Værd at opleve i Island
Naturen er magisk, voldsom, intens og bjergtagende – og også grøn. Her mødes to store kontinentalplader, og det går ikke stille for sig. Overalt ser man naturkræfterne spille med musklerne. Vulkanerne demonstrerer stadig deres styrke. Og de fleste husker nok, hvordan lufthavne verden over blev lukket af askeskyen fra vulkanen Eyjafjallajökull ved et udbrud i 2010.
Island er sorte strande, vulkaner og gletsjere, brusende vilde vandfald, hvaler, nordlys og varme kilder. Endeløse sletter med lava og mosser, der danner figurer som ligner trolde. Intet under at mange islændinge tror på Huldrefolket – skjulte mennesker og alfer, der bor i en parallel verden under jorden.
Thingvellir nationalparken er demokratiets vugge. Her samledes islændingene for første gang i år 930 for at løse stridigheder og vedtage nye love. Når man går på den imponerende slette, forventer man næsten at støde på en kampklædt viking.
Så er der de smukke, seje og tillidsfulde islandske heste, som har været så betydningsfulde for islændinges overlevelse siden nordiske vikinger tog landet i sin besiddelse – Landnámstiden – for over 1000 år siden.
Island har et rigt fugleliv, og i sommermånederne kan man være heldig at se mallemukker, arktiske ænder, søpapegøjer og mange flere arter.
Landet sprudler af gejsere og varme kilder. Så man må endelig ikke snyde sig selv for den oplevelse at slappe af i det varme vand, der vælter op af jorden.
Klima og vejr
Hvornår besøger man Island?
Typiske spørgsmål før rejsen til Island
-
Hvad spiser vi i Island?
På rejse med Viktors Farmor er der anledning til at smage de kulinariske delikatesser, som Island også er blevet kendt for. Især lam og fisk i forskellige variationer. Laks, ørred eller dagens fangst.
Lammekølle, koteletter, naturens bær og egne grøntsager som kartofler og rødbeder indgår også i den traditionelle mad. Men islændinge har også fået megen international inspiration fra både turister og den amerikanske base, der i mange år var på Keflavik, så der er masser af mulighed for god gastronomi.
Det kan også være, du har lyst til at kaste dig over den særlige spise på Island - den såkaldte Hákarl - fermenteret Grønlandshaj.
De senere år er menukortet blevet oprustet med gode vegetariske og veganske retter.
-
Hvad er prisniveauet i Island?
Et måltid mad koster fra ca. 125 kr. En øl ca. 50 kr. og en sodavand 30 kr. Et glas af husets vin ca. 70 kr. Vand er som regel gratis på spisesteder og kan i øvrigt drikkes fra hanen eller direkte fra naturen.
-
Hvad køber man i Island?
Et næsten must er en smuk islandsk sweater, som der er rig mulighed for at købe med hjem. Den holder i mange år og passer fortrinligt til det danske efterårs- og vinterklima – samt på rejsen hvis vi får en kølig aften.
Island producerer også en rigtig lækker chokolade, som man nemt kan transportere med hjem og er en hyggelig gaveidé.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Island?
Island har meget lidt kriminalitet. Der bliver i gennemsnit begået 1,6 mord om året i landet. Man kan føle sig helt tryg. Og hygiejnen er ligeledes i top.
-
Kan jeg betale med kreditkort?
Ja det kan du - over det hele.
-
Skal jeg tage pænt tøj med på rejsen?
Nej, da stilen er meget afslappet og folk er vant til det udendørs liv, er praktisk tøj det foretrukne.
-
Guidebøger, litteratur og film
Bog: ”Karitas” af Kristín Marja Baldursdóttir om en islandsk kvindes liv.
Bog: "Turen går til Island", Politikens forlag
Film: Islands dyreste film-serie til dato og en spændende krimi på kanten af verden er "Fanget – en morder iblandt os". I serien optræder også danske skuespillere. 1. sæson kan ses på Netflix under navnet ”Trapped”.
Vidste du det om Island?
Dansk er et obligatorisk fremmedsprog i Island. Undervisningsministrene i Island og Danmark står bag samarbejdsaftalen, der løber fra 2019-2024.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Island.
-
Pas og visum
Visum og pas. Nordiske statsborgere er visumfri i de nordiske lande. Der gælder ingen pastvang for nordiske statsborgere, der rejser mellem de nordiske lande. Du skal dog kunne identificere dig og skal derfor medbringe en eller anden form for billedlegitimation. I hele 2021 anbefaler de islandske myndigheder dog alle, at medbringe gyldigt pas.
Dit pas vil være velegnet som billedlegitimation og kræves undertiden af fly- og færgeselskaber.
http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/island-pas-og-visum/
-
Vaccination
Vaccinationskrav er der pt. ingen af. Check evt. Seruminstituttets hjemmeside.
-
Valuta
Møntfoden hedder Islandske Krona (ISK). Der går 65 kr. på 1000 ISK. Alle større kreditkort kan bruges på Island. Der vil være mulighed for at hæve penge med Visa og Master Card i lufthavnen, ligesom der også er mulighed for veksle penge. Men langt det nemmeste er at betale alle steder med VisaDankort eller Mastercard - der er altså ikke nogen grund til at medbringe/hæve store kontantbeløb.
-
Telefoni og internet
Landekoden til Island er +354
Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.
Til trods for et stort land med lille befolkning er der forholdsvis god mobildækning rundt på hele Øen (langs kysten).
De fleste hoteller har desuden adgang til internet. Det kan forekomme, at dette er mod betaling.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Strømstik i Island ligner stort set de danske, men er ikke helt de samme. Dog kan 90 % af alt dansk elektronik godt bruge islandske strømstik.
-
Drikkevand
Vandet kan drikkes fra hanen, samt fra naturen uden for byerne.
-
Drikkepenge
I Island forventes ikke drikkepenge for normale tjenesteydelser. Man kan runde op, hvis man synes man har fået god service, men det er ikke forventet.
-
Foto
Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.
-
Prisniveau
Et måltid mad koster fra ca. 125 kr. En øl ca. 50 kr. og en sodavand 30 kr. Et glas husets vin ca. 70 kr. og vand er som regel gratis på spisesteder.
-
Frokoster
På de fleste rejser i Island er frokosten på egen hånd. Rejselederen har forslag til hvor den kan indtages eller købes.
På enkelte hoteller er det muligt at købe frokost til at tage med:
- På Hotel Kea i Akureyri kan man bestille en frokostpakke dagen før til en pris på ca. 140 DKK.
- På Hotel Hellishólar kan man selv lave sin madpakke fra morgenbuffeten til en pris på ca. 90 DKK.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
Hav også en flaske håndsprit med i en klar plastikpose. Pt. må flaskens indhold gerne overstige 100 ml. Se her.
-
Klima
Til trods for at Island kun lige ligger syd for Polar¬cirklen er årstemperaturen generelt højere end de fleste andre steder på samme bredde¬grad. Dette forårsages af den varme nord¬atlantiske strøm fra syd. Man kan i maj og september forvente dagstempera-turer på 9-12 grader.
Man må også forvente at dette subpolare vejr kan være yderst omskifte¬ligt med havgus, sol, regn vindstille vejr og blæst på samme dag.
-
Tidsforskel
Island kører efter Greenwich Mean Time, og er derved en time forskudt fra Danmark (1 time tidligere). Dog ændrer Island ikke til sommertid, hvorfor tidsforskellen mellem Island og Danmark er 2 timer i tidsrummet 3. søndag i marts kl. 02.00 t.o.m. 1. søndag i oktober til kl. 02.00.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Kirurgisk mundbind / medical mask til brug i Kastrup lufthavn
- Evt. sovemaske pga. de lyse nætter (flere steder er der mørklægningsgardiner)
- Evt. ørepropper pga. fuglesang om morgenen
- Myggestift og middel mod kløe
- Regntøj
- Vindtæt jakke
- En varm trøje
- Kikkert
- Hat/kasket
- Håndsprit
- Lille termoflaske
- Fotokopi af pas (opslaget med foto)
- Evt. håndklæde
- Badetøj
- Evt. søsygetabletter
Du behøver ikke medbringe en masse pænt tøj, stilen i Island er afslappet.
-
Litteratur
Islands nok mest kendte forfatter ”Halldór Laxness” vandt nobelprisen i litteratur i 1955. Specielt hans bøger fra 1940 beskriver Islands løsrivelse fra DK – ofte meget satirisk samfundslæsning. Hallgrímur Helgasons ”101 Reykjavik” er desuden en spændende skønlitterær bog.
Faglitteratur:
- Turen går til Island, Kristian Torben Rasmussen, Politikken
- Iceland, Lonely Planet
- Iceland, Insight Guides
- Island – nordisk religion, historie og samfund, Leif Nordberg, 2012
- Oplev Island (16 rejse essays) , Morten Stender, Gyldendal 1983
- Naturguide Island af Jon Feilberg, Torben Rasmussen, Gyldendal, 2019 (Flot, bred og nyttig repræsentation af flora-fauna i et praktisk 15 x 21 cm format med vandafvisende omslag, som netop passer
ned i buksesidelommen.) - Håndskrifter fra Arne Magnussons samling
- Oplev Island af Morten Stender
- Keldehat, På rejse i sagaernes land af Keld Zeruneith
- Eyjafjallajökull, Vulkanen der lammede Europa, Rikke Pedersen, Gyldendal 2010
- Vulkaner, varme hilsner fra Jordens indre, Paul Martin Holm, Gyldendal, 2. udg., 2015.
Skønlitteratur:
- Salka Valka, Halldor Laxness, 5. Udgave, 2008. (En af Islands vigtigste forfattere, som vandt nobelprisen I litteratur i 1955.
- Himmerige og helvede, Jon Kalman Stefásson, 2007. (Livet på Island for 100 år siden, i byen med stærke kvinder og i det lille fiskerleje og om man kan dø for et digt.)
- Svar på Helgas brev, Bergsveinn Birgirsson, 2010 (En 90 årig fåreavlers brev til sin ungdoms kærlighed.)
- Independent People, Halldor Laxness, 2008.
- 101 Reykjavik, Hallgrimur Helgason, 2010
- Islandske Konger, Einar Már Gudmundsson, 2013
- Hvidbogen om krisen på Island, Einar Már Gudmundsson, 2009. (Om finanskrisen i Island 2009)
- Skygge-Baldur, Sjon, 2011
- Mørke Strømme, Arnaldur Indridason, 2013. (En af mange i serien om detektiven Erlendur. Andre bøger i serien er f.eks. Tavs som graven(2014), Reykjavik Nights(2014), Strange Shores(2014))
- Karitas, Kristín Marja Baldursdóttir, 2010. (Flere romaner om en islandsk kvindes liv)
- Passion Hymns, Hallgrímur Pétursson, (Salmer, som er en vigtig del af det religiøse Island)
- Edda, Snorri Sturluson, 2013. (Saga, som specielt er god om nordisk mytologi)
- Hjemme på Tunet, Halldor Laxness, Gyldendal (autobiografisk bog om forfatterens første 12 år)
- Miss Island, Áudur Ava Ólafsdottir, 2018. (Modtager af Nordisk råds litteraturpris 2018)
Netflix:
- Krimiserien TRAPPED er to nervepirrende sæsoner af 10 afsnit fra hhv. det østlige Island og det nordlige med flotte landskabsbilleder især i sæson 2. De to sæsoner kan ses uafhængigt af hinanden.
-
Infrastruktur
I Island er der ingen motorveje og højeste hastighed er 90 km i timen. Der køres hovedsageligt på asfaltvej, men i adskillige tilfælde vil der også være grusveje.
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
5 nedslag i Islands historie
874
De første nordboere bosætter sig permanent på Island.
1200-tallet
De islandske sagaers storhedstid.
1380
Norge og Island bliver en del af unionen med Danmark.
1944
Under 2. Verdenskrig løsriver Island sig fra Danmark og står under USA's beskyttelse.
1980
Vigdís Finnbogadóttir bliver verdens første kvindelige præsident.