Vandreferie med 1 støvle
Vandreture med 1 støvle byder fortrinsvist på relativt lette vandringer uden væsentlige stigninger og med et underlag, der for de fleste ikke volder de store udfordringer.
Umbrien er sået til med stier, der fører over store og små bjerge, gennem frodige skove og olivenlunde og forbi blomstrende marker. Livet i de små landsbyer går sin vante gang, hvor traditioner holdes i hævd.
Priser fra
12.990 kr.
Max. 19 deltagere
8 dages rejse
I de små, labyrintiske landsbyer nyder mændene livet på torvet, mens man gennem de åbne køkkendøre kan se bedstemødrene i fuld gang med at ælte pasta til dagens måltid. Det er små traditionsrige landsbyer. Og på denne vandreferie kommer vi tæt på det autentiske Umbrien, når rejseleder Lene eller Natascha Brøndum tager os med på en unik tur rundt i regionen. De bor her nemlig på ægte italienske maner.
Det er en tur med smuk, frodig natur tilsat ældgammel, italiensk kultur – og så smager vi det bedste fra det umbriske landkøkken. Trøfler og tøfler er en dårlig kombination - men trøfler og vandresko lader sig gøre i Umbrien, og vi er på jagt efter disse jordens diamanter sammen med en jæger og hans trøffelhund. Herefter venter frokosten – selvfølgelig med masser af trøfler.
Vi kommer tæt på lokalbefolkningen. For eksempel midt på ugen, hvor vi dykker ned i italiensk madkultur, først på det bugnende, lokale marked, senere hos Antonello, der giver smagsprøver på sine hjemmelavede oste. Senere hos vinhuset Poggio Maiolo, der serverer udvalgte vine, og til sidst hos Alberto, der trakterer med en traditionel, umbrisk middag. Ja, måske har hans mor endog tryllet en dessert frem. Det ved vi først, når vi er bænket.
Vi sejler på Trasimeno-søen, lægger til ved en af øerne og vandrer på fine stier. En anden dag begynder med rundvisning på et kloster og fortsætter med en vandring i et landskab med mange udsigter. Og en tredje dag er der udsigt til middelalderstemning, når vi udforsker Perugia, som er en af Italiens ældste byer.
Hele ugen bor vi på samme agriturismo udenfor byen Montone, der er kåret til at være blandt de 100 smukkeste byer i Italien. Vi bor på det autentiske agriturismo Acqua Calda, der ligger ca. 3,5 km udenfor den middelalderlige mur, der omgiver Montone. Laura og Antonio ejer stedet og gør deres ypperste for at alle gæster føler sig velkomne og hjemme.
Dag 1
Vi flyver fra Kastrup til enten Rom eller Firenze, hvor vi møder vores rejseleder og kører til agriturismo Acqua Calda der ligger ca. 3,5 km udenfor Montone, en usædvanlig smuk middelalderby i 482 meters højde. Køreturen tager ca. tre timer.
Montone er med sine godt 1600 indbyggere på listen over Italiens 100 smukkeste byer, og det med rette. Overalt hvor man færdes indenfor de gamle bymure, der for århundreder siden blev bygget for at beskytte byens borgere, er huse, veje og kirker nænsomt restaureret med stor respekt for fortiden. Byen er en sand perle med sine bugtede brostensbelagte gader og balkoner med farverige blomster.
Efter indlogering spiser vi sammen en lækker aftenmenu på vores agriturismo.
Måltider: Aftensmad. OBS ved ankomst til Italien efter kl. 17:00, får vi ikke aftensmad på agriturismo, men vores rejseleder vil sørge for lækker aftensmad i bussen på vej mod Montone.
Overnatning: Montone
Dag 2
Vi starter første vandredag efter morgenmaden. Turen går til en af Umbriens smukkeste dale, Valle di Carpina – et 190 km² stort naturområde mellem Tiber-floden og højderyggen af Umbrien-Marche Appenninerne.
Turen bringer os forbi hele to gamle fæstninger, Cardanetto og Rocca di Aries gennem et varieret landskab med små vandfald, forskelligartede skove og klipper. Vi går på en god grusvej uden for mange stigninger og undervejs er vi måske heldige at se spor efter både vildsvin, hulepindsvin og ulve, der lever i området. Vandreruten er 12 km, men vi møder vores bus forskellige steder på ruten, så det er også muligt kun at vandre 7 km el. 4 km.
Rejseleder Lene eller hendes datter Natacha fortæller om livet i området, der gennem århundreder ikke har været for sarte sjæle – og som stadig den dag i dag har en befolkning, der er vant til at arbejde hårdt og længe, men som også er både varme, imødekommende og hjælpsomme.
Efter frokost tager vi på en lille bytur i Montone. Byen menes at stamme fra det 10. århundrede, og har gennem tiden været underlagt både små og store tyranner - som så mange af Italiens byer i øvrigt har været det.
Den korte vandring: 4 km.
Den mellemlange vandring: 7 km.
Den længere vandring: 12 km.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Montone
Dag 3
Dagens heldagstur går til Lago di Trasimeno, Italiens fjerdestørste sø, der er omkranset af sølvgrønne olivenlunde. Søen er cirka 45 kilometer i omkreds, men opnår alligevel på sit dybeste sted en dybde på blot seks meter. Vi starter med at gå i fodsporene af Hannibal, feltherren fra Karthago, der netop her i 217 f.Kr. under den 2. Puniske Krig besejrede en større romersk hærenhed, anført af konsul Gajus Flaminius.
Herefter sejler vi ud på Isola Maggiore, en af søens tre øer. Efter en frokostpause vandrer vi ad en af de mange fine vandrestier på øen. Hvis ikke man ønsker at vandre på øen, kan man i stedet slappe af, og nyde de smukke omgivelser.
Undervejs på turen spiser vi vores medbragte madpakke. Det er også muligt at tilkøbe picnic til denne tur. Picnicen består af lækre lokale salamier, oste, friskbagt brød, olier, pesto, frugt og drikkevarer. Skal ikke bestilles hjemmefra.
Efter dagens tur spiser vi sammen en lækker aftenmenu på vores agriturismo.
Dagens første vandring: 4 km.
Vandring på øen Maggiore: 4 km.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Montone
Dag 4
I dag besøger vi klostret Abbazia di Montelabate, der stammer fra det 9. århundrede, måske endog tidligere. Vi får en rundvisning på det gamle og meget smukke kloster, hvor der i dag blandt andet produceres olivenolie, ost og forskellige bælgfrugter.
Klostret har gennem århundreder været hjem for Benediktiner-munkeordenen, der forskede i naturlægeurter og fremstilling af naturmedicin.
Efter rundvisningen går vi ud på dagens vandretur, en 7 km lang rundtur uden de store stigninger, men med de mest fantastiske udsigtspunkter.
Undervejs på turen spiser vi vores medbragte madpakke. Det er også til denne tur muligt at tilkøbe picnic.
Efter dagens tur spiser vi sammen en lækker aftenmenu på vores agriturismo.
Dagens vandring: ca. 7 km.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Montone
Dag 5
Vi dykker ned i den italienske madkultur, hvor dagen starter med et besøg hos den lokale osteproducent, Antonello Monni, der er 3. generation i en familiedrevet virksomhed, der gennem årtier har produceret fantastiske fåreoste. Antonello elsker at eksperimentere og være kreativ, men samtidig værner han om de gamle ostemager-traditioner. Vi får en rundvisning og skal selvfølgelig smage nogle af de fantastiske oste, som familien producerer.
Efterfølgende skal vi besøge det lokale marked, varerne her overgår alt. For det er her, italienerne køber ind – og når vi taler om mad i Italien, går man ikke på kompromis med hverken pris eller kvalitet! Det er her, vi finder sjælen i det italienske køkken!
På markedet kommer tomaterne direkte fra producenten på Sicilien. Auberginerne er høstet samme morgen – sammen med løgene og peberfrugterne, der ligger i store grønne, gule og røde bunker. Figenfrugterne ligger søde og saftige og venter blot på at blive brækket forsigtigt midt over, så man kan nyde det rødgrønne frugtkød. Her er altid et væld af lækre specialiteter at vælge imellem. På markedet kan man vælge at købe ind til frokost ellers er det også til denne tur muligt at tilkøbe picnic. Vejen hjem byder på ca. 5 km vandring.
Vel tilbage på vores agriturismo er der tid til afslapning, inden vi sidst på eftermiddagen skal på besøg hos Poggio Maiolo, en lokal vinproducent, der laver vine på druerne fra Chardonnay, Syrah og Pinot Nero. Vi hører om produktionen og skal selvfølgelig smage på udvalgte vine.
Herefter besøger vi Alberto Bracchini, der er 2. generation i en stolt tradition af pølsemagere. Alberto har lovet af lave en helt speciel og traditionel umbrisk middag til os med et udvalg af sine fantastiske charcuterie og hjemmegrillede udskæringer. Hvis vi er heldige, har Albertos mor også lavet en lille dessert til os – selvom al erfaring siger, at der efter hovedretten sjældent er plads til mere. Under middagen er der lokal musik og dans, idet vi får besøg af tre af Umbriens bedste musikere, Valentino på harmonika, Moreno, der har sunget med Luciano Pavarotti og Ivano, der spiller på noget så usædvanligt som efeu-blad!
Dagens vandring: ca. 5 km.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Montone
Dag 6
Trøflen har en vigtig rolle i det umbriske køkken – og både den sorte og den hvide trøffel er at finde i de umbriske skove – men man skal vide, hvor man skal lede.
I dag skal vi derfor på trøffeljagt med Alessio, som har sagt ja til at tage os med på jagt efter disse jordens diamanter – en jagt, der naturligvis foregår med hjælp fra en ægte trøffelhund.
Efter trøffeljagten venter dagens frokost hjemme hos Alessio, hvor hans mor har tilberedt alverdens lækkerier til os – selvfølgelig med masser af trøfler!
Efter frokost begiver vi os ud på dagens gåtur, der går ud i naturen omkring Montone, hvor vi får skønne udsigter og ca. 5 km i benene.
Efter dagens tur spiser vi sammen en lækker men lidt lettere aftenmenu på vores agriturismo.
Dagens vandring: 5 km (udover trøffeljagten).
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Montone
Dag 7
I dag går vores udflugt til Perugia, hovedbyen i Umbrien. Perugia er med sine næsten 170.000 indbyggere den største by i Umbrien. Den gamle by har en 9 km lang byport rundt om det historiske centrum, og har siden 1973 været hjemsted for Umbria Jazz festival, der er den største af sin art i hele Italien.
Perugia, en af Italiens ældste byer, den er grundlagt af etruskerne og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f. kr. blev Perugia romersk, og derfor er der overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år er der ikke meget, der har ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens 1. gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring.
Universitetet i Perugia, der blev grundlagt i 1308, er et af Europas ældste. Med godt 40.000 studerende fra hele verden, da det svarer til omkring en fjerdedel af byens befolkning, så sætter studentermiljøet sit tydelige præg på byen i form af en ung og international atmosfære.
Perugia er med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke, umbriske dal en af Italiens allerbedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer. Med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi. Vi bruger dagen på at udforske byen på kryds og tværs.
Om aftenen spiser vi en hjemmelavet afskedsmiddag hjemme hos vores rejseleder der bor i Montone.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Montone
Dag 8
I dag kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.
Måltider: Morgenmad
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Italien
Som dansk statsborger kan man rejse visumfrit i Italien i 90 dage. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Det er en god ide at medbringe en kopi af informationssiden i sit pas. Det anbefales at opbevare kopien et andet sted end selve passet.
Inden afrejse til Italien anbefales som minimum en vaccination mod difteri og stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
Valutaen i Italien er Euro. Bemærk at nogle forretninger ikke modtager betalingskort. Specielt hos lokalproducenter er det en fordel at have euro med i kontanter.
Der er ingen tidsforskel.
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
På vandreferierne forventes det at du som minimum kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.
Italiens prisniveau er meget lig det danske. Et måltid på en restaurant koster typisk 100-130 kr. per person, en lokalproduceret fadøl ca. 37 kr., en cola ca. 16 kr., og en vand koster ca. 4 kr. i kioskerne.
Der er ikke brug for adapter, da strømstikkene er de samme som i Danmark.
Landekoden til Italien er +39.
Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.
Der er ikke strikse fotoregler i Italien. Dog kan det være forbudt at fotografere i nogle kirker og andre hellige katolske steder. Dette vil oftest være oplyst på et skilt ved indgangen. Ønsker man at fotografere en enkeltperson eller gruppe, bør man bede om lov først.
Man kan godt drikke vandet, men det kan have en grim smag af klor. Bakteriefloraen i vandet kan også være anderledes, så vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe flaskevand i stedet.
Det forventes ikke at man giver drikkepenge, men har man fået god service eller synes at stuepigen har gjort det godt, er det velset at lægge lidt mønter. På flere restauranter er service allerede inkluderet på regningen. Man kan også opleve at tjeneren kommer med brød eller lignende. Dette skrives også på regningen – men derfor er det i begge tilfælde almindeligt at runde op, hvis man er tilfreds med servicen.
Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.
I store dele af Italien vil man opleve det typiske middelhavsklima med varme, tørre somre og milde kølige vintre. Den bedste tid at besøge Italien er om foråret i april-maj, og i efteråret omkring midt september-oktober. Der bliver varmt om sommeren, hvilket også får luftfugtigheden til at stige. Nedbør afhænger af hvilken region man befinder sig i. Besøger man områderne omkring Sicilien og Napoli, falder der lidt mindre regn end i de resterende regioner.
Vi har rejser til Umbrien i december måned. Temperaturen i Montone (482 meters højde) er ca. 5-10 grader.
Til vandreturene bedes I tage gode vandrestøvler/sko med, da underlaget kan være ujævnt. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj. Derudover anbefaler vi at man medbringer en lille dagtursrygsæk, til opbevaring af madpakke og væske under vandringerne.
Husk også snacks, proteinbarer, sukker, nødder mv. som supplement til frokost.
Kultur og vandring i Umbrien og Kultur og vandring på Sicilien har en sværhedsgrad på 1 støvle.
Vandreture med 1 støvle byder fortrinsvist på relativt lette vandringer uden væsentlige stigninger og med et underlag, der for de fleste ikke volder de store udfordringer. I Umbrien og på Sicilien vandre vi på gode stier, de fleste er anlagt som grusveje. På Sicilien vandre vi på Etna og her vil vandring være hård i starten da det første stykke er meget stejlt og på ujævne sten.
Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her
Kultur og vandring i Le Marche har en sværhedsgrad på 2 støvler.
På vandreture med 2 støvler må du forvente moderate stigninger og mere varierede underlag under støvlerne. Dine knæ skal kunne gå både op og ned uden at du er nødt til at hvile en hel dag for at blive klar til endnu en vandredag.
Husk at supplere pakkelisten med:
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Viktors Farmor har lavet en rabataftale med Zleep Hotels, som har hoteller i hele Danmark – også ved både Billund lufthavn og Københavns lufthavn. Vi tilbyder vores gæster 15% rabat på overnatning – uanset værelseskategori. Bemærk, at aftalen ikke inkluderer morgenmad, men det kan naturligvis tilkøbes.
For at få rabatten, skal du booke din overnatning direkte på Zleep Hotels hjemmeside: www.zleep.com eller ved at kontakte Zleep Hotels centrale booking på (+45) 70 23 56 35 / booking@zleep.com. Du skal bruge en firmakode, som du får oplyst sammen med bekræftelsen på din rejse.