Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Litauen

Litauen er det største af de tre baltiske lande, og der er derfor plads til mange spændende seværdigheder og oplevelser.

Værd at opleve i Litauen

Hovedstaden Vilnius er i særdeleshed kendt for sin gamle bydel, der er på UNESCOs verdensarvsliste og byder på meget spændende arkitektur bl.a. inden for den barokke stil. Vilnius har også mange spændende museer som f.eks. et KGB-museum. Udenfor Vilnius finder man middelalderborgen Trakai, der bestemt også er et besøg værd.  

I hovedstaden Vilnius har det gamle kvarter Užupis erklæret sig som en selvstændig republik i 1988. På uafhængighedserklæringen, der er skrevet på flere forskellige sprog og indeholder 41 punkter, er der bl.a. særrettigheder for hunde og katte. 

I Litauen finder man et væld af hyggelige småbyer som f.eks. havnebyen Klaipeda eller byen Nida på Den Kuriske Landtange. Netop denne landtange, der forbinder landet med Kaliningrad, er noget helt særligt med et fantastisk dyreliv. Og så er der desuden gode muligheder for at finde rav langt kysten. 

Trefjerdedele af befolkningen er katolikker. Der findes derfor rundt om i landet en række flotte kirker, klostre og borge. Desuden har Litauen også været en del af såvel det preussiske (tyske) rige samt i alliance med Polen, så både tysk og polsk indflydelse kan ses i kulturen. 

Litauens andenstørste by Kaunas på størrelse med Aarhus har den mest ”litauiske” befolkning, hvorimod hovedstaden Vilnius har store mindretal af russere, tyskere og polakker. I perioder har Kaunas fungeret som landets anden hovedstad. 

Tilbage i 1400-tallet strakte landet sig fra Østersøen til Sortehavet med det nuværende Hviderusland og Ukraine som en del af riget. Det litauiske Storhertugdømme, som det blev kaldt, var dermed den største nation i Europa på det tidspunkt.  

Kort over rejsen til Talinn, Riga og Vilnius

Landefakta

Areal: 65.300 km2

Hovedstad: Vilnius

Møntfod: Euro (a 100 cent) - forkortes EUR

Sprog: Litauisk (off.), polsk, russisk

Tidsforskelfra DK: +1 time

Klima og vejr

Hvornår besøger man Litauen?

Klimatisk ligger Litauen på overgangen mellem fastlands- og kystklima med tempereret klima og ustadigt vejr. Vintrene er noget koldere end Danmarks, der er normalt tre måneders frost- og snedække, og somrene lidt varmere. Vi anbefaler, at man besøger Litauen imellem april og oktober. Her ligger dagtemperaturen på gennemsnitligt 10-11 grader, og derfor skal man have lidt ekstra varmt tøj med disse måneder – til gengæld falder her mindre regn end i sommermånederne. I maj og september er temperaturerne lidt højere på omkring 16-18 grader, og i juni-august lige over de 20 grader. Litauen er som resten af Baltikum et meget fladt land. Her finder man mange skove og mange søer. En ting, der gør landet til noget helt særligt, er den Kuriske Landtange, der forbinder Litauen med Kaliningrad. Det meste af landtangen er nationalpark, og i landtangens skove finder man derfor både elge og vildsvin. Derudover er landtangen vigtig for mange fuglearter som både rasteplads og ynglested. Landets største flod Nemunas løber i et sumpet delta ud i den lavvandede og ferske Kuriske Bugt. Den lange sandtange Den Kuriske Landtange, der er delt mellem Litauen og Rusland (Kaliningradregionen), er blevet et stort turistmål ved Østersøkysten med brede sandstrande. Lidt under halvdelen af landets areal er landbrugsjord, hvoraf en stor del har ligget brak siden uafhængigheden. En fjerdedel er overvejende vådområder. De ret uberørte skove, søer og moser har et artsrigt dyreliv med bl.a. odder og grævling og en tæt bestand af storke. I den 300 km2 store nationalpark ved Ignalina og i tre andre naturparker findes sjældnere arter af landets flora og fauna.

Hvem møder du i Litauen?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Der bor ca. 2,8 millioner mennesker i Litauen – et tal, der dog er faldet dramatisk de sidste mange år, idet litauerne får færre børn og mange rejser ud i verden for at finde bedre jobs og levemuligheder.

  • Korshøjen er et symbol på Litauens katolske identitet. Foto Arunas Bruzas

    Hill of crosses

    De baltiske lande er velsignet med historiske monumenter. Et af de mest utrolige findes i Litauen.
    Se mere
    Korshøjen er et symbol på Litauens katolske identitet. Foto Arunas Bruzas

    Hill of crosses

    De baltiske lande er velsignet med historiske monumenter. Et af de mest utrolige findes i Litauen.
  • Domkirken i Vilnius er den vigtigste romerskkatolske domkirke i Litauen. Foto Viktors Farmor

    De baltiske landes kæmpe

    De tre baltiske lande synes måske ikke af så meget, men alle tre er større end Danmark med Litaue...
    Se mere
    Domkirken i Vilnius er den vigtigste romerskkatolske domkirke i Litauen. Foto Viktors Farmor

    De baltiske landes kæmpe

    De tre baltiske lande synes måske ikke af så meget, men alle tre er større end Danmark med Litaue...

Typiske spørgsmål før rejsen til Litauen

  • Hvad spiser vi i Litauen?

    Det litauiske køkken baseres ofte på kartofler og svinekød i forskellige former. Det er god og solid mad, så man ikke går sultne fra bords. Desuden er køkkenet også inspireret af det russisk/ukrainske køkken – og litauerne holder derfor meget af borscht - rødbedesuppe.  

    Desuden er der en stor tradition for at spise svampe i Litauen. De har tilmed en lille kage (Grybukai), som er formet og fint dekoreret som en svamp. Lad dig dog ikke snyde af udseendet – der er ikke svampe i kagen, den smager dejligt af bl.a. kanel og kardemomme.  

    Litauerne kan godt lide at få en god øl til maden, og der produceres meget god øl i landet. Derfor er der rig mulighed for ølentusiaster til at smage lidt forskellige øl til sine måltider.

  • Hvad er prisniveauet i Litauen?

    Et frokostmåltid koster omkring 75-100 kr. Sodavand for cirka 15 kr og en stor øl til omkring 30 kr. (og der er meget godt øl i Litauen!). 

  • Hvad køber man i Litauen?

    Rav og ravsmykker (det sorte rav er særdeles populær i Litauen og siges at skabe god energi). Rav fås i et væld af forskellige designs. Du kan finde lidt af det hele i forhold til smykker – også hvis der evt. skal købes en gave med hjem.  

    Derudover er Litauen rigt på strikkede sweatre til en kølig aften - de er kendt for deres smukt strikkede mønstre, eller overtøj, mjød, øl og keramik eller glas. Mjød kan fås flere steder, det laves traditionelt på specielle kornsorter, honning og vand. Men flere steder tilsættes andre ingredienser for mere smag som frugt og krydderier.  

    En anden ide – hvis man har en sød tand – er den litauiske honning. Honning og forskellige bivoksprodukter er meget populære i landet.  

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Litauen?

    Litauen er et meget trygt land at rejse i, og Viktors Farmor hører altid kun fra gæster, at de har følt sig trygge i landet.  

  • Hvor mange penge skal jeg have med på rejsen?

    På begge rejser til Estland, Letland og Litauen er morgenmaden og enten frokost eller aftensmad inkluderet langt de fleste dage. Derfor skal du som minimum budgettere med at skulle købe et enkelt måltid de fleste dage. Restaurantpriserne er typisk lidt billigere end i Danmark. Dertil kommer eventuelle køb af souvenirs og drikkevarer. 

  • Hvordan kommer vi rundt i Litauen?

    Vi kører rundt i Litauen og resten af Baltikum i bus. På ”Den store Baltikumrejse” sejler vi desuden med færge til byen Nida på den kuriske landtange.  

  • Er rejserne til Litauen specielt fysisk krævende?

    Rejserne til Baltikum er ikke specielt fysisk krævende. Det er godt at have bentøjet i orden til at kunne klare byvandringer på nogle timer, men det er også muligt at springe nogle af disse over. I de gamle bydele er gaderne tit brostensbelagte, og derfor kan det være en god idé af medbringe et par kondisko eller andet passende fodtøj.  

  • Guidebøger, litteratur og film

    Rejseguide: Turen Går Til Estland, Letland og Litauen, Karin Larsen, Politikens Forlag 2020. 

    Det Udenrigspolitiske Selskab: Lande i lommeformat, Litauen. 

    Grænsen - En rejse rundt om alle Ruslands grænselande - herunder Estland, Letland og Litauen, Reportager og rejsebeskrivelser af Erika Fatland, Informations Forlag 2018. 

    Historien om Estland, Letland og Litauen: Tre lande ved Østersøen – af Per Stig Møller, Lindhardt og Ringhof 2018. 

     

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Litauen
I Tallinns gamle bydel kan man støde på smukke udsigtspunkter som dette. Foto Viktors Farmor

3-stjernede turistklassehoteller

På 7-dages-rejsen til Estland, Letland og Litauen bor vi på 3-stjernede turistklassehoteller. Generelt er standarden god i Litauen på hotellerne. Vi prøver at finde flotte centralt liggende hoteller, så vi er tætte på seværdighederne.
Domkirken i Vilnius er den vigtigste romerskkatolske domkirke i Litauen. Foto Viktors Farmor

Mere fritid på 13-dages rejsen

På 13-dages rejsen bor vi her på 4-stjernede hoteller, der i flere tilfælde har spa-faciliteter. Forskellen skyldes, at vi på 13-dages rejsen har mere fritid og derfor bedre tid til at nyde hotellerne. Generelt på vores ture i Litauen bor vi på gode turistklassehoteller.

Vidste du det om Litauen?

I Litauen fejrer man uafhængighedsdag to gange om året. D. 16. februar (Den dag i 1918, hvor republikken udråbes efter at have hørt under Rusland) og d. 11. marts (Dagen i 1990, hvor Litauen erklærer sig uafhængig af Sovjetunionen). 

Viktors Farmor i Litauen

Vi har flere rejser til Litauen i kombination med Estland og Letland.  

Vi tilbyder en spændende 7-dages rejse i Baltikums fascinerende hovedstæder: Tallinn, Riga og Vilnius. Her kan I udforske de charmerende, UNESCO-beskyttede bydele, som emmer af historie. Undervejs dykker vi ned i Estlands, Letlands og Litauens rige kultur, historie og storslåede natur. I Letland besøger vi den imponerende Gauja Nationalpark, som strækker sig over ca. 90.000 hektar og gemmer på gamle borgruiner, herunder Turaida, der stammer helt tilbage fra 1214. Vi oplever også den unikke Korshøj med over 100.000 kors, går en tur i Den Danske Konges Have i Tallinn og sejler på Galvésøen for at beundre det smukke Trakai-slot.

den 7-dage lange julerejse til Estland, Letland og Litauen starter vi ud i Estland, hvor vi bl.a. bruger tid i historiske Tallinn. I Letland oplever vi ud over hovedstaden Riga også en nationalpark og den spændende borgruin Sigulda. Vi slutter i Litauen, hvor vi f.eks. skal udforske historiske Vilnius. Vi har pakket rejsen ind i et flot vinterlandskab og oplever også den charmerende julestemning rundt omkring på rejsen. 

Den Store Baltikumrejse bruger vi 13 dage på at udforske Estland, Letland og Litauen. Vi oplever de samme højdepunkter som på 7-dages turen, men tager os god tid og oplever mere af landenes storslåede natur og mere af Baltikum udenfor storbyerne som bl.a. Den Kuriske Landtange og Kemiri-mosen.   

5 nedslag i Litauens historie

1920-1939
Polen besætter Vilnius, og Kaunas er midlertidig hovedstad i Litauen.

1939
Hitler og Stalin indgår en pagt om ikke at angribe hinanden og fordeler Østeuropa imellem sig – de tre baltiske lande kommer under Sovjetunionen, der besætter Litauen i 1940. 

1990
d. 11. marts erklærer Litauen sig uafhængigt af Sovjetunionen som det første af de tre baltiske lande. Det er dog først i 1991, at Island bliver det første land, der anerkender Litauens selvstændighed. 

2004
Litauen bliver medlem af EU og NATO. 

2015
Litauen genindfører værnepligten grundet konfliktoptrapningen med Rusland.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Litauen

  • Pas og visum

    Danske statsborgere kan rejse visumfrit i 90 dage til Estland - Letland - Litauen. Pas skal være gyldigt 90 dage ud over opholdets varighed. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Det anbefales at være vaccineret mod stivkrampe, difteri og hepatitis A (smitsom leverbetændelse). Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. 

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Euro. Euro kan hæves i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter mv. tager ikke internationale kreditkort.

  • Mad og drikke

    De tre lande har nogenlunde fælles madkultur med lokale specialiteter som for eksempel pirogger. Kød og kartoffelretter, fisk og supper er udbredt med indflydelse fra det russiske køkken. Det er almindeligt at drikke øl og vin og til dels vodka, som også fremstilles lokalt sammen med forskellige likører.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Telefoni og internet

    Landekoden til Estland er +372, landekoden for Letland er +371 for og landekoden for Litauen er +370.

    Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.

    På de fleste hoteller er der desuden trådløst internet.

  • Elektricitet

    Der bruges 220V - 50 hz – medbring adapter, da stiktyper kan variere.

  • Drikkevand

    Vand fra hanen er af varierende kvalitet. Vil man være helt sikker, anbefales det at købe vand på flaske.

  • Drikkepenge

    På vores grupperejse er drikkepenge til lokalguide og chauffør inkluderet. Herudover er det almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, som f.eks. tjenere, taxachauffører og stuepiger, da det for dem er en del at lønnen.

  • Foto

    Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først. Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

  • Indkøb

    Ravsmykker, kurve, keramik, folkekunst, og strikvarer(uld) som ponchos, jakker og tørklæder. 

  • Prisniveau

    Med forbehold for ændringer. Alle i Euro:

    Lille øl 2,5 – 3

    Stor øl 3,5 – 4

    Cola/vand 2

    Glas vin 5

    Salat 6 - 7

    Suppe 6

    Frokost 10 – 12

    Dessert 4 – 5

  • Bagage

    Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    De baltiske lande har en blanding af tempereret kyst- og fastlandsklima. Der er generelt koldere om vinteren end i Danmark – op til 20 minusgrader. Men der kan også være ekstremer med lejlighedsvise hedebølger om sommeren.

  • Tidsforskel

    Baltikum er en time foran i forhold til Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Vækkeur

    - Paraply/regntøj

    - Vådservietter

    - Kasket eller solhat + solbriller

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode vandresko

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

  • Bemærk

    Vi går en del især på byvandringerne, hvorfor det er vigtigt at være godt gående for at få det fulde udbytte af rejsen.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Litauen.
Ring til os 86 22 71 81