Værd at opleve i Sydkorea
Det koreanske folks historie går mange tusinde år tilbage, og landet har derfor en velfunderet og unik national kultur, der er anderledes end, hvad man kan opleve i nabonationerne. Afstandene er tilmed ikke større, end at det er muligt at komme godt rundt i landet på en rundrejse i Sydkorea – og du har meget at glæde dig til.
I hovedstaden Seoul ligger historiske paladser side om side med fremtidsagtige højhuse og små gyder badet i neonlys. I den historiske kejserby Gyeongju derimod stikker de traditionelle rødder dybt, og byen er fyldt med overdådige templer, Buddha-statuer og grave for fortidens herskere.
Også naturmæssigt har Sydkorea rigtig meget at byde på. Nationalparker som Seoraksan indbyder til vandreture mellem dramatiske klippeformationer, mens Gaya National Park byder på skovklædte bjerge omkring det smukke Haeinsa tempel, der gemmer på en sand litterær skat. Langs kysten samles lokale på de gyldne strande for at slappe af i vandkanten, mens vådområderne i Suncheon Bay er et godt sted at studere det lokale fugleliv.
Ikke blot Sydkoreas natur og historie gør landet specielt. Landets moderne samfund er nemlig også i den særlige situation, at selv om der ikke har været reel krigsførelse siden 1950'erne, er landet stadig i en uafsluttet krig med naboen Nordkorea. Konflikten præger i høj grad det sydkoreanske samfund, da krigen har splittet familier ad og dannet ramme for, hvordan de ser sig selv i kontrast til deres slægtninge i nord.
På den måde er det et komplekst samfund, og de store oplevelser står i kø, når man rejser rundt i Sydkorea.
Hvad siger vores gæster
Klima og vejr i Sydkorea
Hvornår besøger man Sydkorea?
Sydkorea er ca. 2,5 gange større end Danmark, men mindre end Nordkorea. Landets befolkning er dog dobbelt så stor som i Nordkorea, og det gør Sydkorea til et af verdens tættest befolkede lande.
Hovedstaden Seoul er blandt de største i verden og har en befolkning på over 10 mio. Sydkorea består af bjerge, små dale og smalle kyststrækninger. Bjergene udgør ca. 70% af landet, hvoraf de fleste udspringer fra bjergkæden Taebaek, som strækker sig helt fra Nordkorea og ned til Sydkoreas sydøstlige kyst.
Lavlandet findes ved den vestlige kyst og langs floderne, som løber flere hundrede kilometer gennem landet. Sobaekbjergene slynger sig mod sydvest og afskærmer Kyongsangprovinserne fra resten af landet. Ingen af bjergene er høje (under 2000 m).
Klimaet kendetegnes ved kolde vintre med begrænset nedbør og varme fugtige somre med meget regn i monsuntiden. Der er generelt ikke de store temperaturudsving i Sydkorea – dog kan der i bjergområderne være køligere, mens der ved østkysten er et par grader varmere end i Seoul.
Den bedste tid at rejse i Sydkorea er forår og efterår (april-maj og september-oktober). Her er temperaturerne behagelige, og luftfugtigheden ikke så høj.
Typiske spørgsmål før rejsen til Sydkorea
-
Hvad spiser vi i Sydkorea?
Tteokbokki, bibimbap, bulgogi, gogigui (koreansk bbq) og ikke mindst kimchi. Selvom det sydkoreanske køkken stadig er forholdsvist ukendt i den brede danske befolkning, kan sydkoreanerne prale af at have et stort og bredt favnende katalog af lokale retter.
Det sydkoreansk køkken er utrolig varieret, men kendetegnes ofte ved den hyppige forekomst af stærk mad. Men på rejserne med Viktors Farmor gør vi en dyd ud af at afprøve mange forskellige afkroge af det sydkoreanske køkken - lige fra kolde glasnudler (Japchae) serveret med grøntsager eller kød, til blæksprutte serveret så frisk, at armene stadig bevæger sig på tallerkenen.
-
Hvad er prisniveauet i Sydkorea?
Sydkorea har gennemgået en stor økonomisk udvikling siden 1980'erne og er derfor ikke billigt på den måde, som man kender det fra Sydøstasien. Prisniveauet er ca. det samme som i Italien eller Spanien, men f.eks. er mad og drikke ofte billigere.
I supermarkeder kan en ½ liter vand købes til under 5 kr, og på restauranter kan et måltid fås helt ned til mellem 30 og 50 kroner. Men typisk vil et måltid på en god restaurant koste nærmere de 100 kr. på rejser til Sydkorea.
-
Hvad køber man i Sydkorea?
Sydkorea er specielt kendt for sine skønhedsprodukter. Ansigtsmasker, hudcreme, make-up og lignende er i høj kurs i Seouls shopping-distrikter.
Sydkorea byder også på andre særlige souvenirs. For eksempel de traditionelle Hahoetal-masker i Andong-provinsen eller en lille beskyttende amulet fra et af Sydkoreas gamle templer.
En lille sjov souvenir - også en god gaveidé - er deres instant noodles (nudler i små pakker). Her er de meget kreative, og du kan finde mange sjove smage og farver på pakkerne.
Derudover har de også meget fint te. Blandt andet grøn te i en rigtig god kvalitet – og tit i flotte æsker.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Sydkorea?
Risikoen for at blive udsat for kriminalitet i Sydkorea meget lav. Almindelig berigelseskriminalitet er næsten ikke eksisterende. Så Sydkorea er et trygt land at rejse i.
Man bør ikke drikke vand direkte fra hanerne i landet.
-
Hvem møder du på en rejse til Sydkorea?
Når du rejser med Viktors Farmor, er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Et helt specielt kendetegn ved Sydkorea er den store etniske homogenitet. Mere end 99% af befolkningen er etnisk koreanske.
Sydkoreanerne er udadvendte og snaksaglige. Når vi besøger områderne uden for de store byer, er der gode muligheder for at komme i kontakt med den lokale befolkning, selv om deres evner til at tale engelsk ofte er meget basale. Alligevel er der gode chancer for at møde den sydkoreanske befolkning, lige fra de bramfrie kvinder på markederne, til de fåmælte munke i templerne. De kan virke sky og generte, men de er i virkeligheden nysgerrige og vil ofte gerne snakke.
-
Hvilken valuta bruger man i Sydkorea, og skal jeg hæve penge hjemmefra?
Sydkorea bruger Koreanske won og 100 danske kroner svare ca. til 18.000 won.
Det kan være rart at have penge med hjemmefra, men det er også muligt at hæve penge overalt, hvis man har et almindeligt visa- eller mastercard.
-
Guidebøger, litteratur, film og musik
I Asien er sydkoreansk K-POP (kort for koreansk-pop) blevet en enorm musikgenre. Med sit høje tempo, farverige musikvideoer og minutiøst koreograferede danseopvisninger har det gjort Sydkoreas moderne populærkultur hip.
Derudover har Sydkorea igennem de sidste årtier slået sig fast som et land, hvis filmproduktion har nået et højt internationalt niveau, senest bevist med Bong Joon Ho’s ’Parasite’, der vandt både Den Gyldne Palme i Cannes samt en Oscar for bedst film i 2020.
For et nærmere indblik i Sydkoreas samfund set gennem moderne film, anbefaler rejseleder Loui Halse derudover:
- Burning (2018) dir. Lee, Chang-dong
- The Handmaiden (2016) dir. Park, Chan-wook
- Forår, sommer, efterår, vinter... og forår (2003) dir. Kim, Ki-duk (Denne kan ses her på Youtube med engelske undertekster)
I serien " Størst" med Peter Ingemann på TV2 besøger han Sydkorea, hvor han blandt andet smager på retten "san-nakji", som er friskskårne og stadig vridende tentakler fra en lille blæksprutte.
Af bøger kan vi derudover anbefale Park Yeonmi’s ”For at kunne leve” (2015), der handler om hendes eget liv, hvor hun som 13årig flygtede fra Nordkorea for senere at immigrere til Sydkorea. Udover at være en spændende og skræmmende personlig beretning, giver bogen også et indblik i forskellene mellem Syd- og Nordkorea.
Vidste du det om Sydkorea?
Når man bliver født i Sydkorea, anses man allerede for at være et år gammel, man skal derfor fraregne et år for at finde ud af, hvor gammel en sydkoreaner vil være i almindelig ”dansk” alder.
Viktors Farmors rejser i Sydkorea
På vores 14-dages rundrejse gennem Sydkorea overnatter vi bl.a. ved Hwaeomsa-templet og fra første parket oplever religionens rolle i Sydkorea. Den koreanske buddhisme er i høj grad sin egen og er stærkt præget af den konfucianske tankegang, der har været praktiseret i mere end et årtusinde. Vi har god tid på rejsen til at få et bredt helhedsindtryk af landet. Foruden templer og traditionel kultur stifter vi også bekendtskab med den moderne asiatiske storby Seoul og den langt mindre besøgte Busan i syd. Her er god tid til at udforske de travle madmarkeder og få et indblik i det sydkoreanske køkkens mange facetter.
Rejs til både Sydkorea og Japan på grupperejse i to uger. Vi lader os blænde af neonlyset i Seouls oplyste gader og rejser tilbage i tiden til smukke kejsepaladser i Kyoto. Sydkorea og Japan ligger tæt på hinanden, men er vidt forskellige. Det oplever vi bl.a., når vi dykker ned i deres historier. I Sydkorea bliver vi klogere på Korea-krigen, og vi kigger ind over en af verdens stærkest bevogtede grænser mod Nordkorea. I Japan overnatter vi i et tempel omgivet af fyrtræer og følger livet i templet med dagens ceremonier. Vi oplever også Hiroshima, som i dag er en moderne storby og besøger bl.a. Peace Memorial Park, der er bygget til minde om atombomben og dens ofre. Oplevelserne og indtrykkene er mange i de to asiatiske lande.
5 nedslag i Sydkoreas historie
1392
Joseon (Chosun) dynastiet bliver en forløber til det, vi i dag kender som Korea. I dag bruger mange koreanere stadig ordet Chosun om deres land.
1443
Kongen Sejong skaber og introducerer det koreanske ’hangul’ alfabet og stopper brugen af kinesiske tegn. Hangul har siden været et vigtigt symbol på koreansk national identitet.
1905
Japan annekterer den koreanske halvø, og regerer over landet som en koloni frem til Japans nederlag i 2. verdenskrig i 1945.
1950-1953
Koreakrigen mellem det kommunistiske nord og kapitalistiske syd raser. Krigshandlingerne afsluttes i 1953, hvor Korea bliver delt i to langs klodens 38. breddegrad. Men de to koreanske nationer har aldrig officielt sluttet fred.
1987
Juni-protesterne. Flere hundrede tusinde sydkoreanere går på gaden og udfører civil ulydighed. Det resulterer i omfattende demokratiske reformer af det sydkoreanske samfund.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Sydkorea.
-
Pas og visum
Danske statsborgere kan opholde sig 90 dage visumfrit i Sydkorea på turistrejser. Passet skal være gyldigt i hele rejsens varighed. Man kan blive bedt om at fremvise returbillet ved ankomst til landet.
Man bør altid have en kopi af sit pas på sig og opbevare sit pas i hotellets sikkerhedsboks eller et andet sikkert sted.
-
Vaccinationer
Der er ikke krav om vaccinationer udover de almindelige vaccinationer mod stivkrampe og difteri samt hepatitis A. Andre vaccinationer kan være en god ide, hvorfor man altid bør kontakte sin egen læge eller en tropemedicinsk klinik for at få de mest opdaterede informationer baseret på ens egen sygdomshistorie.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Situationen i 2025
På trods af den politiske uro i Sydkorea, ser dagligdagen ikke ud til at være påvirket væsentligt. Vigtige faciliteter som offentlig transport, museer, kunstgallerier, banker og offentlige kontorer fungerer normalt, og folk arbejder fortsat til sent om aftenen eller nyder fritidsaktiviteter. Dog finder der i weekenderne fortsat demonstrationer sted i forbindelse med præsidentens rigsretssag samt moddemonstrationer fra konservative grupper omkring Gwanghwamun og Rådhuspladsen, hvilket kan føre til trafikkontrol og store folkemængder. Det anbefales derfor at undgå disse områder i weekenden.
Overordnet set virker sikkerhedssituationen i Korea stabil, og både udlændinge og lokale kan fortsætte deres dagligdag uden større bekymringer. Vi holder os også opdateret i forhold til rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet.
-
Tidsforskel
Sommer: 7 timer forud for DK
Vinter: 8 timer forud for DK
-
Trafik
I Sydkorea kører man i den højre side af vejen. Vejene er fine, og koreanerne er generelt hensynsfulde i trafikken. Dog bør man som forgænger altid orientere sig grundigt i trafikken, da det hænder, at knallerter kører op på fortovet og over for rødt. Mangle lokale benytter sig af de offentlige transportmidler i Sydkorea, der er moderne og effektive.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
Vi går en del på denne rundrejse som del af sightseeing. Især i Seoul, hvor det ofte er hurtigere at gå end at tage offentlig transport eller bus. Det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen, da vi på dag 3 og 4 kan komme op på ca. 10 km om dagen.
-
Valuta
Sydkorea bruger Valutaen WON, som forkortes til KRW. Det er let at veksle euro eller amerikanske dollars i lufthavnen, og der kan hæves penge i automater på internationale kreditkort som Visa og MasterCards. Mange steder er det også muligt at betale med kreditkort, men det er altid en god ide at have lidt penge i den lokale valuta også til mindre indkøb i små butikker.
-
Prisniveau
Prisniveauet i Sydkorea er generelt lavere end i Danmark men højere end i dele af Sydøstasien. Traditionelle koreanske ting og mad er væsentligt billigere end i Danmark, mens vestlige varer som tøj kun er lidt billigere. Der er 10% moms på alle varer. Nogle gange er momsen medregnet i den viste pris, mens den i andre tilfælde lægges til prisen. Som regel er det tydeligt markeret, om momsen er indregnet i prisen.
-
Elektricitet
Der benyttes samme to-benede 220 V stik som i Danmark. Dog er der steder, der stadig benytter de gamle 100 V stik, der ligner de amerikanske. Også andre stik kan forekomme, så det er en god idé at medbringe en universaladapter for en sikkerheds skyld.
-
Internet og telefoni
Trådløst internet er et hit i Sydkorea, og det bliver mere og mere udbredt på caféer og offentlige steder. Nogle steder er wifi gratis, mens det andre steder er mod betaling. Så det er en god idé at spørge på caféen eller hotellet omkring dette.
Nogle danske teleselskaber er begyndt at inkludere data og telefoni i Korea i deres abonnementer. Så tjek eventuelt med dit teleselskab inden rejsen, om det også gælder dit abonnement.
Er der ikke inkluderet data og telefoni i dit abonnement, vil det være dyrt at benytte mobildata på smartphones i Sydkorea. En mulighed kunne være at anskaffe sig et midlertidigt sim-kort, så man både kan ringe lokalt og benytte sig af internettet til lokale priser. Dette kan især være at fortrække på landet, hvor gratis wifi kan være svær at finde. Flere leverandører udbyder dette. Deriblandt EG sim (link http://www.egsimcard.co.kr/), som er både billigt og nemt, da det er optanket med et vist beløb på forhånd. Det kan med fordel bestilles inden rejsen, og man kan vælge at få det leveret til sit hotel. Ældre mobiler kan til tider have svært ved at fungere optimalt på det lokale netværk.
-
Åbningstider
Mange restauranter og butikker har åbent til langt ud på aftenen. Nogle har sågar åbent døgnet rundt.
Posthuse har normalvis åbnet fra 9.00 til 18.00
Banker har almindeligvis åbent fra 9.30 til 16.00
-
Drikkevand
Man bør ikke drikke vandet i hanerne i Sydkorea. Kildevand på flaske er billigt og let tilgængeligt. På nogle restauranter får man en flaske filtreret vand, når man bestiller mad. Disse er normalt sikre at drikke.
-
Drikkepenge
At give drikkepenge er ikke så udbredt i Sydkorea, som det er tilfældet i mange andre lande. Det sagt, så er det blevet kutyme at give drikkepenge på bedre restauranter, og hvis servicen har været god. Man kan også komme ud for, at nogle hoteller og restauranter tilføjer 10% servicegebyr på regningen. Desuden forventer chauffører og lokalguider drikkepenge, men drikkepenge til guider og chauffører er som altid inkluderet i rejsens pris.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Påklædning
Afslappet påklædning er accepteret i Korea, om end de fleste koreanere går meget op i at være pænt klædt på. Dog bør kvinder undgå at vise for meget barm og mave, da dette kan tiltrække uønsket opmærksomhed.
Vær også opmærksomt på, at det er meget uhøfligt at træde ind i traditionelle hoteller og lokales hjem med fodtøj på eller bare tæer. Strømpesokker er i orden – helst uden huller.
-
Fotografering
Det er generelt helt i orden at tage billeder i offentligheden, med mindre skilte dikterer noget andet. Dog er det altid god skik at spørge om tilladelse, hvis man ønsker at fotografere personer.
-
Attitude/Etikette
Koreanere er et venligt og imødekommende folkefærd, og man føler sig meget velkommen i Sydkorea. Man skal dog ikke forvente, at de lokale kan tale særlig godt engelsk på trods af mange års undervisning i skolen. Det skal man dog ikke lade sig skræmme væk af, og man kan komme langt med fagter og meget enkelt tale.
Den koreanske kultur er fyldt med uskrevne sociale regler for den korrekte etikette. Men de lokale er meget forstående overfor turister, og hvis man blot er høflig og smilende, så er de meget overbærende overfor småfejl.
-
Corona og hygiejne
Hygiejne-standarden er generelt høj i Sydkorea. Også må små, lokale spisesteder.
I Sydkorea havde man allerede inden corona-pandemiens udbrud kultur for at bære maske, for at beskytte sig selv og andre i fald af eventuelle sygdomssymptomer.
-
Kriminalitet
Kriminaliteten er generelt lav i Sydkorea, og ting som lommetyverier forekommer sjældent. Dog bør man altid udvise almindelig sund fornuft.
-
Klima
Sydkorea har et tempereret klima med fire distinkte årstider. Vintrene fra december til februar er normalvis lange og kolde, mens somrene fra juli til august er varme og fugtige. Sydkoreas monsunsæson rammer typisk i juli og august. I denne periode oplever Sydkorea en markant forøgelse i nedbør. Rundt regnet falder to tredjedele af Sydkoreas årlige nedbør i sommerperioden. Gennemsnitstemperaturen i Sydkorea er 23°C om sommeren og -2°C om vinteren.
Forår fra marts til juni og efteråret fra september til november er generelt de mest komfortable perioder at rejse til Sydkorea i. Her er dagene generelt tørre og behageligt varme. Men aftener og nætter kan være kølige, så det er en god ide at medbringe en god fleece eller jakke. Det sagt, kan der være stor forskel fra område til område samt fra måned til måned.
-
Flyrejsen
På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk
-
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan er maden i Korea?
Det koreanske køkken er helt unikt og uden tvivl et af de mest eksotiske aspekter ved at rejse i Korea. Det kan nogle måder minde om det japanske og kinesiske køkken, men det er helt sit eget og fyldt med smagsnuancer og ingredienser, man ikke finder andre steder. På vores rejser smager vi en række forskellige retter. Men trænger man en dag til noget lidt mere velkendt, bugner Korea af restauranter med mad fra hele verdenen.
Hvor lang er flyveturen til Korea?
Vi bruger en række forskellige flyselskaber på rejserne til Korea. Typisk flyver vi med enten et europæisk selskab eller et selskab fra Mellemøsten. Er rejsen med et europæisk selskab, vil rejsen starte med en kort flyvning til en europæisk storlufthavn, hvor vi skifter fly og fortsætter de sidste cirka 10 timer til Korea. Flyver vi via Doha, Dubai eller Istanbul, bliver rejsen brudt op mere halvvejs.
Mærker man konflikten mellem Nordkorea og Sydkorea?
Når vi besøger den stærkt bevogtede grænse mellem de to lande, er man ikke i tvivl om, at der er en konflikt mellem de to lande. Det samme gælder, hvis man læser lokale aviser eller snakker med lokale om forholdet mellem de to lande. Men ellers mærker man ikke noget til de politiske spændinger på en rejse i Sydkorea. Tværtimod føler man sig utrolig sikker.
Hvor mange penge bør jeg have med hjemmefra?
Der er rig mulighed for at hæve penge på kreditkort i Sydkorea, så der er ingen grund til at bære rundt på en masse kontanter. Hvor mange won, du får brug for, er meget individuelt. Men start for eksempel med at veksle eller hæve et beløb svarende til ca. 1000 kr., og så hæve flere undervejs, hvis der bliver brug for det.
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Se alle fordele og rabatter her.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.
-
Bemærk
Der er indlagt flere vandreture. Sydkorea er et bjergrigt land, og ved flere af templerne og nationalparkerne skal man gå en del op og ned for at få det fulde udbytte.
Enkelte aftener spises på hotellerne, hvis det skønnes smartest efter f.eks. en lang køredag.
Udbuddet af vegetarretter på koreanske restauranter er langt mere begrænset end i Europa eller Nordamerika. Mange steder har de slet ikke vegetarretter på kortet. Fisk og skaldyr er dog ganske udbredt i Korea.