Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Kirgisistan, Tajikistan og Uzbekistan

Silkevejsbyer, bjerge og landsbyliv i Centralasien

Rejs i de gamle karavanespor gennem Kirgisistan, Tajikistan og Uzbekistan. Opdag historiske silkevejsbyer, blå kupler, farverige moskeer og en vild natur. Vi smager også på det lokale køkken, nyder stemningsfulde bazarer og dykker ned i gamle håndværkstraditioner. 

Priser fra

27.990 kr.

Max. 20 deltagere

15 dages rejse

Start din rejse her

Vi starter i Kirgisistans moderne hovedstad Bishkek, der bærer tydeligt præg af sin tid i Sovjetunionen. Helt anderledes er livet i den lille landby Arslanbob, hvor skove af valnøddetræer står for foden af bjergene. Vi fortsætter via karavanebyen Uzgen til den historiske by Osh, der har været pilgrimsmål siden tidernes morgen.

I Fergana-dalen i det østlige Uzbekistan dykker vi ned i områdets rige håndværkstraditioner. Vi ser, hvordan silke bliver til, og vi besøger en lokal pottemager. Vi hører også om det tidligere så magtfulde khanat i Kokand, der i sin tid var en rival til selveste Bukhara.

Nu forlader vi Uzbekistan for en stund og krydser ind i Taijikistan. Et sjældent besøgt land med vilde bjerge og gamle traditioner. Vi oplever begge dele. Både traditionerne i den historiske by Khujand, der allerede var gammel, da Alexander den Store erobrede den. Og den vilde natur i Fan-bjergene, hvor farverige søer pryder landskaberne mellem høje, rå bjergtinder. 

Rejsen slutter i Uzbekistan, hvor vi udforsker farverige moskeer, smukke koranskoler, overdådige gravmæler og livlige bazarer i de legendariske silkevejsbyer Samarkand og Bukhara. Vi kører også med hurtigtog og oplever hverdagslivet i både en landsby og i hovedstaden Tashkent.

5 gode grunde til at rejse til Kirgisistan, Tajikistan og Uzbekistan med Viktors Farmor:

  • Nyd synet af de farverige bjergsøer i Tajikistans Fan-bjerge
  • Oplev verdens største valnøddeskov i Kirgisistan
  • Mærk stemningen i de gamle silkevejsbyer Samarkand og Bukhara i Uzbekistan
  • Besøg pilgrimsbyen Osh, der er en af de ældste byer i Kirgisistan
  • Hør om silkeproduktionen i Uzbekistans Fergana-dal

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse fra Danmark

    Fra Danmark sætter vi kursen mod Centralasien.

  • Dag 2

    Kirgisistans hovedstad Bishkek

    Efter et flyskifte lander vi i Kirgisistans hovedstad Bishkek. Allerede på vejen fra lufthavnen ind til byen fornemmer vi, at vi er landet i en hel anden verden med stærke rødder til sovjettiden. En følelse, der kun bliver forstærket, når vi senere på dagen udforsker byen på en byrundtur. Men først kører vi til hotellet, hvor der er mulighed for at slappe lidt af ovenpå flyveturen.

    Vi mødes igen senere for at tage på en gåtur rundt i byen. Bishkek blev grundlagt i 1878 omkring en russisk garnisonsby og er siden vokset sig til en storby med omkring 1 million indbyggere. Det var især under sovjettiden, at Bishkeks udvikling tog fat, og det ses tydeligt på byens arkitektur.

    Vi besøger blandt andet den centrale plads Ala-Too, der prydes af en rytterstatue af helten Manas fra en lokal legende. Rundt om pladsen ligger monumentale, offentlige bygninger i russisk stil. Forkærligheden for bombastisk arkitektur ses også i de lokale regeringsbygninger kendt som Det Hvide Hus og Parlamentsbygningen.

    Den sovjetiske stil fuldendes af byens Lenin-statue, der viser den kommunistiske leder hilse på folket. Statuen blev opført i 1984 for at markere 60-året for grundlæggelsen af Den Sovjetiske Socialistiske Republik Kirgisistan. Efter kommunismens fald i 1991 blev næsten alle Lenin-statuer i landet fjernet. Men denne fik – af uforklarlige årsager – lov at blive. Om end den blev flyttet fra Ala-Too-pladsen til sin nuværende mindre prominente placering.

    Om aftenen besøger vi en restaurant, der serverer nationale retter. Retterne kan eksempelvis være manti (ligner store ravioli), kuurdak (friteret kødstykker serveret med kartofler) og lagman (krydret nudelsuppe). Er der tid efter aftensmaden, kan vi slentre en tur til pladsen Ala Too, hvor farverige springvand hele tiden skifter retning og kulør. Et meget underholdende syn.

    Måltider: Mad på flyet, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bishkek

  • Dag 3

    Landsbyliv i Arslonbob og Jalal-Abad

    Vi forlader storbyen fra morgenstunden og flyver sydpå til byen Osh, der ligger ved en korsvej af gamle handelsruter på Silkevejen. Osh anslås at være mindst 3.000 år gammel, hvilket sandsynligvis gør den til den ældste by i Kirgisistan.

    Vi gemmer dog Osh lidt endnu og kører i stedet til den lille landsby Arslanbob. Her er livet og tempoet et helt andet end i storbyen, og udsigten mod bjergene i baggrunden er svær at tage øjnene fra.

    Område er især kendt for sine valnøddetræer, hvoraf nogle træer siges at være mere end 1.000 år gamle. Faktisk er der tale om en hel valnøddeskov, der anses for at være verdens største. Omkring 1.500 tons valnødder og et væld af andre frugter og grøntsager dyrkes hvert år i de frugtbare jorde her for foden af bjergene.

    Vi besøger også et lokalt vandfald og spiser frokost i landsbyen, inden vi fortsætter til den større by Jalal-Abad, hvor vi indlogeres for natten.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Jalal-Abad

  • Dag 4

    Karavanebyen Uzgen

    Efter morgenmaden sætter vi kursen tilbage mod Osh. På vejen oplever vi den gamle karavaneby Uzgen. Ingen ved med sikkerhed, hvor gammel Uzgen er. Men resterne af et citadel nær byen er dateret til at være cirka 2.000 år gammel, og byen var for omkring 1.000 år siden hovedstad i karakhanidernes rige.

    Senere blev Uzgen et vigtigt stop på karavaneruterne mellem Centralasien og Kashgar i det vestlige Kina. Adskillige historiske monumenter står tilbage som vidner om byens rige historie. Ikke mindst en flot 27 meter høj minaret fra det 11. århundrede samt et religiøst kompleks med mausoleer og koranskoler fra det 12. århundrede.

    I dag er Uzgen dog bedst kendt for sin eksport af ris, hvilket vi sandsynligvis kan se på markerne omkring byen, når vi kører tilbage til Osh. Vel fremme i storbyen indlogeres vi på vores hotel og afslutter dagen med middag sammen på en lokal restaurant.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Osh

  • Dag 5

    Historiske Osh og silke i Margilan på vej til Uzbekistans Fergana-dal

    Osh er en af Silkevejens legendariske byer. Grundlæggelsen af byen forsvinder i tidens tåger, men man regner med, at den er mindst 3.000 år gammel. Det er beregnet ud fra klippetegninger og skrifter, der før i tiden kunne ses på den nordlige skråning af Suleiman-bjerget i centrum af Osh.

    Bjerget hæver sig over byen og har været anset for hellig i årtusinder af folk med meget forskellige religioner. Det fortælles blandt andet, at selveste profeten Muhammed har bedt på bjerget, hvorfor det i dag er et vigtigt pilgrimsmål for muslimer. De kommer for at bede i den lille moské fra 1510 på bjergets højeste top eller den store moské for foden af bjerget. Suleiman-bjergets lange historie som helligdom har sikret det en plads på UNESCO's kulturarvsliste.

    Udover sit hellige bjerg har Osh op gennem historien også været kendt for handel. Den dag i dag har byen et spændende lokalt marked, hvor alt mellem himmel og jord skifter hænder. Vi besøger markedet og kigger på udvalget, inden vi forlader byen – og Kirgisistan – og sætter kurs mod Margilan i Uzbekistans Fergana-dal.

    Denne del af Uzbekistan adskiller sig markant fra resten af landet. Landskaberne er mere frodige, og kulturen er generelt mere traditionel og konservativ muslimsk, end vi oplever i de gamle silkevejsbyer længere mod vest.

    Margilan er desuden kendt for sin silkeproduktion. Det hører vi meget mere om, når vi besøger en lokal silkefabrik og får et indblik i den komplicerede proces bag de eftertragtede tekstiler.

    Dagen slutter i hovedbyen Fergana, hvor vi spiser middag og overnatter.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Fergana

  • Dag 6

    Pottemagere, byen Kokand og mod Khujand i Tajikistan

    Vi bruger formiddagen på at udforske Fergana-dalen. Vores første stop er byen Rishtan, hvor vi besøger et lokalt pottemagerværksted. Den her del af Centralasien har rige traditioner indenfor keramik, og de føres i dag videre af lokale pottemagere.

    Efter frokost på en lokal restaurant kører vi til byen Kokand. Kokand var centrum for et magtfuldt selvstændigt khanat i 1700- og 1800-tallet. I sin storhedstid var Kokand den næst vigtigste muslimske højborg (efter Bukhara) i Centralasien, og byen siges have haft mindst 35 koranskoler og mere end 100 moskeer. Langt de fleste af dem er dog forsvundet. 

    Men khans gamle palads fra 1873 står endnu og er smukt prydet af de karakteristiske blå og grønne kakler. Inde bag murene gemmer sig en hel lille verden med gårdhaver, korridorer og overdådigt dekorerede rum. Det ser vi naturligvis, inden vi fortsætter mod Taijikistan og vores hotel i byen Khujand.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Khujand

  • Dag 7

    Historiske Khujand og videre til Pendjikent

    Selv i et område som Centralasien, hvor mange byer kan føre deres historie tilbage til før vores tidsregning, er Khujand noget særligt. Byen havde allerede eksisteret mange år, da Alexander den Store erobrede den i år 329 f.v.t. og gjorde den til sin østligste forpost ved navn Alexandria-Eskhate.

    Senere herskede forskellige dynastier over byen på skift op gennem historien, indtil starten af 1200-tallet, hvor Khujand blev plyndret af mongolerne.

    Khujand rejste sig dog fra asken, og i de efterfølgende århundreder blev prægtige paladser, smukke moskeer og et citadel opført for penge, man tjente på at opkræve skatte fra karavanerne gennem Fergana-dalen.

    Flere af bygningerne står endnu, og vi besøger en række af dem her til formiddag. Deriblandt det mægtige citadel, der i dag huser et arkæologisk museum. Vi besøger også gravmælet for den muslimske hersker Sheikh Massal ad-Dins (1133-1223 e.v.t.). Rundt om gravmælet, der er fra 1394, er der opført adskillige religiøse bygninger. Deriblandt en moderne moské fra det 20. århundrede og en 21 meter høj minaret fra 1865.

    Helt andre oplevelser venter os i byens livlige bazar, inden vi efter frokost sætter os til rette i bussen og kører ca. 280 km. til Pendjikent. En tur på typisk 5-6 timer. Vi gør et par mindre stop undervejs for at strække benene.

    Vel fremme indlogeres vi på vores hotel og spiser middag sammen.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Penjikent

  • Dag 8

    Fan-bjergene og Penjikent med aften i Samarkand

    Store naturoplevelser venter os, når vi om morgenen lægger bylivet bag os og kører til det naturskønne område kendt som De 7 Søer. Her midt mellem Fan-bjergenes bjergtoppe ligger en perlerække af smukke søer, hvis vand, alt efter lyset, synes at skifte farve fra stålgrå over i dybt blå til smaragdgrøn.

    Naturen her er rå og vild, og Fan-bjergene, hvoraf nogle er over 5.000 meter høje, indbyder til vandreture. Men det er faktisk ikke nødvendigt. Veje fører ind i de vilde landskaber, så vi kan få et godt indtryk af det smukke område uden at skulle snøre vandrestøvlerne og gå i timevis.

    Midt på dagen er vi tilbage i Penjikent, hvor vi besøger det lokale marked samt byens moské. Vi kigger også indenfor på Rudaki Museum, der er navngivet efter den persiske poet Abdullah Rudaki (858-941e.v.t). Foruden udstillinger om poeten, huser museet også tekstiler, freskoer fra Silkevejens æra samt langt ældre stenredskaber fundet i området.

    Herefter sætter vi igen kursen mod Uzbekistan og den måske mest legendariske by i hele Centralasien: Samarkand.

    Vi spiser aftensmad sammen i Samarkand.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Samarkand

  • Dag 9

    Samarkands mange højdepunkter i Uzbekistan

    Vi har hele dagen til at dykke ned i Samarkands rige historie – og godt for det, for byen bugner af storslåede bygningsværker fra Silkevejens storhedstid.

    Byens mest berømte (eller berygtede) hersker var Timur Lenk, som byggede et imperium, der strakte sig over Centralasien. Han gjorde Samarkand til hovedstad i 1370, og han bragte kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande til byen, så de kunne opføre en hovedstad, der var hans rige værdigt. Flere af bygningerne oplever vi i dag. Rækkefølgen kan blive ændret, men vi besøger dem alle.

    Det absolutte højdepunkt i Samarkand er Registan-pladsen, hvor tre af den muslimske verdens flotteste koranskoler flankerer en åben plads. Det var her på pladsen, at kamelkaravanerne tidligere gjorde holdt, og købmændene bredte deres varer ud på tæpper i håb om at gøre en god handel. Kamelerne er væk, men masser af handelsfolk frister stadig med håndknyttede tæpper og andre orientalske varer i de gamle koranskolers gårdhaver.

    Ikke langt fra Registan-pladsen ligger Bibi Khanums moské fra starten af 1400-tallet, der i sin tid var en af de største og prægtigste moskeer i hele den muslimske verden. Tidens tand har været hård ved moskeen, men man fornemmer stadig tydeligt de gigantiske dimensioner, når man står foran den mægtige port og ser de himmelstræbende kupler.

    Der blev heller ikke sparet på noget i Gur Emir-mausoleet, hvor Timur Lenk ligger begravet. Timur Lenk begyndte byggeriet af det storslåede gravmæle i 1403, fordi hans elskede sønnesøn Mohammed Sultan, der var udset som arving til tronen, døde. Timur Lenk døde to år senere, og det blev hans efterfølgere, der gjorde mausoleet med lyseblå kupler færdigt.

    Vi kigger også indenfor i Siyab-bazaren, hvor souvenirs falbydes side om side med traditionelle hatte, friskbagt brød fra lerovne, alverdens grøntsager og et væld af andre fornødenheder.

    Endnu et højdepunkt i Samarkand er gravområdet Shakhi Zinda, hvor adskillige smukt dekorerede mausoleer fra Silkevejens tidsalder står side om side langs en smal vej. For enden ligger en stor moderne gravplads for nutidens uzbekere. Her kan man se de mange gravstene med kunstfærdigt udhuggede billeder af de afdøde.

    Det er værd at tage tilbage til Registan-pladsen på egen hånd om aftenen for at se de smukke bygninger oplyst.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Samarkand

  • Dag 10

    Samarkand, tid på egen hånd og med tog til Bukhara

    Vi har også en god del af dagen i dag til at nyde Samarkand. Her ser vi blandt andet Ulug Begs observatorium fra 1429. Ulug Beg var endnu en af Timur Lenks sønnesønner, og han regerede i Samarkand fra 1411 til 1449. Hans store lidenskab var dog astronom, og han lod opføre det største observatorium i Centralasien.

    Astronomi var en højt udviklet videnskab i den muslimske verden på det tidspunkt, og Ulug Beg beregnede blandt andet Jordens hældningsgrad med større nøjagtighed end Tycho Brahe.

    Vi kigger også indenfor et sted, hvor man laver silkepapir, og der bliver tid til at gøre køb og nyde byen på egen hånd i løbet af eftermiddagen. Om det betyder endnu et besøg i bazaren eller måske afslapning på en af byens caféer er helt op dig.

    Vi mødes igen sidst på eftermiddagen for at spise middag, inden vi stiger på hurtigtoget til Bukhara. Klokken 21 sætter toget i bevægelse, og snart suser vi gennem de flade landskaber. Efter cirka 1 time og 40 minutters togrejse stiger vi af i en anden af Silkevejens mest spændende byer, Bukhara.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bukhara

  • Dag 11

    Bukharas gamle bydel, koranskoler og bazarer

    Samarkands bygninger er måske nok mere kendte end Bukharas. Men Bukharas stemningsfulde gamle bydel er betydeligt mere kompakt og intakt. Her flankeres de gamle gyder stadig af markedsboder, og overalt ser man kupler, porte, minareter og koranskoler fra Silkevejens tid.

    Bukhara er en fantastisk by at gå på opdagelse i, og få andre steder i verden emmer af Silkevejens mystik i samme grad som Bukhara. Det har sikret Bukhara en plads på UNESCO's kulturarvsliste – side om side med Samarkand naturligvis.

    Med to hele dage i Bukhara har vi god tid til at nyde den spændende by. Et godt sted at starte er den lille plads Lyabi Hauz i hjertet af Bukhara. Her ligger tehuse omkring et lille vandbassin, hvor lokale kommer for at slappe af, ryge vandpibe og drikke te. Pladsen indrammes af adskillige smukke moskeer og koranskoler. 

    Dybt inde i en labyrint af lokale beboelsesgader besøger vi koranskolen Chor Minor, der med sine 4 tårne har en meget særpræget arkitektur. I dag er der indrettet souvenirbutikker i den gamle bygning. 

    Vi fortsætter gennem det gamle bazarområde, hvis bygninger prydes af gyldenbrune kupler. Under en kuppel blev der engang vekslet penge. Under en anden holdt bogsælgerne til, og under andre kupler blev der solgt tæpper eller smykker. Ikke meget har ændret sig siden dengang, og i dag bliver der stadig handlet tæpper, tasker, tørklæder, broderier og træskærerarbejde på livet løs under de gamle kupler i Bukharas bazar.

    Mellem butikkerne ligger flere store koranskoler. Deriblandt Ulug Begs koranskole fra 1417, som ligger lige overfor den endnu flottere dekorerede indgang til Abdulaziz khans koranskole fra 1652.

    Vi slutter byrundturen ud på eftermiddagen, hvorefter der er mulighed for at fortsætte udforskningen på egen hånd. Bukhara er en let by at gå rundt i, og de gamle gader er om muligt allermest stemningsfulde, når ørkensolen går ned, og lysene tændes.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bukhara

  • Dag 12

    Bukhara og tid på egen hånd

    Vi har endnu en hel dag til at udforske Bukhara og byens mange seværdigheder. Den måske mest imponerende af dem alle er den 47 meter høje Kalian-minaret, der har hævet sig over Bukharas tage siden år 1127. Minareten var sandsynligvis den højeste bygning i Centralasien i mange århundreder, og den fungerede som ledestjerne for karavanerne på vej mod Bukharas bazarer.

    Genghis Khan var så imponerenet over minareten, at han lod den stå uskadt, da han jævnede resten af Bukhara med jorden i 1220. I 1500-tallet blev der bygget en ny moské og koranskole omkring minareten.

    En kort gåtur fra minaretten fører os til Bukharas enorme citadel. Det var bag de høje lerklinede fæstningsmure, at Bukharas khaner trak sig tilbage, når fjender nærmede sig. Bag murene lå tidligere en helt lille by i byen. Meget af denne ligger i dag i ruiner, mens andre dele af citadellet er flot restaureret og giver et godt indtryk af livet bag murene.

    Lige overfor indgangen til citadellen ligger Bolo-Khauz-moskeen fra 1712, hvis design er helt anderledes end byens øvrige moskeer. Med sine slanke søjler og skyggefulde patio, der spejler sig i et lille bassin, ligner moskeen mest af alt et persisk palads. 

    Resten af eftermiddagen er fri til at nyde Bukhara på egen hånd. Bag Bolo-Khauz-moskeen ligger en stor park, hvor det værd at besøge Ismail Samani-mausoleet. Det lille, elegante gravmæle fra omkring år 900 er blandt de ældste bygninger i Uzbekistan.

    Det kan også være, at bazargaderne trækker mere. Eller måske en te side om side med de lokale på te-husene ved Lyabi Hauz. Mulighederne i Bukhara er mange.

    Vi mødes igen for at spise middag sammen.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Bukhara

  • Dag 13

    Landsbyen Vabkent og fly til Tashkent

    Vi kører en lille time ud af Bukhara til en lille landsby i området Vabkent nord for byen. Her er vi væk fra storbylivet, og vi får et lille indblik i livet på landet i Uzbekistan.

    Vi går en tur i landsbyen og snakker med de lokale, som vi møder undervejs. Vi ser, hvordan traditionelt uzbekisk brød bliver bagt i lerovn, og hvordan de lokale kvinder fremstiller traditionel uzbekisk mad i store potter. Vi skal naturligvis også smage på herlighederne, for vi spiser frokost i landsbyen.

    Ud på eftermiddagen kører vi til lufthavnen i Bukhara, hvorfra vi flyver til hovedstaden Tashkent. En flyvetur på ca. en time. Her indlogeres vi på vores hotel og spiser middag sammen.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Tashkent

  • Dag 14

    Storbyliv i Tashkent

    Også Tashkent har en lang historie, der går mere end 2.000 år tilbage. Det er dog svært at se i dag, hvor Tashkent er blevet til en moderne storby med over 3 millioner indbyggere.

    Perioden under Sovjetunionen i det 20. århundrede har sat sit tydelige præg på byen. Ikke mindst på arkitekturen. Men mellem de moderne, russisk inspirerede bygninger kan man finde levn fra byens fjernere fortid. Deriblandt Hazrati Imam-komplekset, der består af flere koranskoler og moskeer. I en af koranskolerne opbevares verdens måske ældste eksemplar af Koranen. Udgaven stammer fra det 7. århundrede og tilhørte kaliffen Uthmann.

    Vi fortsætter til Museum of Applied Art, hvor vi får et førstehåndsindtryk af kunst og kunsthåndværk i Uzbekistan. Her bliver landets unikke kunst udstillet – smukke dekorationstæpper, som man hænger på væggene, broderier, smykker, keramik, porcelæn og musikinstrumenter.

    Efter frokost på en lokal restaurant fortsætter vi til Uafhængighedspladsen. Det er en gigantisk åben plads flankeret af monumentale regeringsbygninger. Vi ser også operabygningen, inden resten af eftermiddagen er fri til eventyr på egen hånd. En mulighed kunne være at besøge Chosu-bazaren, hvor der bl.a. sælges frugt, grønt, kød, nødder, tøj og blomster.

    Aftenen slutter med afskedsmiddag på en lokal restaurant.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Tashkent

  • Dag 15

    Hjemrejse

    Vi kører til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. Typisk skal vi meget tidligt afsted om morgenen. Efter et flyskifte lander vi i Denmark senere samme dag.

    Måltider: Mad på flyet

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Kirgisistan, Taijikistan og Uzbekistan

  • Pas og visum

    For danske statsborgere gælder flg.:

    Kirgisistan: Visumfri i op til 60 dage.

    Tajikistan: Visumfri i op til 30 dage.

    Uzbekistan: Visumfri i op til 30 dage.

    Fælles for alle landene: Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. Der skal min. være 2 blanke sider i passet (til hvert land).

  • Vaccination og medicin

    Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Har man tendens til køresyge bør man medbringe piller eller andet mod transportsyge. 

    Det tilrådes at medbringe noget mod maveinfektion/diarre. Rådfør dig med din læge.

    Du bør tale med egen læge eller en specialklinik vedr. rejsemedicin generelt.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Det anbefales at medbringe USD i kontanter (skal i flere pengeinstitutter bestilles op til 14 dage før afhentning). Kreditkort kan kun bruges ganske få steder. Det er nødvendigt at veksle til de forskellige lokalvalutaer, og det hjælper lokalguiden og rejselederen med. Dollars sedlerne skal være fra efter 2010

    Kirgisistan: Betalingsmidlet er "Som" (KGS).

    Tajikistan: Betalingsmidlet er ”Somoni”.

    Uzbekistan: Betalingsmidlet er ”Sum”.

  • Overnatning

    Hotellerne kan ikke sammenlignes med europæisk standard. Man må være i besiddelse af en vis overbærenhed, hvad angår stabiliteten af elektriciteten samt det varme vand. Strømsvigt kan forekomme, og vand- forsyningen kan også svigte af og til.

    Serviceniveauet på hotellerne er ikke som vi er vant til i Europa. Overnatningen i jurte er forholdsvis simpel. Man overnatter flere i samme værelse, og man deler badeværelser.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

    På rejsen går vi i gennemsnit ca. 10.000 skridt om dagen. Nogle dage mindre og andre dage flere. 

  • Rejsetype

    Dette er en Viktors Farmor adventurerejse.

    Der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på, at der kan opstå program- og hotelændringer undervejs, og hotelstandarden kan være svingende. Vær forberedt på lange køredage.

    Læs mere om adventurerejser her.

  • Telefoni og internet

    Uzbekistan: Forvalgsnummer til Uzbekistan er 00998. De fleste steder vil der være dækning og mulighed for internet på hotellerne.

    Tajikistan: Forvalgsnummer til Tajikistan er 00992. Flere steder kan man være uden dækning.

    Kirgisistan: Forvalgsnummer til Kirgisistan er 00996 Flere steder kan man være uden dækning.

  • Elektricitet

    Der er 220 volt langt de fleste steder. De fleste steder passer vores stik, men sørg for, at det er stik med ”tynde ben”, der medbringes hjemmefra. Og ellers medbring en adapter.

  • Drikkevand

    Man bør ikke drikke vandet fra vandhaner. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås.

    Medbring gerne desinfektions gel og det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt virkende midler på recept. Spørg lægen.

  • Drikkepenge

    Der er mange mennesker i Uzbekistan, Tajikistan og Kirgisistan, der lever af deres drikkepenge. Derfor er det god skik, at lade sin bagage blive båret op til værelset og give et beløb svarende til ca. 1 USD. Derudover er det også god skik at efterlade nogle småpenge, gerne et beløb svarende til ca. 1 USD til stuepigerne på værelset, og give bell-boys lidt, efter de har båret bagagen ud til bussen.

    Det er også normalt at lægge lidt drikkepenge på restauranter gerne 10 % af regningen.

    På Viktors Farmors grupperejser med dansk rejseleder er drikkepenge til lokale guider og chauffører inkluderet i rejsens pris.

  • Påklædning

    Uzbekistan: I Uzbekistan kan påklædningen, de fleste steder, være som i Danmark. Kvinder skal dog bære tørklæde i alle moskeer og madrassaer samt ved besøg i den russisk-ortodoks kirke.

    Kirgisistan: Der bliver brug for en tyk trøje og en vindjakke, og evt. halstørklæde eller ”buff”. Bishkek er både varm og fugtig i sommerperiode. I bjergene er der mere køligt. Shorts bør gå ned til knæene.

    Kazakhstan: Medbring gerne kasket eller solhat. Husk gode travesko og evt. sandaler. Solbriller, da lyset kan være meget skarpt. Lange bukser og tynde langærmede skjorter anbefales  ved søerne pga. insekter.

    Fælles for alle landene: Medbring tøj der kan tages af og på – ”lag-på-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og koldt om aftenen især i ørkenområderne. Det kan være meget varmt midt på dagen. Kvinder kan med fordel medbringe et par tørklæder til at dække skuldre mv. ved besøg i nogle af moskeerne. Medbring også shorts, der går ned over knæene og en skjorte/bluse med ærmer til albuerne.

  • Foto

    I alle stan-landene bør man altid spørge om tilladelse først før man fotografere personer. Fælles for landene er også, at det er forbudt at fotografere militære bygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne samt politi og soldater.

    På visse hellige steder er det forbudt at fotografere. Ved nogle seværdigheder skal man betale for at fotografere.

  • Indkøb

    Fælles for alle lande: Vi besøger flere bazarer hvor der er gode muligheder for indkøb.

    Uzbekistan: Det er ofte mere fordelagtigt at handle i bazarer eller på markeder. Priserne her kan normalt handles 30 % ned. Broderede tæpper (sengetæpper, duge) og knyttede tæpper fås i Bukhara og Samarkand. Man kan med fordel købe lakarbejde, kobberarbejde, flotte hovedbeklædninger og veste med broderier, træskærerarbejder (f.eks. udskårne koranstandere) og keramik.

    Ved køb af tæpper: Vær opmærksom på, at alle tæpper, som købes i Uzbekistan, skal registreres med foto og kvittering, før de kan udføres. Selve registreringen forgår ved den pågældende tæppehandler. Tæpper over 50 år kan IKKE udføres. Køb ikke tæpper ukritisk i basarer, da de sjældent får registrering.
    I Uzbekistan er det forbudt at udføre antikviteter, der er mere end 50 år gamle. Især større antikviteter og metalgenstande er tolderne på vagt overfor.

    Kirgisistan: Filttæpper, filthatte, puder og vægtæpper er noget af det, der kan købes som souvenirs i Kirgisistan. Ligeledes broderede sengetæpper og lædervarer. Der må ikke udføres genstande fra Kirgisistan, som er mere end 30 år gamle.

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid selv kan bære. Det er en god ide at medbringe en mindre dagsrygsæk.

    Vær opmærksom på at man ved grænserne kan komme ud for at skulle bære/trække sin kuffert og gå ca. 1,5 km i ingenmandsland.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så er man forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

    Powerbanks skal altid ligge i din håndbagage og må ikke pakkes i den kuffert/taske, du tjekker ind.

  • Tidsforskel

    Uzbekistan og Tajikistan er 3 timer foran Danmark. De bruger ikke sommertid.

    Kirgisistan er 4 foran Danmark. De bruger ikke sommertid.

  • Klima

    For rejserne i maj og august/september vil temperaturerne typisk ligge på 20-32 grader om dagen og 5-15 grader om natten. For rejser i april og oktober vil temperaturen ligger på cirka 15-25 grader om dagen og 5-10 grader om natten.

    Temperaturerne vil være højest i Tajikistan og Uzbekistan, og køligst i Kirgisistan.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    • Solbriller, kasket eller hat
    • Solcreme
    • Medicin mod maveinfektion/diarre (tal med egen læge)
    • En lille flaske håndrens (fås på apoteker eller hos Matas)
    • Spray mod myg og flåter
    • Evt. piller, øreplaster eller akupressur armbånd mod transportsyge
    • Lommelygte
    • Læbepomade
    • Evt. en let lagenpose, når der overnattes i jurter og guest houses
    • Papirlommetørklæder / toiletpapir
    • Håndklæde, shampoo mv., når der overnattes i jurter og guest houses
    • Alle skal medbringe lange bukser og desuden skal kvinderne også medbringe overdel med lange ærmer samt tørklæde til besøgene i moskeer
    • Gode vandresko/støvler og praktisk tøj
    • Evt. power-bank til tlf - husk den altid skal pakkes i håndbagagen
  • Ændringer i programmet

    Man kan komme ud for ændringer i programmet undervejs på rejsen. Seværdigheder kan være under restaurering eller de kan være midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor må anmode om en vis overbærenhed overfor.

    Selvom man har fået bekræftet hotelbookingerne flere gange, kan man godt risikere, at der alligevel er overbooket på et af hotellerne, og at man derfor får anvist et andet hotel end det aftalte. Dette plejer dog ikke at give anledning til problemer. Man skal blot vide, at det kan forekomme.

    Veje kan være lukkede og det kan give længere køreture end beregnet.

  • Generelt

    Turistmæssigt er landene ikke udviklet, som vi kender det i Europa og andre steder i verden. Infrastrukturen er ofte dårlig, og vejene kan være vanskelige og dårligt afmærkede. Vi kører med erfarne chauffører, men alligevel egner rejsen sig ikke for de med højdeskræk eller folk, som er nervøse ved bjerg-kørsel.

  • Værd at vide

    Flere lande har, hvad vi vil kalde for undertrykkende styrer. Men det er ikke noget man mærker som turist. Befolkningen er utrolig venlig og imødekommende, men man taler ikke om styret og deres daglige problemer.

    På trods af at befolkningerne i Uzbekistan og Kazakhstan er muslimer, er det ikke forbudt at drikke øl og spiritus her.

  • Bonus info

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

     

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kirgisistan, Taijikistan og Uzbekistan