Blandt vikingernes forfædre i Azerbaijan
Azerbaijans oprindelige kaukasiske folk var måske forfædre til de nordiske vikinger, mente Thor Heyerdahl.
Azerbaijan i Kaukasus er mest kendt som olielandet og for den smukke by Baku ved Det Kaspiske Hav. Men bevæger man sig længere ud i landet på jagt efter spændende gamle silkevejsbyer, idylliske bjerglandsbyer og for at besøge nogle af de mange specielle folkeslag, er Azerbaijan stedet at rejse til.
I dag er Azerbaijan beboet af det tyrkiske folk azerierne. Men den oprindelige befolkning var de kaukasiske albanere, der ikke har noget med nutidens albanere i Europa at gøre. De kaukasiske albanere kan man stadig møde i små grupper rundet omkring i landet. For eksempel i byen Nic. Her kaldes de udiner, og de er kristne midt i det ellers shia-muslimske Azerbaijan. Netop den lille kristne kirke i byen gør, at det lokale sprog, der i dag tales af omkring 600 mennesker, stadig har en chance for at overleve. Gudstjenesten foregår nemlig stadig på det lokale sprog.
Heyerdahls teori
Udinerne er sammen med mange andre oprindelige kaukasiske folk ofte lysblonde og med blå øjne. Både navnet udinere og deres ”nordiske” træk, har fået den norske eventyrer Thor Heyerdahl – mest kendt for sin Kontiki-ekspedition – til at udvikle en særlig teori. Nemlig at de nordiske vikinger og selve Odin – heraf navnet udinere - stammer fra Kaukasus. Ja også navnet Azerbaijan mener Thor Heyerdahl er stamform til ordet aserne, altså de nordiske guder.
Nær den gamle silkevejsby Sheki en times kørsel fra Nic i det vestlige Azerbaijan, findes et lignende folk. Her skal man køre opad nogle stejle veje med lokal taxi for at komme til den lille by Kish med en kirke, der i dag er indrettet som museum. Og lige udenfor står så en statue af Thor Heyerdahl!
Selv om Thor Heyerdahls teorier ikke møder særlig stor opbakning i det internationale samfund, tager man hans teorier alvorligt i byen Kish i det vestlige Azerbaijan. Ikke mindst fordi det har resulteret i bistand fra den norske stat til at bevare den gamle kirke i Kish og dermed også et stykke oprindeligt kultur.
Man regner med, at der findes ca. 40 forskellige sprog i hele Kaukasus. Så forskellige, at man ikke umiddelbart kan tale sammen. Nogle af sprogene tales kun af en håndfuld mennesker eller et par tusinde. Og mange af disse sprog er i stor fare for at uddø.
I andre azerbaijanske byer som Lahic er det derimod et gammelt iransk sprog, der dominerer. Mest fordi der med oldtidens karavanehandel kom iranske kobbersmede til byen, som så blev hængende i generationer. Den dag i dag kan man se dem arbejde i deres små værksteder.
Besøg borgmesteren i Khinalug
Kommer man nordpå mod grænsen til Dagestan i den russiske del af Kaukasus, vil man igen møde helt andre folk. Blandt andet de såkaldte kaukasiske bjergjøder i byen Guba. Et besøg i den afsidesliggende bjergby Khinalug er højdepunktet på rejsen til Azerbaijan med Viktors Farmor.
Der er der kun omkring 2000 indbyggere i området - heraf 1000 i hovedbyen, et par timers bjergkørsel fra Guba. Også de taler et oprindeligt kaukasisk sprog, der er ved at uddø. Kun 1000 lokale taler endnu sproget.
Vi besøger borgmesteren hjemme i hans idylliske hus beliggende opad en skrå bjergside. Her har han indrettet et lille museum i spisestuen, som han gerne viser frem. Og han giver gerne en prøve på det sprog, som ingen andre i verden forstår. På vej ud af landsbyen ser vi en lokal pige, der med sit blonde hår og blå øjne kunne være en norsk jente.
Khinalug er dog ikke kun et højdepunkt pga sin spændende folklore. Også vejen dertil går gennem smukke forrevne kløfter og brusende bjergfloder - en fantastisk naturoplevelse. Her er snedækkede bjergtoppe ovenover grønne bjergsider, så langt øjet rækker.