizza, pasta og risotto til frisk hummer og lokale retter med skinke, ost, tomater, oliven og hjemmebagt brød. I kystbyerne fås alt godt fra havet, herunder muslinger og østers fra store farme i bugterne ud til kysten.
Desuden fås blæksprutte, sværdfisk og tun. I Montenegros indland og bjerge har små cafeer og restauranter i skoven ofte grillet ferskvandsfisk på menuen. Der er noget til alle smagsløg – og dertil gode lokale vine.
-
Hvad er prisniveauet i Montenegro?
Montenegro og Bosnien er lidt dyrere end andre lande på Balkan, men totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter. Seafood kan fås i et prisleje mellem 80-150 kr. Øl, kaffe, vin i glas som i Danmark.
På landevejscafeer betydeligt billigere.
-
Hvad køber man i Montenegro?
Typiske souvenirs er strikvarer og uldtøj. Men særligt i Kotor findes kattemuseer og kattekunst! Plakater, postkort og andre ting med kattemotiver.
Også byens lille postkontor er berømt for sin filateli, der er særligt besøgt af frimærkesamlere. Med sin tætte tilknytning til både Italien og Serbien vil både grappa og slivovitsj være lokal spiritus, der kan købes med hjem.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Montenegro?
Generelt er Montenegro både trygt og sikkert at rejse i. Tag de sædvanlige forholdsregler over for tyveri, som også kan ske alle andre steder.
Landet er meget rent. Toiletter, for eksempel på tankstationer, er meget rene.
-
Pas og visumregler til Montenegro
Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage (Albanien 30 dage). Pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen.
-
Hvem møder man i Montenegro?
Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Der bor kun ca. 600.000 mennesker i Montenegro og tre fjerdedele er montenegrinere/serbere. Omkring 13 procent er muslimske bosniakker og albanere. Desuden bor der en lille gruppe kroater og romaer.
-
Hvad skal jeg have med af valuta?
Når du rejser i Montenegro er det bedst at medbringe Euro, som er Montenegros valuta.
-
Kan man drikke vandet fra hanen?
Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt.
-
Er der særlige krav til påklædning?
Besøger man ortodokse kirker bør kvinder have tørklæde på og mænd bør ikke bære shorts såvel som kvinder ikke bør have kort nederdel på.
-
Guidebøger, litteratur og film
Turen går til Montenegro og Bosnien-Hercegovina, 2007. Politikens Forlag.
Steen Ramsgaard, Krigen i Europas Baggård, Lindhardt og Ringhof, 2016. En udførlig beretning om krigen i Ex-Jugoslavien skrevet af en tidligere Tv-journalist på baggrund af reportager og utallige rejser til området under krigen.
Sven Kuchler Poulsen, Det urolige Balkan. Grundig og meget detaljeret historie om Balkans historie fra oldtiden til i dag, Forlaget Å-dalen, 2008.
Vidste du det om Montenegro?
At byen Ulcinj i Montenegro husede et berømt slavemarked i Middelhavet, hvor bl.a. den kendte forfatter Miguel Cervantes (Don Quijote) blev solgt som slave.
Viktors Farmors rejser i Montenegro
Viktors Farmor udforsker Montenegro på en rejse der går gennem Nordmakedonien, Albanien og Montenegro. I Montenegro besøger vi Cetinje, som er den gamle kongelige hovedstad i landet. Vi oplever også den eneste fjord, som ligger i Syderuropa, der befinder sig i Montenegro. Derudover tager vi til Budva – en hyggelig ferieby med en charmerende havnefront. Vi besøger nationalparken Lovcen, hvor vi holder et kort stop i landsbyen Njeguši. Her smager vi på deres berømte skinke, lokale oste og vine. Herefter kører vi mod Kotor, som er kendt for sin handel, søfart og dens gamle middelalderbydel, der har ført til, at Kotor er med på UNESCO's Verdensarvsliste. Foruden Montenegro rejser vi også til Albanien, hvor vi bl.a. besøger hovedstaden Tirana og byen Berat, som også kaldes "byen med de 1000 vinduer". I Nordmakedonien tager vi bl.a. på en byrundtur i hovedstaden Skopje. Rejs med 8 dage, og oplev tre unikke lande på Balkan.
En anden af Viktors Farmors rejser til Montenegro er vores rejse gennem fem Balkan-lande på 12 dage. På rejsen kombineres Montenegro med besøg i Bosnien, Nordmakedonien, Albanien og Kosovo. Her oplever vi bl.a. Montenegros storslåede, bjergrige natur og den lille by Tivat, der ligger langs Kotor-bugten. Netop Kotor besøger vi også, som er en af de bedst bevarede middelalderbyer i området. Kotor var tidligere under venetiansk herredømme, hvilket kan ses i byens arkitektur og traditioner. På rejsen besøger vi også broen med den store betydning for Bosnien-Herzegovinas historie i Mostar og tager på sejltur på Balkans største sø, Skadarsøen, ved Shköder. Gennem 12 dage får du Balkans rige kultur godt ind under huden og oplever, hvad der gør hvert land til helt sit eget.
5 nedslag i Montenegros historie
600-tallet
Områdets oprindelige illyriske/albanske befolkning fortrænges af slaver fra den serbiske stamme.
1100-1300
Montenegro er en del af kongeriget Serbien.
1300-1500
Montenegro er et fyrstedømme i forbund med Venezia.
1945
Montenegro indlemmes i det nydannede Jugoslavien efter 2. Verdenskrig.
2006
Uafhængighed fra Serbien.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Montenegro
-
Pas og visum
Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Kosovo og Bosnien-Hercegovina kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i de forskellige lande varierer.
- Montenegro og Kosovo: Euro (EUR). 100 EUR = 750 DKK
- Albanien: Lek (ALL). 100 ALL = 7,5 DKK
- Nordmakedonien: Makedonsk denar (MKD). 100 MDK = 12 DKK.
- Bosnien-Hercegovina: Konvertibel mark (BAM). 100 BAM = 380 DKK.
Vi anbefaler, at du tager euro med hjemmefra. Selvom den lokale valuta er en anden, kan man betale med euro de fleste steder. Vær dog opmærksom på, at eventuelle byttepenge gives i den lokale valuta, så det kan være en fordel at medbringe små sedler. Bemærk også, at kursen ved betaling i euro ofte er dårligere end ved veksling.
Hvis du ønsker at veksle, findes der vekselkontorer flere steder, hvor du kan omveksle euro til den lokale valuta.
Nogle butikker og restauranter accepterer kreditkort, men det kan variere meget, så det er en god idé at have kontanter på sig.
-
Fysisk form på rejsen
For at deltage på Viktors Farmors rejser til Balkan kræves det, at du er godt gående og i almindelig fysisk form. Rejsen er ikke egnet for bevægelseshæmmede.
Du skal kunne gå mindst 5 km om dagen og håndtere lette stigninger i terrænet. Derudover forventes det, at du selv kan håndtere din bagage undervejs.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Der er udmærket mobildækning i alle fem lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.
-
Elektricitet
-
Drikkevand
I Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Kosovo og Bosnien-Hercegovina anbefales det generelt ikke at drikke vand direkte fra hanen, da kvaliteten kan variere. En flaske vand (1,5 liter) koster cirka 1 euro.
-
Måltider
Vi skal være forberedt på, at maden på Balkan ofte er mere simpel, end hvad vi er vant til herhjemme.
-
Drikkepenge
I Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Kosovo og Bosnien-Hercegovina er det almindeligt at give drikkepenge som en del af den gode servicekultur. Det forventes ikke altid, men det værdsættes og er en god måde at vise tilfredshed med servicen på.
- Restauranter: Det er sædvanligt at give 5-10 % af regningen i drikkepenge, hvis der ikke allerede er lagt et servicegebyr til.
- Taxaer: Rund beløbet op til nærmeste hele tal eller giv en lille ekstra sum.
- Hoteller: Det er normalt at give drikkepenge til piccoloer (ca. 1-2 euro pr. kuffert) og rengøringspersonale (ca. 1-2 euro pr. dag).
Drikkepenge til chauffører og lokalguider er inkluderet i prisen på alle Viktors Farmors grupperejser.
-
Foto
Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer af mennesker. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov.
Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.
-
Prisniveau
Prisniveauet i Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Kosovo og Bosnien-Hercegovina er generelt lavere end i Danmark. Et måltid på en lokal restaurant koster typisk 40-80 DKK, mens et måltid på en finere restaurant ligger omkring 100-200 DKK. En lokal øl fås for 10-20 DKK, og en kop kaffe koster omkring 5-15 DKK på lokale caféer og restauranter.
-
Bagage og håndbagage
Bagage bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indcheckede bagage.
Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Balkan-regionen byder på varieret klima afhængigt af området og årstiden:
- Kystområder: Langs Middelhavskysten er klimaet subtropisk, med varme, tørre somre og milde, regnfulde vintre. Dette gælder for områder i Montenegro og det sydlige Albanien.
- Indlandet: Klimaet i de indre dele af Balkan, såsom Kosovo, Nordmakedonien og Bosnien-Hercegovina, er kontinentalt. Her er somrene varme, mens vintrene kan være kolde med temperaturer, der ofte når under frysepunktet.
Omkring 60 % af Balkan er dækket af bjerge, hvilket skaber stor lokal variation i vejret. På samme dag kan man opleve solskin og temperaturer omkring 20 grader i lavlandet, mens bjergområder kan byde på regn og temperaturer helt ned til 0 grader.
Vi anbefaler, at du pakker tøj til både varme og kølige dage samt en regnjakke eller paraply, da vejret kan være uforudsigeligt, især i bjergrige områder.
-
Tidsforskel
Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Kosovo og Bosnien-Hercegovina er alle i samme tidszone som Danmark, Central European Time (CET), hvilket betyder, at der ingen tidsforskel er mellem disse lande og Danmark.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Vindtæt jakke
- Vækkeur (hvis man ikke har et på telefonen)
- Paraply/regntøj hvis vejrudsigten lover regn
- Lille dagtursrygsæk
- Gode gå/vandresko
- Kasket eller solhat + solbriller
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)
- Tørklæde ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder kun kvinder.
- Tøj der dækker skuldre og til under knæet ifm. besøg i moskéer og ortodokse kirker. Gælder både mænd og kvinder.
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele