Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Nepal

Nepal er et variationernes land. Naturen veksler fra det frodige subtropiske lavland få meter over havet til verdens højeste bjerg Mount Everest på næsten 9.000 meter.

Værd at opleve i Nepal

Måske er det Mount Everest med sine majestætiske tinder, der trækker flest turister til det lille land på bare 3,5 gange Danmarks størrelse. Men det er så sandelig også et land, der byder på meget andet end trekking for hårdkogte bjergbestigere. 

Det har en fattig, men yderst rar og venlig befolkning, der altid tager sig godt af sine besøgende. Nepaleserne forsøger at leve efter det gamle hinduistiske ordsprog ”Atithi Devo Bhava", der betyder, gæsterne er som guder. 

De fleste er hinduer, men mange tilhører også den fredelige buddhisme, der har den jordiske Buddha – Siddharta Gautama - som sin ”landsmand”. Og så har Nepal et helt særligt fænomen – levende gudinder. Små piger, der får tildelt denne særlige status, og som det er muligt at møde.  

Kulturen er varieret med over 90 forskellige stammefolk og ikke mindre end over 120 sprog og dialekter. Naturen er lige så forskellig fra egn til egn. Fra de frodige landskaber i lavlandet, hvor der dyrkes noget af verdens bedste the, til jungle med tigre og ikke mindst alpine bjergtoppe med stenbukke og de seje bjergfolk sherpaerne eller de særlige gurkha-soldater. 

Selv om man måske ikke er parat til den hårde bjergvandring, kan de høje tinder Annapurna og Mt. Everest nydes fra en helikopter eller et lille fly. Så Nepal med 8 ud af 10 af verdens højeste bjerge kan opleves af alle. Det er bogstaveligt talt bjergtagende.   

Hvad siger vores gæster

Nepal vandrekort - Katmandu - Pokhara - Annapurna

Landefakta

Areal: 147.181 km2

Hovedstad: Katmandu

Møntfod: Rupee (a 100 paisa) - forkortes NPR

Sprog: Nepalesisk og ca. 100 lokale sprog

Tidsforskelfra DK: Sommer: +3 timer og 45 minutter, vinter: +4 timer og 45 minutter

Klima og vejr

Hvornår besøger man Nepal?

Man bør besøge landet udenfor monsuntiden, dvs. i marts-april eller september-oktober. Netop disse to perioder byder på godt dansk forårsvejr eller forsommer med 25 graders varme afhængigt af højden. Rejsen Nepal kun for kvinder må af hensyn til festivalen ligge i monsunperioden. Det er også muligt at rejse til Nepal om sommeren, men det er meget varmt. Og om vinteren meget koldt.

Hvem møder du i Nepal?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Vi besøger hinduer og buddhister, gurkhaer og sherpaer samt en levende gudinde og tusinder af kvinder klædt i rødt. På rejsen Nepal kun for kvinder besøger vi også flere kvindeorganisationer og lærer bl.a. at lave momos. I Kathmandu-dalen besøges den oprindelige befolkning Newa.

  • At deltage i Teej er som at svømme i et overvældede hav af rødt. Foto Tania Karpatschof

    Når kvinder ser rødt

    Viktors Farmor er med, når 500.000 kvinder fejrer hinduistisk festival i Nepal
    Se mere
    At deltage i Teej er som at svømme i et overvældede hav af rødt. Foto Tania Karpatschof

    Når kvinder ser rødt

    Viktors Farmor er med, når 500.000 kvinder fejrer hinduistisk festival i Nepal
  • På vores rejser møder vi sandsynligvis en levende gudinde. Foto Tania Karpatschof

    Nepals levende gudinder

    "Inde bag forhænget venter »Den levende Gudinde«. Spændte sidder vi i venteværelset, hvor der er...
    Se mere
    På vores rejser møder vi sandsynligvis en levende gudinde. Foto Tania Karpatschof

    Nepals levende gudinder

    "Inde bag forhænget venter »Den levende Gudinde«. Spændte sidder vi i venteværelset, hvor der er...

Typiske spørgsmål før rejsen til Nepal

  • Hvad spiser vi i Nepal?

    Hovedretten er Dhalbaat – som en nepaleser helst skal have 2 gange om dagen. Det er ris og linsesuppe, dertil gerne lidt kylling, ged eller grøntsager. Suppe er generelt et populært måltid i landet.  

    Momus, en anden populær ret, er en slags dumplings med grøntsager eller kød, som vi finder mange steder.  

    Det nepalesiske køkken er også influeret en del af sine naboer: Indien, Tibet og Kina. De har f.eks. en del karryretter og også samosaer flere steder.  

    Til dessert kan man nogle gange få serveret Juju Dhau, som er en slags sød og fast yoghurt. Det fås mest i området Bhaktapur og laves på buffalomælk.  

    Vi fraråder at drikke vand direkte fra hanen. Køb det i stedet på flaske.  

  • Hvad er prisniveauet i Nepal?

    Det er generelt billigt at rejse i Nepal. Udenlandske øl, som Tuborg og Carlsberg koster ca. 20 kr. for en halv liter. Et måltid mad kan fås for 50 kr. Mineralvand kan købes overalt, og koster ca. 2 kr 

  • Hvad køber man i Nepal?

    Den verdensberømte og kostbare Darjeeling-the, som også kaldes for teernes champagne, hedder i Nepal Ilam-the og dyrkes under nøjagtigt samme jordbundsforhold og klima, som på den indiske Darjeeling-side blot få km væk, men som her kun koster en brøkdel af den ”ægte”. 

    Du kan også købe flotte tæpper, pashmina-sjaler og buddhistiske statuer. Nogle steder kan man også købe produkter lavet af yak-uld. Det kan være hatte, hjemmesko, sweatre eller tørklæder.  

    En anden populær souvenir at tage med sig hjem er krydderier. Nepal er rigt på mange forskellige slags krydderier, som oftest er billigere end derhjemme.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Nepal?

    Det er ganske sikkert at rejse i Nepal. Udenlandske kvinder kan sagtens gå en aftentur på gaden uden at føle sig utryg. Man skal passe på med de hygiejniske forhold og undgå alt for lokale køkkener samt at røre ved beskidte pengesedler. Der vil næsten altid være en risiko for at få maveproblemer.  

    På Viktors Farmors rejser er der ikke risiko for at få højdesyge i de forholdsvis lave højder, rejserne foregår i. Men ellers er det godt at rådføre sig med sin læge.  

    Malaria forekommer udenfor Viktors Farmors rejseperioder og anti-tyfus medicin er kun nødvendigt, hvis man rejser selv under meget primitive og uhygiejniske forhold. 

  • Kan man bruge kreditkort og udenlandsk valuta?

    Ja, der er masser af vekselmuligheder og hæveautomater samt mulighed for at bruge Visa/Mastercard i Kathmandu og Pokhara. 

  • Skal man klæde sig særligt tækkeligt?

    Almindeligt tøj kan sagtens medbringes som shorts og T-shirts mv. Selvfølgelig skal man ikke klæde sig udfordrende ved besøg i templer og klostre. Ved ophold i bjergene bør man have vindtæt og lidt varmere tøj med til en kold aften. På pigeturen er det regntid, så det er en god ide at medbringe regntøj.  

  • Hvordan flyver man til Nepal?

    For eksempel via Istanbul med Turkish Airlines, eller med Qatar Airways over Doha. Sidstnævnte kaldet Nepal-ekspressen er en god mulighed for at få en forsmag på landet, når nepalesiske emigrantarbejdere fra Golfen skal hjem med deres store pakkenelliker. 

  • Får man højdesyge i Nepal?

    Nej. Max-højden vil på vandreturen være 2150 meter. De andre rejser foregår i lavereliggende områder. 

  • Guidebøger, litteratur og film

    Rejsebog: Turen går til Nepal, Politikens Rejsebøger, seneste udgave 2014. 

    Roman: En klassiker er romanen Lost Horizon, der er udkommet på dansk under navnet, Tabte horisonter, Lindhardt og Ringhof, 2000. 
    Bogen handler om et flystyrt i det paradisiske land, Shangri La, hvor alt er fred og ro, og folk aldrig bliver gamle. Den er filmatiseret ad flere omgange. Originalversionen er fra 1937 og igen filmatiseret 1972-73 og kan ses på Youtube.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Nepal
Stemningen er speciel på Durbar Square  i Patan. Foto Viktors Farmor

3- og 4-stjernede hoteller

Som et populært rejsemål siden 1970erne har Nepal en veletableret infrastruktur for turister med gode 3-4-stjernede hoteller. Så oven på en dag fuld af nye indtryk, kan vi få benene op og slappe godt af.

Vidste du det om Nepal?

At Nepal har en festival, hvor både køer og hunde får blomsterkranse om halsen?

Viktors Farmor i Nepal

Viktors Farmor har haft grupperejser til Nepal i mange år. I dag er det koncentreret omkring tre rejser. Kultur og vandring i Nepal, som ikke er en trekkingtur, men netop vandring, som alle i almindelig god form kan være med på. På denne tur er det muligt at flyve med helikopter over skyerne og se Mt. Everest tæt på. 

Den klassiske rejse hedder Nepal rundrejse med alt det bedste, landet har at byde på indenfor natur, kultur og dagligliv. Smukke templer og klostre og ikke mindst møder med nogle af de stammefolk, som landet er så rigt på. Her vil der være en reel mulighed for at se både tigre, og flyve op og tage Annapurna-bjergkæden i nærmere syn.  

Og så er der den helt særlige Nepal kun for kvinder. En gang om året i september mødes en halv million kvinder for at fejre livet og bede for deres familier i røde sarier. Dette møde med nepalesiske kvinder - også som aktive deltagere i festlighederne - er en speciel begivenhed, Viktors Farmor har arrangeret med stor succes for danske kvinder i flere år. 

6 nedslag i Nepals historie

563 f.Kr.
Den jordiske buddha - Siddharta Gautama - fødes i Nepal.

1769
Nepaleserne samles som et folk af en Gurkha-konge. 

1930
Kongedømmet Gorkha skifter navn til Nepal 

1996-2006
Borgerkrig mellem maoistiske oprørere og regeringen/kongemagten. 

2001
Den nepalesiske kronprins myrder næsten hele den kongelige familie og kaster landet ud i kaos. 

2008
Monarkiet afskaffes, og landet får sin første demokratiske forfatning i 2017.  

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Nepal.

  • Pas og visum

    Der kræves visum til Nepal, som ansøges efter anvisning fra Viktors Farmor. Pas skal være gyldigt ½ år efter udrejse.

    Passet bør altid medbringes eller opbevares i hotellers sikkerhedsbokse. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. 

    Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Nepals valuta er Nepali Rupee (NPR). Der går ca. 5-6 danske kroner på 100 rupees. Der kan veksles US dollars og Euro til Nepali Rupee.
    Der findes flere banker, vekselkontorer og pengeautomater i Kathmandu og Pokhara. Sørg for at medbringe Nepali Rupees til rejsen uden for disse to byer.
    Der kan dog betales med kreditkort i restauranter og turistshops de fleste steder undervejs på rejsen.

    Ønsker du at veksle overskydende rupee om til US dollars eller Euro, når du forlader landet, er det vigtigt at gemme kvitteringerne fra banken.

  • Hoteller

    På nogle hoteller varmes vandet op med solfangere. Det kan betyde, at vandet i bruseren ikke er varmt om morgenen.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni

    Telefoni. Nepal har selvvalg fra Danmark. Tryk 00977 + omr.nr + abn.nr. En dansk mobil kan som regel bruges i Kathmandu og Pokhara.

    Mange steder kan der købes et lokalt SIM kort til din mobil, hvilket gør det forholdsvist billigt at ringe hjem. Det er ligeledes billigt at ringe hjem til Danmark fra telefoner i telefonkiosker, der findes i de fleste byer. Her koster det ca. 10 kroner pr minut at ringe til et dansk fastnetnummer.

  • Elektricitet

    Elektricitet Strømstyrken er 220 volt. Der bruges samme type stik som i Danmark. Spændingen kan svinge, og der kan forekomme strømafbrydelser.

  • Drikkevand og øvrige drikkevarer

    Det frarådes at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt, og koster ca. 2 kr. På restauranterne koster en øl ca. 25-35 kr. og mineralvand/sodavand ca. 8-10 kr.

  • Drikkepenge

    På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. På individuelle rejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider ikke inkluderet i rejsens pris.

  • Foto

    Nepal er et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt ved fotografering: Vis kameraet og smil og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej; især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes.

  • Påklædning

    Vær opmærksom på, at nepaleserne er konservative i forhold til tøj, især i de fjerntliggende områder og bjergområder. Du vil finde, at den måde, du klæder dig på, ofte vil afgøre graden af respekt, du modtager. Sørg for at medbringe tøj, der dækker skuldre og knæ. Du bør ikke gå i korte nederdele/ bukser eller t-shirts uden ærmer. Husk at tage skoene af, inden du går ind i et tempel eller privat hjem. Der er stor forskel på dags- og nattetemperaturen, så sørg for at have varmt tøj til om aftenen og morgenen.

  • Indkøb

    Man kan med fordel købe smykker, ægte silketæpper, pashmina-tørklæder, læderjakker og bukser samt religiøse souvenirs. Priserne er meget rimelige. Der skal ofte tinges om prisen.

  • Bagage

    Medbring højst 20 kg. Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv. Der er som regel mulighed for at vaske tøj på de hoteller, hvor vi overnatter mere end en gang.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Det bedste rejsetidspunkt er midt i september til midt i maj. Det er generelt koldest i december og januar og varmest i maj og juni. Se særskilt punkt for særlige oplysninger om rejsen Nepal kun for kvinder.

  • Tidsforskel

    Når vi har sommertid her i Danmark er Nepal 3 timer og 45 minutter foran os. I vintertiden er tidsforskellen + 4,45 timer.

  • Transport

    Nepal er et tredje verdens land med alt hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde mm. Indenrigsfly flyver ikke altid lige til tiden.

    Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser i Nepal. Livsstilen er meget langt fra den europæiske perfektionisme.

  • Etikette

    Den venstre hånd anses for uren. Derfor bør du huske at bruge din højre hånd til at give, modtage, give hånd og spise (hvis der ikke er bestik). Du bør også bemærke, at kysse og holde hånd generelt ikke er acceptabelt, selvom du vil se nepalesiske mænd holde hinanden i hænderne (dette er et tegn på venskab eller 'broderskab' i stedet for seksualitet). Du bør også undgå at pege på og røre ved folk med dine fødder.

  • Toiletpapir, kleenex og vådservietter

    Toiletpapir, kleenex og vådservietter er altid gode at have med i tasken. Det sker, at der på restauranter o.lign. findes toiletter, hvor der ikke er papir. På mange hoteller og offentlige toiletter står der affaldsspande til toiletpapir. Det må ikke smides i toilettet, da kloaksystemet i Nepal ikke er beregnet til det.

  • Hold styr på maven

    Vi skal være 14 dage i en anderledes kultur mht. mad og drikke, og det sker, at nogen får problemer med maven. Så det kan være en god ide, at tage en effektiv "stopmedicin" med. Det kan købes på apoteket i håndkøb, eller efter samråd med lægen.

  • Småproviant

    Danske maver kan være "utålmodige". Tag lidt müsli barer, kiks, rosiner eller lignende med i tasken, som kan suppleres op undervejs. Vi har nogle køreture i bussen, hvor det måske er rart med lidt til maven.

  • Særligt for Rejser kun for kvinder

    Klima og påklædning

    En af de helt store oplevelser på rejsen er den enestående kvindefestival Teej. Den falder i slutningen af den såkaldte monsun (regntid), som varer fra medio juni til medio september måned. Det kan derfor godt betale sig at medbring et regnslag eller en lille paraply. Derimod er det for varmt til egentlig regntøj eller gummistøvler. Et par åbne sandaler, gerne med skridsikker sål, er ofte det mest behagelige. At det er regntid betyder ikke, at det er gråvejr og regner hele dagen. Det meste af nedbøren kommer nemlig om natten og tidlig på morgenen. Om dagen er der derimod ofte varmt og solskin med omkring 25-30 grader. Men der kan forekomme kraftige regnskyl, som betyder, at der må laves små ændringer i programmet undervejs. Til gengæld vil vi møde færre turister og dermed få en mere autentisk oplevelse. Regntiden medfører højere luftfugtighed, som kan medføre, at ting lugter lidt mørbanket og kan føles lidt fugtigt.

    Vær opmærksom på, at nepaleserne er konservative i forhold til tøj. Du vil finde, at den måde, du klæder dig på, ofte vil afgøre graden af respekt, du modtager. Det anbefales at medbringe tøj, der dækker skuldre og går ned til knæene. Det er ikke velset at gå i korte nederdele/ bukser eller t-shirts uden ærmer. Du vil dog på rejsen møde turister i Kathmandu, der har valgt ikke at tage hensyn til dette. Og nepaleserne er efterhånden ved at vænne sig til det. Husk at tage skoene af, inden du går ind i et tempel eller privat hjem.

    Elektricitet

    Et af de største problemer i Kathmandu er at sikre en fast og stabil forsyning af elektricitet til hele byen. Man har derfor indført såkaldte ”planlagte strømafbrydelser, hvor hvert område efter et fast skema ikke har elektricitet”. De større hoteller og nogle af turistrestauranterne har deres egen generatorer, som sikrer en fast strømforsyning. Vi vil derfor, når vi er på hotellet og de større restauranter ikke mærke meget til det. Ikke desto mindre kan det være en god ide at medbringe en lille pandelampe eller lommelygte som en back up bare for at være på den helt sikre side.

    Indkøb

    Nepal er nok mest kendt for pashmina sjaler, som findes i alle farver og størrelser. Nepalesere er kendt som nogen af verdens bedste skræddere, og man kan få håndsyet tøj til meget rimelige penge, tegnet efter billeder eller fotos man selv medbringer. Desuden kan man købe flotte silke- og bomuldsstoffer i metermål. Det kan derfor være en god ide på forhånd at skimte dameblade og modemagasiner igennem for tøj, man gerne vil have syet. Af øvrige ting, som er værd at købe, kan nævnes te, sølvsmykker, håndlavet rispapir, div. træudskæringer, religiøse statuer og de flotte mandala (en særlig form for håndlavede buddhistiske tegninger).

    Foto

    Der er mange søde fotogene aber ved templerne, og de kan være meget nærgående. Derfor er det vigtigt ikke at spise eller drikker i nærheden af dem (eller at have mad i tasken), når vi besøger templerne.

     

     

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    • Kikkert (ikke pigetur)
    • Varmt tøj, fleece og vindjakke (ikke pigetur)
    • Vandresko eller -støvler (ikke pigetur)
    • Solbriller samt kasket eller solhat
    • Myggespray
    • Solcreme
    • Vækkeur
    • Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
    • Salttabletter
    • Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)
    • En rulle toiletpapir eller kleenex
    • Lommelygte (evt. pandelampe) + batterier (elektriciteten kan være ustabil)

    Særligt for pigetur:

    • Regnslag eller lille paraply
  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Nepal.
Ring til os 86 22 71 81