Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Forlænget weekend i Sarajevo

Hvor religioner og kulturer mødes i en unik mosaik

”Sarajevo Meeting of Cultures” - sådan står der skrevet på et fortov i Sarajevos bymidte. Byen i Bosnien-Hercegovina har gennem århundreder været mødested for kulturer, religioner og folkeslag. Resultatet er en fascinerende by, hvor øst og vest samt fortid og nutid væves sammen på unik vis. 

Priser fra

7.990 kr.

Max. 20 deltagere

5 dages rejse

Start din rejse her

Oplev essensen af Sarajevo, når vi dykker ned i byens rige historie og opdager naturen og det traditionelle landsbyliv i de smukke Dinariske Alper, som omringer byen.

Sarajevo har flere gange været centrum for verdens opmærksomhed. I 1914 blev ærkehertug og tronfølger i Østrig-Ungarn Frans Ferdinand og hans hustru Sophie myrdet under et besøg i byen. I 1984 var Sarajevo vært for De Olympiske Vinterlege, og fra april 1992 til februar 1996 led Sarajevo under den længste belejring i moderne krigshistorie.

Selvom begivenhederne er en stor del af Sarajevos historie, så har byen meget mere at tilbyde. Gennem århundreder er kulturer, ideologier og religioner mødtes her. Det har skabt en fascinerende og kompleks by, hvor kirker, moskéer og synagoger ligger side om side.

I Sarajevo kan man gå 100 meter i den ene retning og føle sig som i østen med bazarer og små gader. Eller man kan gå i den anden retning og straks føle sig som i en europæisk storby omgivet af bygninger fra den østrig-ungarske periode.

På rejsen oplever vi det hele, når vi udforsker de forskellige bydele og hører om byens rige historie på de steder, hvor den har udspillet sig.

Vi smager på det lokale køkken, der i lige så høj grad som byen selv bærer præg af Sarajevos historie, og vi bor tilmed godt på Hotel Sahat i hjertet af byen.

Vi skal naturligvis også opleve den smukke natur omkring byen. En dag tager vi svævebanen op af Trebević-bjerget for at nyde udsigten over byen. En anden dag vandrer vi i den smukke dal Studeno Polje med udsigt til De Dinariske Alper, og vi besøger landsbyen Umoljani langt fra turisternes søgelys, hvor hverdagslivet i de gamle stenhuse synes uendelig langt fra Sarajevos mere travle gader.

5 gode grunde til at rejse til Sarajevo med Viktors Farmor:

  • Gå på opdagelse i Sarajevos forskellige bydele - den osmanniske, den østrig-ungarske og den moderne
  • Nyd den uberørte natur ved De Dinariske Alper på udflugt til bjergene omkring Sarajevo
  • Smag det traditionelle bosniske køkken på hyggelige restauranter
  • Dyk ned i Sarajevos rige historie ved Latinerbroen, City Hall, Tunnel of Hope og Sniper Alley 
  • Rejs med vores dansktalende rejseledere Sidnana, som er født og opvokset i Sarajevo, eller Anne-Marie, som har boet 3 år i byen og ledet FN's kvindeorganisation

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst og byvandring i Baščaršija

    Fra Danmark flyver vi mod Bosnien-Hercegovinas hovedstad Sarajevo. Vi kører fra lufthavnen mod Sarajevos bymidte, hvor vi indkvarteres på det centralt beliggende Hotel Sahat. 

    Efter indkvartering mødes vi til en guidet gåtur i Sarajevos gamle bydel Baščaršija. Sarajevo blev grundlagt af Det Osmanniske Rige i 1461 med Baščaršija som handelscentrum. Navnet Baščaršija stammer fra tyrkisk og betyder hovedmarked.

    Atmosfæren i Baščaršija er charmerende og unik. I en labyrint af smalle brostensbelagte gader findes små butikker, som sælger alt fra traditionelt håndværk til lokalt produceret mad. Derudover findes fascinerende bygninger, hvoraf mange stammer tilbage fra tiden under Det Osmanniske Rige.

    På vores guidede gåtur i bydelen ser vi fontænen Sebilj, den historiske moské Gazi Husrev-beg, byens klokketårn samt den meget fine serbisk-ortodokse kirke. Derudover oplever vi en af byens mange ”roser”. Sarajevo blev under krigen i 1990erne ramt af flere hundrede bomber om dagen. De kratere, som bomberne efterlod, blev senere fyldt med rød harpiks, hvilket resulterede i et blomstermønster. A Sarajevo Rose er et mindesmærke, som består af ca. 200 ”roser” spredt rundt i byen til ære for de mennesker, som blev dræbt af bomberne. 

    Om aftenen spiser vi på restauranten Bašča kod Ene, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Sarajevo. 

    Måltider: Aftensmad

  • Dag 2

    Madmarked, Trebević-bjerget og Latinerbroen

    Vi starter dagen i Sarajevos overdækkede madmarked Pijaca Markale. Her går vi på opdagelse i markedets mange boder, og vi smager bl.a. på to af Bosnien-Hercegovinas store specialiteter - nemlig røget ost og røget kød.  

    Efter vores besøg til Pijaca Markale kører vi med kabelbane op ad Trebević-bjerget. På toppen nyder vi udsigten over Sarajevo, hvorefter vi vandrer ned af bjerget og tilbage til byen. Undervejs støder vi på resterne af en 1.300 meter lang bobslædebane, som blev bygget i forbindelse med De Olympiske Vinterlege i 1984. Banen blev brugt aktivt frem til krigens begyndelse i 1991, men har stået forladt siden. Dog er der nu planer om at restaurere og genanvende banen til en kommende olympiade.

    Vi spadserer også gennem et ældre beboelseskvarter, hvor vi får mulighed for at se, hvordan mange af de lokale bor i Sarajevo. Ca. halvvejs nede af bjerget holder vi en pause på en restaurant, hvor vi spiser frokost. I dag skal vi smage den bosniske ret ćevapi og den bosniske kaffe kafa.

    På den videre vandring ned til byen kommer vi også forbi en stor muslimsk gravplads med mange smukke gravsten lavet i traditionel osmannisk stil.

    Tilbage i byen besøger vi Sarajevo City Hall eller Vijećnica, som det også kaldes. Bygningen blev designet af den berømte tjekkiske arkitekt Karel Pařík og blev officielt indviet i 1896. Bygningen blev totalskadet under krigen, men er nu genopbygget i al sin skønhed. Bygningen har haft flere funktioner, men i dag bruges VijećnicaI til ceremonielle lejligheder på både stats- og byniveau samt som museum til både permanente og lejlighedsvise udstillinger.

    Vi går desuden over Latinerbroen fra 1565 og ser stedet, hvor ærkehertug og tronfølger i Østrig-Ungarn Frans Ferdinand og hans hustru Sophie blev myrdet i 1914 – mordet der var med til at starte Første Verdenskrig.

    Resten af dagen og aftenen er på egen hånd til at nyde den flotte by.

    Måltider: Morgenmad og frokost

  • Dag 3

    Bjerglandsby og sommersæter

    I dag forlader vi for en stund Sarajevos bymidte. Vi sætter kursen mod Bjelasnica-bjergene og landsbyen Umoljani, som ligger i ca. 1.370 meters højde.

    Efter ca. én times kørsel mødes vi af en fantastisk udsigt til flere af de bosniske bjergmassiver i De Dinariske Alper. Vi går en god formiddagstur på 2-3 timer i den smukke dal Studeno Polje. Gåturen kræver, at man er i god form. Det er dog muligt at vente i landsbyen ved restauranten, der har en fantastisk beliggende terrasse eller at forkorte gåturen. 

    Udover overdådig natur ser vi gamle, traditionelle vandmøller, en helt speciel landsbymoské og en sommersæter, hvor der endnu bor folk om sommeren.

    Efter gåturen spiser vi frokost på en lille landsby-taverna. I landsbyen ser vi den oprindelige arkitektur med vægge bygget af natursten og træspåner af kirsebærtræ på tagene. Hvis vi er heldige, møder vi under vores besøg nogle landsbybeboere i deres traditionelle dragter.

    På vejen tilbage til Sarajevo stopper vi og ser Europas næststørste jødiske gravplads. Kun den jødiske gravplads i Prag er større. Gravpladsen i Sarajevo dækker over et samlet areal på 31.160 m2 og har mere end 3.850 gravstene. Gravpladsen blev etableret i 1600-tallet og blev brugt frem til 1966.

    Måltider: Morgenmad og frokost

  • Dag 4

    Sporvogn til Sniper Alley og tid på egen hånd

    Vi starter dagen med en tur i sporvogn. Med etableringen i 1885 var Sarajevo den første by i Europa til at få et eldrevet sporvognsnet. I dag kører der forsat sporvogne i byen. Mange af dem er overtaget fra andre europæiske lande.

    Vi kører gennem den østrig-ungarske bydel frem til den berygtede Sniper Alley. Sniper Alley var under krigen i 1990erne navnet for gaderne Zmaja od Bosne og Meša Selimović Boulevard. Grundet risiko for at blive ramt af skud fra en snigskytte, blev gaderne betragtet som værende et af de farligste steder i Sarajevo for civile at opholde sig.

    Vi kigger ind i det legendariske Hotel Holiday, som er et godt eksempel på kommunisttidens arkitektur. Hotellet blev bygget til brug for sportsfolkene under vinterolympiaden i 1984 og husede desuden den internationale presse under krigen i 90erne.

    Resten af dagen er til fri disposition. Tiden kan bl.a. bruges til at besøge nogle af byens mange museer. Rejselederen står desuden altid til rådighed med idéer. 

    Om aftenen mødes vi igen for at spise aftensmad sammen på en hyggelig restaurant tæt på vores hotel.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

  • Dag 5

    Tunnel of Hope og hjemrejse

    I dag siger vi farvel til Sarajevo. På vej til lufthavnen skal vi dog lige have den sidste oplevelse med. Vi ser Tunnel of Hope, som er en af Sarajevos mest besøgte attraktioner.

    Fra juli 1993 og indtil slutningen af 1996 var en 800 meter lang tunnel den eneste forbindelse, som Sarajevo havde med omverdenen. Takket være tunnelen havde Sarajevo adgang til telefonlinjer, olieforsyninger, mad og elektricitet. Tunnelen fik tilnavnet Tunnel of Hope, og blev efter krigen en del af et museum bygget på den private ejendom, hvis kælder fungerede som indgang til tunnelen. Vi besøger museet og ser genstande fra belejringen samt ca. 20 meter af den oprindelige tunnel, som er bevaret.

    Efter besøget til Tunnel of Hope forsætter vi til lufthavnen, hvorfra vi flyver hjem til Danmark. 

    Måltider: Morgenmad

Hoteller

Se det hotel, vi plejer at bruge på vores forlænget weekend i Sarajevo. Der kan ske ændringer i programmet, men nye hoteller vil være af samme standard.

Hotel Sahat i Sarajevo

Vi bor på det 4-stjernede Hotel Sahat. Sahat ligger i Sarajevos charmerende historiske bydel Baščaršija og kun må meter fra den berømte Latinerbro – en hel ideel placering, når vi skal udforske Sarajevo.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Bosnien

  • Pas og visum

    Bosnien-Hercegovina kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: https://rejse.ssi.dk/. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Valutaen i Bosnien-Hercegovina er konvertible mark (BAM). Vi anbefaler, at man tager euro med til veksling, da det kan være svært at veksle danske kroner.

    100 BAM = 380 DKK. 

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Telefon til Bosnien: Tryk 00387 + abnnr. Fra Bosnien til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.

    Mobiltelefon. Der er udmærket dækning. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

    Internet. Der er Wi-Fi på mange hoteller.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Bosnien skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejserne egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen samt håndtere din egen bagage.

    På rejsen Forlænget weekend i Sarajevo foregår programmet primært til fods, og du skal derfor forvente at gå mellem 4 og 8 km om dagen. På dag 3 er der desuden planlagt en gåtur på 2-3 timer i den smukke dal Studeno Polje.

  • Elektricitet

    Ligesom i Danmark bruges der 220V, og en adapter er derfor ikke nødvendig.

  • Drikkevand

    Vandet bør ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand på flaske. 

  • Drikkepenge

    Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. Dette gælder også ved betaling af drikkevarer. Får man båret sin bagage til værelset, betaler man et lille beløb svarende til 5 kr. På grupperejser betales drikkepenge til de lokale guider og chauffører af Viktors Farmor.

  • Foto

    Lad være med at fotografere militær- og politiinstallationer. Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager.

  • Prisniveau

    Prisniveauet i Bosnien er generelt lavere end i Danmark. 

    Måltider: Et mindre måltid på en lokal restaurant koster omkring 30-50 kr., mens en tre-retters middag på en mellemklasse-restaurant typisk ligger på 100-150 kr.

    Drikkevarer: En kop kaffe koster omkring 5-10 kr., en sodavand 5-8 kr., og en øl på en bar omkring 10-15 kr. 

  • Bagage og håndbagage

    Bagage bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indcheckede bagage.

    Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Sarajevo og Višegrad har et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. Somrene er tørre og solrige med temperaturer op til 30°C, mens vintrene kan være kolde og snefulde, ofte med temperaturer omkring frysepunktet. Byens placering i bjergene skaber lokal variation i klimaet, så det kan hurtigt skifte fra solrigt til køligt og regnfuldt.

    Mostar har et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. Somrene kan byde på temperaturer over 30°C, mens vintrene er mildere end i Sarajevo og Višegrad, ofte omkring 5-10°C.

  • Tidsforskel

    Der er ingen tidsforskel.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - En pung med plads til sedler

    - Vækkeur (hvis du ikke har et på mobilen)

    - Solbriller

    - Kasket eller hat

    - Solcreme

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)

    - Lommelygte (hvis du ikke har en på mobilen)

    - Papirlommetørklæder / toiletpapir

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode gå/vandresko

    - Paraply og regntøj hvis vejrudsigten lover regn 

    - Et sjal eller tørklæde ift. besøg til moskéer

     

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Sarajevo.