Værd at opleve i Bosnien
Bosnien byder på historiske vingesus og storslået natur. Tidligere blev landet mest set som en skueplads for den værste krig i Europa siden 2. verdenskrig. Så hvorfor i alverden tage dertil på en turistrejse?
Svaret er, at Bosnien har rejst sig på mirakuløs vis efter krigen og nu er et smukt land at besøge med en interessant kultur.
Særligt hovedstaden Sarajevo fortæller om spændende verdenshistoriske begivenheder. Skuddet i Sarajevo, der startede 1. Verdenskrig. Belejringen af Sarajevo gennem næsten 4 år 1992-95.
Men byen ligger også smukt mellem bjergene og inviterer til besøg i byens bazar, hvor øst og vest mødes.
Her er der en afslappet og hyggelig atmosfære. Nyd det bosniske køkkens fine kød, oste, honning, vine, raki og køb ind på de eksotiske markeder.
På vej til Sarajevo kan man derudover opleve de bosniske bjergmassiver i de Dinariske Alper. På en vandretur i den smukke dal Studeno Polje ser man gamle, traditionelle vandmøller, en helt speciel landsbymoske og en sommersæter, hvor der endnu bor folk i sæsonen.
Eller hvad med frokost på en lille landsby-taverna omgivet af gamle bygninger af natursten og med træspåner af kirsebærtræ på taget? Man kan også besøge et traditionelt møbelsnedkeri, der fortsat producerer håndlavede møbler efter gamle, osmanniske traditioner, som for nylig er blevet erklæret UNESCO kulturarv.
I Visegrad, som ligger i den serbiske del af det multietniske Bosnien, får man historien om den gamle osmanniske bro over floden Drina. Centrum for nobelprisvinder i litteratur Ivo Andric`s berømte roman Broen over Drina.
Fra Sarajevo og på vej ud mod Adriaterhavskysten kommer man forbi Mostar. En anden kendt skueplads for krigen i Ex-Jugoslavien. Broen blev ødelagt under krigen, men er nu fuldt genopbygget. Byen har fået sin charme tilbage og unge mænd foretager nu igen de verdensberømte spring fra broen og ned i floden.
I den mere specielle ende kan man se det lille sufi-kompleks Blagaj, hvor dervisher – tiggermunke – gennem tiden har holdt til. Komplekset ligger idyllisk ved en lille flod, der flyder ud gennem huler i klipperne. Det er så romantisk, at man har været nødt til at opsætte et skilt med kysseri forbudt!
Klima og vejr
Hvornår besøger man Bosnien?
Typiske spørgsmål før rejsen til Bosnien
-
Hvad spiser vi i Bosnien?
Gryderetter i en potte, der sættes i ovnen, er specielt for Sarajevo og har navne som for eksempel Bosnian pot. Fyldte peberfrugter er en typisk ret, der kan tilberedes både med eller uden kød. Den mest typiske er fyldte peberfrugter med oksekød, grønsager og ris, der giver en god kombineret smag.
Man kan også tilberede det som vegetarret ved, at peberfrugterne fyldes med ris og grønsager (løg, hvidløg, tomater, gulerødder,), der både er velsmagende og sundt. De hakkede tomater og andre grønsager giver dem en saftig smag.
Bürek blev bragt til Balkan af osmannerne, men den er udbredt i flere andre lande. En dej fyldt med kød eller grøntsager og bagt i ovn eller stegt på pande. Den mest typiske er med hakket oksekød og grøntsager. Den vegetariske version er med ost og grøntsager som for eksempel kartofler, squash, spinat osv.
Cevapcici er en grill-ret, der består af hakket kød, som er en type kebab med en særlig smag fra almindelig kebab. Det er Balkans fastfood og svar på frikadellen. Cevapcici serveres i en skål eller med brød til, med salat og typisk rød chili-krydderier.
-
Hvad er prisniveauet i Bosnien?
Frokost med en soft-drink/øl: ca. 40-50 kr. I supermarkederne koster 1 l. drikkevand 5-6 kr. En kop kaffe på café: 12-15 kr. 1 øl serveret på café/Pub: 15-25 kr.
-
Hvad køber man i Bosnien?
I den tyrkiske bazar i Sarajevo findes Orienten i miniformat. Bazarens butikker bugner af filigran, smykker lavet i tynde sølv- eller guldtråde. Der er kobbersmede og butikker med ædelstene. Der er persiske eller lokale tæpper til salg i nogle af de tidligere karavanseraier (kroer og logier for karavanerne) Og på de lokale barer kan fås alt fra raki (en grappa) til blommebrændevinen slivovitz sammen med internationale drinks som whisky og gin.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed, hygiejne i Bosnien?
Generelt er Bosnien både trygt og sikkert at rejse i. Tag de sædvanlige forholdsregler over for tyveri, som også kan ske alle andre steder.
-
Hvad skal jeg have med af valuta?
Det er bedst at medbringe Euro, og så omveksle til den lokale valuta Konvertible Mark efter ankomst.
-
Kan man drikke vandet fra hanen?
Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske – det fås overalt. En flaske vand (1,5 liter) koster typisk 7,50 kr eller deromkring.
-
Guidebøger, litteratur og film
Bog: Bosnia & Herzegovina, Bradt 2017. Fås i Nordisk Korthandel eller på nettet.
Bog: Sven Kuchler Poulsen, Det urolige Balkan. Grundig og meget detaljeret historie om Balkans historie fra oldtiden til i dag, Forlaget Å-dalen, 2008.
Bog: Broen over Drina er en Nobel-prisbelønnet roman af den jugoslaviske forfatter Ivo Andric fra 1945. Bogen handler om hvordan og hvorfor broen over floden Drina blev bygget og om hele det kulturelle og religiøse miljø, og livet i byen Visegrad, der ligger ved broen. Dermed også om de spændinger mellem religiøse og etniske grupper, der igen viste sig at være relevant for krigen i Ex-Jugoslavien i 1990-erne. Udgivet på dansk i flere omgange. Senest på forlaget Gyldendal 2002.
Vidste du det om Bosnien?
Da Sarajevo blev industrialiseret af Østrig-Ungarn i slutningen af 1800-tallet, blev Sarajevo brugt som testområde for nye opfindelser som sporvogne, før de kom til Wien.
Viktors Farmor i Bosnien
På rejsen Balkans Højdepunkter kombineres rejsen til Montenegro med besøg i Visegrad, Sarajevo og Mostar, hvor vi oplever de smukke byer og nogle af deres mange seværdigheder som f.eks. broen over Drina. Desuden Makedonien, Albanien, Kosovo og Kroatien.
Rejs med på forlænget weekend til Sarajevo i Bosnien-Hercegovina, og opdag den historiske by, hvor øst og vest væves sammen på helt unik vis. Vi rejser rundt i byen i 5 dage og dykker ned i dens rige historie ved bl.a. Latinerbroen, City Hall og Tunnel of Hope. Vi oplever også Sniper Alley, som var den berygtede gade under krigen i 1990’erne. Her var risikoen høj for at blive ramt af skud fra en snigskytte og blev anset for at være et af de farligste steder i Sarajevo. Vi nyder også en dag uden for byen på en udflugt til bjergene omkring byen. Udsigten udover De Dinariske Alper og den uberørte natur er helt fantastisk. På den måde er en rejse til Sarajevo helt perfekt til en forlænget weekend, hvor både by, historie, kultur og natur kan nydes.
6 nedslag i Bosniens historie
År 9 e.Kr.
Romerne fik fast kontrol med området, og det latinske sprog vandt efterhånden udbredelse. Administrativt blev området delt mellem provinserne Dalmatien og Pannonien.
300 til 400-tallet
Bosnien invaderes af gotere og kort efter 600 af slavere, som gør hele området homogent slavisktalende.
1180
En selvstændig bosnisk stat grundlægges med en unik bosnisk kirke. Tiden herefter kaldes Bosniens guldalder.
1415-1878
Bosnien bliver en vigtig del af Det Osmanniske Rige.
1991-1992
Bosnien stemmer for uafhængighed af Serbien/Eks-Jugoslavien. EU-landenes anerkendelse af Bosnien-Hercegovina som uafhængig stat 6. april 1992 medfører, at Serbien invaderer landet i krigen i Ex-Jugoslavien. Nogle af krigens værste massakrer finder sted i Bosnien – bl.a. i Srebrenica.
1995
Den amerikansk-mæglede Dayton-aftale efter krigen indfører en særlig regeringskonstruktion med et præsidentråd af tre præsidenter for henholdsvis bosniere, kroater og serbere.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Bosnien
-
Pas og visum
Bosnien-Hercegovina kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: https://rejse.ssi.dk/. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i Bosnien-Hercegovina er konvertible mark (BAM). Vi anbefaler, at man tager euro med til veksling, da det kan være svært at veksle danske kroner.
100 BAM = 380 DKK.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Telefon til Bosnien: Tryk 00387 + abnnr. Fra Bosnien til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.
Mobiltelefon. Der er udmærket dækning. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet. Der er Wi-Fi på mange hoteller.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Bosnien skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejserne egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen samt håndtere din egen bagage.
På rejsen Forlænget weekend i Sarajevo foregår programmet primært til fods, og du skal derfor forvente at gå mellem 4 og 8 km om dagen. På dag 3 er der desuden planlagt en gåtur på 2-3 timer i den smukke dal Studeno Polje.
-
Elektricitet
Ligesom i Danmark bruges der 220V, og en adapter er derfor ikke nødvendig.
-
Drikkevand
Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske.
-
Drikkepenge
Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. Dette gælder også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset, betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til de lokale guider og chauffører af Viktors Farmor.
-
Foto
Lad være med at fotografere militær- og politiinstallationer. Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager.
-
Prisniveau
Prisniveauet i Bosnien er generelt lavere end i Danmark.
Måltider: Et mindre måltid på en lokal restaurant koster omkring 30-50 kr., mens en tre-retters middag på en mellemklasse-restaurant typisk ligger på 100-150 kr.
Drikkevarer: En kop kaffe koster omkring 5-10 kr., en sodavand 5-8 kr., og en øl på en bar omkring 10-15 kr.
-
Bagage og håndbagage
Bagage bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indcheckede bagage.
Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Sarajevo og Višegrad har et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. Somrene er tørre og solrige med temperaturer op til 30°C, mens vintrene kan være kolde og snefulde, ofte med temperaturer omkring frysepunktet. Byens placering i bjergene skaber lokal variation i klimaet, så det kan hurtigt skifte fra solrigt til køligt og regnfuldt.
Mostar har et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. Somrene kan byde på temperaturer over 30°C, mens vintrene er mildere end i Sarajevo og Višegrad, ofte omkring 5-10°C.
-
Tidsforskel
Der er ingen tidsforskel.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- En pung med plads til sedler
- Vækkeur (hvis du ikke har et på mobilen)
- Solbriller
- Kasket eller hat
- Solcreme
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)
- Lommelygte (hvis du ikke har en på mobilen)
- Papirlommetørklæder / toiletpapir
- Lille dagtursrygsæk
- Gode gå/vandresko
- Paraply og regntøj hvis vejrudsigten lover regn
- Et sjal eller tørklæde ift. besøg til moskéer
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele