Værd at opleve i Letland
Er du interesseret i arkitektur, så er Letlands hovedstad Riga bestemt et besøg værd. I Riga er der ikke mindre end 800 bygninger i art nouveau (Jugendstil).
Husk endelig at lytte godt efter, når det lettiske sprog rammer dine øregange. Dette særegne sprog med de pudsige streger over bogstaverne tales nemlig kun af omkring 1,5 millioner mennesker som modersmål. Og det er ét ud af to overlevende sprog i den baltiske sproggruppe. Det andet er litauisk.
Et særligt træk ved sproget er, at man konsekvent sætter et S i enden af et navn – hvad enten det er for- eller efternavn. Peter Hansen bliver således til Peters Hansens.
Flotte handelshuse og købmandsgårde og gilder findes overalt i den gamle bydel. Et af de flotteste er Sorthovedernes Hus, der blev opført i det 14. årh. som en forening for ugifte tyske handelsmænd, der boede i Riga.
Riga er de baltiske landes knudepunkt i regionen. Derfor ligger Det danske Kulturinstitut også her og har sit hovedkontor på toppen af det store nationalbibliotek ved Daugava-floden.
Hvert femte år holdes store sangfestivaller på skift i de baltiske lande. Den sidste blev holdt i Riga i Letland i 2018 med 60.000 korsangere. Der er mere end 1,2 millioner folkesange på 300.000 forskellige melodier i Letland.
Tiden omkring 2. Verdenskrig skræmmer stadig. I Riga er udstillet en togvogn nær den gamle jernbanestation, der blev brugt til deportation af lettere til sibiriske arbejdslejre.
Letlands natur rummer dybe skove med bl.a. bjørne og vildsvin. Sidstnævnte kan fås på restauranter sammen med vikingemad og selvfølgelig landets egne retter. I 2017 blev Riga udnævnt til regionalt centrum for gastronomi i Europa.
Klima og vejr
Hvornår besøger man Letland?
Man kan besøge Letland fra april til oktober måned. I foråret og efteråret ligger dagtemperaturerne omkring de 10-15 grader, mens juni-august er en smule varmere med gennemsnitstemperaturer omkring 20 grader.
Letland er et lavtliggende sletteland – mere end halvdelen af landet ligger under 100 meter over havet. Langs kysten til Østersøen i vest strækker der sig en 500 km lang slette-strand med sandklitter og laguner.
Letland har over 2000 søer, og de fleste af dem er i øst. Næsten halvdelen af landet er dækket af skov. Landets eneste store flod, Daugava, deler landet i to: I vest ligger den kuperede halvø Kurland mellem Østersøen og Riga Bugt, og nord for Daugava ligger bakkelandet Livland. På nær i den store Riga Bugt er der kun få naturlige havne.
Letland ligger ved overgangen mellem Nordeuropas kystklima og Ruslands fastlandsklima og har sommertemperaturer lidt over og vintertemperaturer noget under de danske. Normalnedbøren svarer til forholdene i Danmark.
Typiske spørgsmål før rejsen til Letland
-
Hvad spiser vi i Letland?
De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger.
Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken.
Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører. Der findes flere og flere hjemmebryggerier med spændende og farverige øl.
Riga er hjemsted for Europas største fødevaremarked, der har til huse i fem tidligere Zeppelin hangarer. Og Riga byder på lidt af det hele! Du kan slå dig ned på en moderne strøgcafé, finde gourmetrestauranter med mere internationale islæt, træde ned i en kælder og få serveret store varme portioner af vikingemad eller finde nationalretter med mere middelalderagtige toner fra hansetiden.
-
Hvad er prisniveauet i Letland?
Prisniveauet er lidt lavere end i Danmark. En frokost koster typisk 75-100 kr. En sodavand ca. 15 kr. og lille øl 20-25 kr.
-
Hvad køber man i Letland?
Noget af det bedste køb i Letland er rav – lige fra ravsmykker, øreringe og halskæder. Og de findes i et væld af forskellige designs og kvaliteter. Specielt i Riga bugner butikkerne med utroligt smukke ravsmykker – lige fra små fine øreringe til store halskæder med klumper af rav. Det er også en skøn gaveidé.
Ellers er vanter og tørklæder også et stort hit. Vanter strikket i traditionelle lettiske mønstre er unikke for landet.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Letland?
Det er trygt og sikkert at rejse i Letland. Landet var ikke særligt hårdt ramt af corona.
-
Hvad gør jeg med valuta?
Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.
-
Kan jeg drikke vand fra hanen?
Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.
-
Guidebøger, litteratur og film
Turen går Til Estland, Letland og Litauen, Karin Larsen, Politikens Forlag 2020.
Grænsen - En rejse rundt om alle Ruslands grænselande - herunder Estland, Letland og Litauen, Reportager og rejsebeskrivelser af Erika Fatland, Informations Forlag 2018. Den giver et godt indblik i de forskellige lande, der grænser op til Rusland, og deres historie.
Historien om Estland, Letland og Litauen: Tre lande ved Østersøen – af Per Stig Møller, Lindhardt og Ringhof 2018.
Vidste du det om Letland?
Flaget er rødt med en hvid tværstribe, og det er et af verdens ældste fra ca. 1280. En legende fortæller, at en dødeligt såret leder blev svøbt ind i et hvidt lagen efter et blodigt slag. Den del af det, han lå på, forblev hvidt, mens de to kanter var plettet af hans blod. I det næste slag blev det blodplettede stof brugt som flag, og ifølge legenden var de lettiske krigere denne gang sejrrige og drev fjenden bort.
Viktors Farmor i Letland
Vi har en kombinationsrejse, hvor du på 7 dage rejser rundt i Baltikums hovedstæder Tallinn, Riga og Vilnius. Alle byerne byder på UNESCO-beskyttede, historiske bydele, som er spændende at udforske. Du får højdepunkter med fra Estland, Letland og Litauen, og vi dykker ned i både kultur, historie og store naturoplevelser. Letland ligger nemlig inde med nationalparken Gauja på ca. 90.000 hektar. Og her finder vi flere borgruiner, bl.a. Turaida som oprindelige blev bygget i 1214. Derudover oplever vi den berømte korshøj med over 100.000 kors, Den Dansk Konges Have i Tallinn, og vi tager på en sejltur på Galvésøen og ser Trakai-slottet.
Det ”midterste” af de baltiske lande besøger vi på julerejse til Estland, Letland og Litauen med fokus på deres hovedstæder, som smukt er pakket ind i et vinterlandskab med et strejf af den hyggelige julestemning. Vi nævner ofte landene som en remse, og det er da også rigtigt, at de hænger sammen på mange måder. Men de rummer også store forskelle. Vi besøger naturligvis Riga med de mange art nouveau-bygninger og hyggelige julemarkeder samt Letlands største nationalpark Gauja med de særprægede sandstensformationer. Et andet højdepunkt på rejsen er desuden Turaida-borgen. Den er opført i 1214 og er en af de ældste middelalderborge i Letland.
På vores store Baltikumrejse på 13 dage har vi mere tid til at fordybe os i Letland. Vi kommer også forbi det pittoreske Rundale-palads samt Kemeri-mose, der er kendt for sin store biodiversitet, herunder mange forskellige fuglearter. Vi oplever naturligvis de tre landes fascinerende og historiske hovedstæder samt har god tid til også at udforske nogle af de mindre kendte byer i landene.
5 nedslag i Letlands historie
1201
Den tyske biskop Albert gik i land og grundlagde Riga og blev en del af det fælles forvaltningsområde Terra Mariae.
1721-1795
Både Livland og Kurland blev indlemmet i Rusland.
1918-1920
Letland erklærede sig selvstændigt og fik sin frihed i 1920 efter den Lettiske krig for uafhængighed.
1940
Landet bliver besat af sovjetiske styrker og indlemmes i Sovjetunionen.
1991
Letland bliver selvstændigt.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Letland
-
Pas og visum
Estland, Letland og Litauen kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdet, og der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i Estland, Letland og Litauen er euro (EUR). Alle gængse kreditkort accepteres. Dog er det – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Estland, Letland og Litauen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejserne er ikke egnet for bevægelseshæmmede, da der bl.a. indgår flere byvandringer. Det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Der er god mobildækning i alle tre lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.
-
Elektricitet
I Estland, Letland og Litauen anvendes strøm med en spænding på 220-230 V, hvilket er det samme som i Danmark. De fleste steder benyttes stiktype C og F, som er kompatible med danske stik, så en adapter er som regel ikke nødvendig.
-
Drikkevand
Vand fra hanen er som regel helt fint at drikke i større byer som Tallinn, Riga og Vilnius. I nogle landlige områder kan vandkvaliteten variere, og her kan det derfor være en god idé at drikke flaskevand.
-
Drikkepenge
Drikkepenge er ikke en fast forventning, men de bliver ofte modtaget med glæde som en påskønnelse af god service.
Drikkepenge til chauffører og lokalguider er inkluderet i prisen på alle Viktors Farmors grupperejser.
-
Foto
Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer af mennesker. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov.
Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.
-
Prisniveau
Prisniveauet i Estland, Letland og Litauen er generelt lavere end i Danmark, men der er forskelle mellem de tre lande og mellem storbyer og landområder.
Måltider:
- Et måltid på en lokal restaurant koster typisk 50-100 DKK, mens en middag på en mere eksklusiv restaurant kan koste 150-250 DKK.
Kaffe og øl:
- En kop kaffe koster omkring 10-20 DKK, afhængigt af stedet.
- En lokal øl på en café eller restaurant koster typisk 15-30 DKK.
Indkøb:
- Dagligvarer og snacks er billigere end i Danmark, især lokalt producerede produkter.
Generelt er Litauen det billigste af de tre lande, mens Estland, især i Tallinn, har lidt højere priser, der nærmer sig vesteuropæisk niveau. Letland ligger midt imellem.
-
Bagage og håndbagage
Bagage bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indcheckede bagage.
Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Estland, Letland og Litauen har et tempereret klima med fire tydelige årstider:
- Sommer (juni-august): Somrene er milde til varme med temperaturer på omkring 18-25°C.
- Efterår (september-november): Efteråret byder på køligere temperaturer på 5-15°C.
- Vinter (december-februar): Vintrene er kolde med temperaturer fra -5°C til -15°C, især i Estland og det nordlige Letland. Sne er almindeligt.
- Forår (marts-maj): Foråret er køligt med temperaturer på omkring 0-10°C.
Vejret kan være uforudsigeligt, især i kystområderne, så lag-på-lag-tøj og en let regnjakke er altid en god idé at pakke, uanset årstiden.
-
Tidsforskel
Estland, Letland og Litauen én time foran Danmark. De tre lande følger også sommertid, hvilket betyder, at tidsforskellen forbliver den samme hele året rundt.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Vindtæt jakke
- Vækkeur (hvis man ikke har et på telefonen)
- Paraply/regntøj hvis vejrudsigten lover regn
- Lille dagtursrygsæk
- Gode gå/vandresko
- Kasket eller solhat + solbriller
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele