Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Tanzania

Afrikas højeste bjerg ligger i Tanzania, det imponerende Kilimanjaro. Man kan sætte ord som safari, the Big Five og ikke mindre end 120 forskellige stammer og kulturer på landet Tanzania. 

Værd at opleve i Tanzania

Kilimanjaro er tilmeld så stort, at det danner sit eget vejrsystem, der afveksler hele vejen rundt om bjerget. Det er en spændende tur rundt om bjerget med forskellig fauna og klima. Til trods for de mange forskellige etniske grupper i Tanzania, så binder sproget swahili flere af grupperne sammen. Og et af de første indtryk, du får af befolkningen i landet, er imødekommenhed.  

Tanzania har sammen med Costa Rica verdensrekorden i antallet af nationalparker ift. areal. Nationalparker og vildtreservater ligger som enklaver rundt om i landet, hvilket gør, at vilde dyr og planter har fristeder, hvor de kan leve i fred. Og det er her, at du får mulighed for at opleve the Big Five: løver, leoparder, næsehorn, elefanter og bøfler.  

Nationalparken Tarangire er bl.a. verdenskendt for sin store elefantpopulation og derudover imponerende bush-landskaber, floder og baobabtræer. Man kan også tage på safari i Ngorongoro-krateret, som er 13 km i diameter og et stort vulkankrater. Der bor omkring 25.000 dyr i krateret, herunder løver, leoparder og næsehorn. Nationalparken Serengeti indbyder til eventyr og dramatik! Fra november til marts er der mange dyr samlet i parken, og derudover kævler gnuerne – det tiltrækker rovdyr og giver mulighed for at se en jagt tæt på.  

Tanzanias rige dyreliv og mangfoldige befolkning og kultur kan tryllebinde de fleste! Og så har vi slet ikke nævnt maden, de musikalske gudstjenester og det farverige kunsthåndværk.  

Arusha - Ngorogoro - Serengeti - Zanzibar

Landefakta

Areal: 947.300 km2

Hovedstad: Dodoma

Møntfod: Tanzaniansk shilling - forkortes TZS

Sprog: Kiswahili / swahili, kiunguja, engelsk, arabisk, mange mindre sprog

Tidsforskelfra DK: Sommer: +1 time, vinter: +2 timer

Klima og vejr

Hvornår besøger man Tanzania?

Landet har et meget varierende klima fra kystlinje med både høje temperaturer og luftfugtighed, til det tørre og varme plateauområde i den centrale del af landet, og højlandet hvor der er grønt og lavere temperaturer. Der er to regnperioder, men når det regner, kommer det ofte i store skyl fremfor at regne hele dagen. Generelt er der tropisk klima med meget sol hele året.

Typiske spørgsmål før rejsen til Tanzania

  • Hvad spiser vi i Tanzania?

    En ret, man oftest støder på, er ugali (stift majsmos lavet af majsmel og vand), som serveres til stort set alt. De lokale spiser det med fingrene og dypper det i stuvninger eller andet tilbehør.  

    Derudover finder vi også tit plantains (madbananer), som ofte bruges som fyld i gryderetter eller som selve sovsen, hvor bananen moses, inden den blandes med f.eks. kød og grøntsager.  

    Det er almindeligt at spise ged i Tanzania, og mange lokale vil tilberede den som ”nyama choma”, som betyder grillet ged. Det kan findes både ved gadehandleren og på restauranterne.  

    Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.  

  • Hvad er prisniveauet i Tanzania?

    Der er et lavt prisniveau på restauranter og i supermarkeder i forhold til Danmark. Der pruttes om prisen på markeder, og der gives drikkepenge på restauranter, hoteller og til chauffører (på safari, ikke til taxa o. lign.).  

    Man kan betale med tanzaniske shilling eller med amerikanske dollars. 1 DKK er 326 shilling, så det kan hurtigt lyde dyrt, når man betaler 2.500 for en fadøl. En lokal øl koster ca. 7 kr. - og de er gode. Vand 0.33l koster ca. 3 kr.  

    Det er bedre at veksle penge hjemmefra. Der findes hæveautomater til kreditkort i Arusha og Stone Town, men man kan ikke altid forvente, at de virker. Kreditkort accepteres på de fleste større hoteller og lodges samt souvenirbutikker. 

  • Hvad køber man i Tanzania?

    En populær souvenir eller gave er tanzanit; en sjælden, blå/ lilla ædelsten som kun findes i Tanzania i Simanjiro-distriktet.  

    Derudover Tinga Tinga-malerier; farvestrålende malerier som har været populære siden 1960’erne pga. deres farver og simple udtryk.  

    En anden special ting fra Tanzania er træfigurer; der findes et væld af trækunsthåndværk i landet. De findes i forskellige udtryk, form og træsort. Så det er bare med at holde øjnene åbne.   

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Tanzania?

    Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

    Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer. Som i mange andre lande kan der være risiko for tyveri, og det er specielt i større byer eller på markeder med mange mennesker.  

  • Skal man være opmærksom på beklædning?

    På safariturene bør man klæde sig i diskrete farver, der falder i med naturen, ellers ingen regler.  
    Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med. For at undgå myggestik er det en god ide med lange løse bukser og trøjer.  

    Kvinder skal gerne bære løstsiddende tøj og have dækket knæ og skuldre. Mænd kan godt bære shorts, men du ser ikke tanzaniske mænd i shorts, det er typisk lange løse bukser. Gammelt, slidt eller hullet tøj er heller ikke velset at gå rundt i på offentlige steder.  

  • Hvad er tidsforskellen mellem Danmark og Tanzania?

    Tanzania er to timer foran Danmark, når vi har vintertid, og 1 time når vi har sommertid. Derudover skal du være opmærksom på begrebet ”African Time”. Der eksisterer en anden tidsfornemmelse i flere afrikanske lande, som man skal vænne sig til. Det betyder, at der i Tanzania ikke er nogen, der tager det så nøje, om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Så bare vær klar over lidt mere ventetid på f.eks. restauranter. Og så er det jo godt, at man er i godt selskab!  

  • Guidebøger, litteratur og film

    Tanzania, the Bradt Travel Guide. Giver godt indblik i landet, kulturen og de forskellige nationalparker samt gode praktiske råd.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Tanzania
Vores hyggelige værelser på højskolen. Alle er med myggenet. Foto Grethe Erbs

Gode turistklassehoteller

Vi vægter en central beliggenhed af vores hotel, og generelt bor vi på 3 og 4 stjernede hoteller. Standarden kan variere alt efter, hvor i landet vi bor.

Vidste du det om Tanzania?

Næsten 30% af Tanzania er nationalparker – ca. det samme som i Costa Rica.  

Viktors Farmor i Tanzania

Viktors Farmor har lavet rejser til Tanzania siden 2001. Vi har for nu ingen rejser til Tanzania, men vi arbejder altid på at udvikle vores rejseunivers. Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev for at få besked om nye rejser, inspiration eller gode rejseråd. 

6 nedslag i Tanzanias historie

Ca. 2 mio. år siden
Her er de ældste fossile menneskerester fundet i Olduvai-kløften i Nordtanzania.

Slut 1400-tallet
Portugiserne kom til Tanzanias kyst og havde overherredømmet frem til 1600-tallet. Europæerne gjorde sig især i slave- og elfenbenshandel ved kystbyerne.  

1800-tallet
Europæiske opdagelsesrejsende udforsker det indre af Tanzania og i samme periode indledtes kristen missionsvirksomhed.  

1890
Øen Zanzibar bliver et britisk protektorat.   

1884
Tyskland havde skaffet sig en del besiddelser i Tanzania, og landet blev nu en del af Tysk Østafrika.

1964
Tanzania dannes officielt som republik i Østafrika, det er en forening af Tanganyika og Zanzibar. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Tanzania

  • Pas og visum

    Visum til Tanzania fås i lufthavnen ved ankomst. Det koster 50 USD og betales kontant. Pas skal være gyldigt seks måneder ud over opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Gul feber vaccination er obligatorisk, og skal være givet senest ti dage før indrejse. Husk at medbringe bevis for vaccinen. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Møntfoden i Tanzania hedder shilling (forkortes TZS). 1 USD er ca. 2.200 TZS. I lufthavnen kan man veksle kontanter, der kan hæves penge i ATM kontantautomater til Visa-kort i de større byer.

    Det er generelt bedst på rejsen at medbringe USD i kontanter. Kursen er bedst med 50 eller 100 USD sedler.

  • Telefoni og internet

    Landekoden for Tanzania er 00 255. Dækningen på Zanzibar er rimelig. Der kan købes et afrikansk SIM-kort med taletid for ca. 20 kr. Der er trådløst internet på nogle få hoteller/lodges, men forbindelsen er meget langsom.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Elektricitet

    Der er 240 volt. Medbring adapterstik med tre ben eller en samledåse, som kan monteres med et lokalt hanstik i Tanzania. Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne.

    Derfor kan det være en ide at medbringe ekstra batterier, en powerbank eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon, video og kamera.

  • Drikkevand

    Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.

  • Drikkepenge

    På rundrejsen er drikkepenge til chauffør/guider inklusiv. Drikkepenge til bagage portere er for egen regning. Der forventes ikke drikkepenge på restauranter. Vælger man at give drikkepenge, kan man nøjes med ca. 5 %.

  • Fotografering

    Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder, uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker.

  • Klima og påklædning

    Temperaturen om dagen er fra 25 til 30 grader og om natten ca. 20 grader. Uformel påklædning på det meste af turen. Der er ikke brug for finere tøj til omklædning til middag.

    Som kvinde bør man ikke gå i shorts. ¾ bukser eller nederdel/ kjole kan godt gå an. Tynde langærmet skjorter/bluser og lange bukser kan hjælpe med til at undgå myggestik ved solnedgangstid.

  • Prisniveau

    Et måltid mad på restaurant koster typisk mellem 40 og 75 DKK. Drikkevarer på restaurant koster ca. øl: 8-12 kr. og sodavand: 5-9 kr. Vin er dyrt og af dårlig kvalitet. Koster ca. 100 kr. på en restaurant.

    1 liter vand i supermarked/kiosk koster ca. 3 kr. Det er generelt dyrere på Zanzibar end på fastlandet.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Tyveri

    Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.

  • Tidsforskel

    Når det er vintertid i Danmark, er Zanzibar 2 timer forud. Når det er sommertid i Danmark, er Zanzibar 1 time forud. En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder at der i Tanzania ikke er nogen, der tager det så nøje med om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt.

    Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til. Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel, måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - God lommelygte, evt. pandelampe

    - Kamera og kikkert 

    - Insektspray (kan også købes efter ankomst)

    - Shampoo og evt. bodyshampoo

    - Sollotion med høj faktor

    - Solbriller, kasket eller solhat

    - Lille dagsrygsæk

    - Tynd langærmet skjorte/bluse og tynde lange bomuldsbukser

    - Trøje

    - Fotokopi af pas (opslaget med foto)  

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden er: VFrejsende

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Tanzania.
Ring til os 86 22 71 81