Tallinn - danskernes by
Det er velkendt for de fleste, at det var i Estland, Dannebrog iflg. legenden faldt ned fra himlen og dermed gav os vores flag for over 800 år siden. I 2019 og 800-året for den danske Kong Valdemar Sejrs erobring af Estland blev det i hvert fald fejret godt og grundigt.
Selv om der stadig stilles spørgsmålstegn ved, om historien er sand eller blot en myte, har danskerne og øvrige skandinaver sat sit præg på både Tallinn i særdeleshed og Estland som sådan.
Tallinn betyder slet og ret danskernes by eller borg. På den anden side af den finske bugt bor esternes nærmeste slægtninge – nemlig finnerne, der sprogligt og etnisk står esterne nær. På finsk betyder linna også borg eller by.
Kaffe og kroner
I Tallinns gamle bydels inderste kerne findes en del ”danske” seværdigheder. Den Danske Konges Have med Cafe Dannebrog, der naturligvis har vores danske flag som kendetegn. Møntfoden i Estland, indtil landet i 2011 indførte euroen, hed kroon, altså kroner som i de tre andre skandinaviske lande.
Går man ind på Estlands nationalmuseum, vil man få masser af information om danskertiden og svenskertiden, der varede indtil 1645, hvor Valdemar Atterdag solgte de sidste besiddelser. Her kan man læse, at Valdemar Sejr kom med 1200 skibe for at erobre Estland. Så helt let har det ikke været. Men derfor var Dannebrog også et kærkomment tegn fra himlen, der indgav danskerne fornyet kampmod i slaget ved Lyndanise i 1219.
Skype og svenske vikinger
Før Valdemar Sejrs erobring i 1219 var der nordiske vikinger på spil, dog mest svenske. Men alligevel vil der være lejlighed til at finde vikingemad på byens traditionelle restauranter – og Mjød.
Det dansk-estiske samarbejde foregår på mange planer. For de, der benytter sig af internettjenesten Skype, var dette en teknologi, der blev opfundet af danskere og estere i fællesskab og gjorde kommunikation over landegrænser nemt og billigt.
Estisk pottemuld finder også vej til danske haver. De mange moser og lavtliggende sumpområder danner nemlig tørv og spagnum. Det danske firma Pindstrup Mosebrug har siden 1990’erne etableret datterselskaber i Estland og Letland, hvor der udvindes spagnum.