Værd at opleve i Kroatien
Balkan-landet er lidt større end Danmark, men med en mindre befolkningsstørrelse. Bag kystlinjen ligger Dalmatiens bjergkæde med flere naturparker beboet af bjørne og ørne. I havet kan man være heldig at se delfiner. Og i alle havnebyer står der ofte frisk seafood på menuen med bl.a. krabber, blæksprutter eller hummere. Øerne Krk og Cres emmer af idyl, og halvøen Istrien har ligeledes et væld af charmerende byer, der har tiltrukket turister fra hele verden.
Det er et katolsk land mere domineret af vesteuropæisk kultur fra Italien og det tidligere Østrig-ungarske kejserrige end det øvrige Balkan. Som delrepublik i det tidligere Jugoslavien er kulturen derfor væsentlig anderledes end i de andre eksjugoslaviske republikker.
En særlig perle er den lille kroatiske bystat – Dubrovnik - der har en helt særlig charme og historie tilbage fra oldtiden at byde på. Kroaterne dominerer også Hercegovina-delen af Bosnien-Hercegovina. Byen Mostars verdenskendte bro udgør således grænsen mellem kroater og bosniere. Såvel broen i Mostar og Dubrovnik by er i dag fuldt restaurerede efter de voldsomme krige i 1990erne.
Klima og vejr
Hvornår besøger man Kroatien?
Typiske spørgsmål før rejsen til Kroatien
-
Hvad spiser vi i Kroatien?
Kyststaterne Albanien, Montenegro og Dubrovnik (Kroatien) tilbyder alt godt fra havet. Herunder muslinger og østers, der høstes fra store farme i bugterne ud til kysten. Desuden fås blæksprutte, sværdfisk og tun. Italiensk mad fås også i kyststaterne. Ikke mindst pasta og pizza.
Den mest almindelige spiritus er Raki (en grappa fremstillet på resterne fra vinproduktion, der destilleres) samt lokal vin. Da kroaterne er nært beslægtede med Serbien, tager man sig gerne en Slivovits (blomme- eller pærebrændevin).
Fyldte peberfrugter er en typisk ret, der kan tilberedes både med eller uden kød.
Fra den tyrkisk-prægede menu fås bl.a. Cevapcici, der består af hakket kød og er Balkans fastfood og svar på frikadellen. De kan krydres på mange måder, men hvidløg er obligatorisk.
Græsk salat er en af de mest populære salater og består af tomat, agurk, løg, fetaost og oliven, typisk krydret med salt og oregano med olivenolie. Der fås dolmer i forskellige udgaver til, men lavet på kål og ikke vinblade.
-
Hvad er prisniveauet i Kroatien?
Totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 kroner og opefter. Men i Dubrovnik og andre meget turistede områder må man forvente priser som i Danmark.
-
Hvad køber man i Kroatien?
Særligt i Dubrovnik kan man købe specielle øreringe i guld eller sølv, filigran og andre smykker. Af tekstiler findes det særlige kroatiske slips.
Og så er der linned med flotte broderier eller kniplinger, som Kroatien også er berømt for.
Er man glad for oliven, kan de købes som vakuumpakkede og er dermed nemme at transportere hjem i kufferten, eller olie af høj kvalitet. Ligesom honning fås mange steder.
I en del af Kroatien er der tradition for smukt dekoreret legetøj af træ, som nu er kommet på Unescos liste for immateriel kulturarv. Det er helt sikkert værd at holde øje med.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Kroatien?
Kroatien er fuldstændig sikkert at færdes i. Hygiejnen er god, men vand bør drikkes fra flaske og ikke fra hanen.
-
Hvem møder du i Kroatien?
Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Balkan er et multietnisk område, der gennem sin historie har været invaderet af osmannerne (tyrkerne) fra syd. Det nordvestlige Balkan har været en del af det Østrig-ungarske kejserrige og har langs kysten til Adriaterhavet haft nærkontakt med Italien mod vest.
Endelig har slaverne fra nordøst bredt sig ned over Balkan, hvor Kroatien senere blev en del af Jugoslavien. I dag er over 90 procent af befolkningen katolske kroater med enkelte ortodokse serbere og muslimske albanere som mindretal.
Dertil små ungarske mindretal og romaer. Indflydelsen fra Italien/Venedig er tydelig i Dubrovnik og grænsen mod nord til Italien.
-
Hvem flyver vi med?
Austrian Airlines har gode forbindelser til alle Balkanlande. Derfor vil det ofte være via Wien, at man kommer til Kroatien.
-
Hvilken valuta bruger Kroatien?
Kuna – den kroatiske valuta svarer til den danske krones værdi. Altså er 100 kuna lig med 100 danske kroner. Ventes at gå over til euroen i 2023.
-
Kan man bruge kreditkort i Kroatien?
Visa/Mastercard er nemt at bruge, og der er gode muligheder for at hæve penge i ATM´s/hæveautomater.
-
Guidebøger, litteratur og film
Rejseguide: Turen går til Kroatien, Politikens rejsebøger 2019.
Dokumentar: Danskere i krig i Kroatien 1992 kan ses på YouTube. Om danske fredsbevarende styrker i Kroatien.
Vidste du det om Kroatien?
Den kendte HBO-serie Game of Thrones – er delvist indspillet i Dubrovnik.
Viktors Farmor i Kroatien
På rejsen Balkans højdepunkter besøger vi Dubrovnik i Kroatien samme dag, som vi også besøger Mostar i Bosnien. På denne rejse får man 6 lande på én gang og altså rig mulighed for at dykke ned i det kulturelle Balkan. Udover Kroatien også Albanien, Nordmakedonien, Kosovo, Montenegro og Bosnien.
6 nedslag i Kroatiens historie
200-tallet f.Kr.
Det kroatiske kystområde bliver erobret af romerne.
500-tallet
Landet erobres af slaverne, der kommer fra nordøst. I løbet af 700- og 800-tallet bliver området kristnet og har siden hørt til den romersk-katolske kirke.
1918
Det første Jugoslavien oprettes under navnet Kongeriget af Serbere, Kroater og Slovenere.
1945
Den Føderative Folkerepublik Jugoslavien udråbes. Kroaten Josip Broz Tito bliver præsident fra 1953 og frem til sin død i 1980.
1991
Kroatien erklærer sig samtidig med Slovenien for helt uafhængigt af Jugoslavien. Det udløser opløsningen af Jugoslavien og en krig på Balkan. Krigen ender mellem Kroatien og Serbien i 1995, men fortsætter i både Bosnien, Kosovo og Nordmakedonien frem til 1999.
2013
Kroatien bliver medlem af EU.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Kroatien
-
Pas og visum
Danske statsborgere kan rejse visumfrit til landene i Balkan op til 90 dage. Pas skal være gyldigt 3 måneder efter hjemrejsedatoen. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: https://rejse.ssi.dk/. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i Kroatien er Euro. Bemærk at nogle forretninger ikke modtager betalingskort.
-
Telefoni og internet
Telefoni: Der er udmærket mobildækning i begge lande. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet: Der er wi-fi på de fleste af hotellerne.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Der bruges stik som i Danmark, så en adapter er ikke nødvendig.
-
Drikkevand
Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 1 euro eller deromkring.
-
Drikkepenge
Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter, også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset, betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.
-
Foto
Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt. med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.
-
Prisniveau
Prisniveauet er meget rimeligt. Totalt set er Balkan et billigt sted. En frokost kan fås for fra 50 danske kroner og opefter.
-
Bagage og håndbagage
Bagagen bør aldrig være tungere, end at du til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen. Læs mere på de respektive flyselskabers hjemmesider.
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så du er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Balkans Middelhavskyst er i det subtropiske bælte med varme, tørre somre og milde vintre med en del regn. I indlandet er klimaet kontinentalt fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.
Omtrent 60% af Balkan er dækket af bjerge, som giver meget lokal variation i klimaet. Der kan der være varme, solrige dage med temperaturer omkring 20 grader. Men der kan også være regnvejrsdage og temperaturer ned til 0 grader.
-
Tidsforskel
Der er ingen tidsforskel.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Paraply/regntøj
- Vådservietter
- Kasket eller solhat + solbriller
- Lille dagtursrygsæk
- Gode vandresko
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele