Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rejser til Polen

Polen er tæt på Danmark - og dog så langt fra som rejsemål! Men Polen kan så meget - både betagende natur, verdenshistoriske seværdigheder og smukke byer.

Værd at opleve i Polen

Langs hele Østersøkysten findes dejlige badestrande. Smukke gamle hansestæder som Gdansk har hyggelige kvarterer. Drager man mod syd findes alpine bjergområder og flot natur. Drager man mod øst kan man opleve det gamle Preussen og ikke mindst en af Europas sidste urskove, hvor den største bestand af den næsten uddøde europæiske bison endnu findes. 

Store videnskabsmænd som astronomen Kopernikus kommer fra Polen. Ligeså Marie Curie, der opdagede grundstoffet Polonium og opkaldte det efter sit hjemland. Komponisten Chopin, der har lagt navn til Warszawas lufthavn, filmskabere som Polanski og Kieślowski og mange flere. 

Gennem verdenshistorien har landet været scene for de allerstørste begivenheder. Vikinger – herunder danskere erobrede dele af det nuværende Polen.  

Polen var særligt hårdt ramt af 2. Verdenskrig. Det var her Hitler satte krigen i gang, og som kostede 6 mio. mennesker livet. Halvdelen var jøder, der blev udryddet i dødslejre som for eksempel Auschwitz – den største dødslejr af dem alle. Rundt omkring i landet findes utallige mindesmærker og vigtige skuepladser fra krigen. For eksempel Ulveskansen, hvor Hitler opholdt sig i 800 dage og var udsat for et attentat i 1944. 

Men landet har andet og mere end konflikter og krigsminder at byde på. Engang var polske byer som hovedstaden Warszawa kendt som Østeuropas Paris og er godt på vej dertil igen. Ødelæggelserne fra krigen og nedslidningen af landet i kommunisttiden er nu afløst af en renoveret by med flotte nye bygninger og nogle af de mest imponerende museer i verden. Ude i landområderne ligger andre store seværdigheder. For eksempel Malbork, verdens største ridderborg i mursten. 

Gdansk - Malbork - Ulveskansen - Warszawa

Landefakta

Areal: 312.680 km2

Hovedstad: Warszawa

Møntfod: Polske zloty - forkortes PLN

Sprog: Polsk (off.)

Tidsforskelfra DK: Ingen forskel

Klima og vejr

Hvornår besøger man Polen?

Polen er 8 gange større end Danmark, og klimaet minder meget om det danske. Viktors Farmors rejser foregår fra april og hele foråret. Og igen tidligt efterår til oktober. 

Polen er mod nord et fladt landskab. Mod syd rejser Tatrabjergene, der er en del af Karpaterne, sig til alpine bjerge med smukke højlandssøer. Mod øst er der søer og store skove nær grænsen til Hviderusland. Her findes endnu sjældne dyrearter og store bestande af ulve, bjørne, elge og losser samt den fredede bison. Den nordlige og vestlige del af landet har kystklima med relativt små temperaturudsving og stor nedbør. Den sydlige og østlige del har kontinentalt præget klima med kolde vintre og varme somre. I de østlige egne giver kontinentale luftmasser fra Østeuropa og Asien om sommeren et tørt og varmt klima.

Hvem møder du i Polen?

Når du rejser med Viktors Farmor er du stort set altid sikker på at møde de lokale. Polakkerne er meget religiøse, og 85 % af befolkningen er katolikker. En mindre del tilhører den østlige ortodokse kirke, og der er næsten ingen protestanter. En lille gruppe er muslimer (tatarer) og jøder.

  • Bisonen er det største landpattedyr i Europa.

    Besøg en bison i Bialowieza

    Store flokke af bisoner forbinder vi normalt med Westernfilm, hvor hujende indianere jagter de st...
    Se mere
    Bisonen er det største landpattedyr i Europa.

    Besøg en bison i Bialowieza

    Store flokke af bisoner forbinder vi normalt med Westernfilm, hvor hujende indianere jagter de st...
  • De gamle preussere var et godmodigt baltisk folk, som samlede rav ved kysten af Østersøen. Foto Stefan Melchert

    De gamle preussere

    Fra godmodige ravsamlere til tysk herrefolk
    Se mere
    De gamle preussere var et godmodigt baltisk folk, som samlede rav ved kysten af Østersøen. Foto Stefan Melchert

    De gamle preussere

    Fra godmodige ravsamlere til tysk herrefolk

Typiske spørgsmål før rejsen til Polen

  • Hvad spiser vi i Polen?

    Polens beliggenhed mellem Tyskland og Rusland har sat sine spor i menukortet. 

    Basisfødevarerne er kartofler, kål, svinekød, pølse og supper, som man ikke kan undgå at blive præsenteret for på en rejse i Polen. Man bør smage nogle af de mange forskellige retter af god gedigen landbomad. Måske skal man prøve det snart, for efter Polens indtræden i EU bliver køkkenet mere og mere internationalt. 

    Blandt ægte polske retter er for eksempel kartoffelpandekager. Fra Rusland, Hviderusland og Ukraine kommer en lang række supper – mest kendt er nok rødbedesuppen Borscht. Men også agurkesuppe, kyllingesuppe, tomatsuppe… 

    Der er masser af muligheder for vegetarretter. For eksempel salater med god dressing. En berømt ost er oscypek fremstillet af fåremælk. 

    Svinekød er populært og uundværligt i det polske køkken. Både som frikadeller, schnitzler eller koteletter. Pølser fås i mange varianter og hedder kiełbasa. De er generelt mere kødfulde end danske. 

    Bliver man træt af det, bør man smage hjemmelavet tatar, revet rå oksekød, som netop har sit navn fra tatarerne i det østlige Polen.  

    Naturens svampe er populært i mange retter- bl.a. i champignonsuppe. I sæsonen for svampe fås kantareller og rørhatte, og ethvert polsk landbohjem har gerne syltede eller tørrede svampe i spisekammeret. 

    Et polsk måltid sluttes bedst af med den berømte honningkage pierniki. 

    Vodka evt. med kirsebærsmag og øl/Piwo er de mest almindelige drikke. Der er ikke stor tradition for vin og heller ikke slivovitz – blommebrændevinen, man ellers møder i Central- og Østeuropa. Til gengæld har de bibeholdt mjød fra Norden og Middelalderen. Denne honningvin kan købes i mange supermarkeder. 

  • Hvad er prisniveauet i Polen? 

    Polen er noget billigere end Danmark. Et måltid på en restaurant koster typisk 50-80 kr. per person, en halv liter lokalproduceret fadøl 13 kr., en cola 7 kr., og en vand koster ca. 2 kr. i kioskerne. 

  • Hvad køber man i Polen?

    Østersøens kysters store forekomster af rav gør dette nordens guld til en oplagt souvenir. Og det fås i mange forskellige design bl.a. som halskæder, øreringe og armbånd.  

    Glimrende vodka i mange varianter ligeså. Og med anderledes og sjove smage – en god gaveidé også.  

    Er man til broderier findes også et rigt udvalg af dette og i de senere år polsk porcelæn. 

  • Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Polen? 

    Det er trygt at rejse i Polen. Vandet fra hanen er officielt rent nok til at drikke, men man skal være opmærksom på, at bakteriefloraen kan være anderledes. Så vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe flaskevand i stedet. 

  • Bruger man euro i Polen?

    Nej. Valutaen i Polen er zloty, som svinger omkring 1,5 kroner. De fleste butikker og restauranter modtager betalingskort, og der er mulighed for at hæve penge i de fleste byer. 

  • Skal man have tørklæde på i kirker?

    Nej. Men man bør dække knæ og skuldre. 

  • Guidebøger, litteratur og film

    Rejseguide: Turen går til Polen, Politikens Forlag. 

    Film: Den polske filmskaber Krzysztof Kieslowskis prisbelønnede trilogi: Blå, Hvid og Rød er en fantastiske filmrække. Den fortæller om de franske frihedsidealer frihed, lighed og broderskab og er navngivet efter det franske flag Tricoloren. Trilogien foregår forskellige steder i Europa. Hvid – film 2 - foregår i Polen.

    Film: Schindlers Liste (1993), instrueret af Steven Spielberg og med Liam Neeson i hovedrollen er en af de mest gribende film om 2. verdenskrig og Holocaust og foregår omkring Krakow i Polen.  

Her skal du bo

Hotel og overnatning i Polen

Warszawas gamle torv. Foto Lajos Móricz.

Moderne 3- og 4-stjernede hoteller

Overalt i Polen er der moderne 3- og 4-stjernede hoteller med god service og velforsynede morgenmadsbuffeter. I storbyerne er det store moderne hoteller. På landet mindre hoteller med en lokal atmosfære. Ofte med mulighed for at benytte spa og svømmehal.

Vidste du det om Polen?

Indtil 1929 kom tusindvis af polakker hvert år til Lolland for at arbejde i roemarkerne. Flere tusinde polakker valgte sidenhen at bosætte sig permanent i Danmark.  

5 nedslag i Polens historie

966
Den første polske stat dannes på stort set samme territorium som i dag.

1569
Den Polsk-Litauiske union dannes og varer mere end 225 år. På sit højeste en af de mest magtfulde og folkerigeste stater i Europa. 

1939
Nazi-Tyskland angriber Polen og starter dermed 2. Verdenskrig.

1980
Strejke på Leninskibsværftet i Gdansk. Fagforeningen Solidaritet vokser på få måneder til 10 mio. medlemmer. Lederen Lech Waleza bliver i 1990 landets præsident. 

1989
Murens fald i Berlin medfører opløsning af Østblokken, og Polen bliver medlem af Nato i 1999 og EU i 2004.

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Polen

  • Pas/visum

    Der skal ikke søges visum til Polen, når opholdet er under 90 dage. Ens pas skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er en god ide at medbringe en kopi af informationssiden i sit pas. Det anbefales at opbevare kopien et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Inden afrejse til Polen anbefales som minimum en vaccination mod difteri og stivkrampe.

    Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

  • Valuta

    Valutaen i Polen er zloty. De fleste butikker og restauranter modtager betalingskort, og der er mulighed for at hæve penge i de fleste byer – dog oftest med hævegebyr både fra den polske bank og sin egen bank i Danmark.

  • Tidsforskel

    Der er ingen tidsforskel.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.

  • Strøm

    Strømstikkene er de samme som i Danmark, så det er ikke nødvendigt at medbringe adapter til Polen.

  • Mobiltelefon

    Landekoden til Polen er +48.

    Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået. 

  • Foto

    I Polen er der generelt en meget afslappet fotopolitik. Dog kan det være forbudt at fotografere på nogle museer, men der vil altid være tydelig skiltning omkring dette. Hvis man ønsker at fotografere en enkelt person, bør man bede om lov først.

  • Drikkevand

    Vandet fra hanen er officielt rent nok til at drikke, men man skal være opmærksom på, at bakteriefloraen kan være anderledes. Så vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe flaskevand i stedet.

  • Drikkepenge

    Det forventes at man giver drikkepenge, hvis har man fået god service eller synes at stuepigen har gjort det godt. På nogle restauranter er service allerede inkluderet på regningen, men er det ikke tilfældet, kan man lægge mellem 10-15% oveni regningen.

  • Prisniveau

    Polen er noget billigere end Danmark. Et måltid på en restaurant koster typisk 50-80 kr. per person, en halv liter lokalproduceret fadøl 13 kr., en cola 7 kr., og en vand koster ca. 2 kr. i kioskerne.

  • Bagage

    Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den.

    Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.

  • Påklædning

    Ved besøg i kirker bør ens tøj dække knæ og skuldre.

  • Klima

    Polen har tempereret klima, som på mange måder minder om det danske vejr; lune somre og kolde vintre.

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Viktors Farmor har lavet en rabataftale med Zleep Hotels, som har hoteller i hele Danmark – også ved både Billund lufthavn og Københavns lufthavn. Vi tilbyder vores gæster 15% rabat på overnatning – uanset værelseskategori. Bemærk, at aftalen ikke inkluderer morgenmad, men det kan naturligvis tilkøbes. For at få rabatten, skal du booke din overnatning direkte på Zleep Hotels hjemmeside: www.zleep.com eller ved at kontakte Zleep Hotels centrale booking på (+45) 70 23 56 35 / booking@zleep.com. Du skal bruge en firmakode, som du får oplyst sammen med bekræftelsen på din rejse.

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Polen.

Ring til os 86 22 71 81