Værd at opleve i Kazakhstan
Nogle bjerge har evig sne på toppen og majestætiske kongeørne på himlen. Nåleskove klamrer sig til de stejle klippesider, og små skovsøer spejler skyerne i det dybblå vand. Der findes også græsstepper og halvørken som i Mongoliet – en anden fjern slægtning til Kazakhstan.
Og mod vest findes kystland ud til verdens største indsø nemlig Det Kaspiske Hav, hvor der er olie i store mængder. Og så er der god plads – kun ca. 19 mio. indbyggere.
Trods vanskelige økonomiske og sociale problemer efter Sovjetunionens fald er landet i dag et rigt land pga. olien.
Byerne har nye storslåede marmorbygninger blandet med gammelt russisk og centralasiatisk stil. Den russiske og tidligere sovjetiske indflydelse er tydelig med ortodokse kirker blandet med de muslimske moskeer.
Kazakherne har som efterkommere af Djengis Khan en stadig levende nomadekultur på landet, hvor nogle endnu bor i jurter og driver heste, kvæg eller får. I nogle af landets nationalparker kan man se vilde heste eller æsler. Og på landevejene står kameler og venter på, at en godbid skal falde af lastbilerne.
Klima og vejr
Hvornår besøger man Kazakhstan?
Typiske spørgsmål før rejsen til Kazakhstan
-
Hvad spiser vi i Kazakhstan?
Maden i Kazakhstan er centralasiatisk med et kinesisk præg – dvs. kød som for eksempel lam og oksekød, nudler evt. dumplings med kød eller græskarfyld.
Pilaff – en risret med gulerødder fås overalt i Centralasien. En standard forret er suppe – efter russisk og ukrainsk forbillede.
Der findes masser af grønt, nødder og rosiner med mere til at supplere med. Og vodka og lokal øl fås til billig penge.
Nomadekulturen har også påvirket køkkenet, så det at kunne transportere madvarerne var en vigtig del. Det kan f.eks. være forskellig slags tørret eller saltet kød og syrnede mælkeprodukter.
-
Hvad er prisniveauet i Kazakhstan?
I byerne koster mange ting næsten det samme som i Danmark pga. den nye højere levestandard efter olierigdommen. På landet er alt utroligt billigt. En flaske vand koster typisk omkring 3-6 kr.
-
Hvad køber man i Kazakhstan?
Blandt nomaderne er filtproduktion normalt i mange familier. Filtprodukter – hatte, tøfler, tasker mv – kan købes overalt. Ofte er det lavet af fåreuld og i fine kvaliteter. Desuden fås også læderprodukter, så det er værd at holde øje med.
Har man lyst til at få vodka med hjem, har næsten hver eneste lille by sit eget mærke til meget billige priser. Så der er mange valgmuligheder og forskellige smagsnuancer, hvis man er til det.
Har man lyst til god chokolade har Almaty en chokoladefabrik med gode kvaliteter. Chokolade er noget, som kazakherne producerer i stor stil. Nødder, tørrede frugter og evt. kaviar kan også købes med fordel på bazarerne.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Kazakhstan?
Kazakhstan er sikkert at færdes i. Befolkningen er venlig og imødekommende. Hygiejnen er høj på hoteller, hvorimod man skal være forsigtig med at drikke vand fra hanen. Drik altid vand fra flaske.
På landet er hygiejnen også god, men man må være forberedt på at skulle dele toilet og bad med andre i private gæstehuse.
-
Hvem flyver vi med?
For det meste flyver vi til Kazakhstan med Turkish Airlines via Istanbul.
-
Hvor mange penge skal man have med til Kazakhstan?
De fleste rejser er med helpension, så kun ca. 50 US dollars er nødvendigt til eget forbrug. Kreditkort kan næsten ikke bruges på landet.
-
Er der krav om særlig beklædning i moskeer og kirker?
Nej, men kvinder skal bære tørklæde i både kirker og moskeer. Det kan evt. lånes ved indgangen.
-
Guidebøger, litteratur og film
Der er pt ingen danske guidebøger. Men både Bradt og Lonely Planet har guidebøger om landet.
Sovjetistan, Erika Fatland, Informations Forlag 2016. Her beskrives både lidt historie og gode antropologiske observationer i afsnittet om Kazakhstan.
Film om kazakhisk kultur og historie kan ses ved at søge på Kazakh movies with english subtitles på YouTube
Vidste du det om Kazakhstan?
Vores danske astronaut Andreas Mogensen blev i 2005 sendt op fra rumcentret Baikonur i Kazakhstan
Viktors Farmor i Kazakhstan
Viktors Farmors rejser koncentrerer sig om den sydlige del af Kazakhstan med udgangspunkt i den gamle og nu kulturelle hovedstad Almaty - Æblernes by.
Herfra går rejsen Kazakhstan og Kirgisistan på 11 dage med god tid til fordybelse i hvert land. I Kazakhstan udforsker vi det gigantiske stepperige, hvor aktive nomader lever side om side med moderne byboer. Vi rejser ud i bjergene, bor i gæstehuse og oplever nogle af det store lands utrolige nationalparker.
Rejsen De 5 Stan-lande er på 18 dage, hvor vi i Kazakhstan rejser ved den østlige del langs grænsen til Kirgisistan. Her oplever vi steppeland, syngende sandklitter, fantastiske klippeformationer og forrevne kløfter med brusende floder. Desuden idylliske bjergsøer på grænsen til Kirgisistan. På enkelte rejser kan man se opvisning med jagt af ørne.
Eller hvad med en vandreferie i det naturskønne land på 9 dage? På Vandreferie i Kazakhstan får du virkelig naturen godt ind under huden. Vi vandrer i flere nationalparker, oplever krystalklare søer og hører syngende sandklitter. Vi oplever bl.a. Grand Canyons lillebror - nationalparken Charyn, og dykker naturligvis også ned i Kazakhstans kultur.
5 nedslag i Kazakhstans historie
Fra 7. årh. f.Kr. til 2. årh.
Et iransk nomadefolk - Skytherne – bevæger sig hen over den kazakhiske steppe og efterlader gravhøje og værdifulde guldfund.
1100-1300-tallet
Mongoler og Djengis Khan fra øst erobrer hele området og store dele af Asien. Hans efterkommere bliver nutidens første kazakher.
1920
Sammen med Kirgisistan bliver de to lande én sovjetrepublik. Kazakhstan skilles ud som sovjetrepublik i 1936.
1991
Sovjetunionen bryder sammen, og Kazakhstan er nu et selvstændigt land med Nursultan Nazarbajev som præsident.
2019
Nazarbajev træder frivilligt tilbage, men menes stadig at have den reelle magt. Ved samme lejlighed omdøbes hovedstaden Astana til Nur-Sultan til hans ære.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Kazakhstan
-
Pas og visum
Fra 1. januar 2017 visumfri i indtil 30 dage for danske statsborgere.
Passet skal være gyldigt mindst 90 dage ud over opholdets varighed. Passet skal indeholde mindst to blanke sider.
-
Vaccination
Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (leverbetændelse). Spørg egen læge eller se Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Betalingsmidlet er ”Tenge” i Kazakhstan. Kursen svinger meget, så den aktuelle kurs kendes først på stedet. Det anbefales at medbringe USD eller EURO i kontanter. Kreditkort kan kun bruges enkelte steder. Det er nødvendigt at veksle, det hjælper lokalguiden og rejselederen med. Start f.eks. med at veksle 50 USD eller EURO.
Prisniveauet er lavt, og generelt er det meste billigere udenfor storbyerne.
-
Rejsetype
Rejsen Kazakhstan og Kirgisistan og Rejsen 4 stan-lande er en Viktors Farmor adventurerejse.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
På vandreferierne forventes det at du kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.
-
Hoteller
Der benyttes overalt turistklasse hoteller med toilet og bad til værelserne. På nogle ture overnattes i gæstehus eller telte og her deler man oftest toilet og bad – se nærmere i dagsprogrammet.
-
Telefoni og wi-fi
En dansk mobiltelefon kan i storbyerne bruges til at ringe hjem eller sende SMS - evt. kan man sende e-mails via wi-fi, hvis hotellerne tilbyder denne service.
Udenfor storbyerne er forbindelsen ofte dårlig og wi-fi findes slet ikke.
-
Elektricitet
Langt de fleste steder er der 220 volt og her behøver vi ikke bruge adapter.
Dog er det forskellige hoteller og guest houses vi bruger, og visse steder kan det være nødvendigt at benytte en adapter, da der stadig benyttes stik med "tykkere ben", end dem vi kender fra Europa.
-
Mad og drikke
Man bør ikke drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt. Isterninger i drikkevarer bør undgås.
Man får serveret te de fleste steder og kaffe er ikke altid muligt at få, så medbring evt. din egen instantkaffe.
Måltiderne er ofte enkle, så suppler evt. selv med snack/kiks/frugt.
-
Drikkepenge
Hvis man får båret sin kuffert til sit værelse giver man et lille beløb svarende til 1 USD/ ca. 400 Tenge (afhængig af kursen) Det er normalt at lægge 10% på beløbet ved restaurantbesøg. Stuepigerne sætter også stor pris på en lille erkendtlighed svarende til ca. 1USD/ ca. 400 Tenge. Drikkepenge betales helst i lokal valuta. Drikkepenge til lokale guider og chauffører betales af Viktors Farmor
-
Foto
Vil man fotografere personer bør man spørge om tilladelse først. Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, banegårde, lufthavne samt politi og soldater. På visse hellige steder er det forbudt at fotografere.
I nogle religiøse bygninger koster det et gebyr på ca. 500 Tenge at tage billeder. Jeres lokalguide vil informere om dette.
-
Påklædning
Tøj der kan tages af og på ”lag-for-lag” anbefales. Det kan være køligt morgen og koldt om aftenen især i ørkenområder. Det kan være meget varmt midt på dagen.
Og der er desuden også meget forskel på temperaturen i Almaty og i bjergene/ved søerne.
Medbring gerne kasket eller solhat. Husk gode travesko. Solbriller, da lyset kan være meget skarpt. Lange bukser og tynde langærmede skjorter anbefales ved søerne p.g.a insekter.
Skal du rejse med på Kazakhstan vandreferie anbefaler vi at du medbringer dine vandrestøvler i håndbagagen (eller rejs i dem) for det tilfældes skyld, at bagagen skulle nå senere frem.
-
Bagage
Bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
Jeres bagage køres rundt og på selve vandreturene skal I blot have jeres dags-rygsæk med.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
Powerbanks og e-cigaretter skal altid pakkes i håndbagagen.
-
Klima
Kazakhstan har kontinentalt fastlandsklima og har pga. sin enorme størrelse store variationer i temperaturer fra -40 til +40 grader C. Middeltemperaturen i juli ligger mellem 19 og 26 grader C. Omkring Almaty er der generelt varmere om sommeren.
-
Særlige forholdsregler
Landet har hvad vi vil kalde for undertrykkende styre. Men det er ikke noget, man mærker som turist. Befolkningen er venlig og imødekommende, men vil i de fleste tilfælde ikke tale om styret og deres daglige problemer. Selvom befolkningen er muslimer, er det ikke forbudt at drikke øl og spiritus.
-
Ændringer i programmet
Man kan komme ud for ændringer i programmet undervejs på turen. Seværdigheder kan være under restaurering, eller de kan være midlertidigt lukkede af andre årsager. Det er forhold, vi ikke kan tage højde for, og som vi derfor må anmode om en vis overbærenhed overfor.
Selvom vi har fået bekræftet hotelbookinger flere gange, kan man godt risikere, at der alligevel er overbooket på et af hotellerne, og at man derfor får anvist et andet hotel end det aftalte. Det plejer dog ikke at give anledning til problemer. Man skal blot vide, at det kan forekomme.
-
Tidsforskel
Kazakhstan er 4 timer foran Danmark, når vi har sommertid.
-
Pakkeliste
Gode vandresko/støvler og praktisk tøj
Lange bukser og langærmet skjorter til vandreturen ved søerne
Toiletpapir el. lommeletter og håndsprit
Spary mod myg og flåter
evt. køre-sygepiller, hvis du har tendens til køresyge.
Solcreme
Evt. power-bank til tlf - husk den altid skal pakkes i håndbagagen.
Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
Resorb (salt/sukker opløsning)
Compeed vabelplaster
Vækkeur
Solbriller, kasket eller hat
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
-
Vandreferie
Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 2 støvler. Vandringen på dag 7 ved Kolsay søerne er dog med sværhedsgrad 3 støvler. Flere af vandreturene kræver god balance.