Værd at opleve i Azerbaijan
Selve navnet Azerbaijan betyder ”Landet med den hellige ild”. Som det største olieproducerende land i verden i begyndelsen af 1900-tallet er olie og gas dominerende overalt i den lille Kaukasus-republik. I 1901 kom over halvdelen af verdens petroleum og olie herfra i den industrielle æra, som netop var begyndt.
Gasserne kan flere steder ses sive op af jorden som brændende bjerge. De store Flaming Towers i hovedstaden Baku fortæller også på smuk vis om ildens betydning i det tyrkisk-talende land ud til Det Kaspiske Hav.
Men der er også andre spændende seværdigheder. For eksempel familien Nobels hus i Baku, urgamle helleristninger, spændende folkeslag, gamle silkevejs- og karavanebyer, hvor man kan være så heldig at få en kamelpizza eller en honningsød Baklava.
Der er orientalske tæpper i bazarerne, guld og diamanter i butikkerne og så en særlig smuk hovedstad med titlen Østens Paris. Der er meget at komme efter!
Blandt de spændende folkeslag, Azerbaijan er så rig på, findes kaukasiske folk som for eksempel udinerne.
Eller iranske kobberflikkere i byen Lahic, som kom hertil via den gamle silkevej. Helt nordpå kan man møde kinaluq-folket på blot 2000 mennesker, som stadig forsøger at bevare deres oprindelige sprog og kultur.
I dag er Azerbajan domineret af et tyrkisk folk, hvor man i byer som bl.a. Sheki og Ganja kan møde den oprindelige azerbaijanske kultur. I Ganja oplever man også Sovjet-tiden med monumentale russiske bygninger.
Nordpå er den største seværdighed de smukke Kaukasus-bjerge, der udgør grænsen til Rusland. Her findes dramatisk flotte bjergkløfter med veje op til nogle særligt spændende folk og landsbyer.
Fortiden er allestedsnærværende. Ilden var også et religiøst symbol for religionen Zarathustrisme, der var fremherskende før Islam. Der findes stadig ruiner af ildtempler, hvoraf nogle er tusinder af år gamle.
Sydpå findes fossiler af de tidlige mennesketyper, helleristninger og hulemalerier i området Gobustan, der bevidner, at nogle af de første mennesker, der kom ud af Afrika, ankom netop hertil.
Landefakta
Areal: 86.600 km2
Hovedstad: Baku
Byen er en rig kosmopolitisk boom town ved det olierige Kaspiske Hav med en velbevaret gammel bydel og nye flammeformede skyskrabere og utrolig arkitektur.Møntfod: Manat - forkortes AZM
Sprog: Azeri
Hovedsproget er azeri – dvs. tyrkisk - blandt de ca. 10 mio. indbyggere.Tidsforskelfra DK: Azerbaijan skifter også til sommer/vinter tid og er 2 timer foran Danmark.
Klima og vejr
Hvornår besøger man Azerbaijan?
Typiske spørgsmål før rejsen til Azerbaijan
-
Hvad spiser vi i Azerbaijan?
Maden i Azerbaijan er typisk mellemøstlig. En af de mere specielle nationalretter er Plov, som ellers kommer fra Centralasien. En risret med gulerødder og lidt kød krydret med safran. Plov findes dog i et utal af varianter og serveres på fade. Ofte af kobber, som bruges meget i landet som service.
Der bruges et stort udvalg af grøntsager som for eksempel aubergine, tomater, spinat med ris som basis. Dertil et væld af krydderier, herunder safran. Fra Det Kaspiske Hav fås fisk, ligesom ferskvandsfisk som ørred fra bjergfloderne ofte er på menuen.
Kebab og shashlik -- grillet kød for eksempel lam, okse, kylling og and er almindelige frokostretter eller fastfood i Azerbaijan. Men fisk som grillet stør kan også fås som kebab serveret med granatæblesovs.
Tørret frugt og nødder som for eksempel valnød indgår også i måltider som sideret. Desserten over dem alle er Baklava, der i Azerbaijan kaldes for Halva. En kage bagt af risstivelse med masser af honning og knuste nødder eller mandler.
-
Hvad er prisniveauet i Azerbaijan?
På alm. restaurant: Et måltid mad koster 35 kr. På pænere restaurant fra 50 kr. og opefter. Lokal øl koster ca. 5 kr. Importeret øl koster fra 10 kr. Cola koster 3 kr. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 3 kr. En flaske vin fra 30 kr.
-
Hvad køber man i Azerbaijan?
Baklava – også kaldet halva – er en absolut god ting at købe med hjem. Evt. krydderier som safran. Kaviar fra Det Kaspiske Hav kan også fås, men er meget dyrt.
-
Hvordan er tryghed, sikkerhed og hygiejne i Azerbaijan?
Det er trygt at færdes i Azerbaijan. Tag som alle andre steder forholdsregler mod lommetyve ved at opbevare penge og pas forsvarligt. Viktors Farmor rejser ikke nær konflikt-området i Nagorno Karabagh.
Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand.
-
Skal man vaccineres?
Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Det er meget almindeligt, at udlændinge får maveproblemer, selv om man er forsigtig. Det tilrådes at medbringe noget mod diarré – gerne kraftigt virkende midler på recept. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
-
Hvordan kommer vi rundt i Azerbaijan?
Vi kører rundt i bus. Men til nogle landsbybesøg må vi skifte til minibusser og taxier, der kører os opad små og stejle bjergveje med hårnålesving. Hvis man lider af køresyge, er det godt at tage piller mod det.
-
Er rejserne til Azerbaijan fysisk krævende?
Rejserne til Azerbaijan er ikke specielt fysisk krævende. Det er godt at have bentøjet i orden til at kunne klare byvandringer på nogle timer. I landsbyer er gaderne tit brostensbelagte, og derfor kan det være en god idé af medbringe et par kondisko eller andet passende fodtøj.
-
Rejseguider, film og litteratur?
Rejseguide: Georgia, Armenia & Azerbaijan - Lonely Planet 2020.
Roman: Kurban Said, Ali & Nino, Vandkunsten 2008. Verdensberømt roman, der også kaldes for Azerbaijans nationalroman. Ali og Nino er en Romeo og Julie-historie om kærligheden mellem en ung muslimsk mand og en kristen pige. Den foregår i Baku mellem Asien og Europa. Tiden er årene før og under Den Russiske Revolution. En kærlighedshistorie der på én gang er eksotisk og velkendt. Romanen er også filmatiseret.
Roman: Smaragdsliberen, af Anne-Cathrine Riebnitzsky. Lindhardt og Ringhof, 2018. Den jødiske smaragdsliber Pierre Levy er i gang med det, som skal blive hans livs mesterværk: slibningen af en usædvanlig stor smaragd. Men Pierres fredelige verden står i stærk kontrast til hans datter Zaras liv. Hun rejser rundt i verden som kunsthistoriker, og under kortlægningen af gamle hulemarier kidnappes hun i grænseegnen mellem Georgien og Aserbajdsjan, mellem kristendom og islam.
Vidste du det om Azerbaijan?
I marts 2009 fremstillede azerbaijanske bagere den hidtil største Baklava. Den vejede 3 tons, bestod af 7000 æg, 350 kg nødder, 20 kg mandler og 350 kg sukker og 350 kg mel.
Viktors Farmor i Azerbaijan
Vi besøger landet på flere rejser. På rejsen Azerbaijan rundrejse ser vi bl.a. indstifteren af Nobelprisen, Alfred Nobels hus i Baku. Vi bor i den charmerende bjerglandsby Lahic med brolagte gader og en persisktalende befolkning. I Gobustan ser vi de berømte klippetegninger.
Du kan også rejse med på et eventyr, der går i dybden med to lande i Kaukasus: Azerbaijan og Georgien. Vi rejser fra Det Kaspiske Hav hele vejen til Sortehavet og får det bedste med af de to lande. Vi oplever bl.a. det brændende bjerg Yanar i Azerbaijan og smager på den traditionsrige vin i Georgien samt slentrer gennem brostensbelagte gader i Sighnaghi med udsigt over Kaukasusbjergene og Alazani-dalen.
6 nedslag i Azerbaijans historie
Omkring Kr. fødsel
Det nuværende Azerbaijan opstår under navnet Albania med hovedbyen Kabala.
1500- og 1600-tallet
Under det persiske Safavidedynasti bliver den shiitiske retning af islam statsreligion.
1600-1800-tallet
Krige mellem Iran og Tyrkiet og senere Rusland om Kaukasus fører til, at Rusland vinder kontrol over landet.
1917
Azerbaijan bliver en del af Sovjetunionen.
1991
Azerbaijan erklærer sig som uafhængig stat. Et kup i 1993 medfører, at Heydar Aliev indsættes som præsident. Hans familie har siden siddet enevældigt på magten. Hans søn og efterfølger Ilhám Alíjev har med en forfatningsændring gjort det muligt at blive siddende på livstid.
1992-94.
Krig om enklaven Nagorno Karabagh medfører, at Armenien overtager den azerbaijanske enklave, som har et armensk flertal. I 2020 blusser krigen op igen, og Azerbaijan generobrer store områder af enklaven.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Azerbaijan
-
Pas og visum
Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedatoen.
Der er visumpligt i Azerbaijan. Der søges online om visum. Det koster pt. 25 USD. Visumvejledning udsendes i god tid inden afrejse.
Ønsker I, at Viktors Farmor søger om visum på jeres vegne koster det 1.250 kr. i administrationsgebyr plus de 25 USD for selve visummet.Passet må ikke indeholde stempler fra Nagorno Karabakh.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Det anbefales at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Møntfoden hedder Manat (MaH). 1 manat svarer til ca. 3,98 danske kroner.
Det anbefales at medbringe EURO eller US dollars. VISA-kort kan bruges i Baku.
Brug af kredit kort på restauranter er ikke altid muligt.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Landekoden er 00-99
Mobiltelefon. I det meste af landet er der udmærket dækning. Både TDC og Telenor har roamingaftaler med teleselskaber i Azerbaijan. Er du i tvivl om dækningsområder og priser skal du kontakte din mobiludbyder.
Der er internetadgang på de fleste hoteller.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
220 volt. Strømstyrke og stik er som i Danmark (det trebenede stik findes ikke). Der er visse stik, de ”tykke” danske ben ikke passer i.
-
Drikkevand
Vandet kan ikke drikkes fra hanen, så køb mineralvand.
-
Drikkepenge
Der gives ca. 10% i drikkepenge på restauranter. På nogle restauranter er betjening dog lagt på. Se efter på regningen: På grupperejser betales drikkepenge til lokal guide og chauffører af Viktors Farmor.
-
Foto
Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer. I øvrigt gælder de sædvanlige høflighedsregler ved fotografering af personer: Spørg først, evt med gestus. Ved evt. familiebesøg og lignende: Vent med at fotografere til man er blevet lidt kendt med hinanden.
-
Indkøb
Hvis man køber fødevarer eller drikkevarer, skal de pakkes i kufferten. Den toldfri butik i lufthavnen vil sige at flasker godt kan bringes ind i EU, da de bliver forseglet. DET PASSER IKKE.
-
Prisniveau
På alm. restaurant: Et måltid mad koster 8-10 MaH. På pænere restaurant fra 40 MaH. Lokal øl koster 1.70 MaH, importeret øl koster fra 3 MaH. Cola 0.75 MaH. Vand 0.40 MaH for en lille flaske. I kiosk eller supermarked: 1½ l vand koster 0.75 MaH. En flaske vin fra 8 MaH
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Klima og påklædning
Landets klima er subtropisk i de østlige og centrale dele – og næsten tropisk om sommeren. I bjergområder svarer klimaet til klimaet i alperne. Den sydøstlige del af landet har et fugtigt subtropisk klima. Den gennemsnitlige nedbør for det meste af landet, er kun omkring 150 til 250 mm. Men i højlandet i Kaukasus og lavlandet i Länkäran, kan årlig nedbør overstige 100 cm.
I Azerbaijan er det ikke normalt at se folk i shorts. Medbring et tørklæde til at svøbe om hals og hoved, da der kan være en del træk i bilerne.
-
Tidsforskel
Azerbaijan skifter også til sommer/vinter tid og er 2 timer foran Danmark.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Lommelygte
- Insektspray
- Vådservietter
- Kasket eller solhat
- Lille dagtursrygsæk
- Gode vandresko eller –støvler
- Desinficerende spray el. creme (kan købes i Matas og på apoteket)
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.