Madagaskars historie

Hvordan blev Madagaskar til?
Forestil dig et superkontinent bestående af alt, hvad vi kender på den sydlige halvkugle. Forestil dig så enorme kræfter, der splitter det i tre gigantiske dele. Stille og roligt glider landmassen, der senere bliver til Indien og Madagaskar væk fra de andre. Spol så tiden frem, så du befinder dig i tiden for ca. 90 millioner år siden. Her vil du se Indien løsrive sig fra Madagaskar og langsomt starte turen over mod det, den senere forbinder sig med for at blive til Asien.
Men Madagaskar bliver, hvor den er – den forbindes hverken med ny eller gammel landmasse, og øen får derfor lov til at udvikle sig i sit helt eget tempo solidt placeret ca. 500 km ud for Afrikas østkyst. Derfor er en rejse til Madagaskar unik, for her finder du planter og dyr, som ikke eksisterer andre steder på jorden: Baobabtræer, legende lemurer, kamæleoner, blækspruttetræer (Alluaudia procera) for blot at nævne et par stykker.

Hvem bosatte sig på Madagaskar først?
Udover at kunne bryste sig af at have verdens mest endemiske flora og fauna (over 80% af dyre- og plantelivet findes kun her), er øen også et af de sidste steder på jorden, hvor mennesket vælger at slå sig ned. Først for omkring 1.500 år siden ankommer de første folk, og de kommer hverken fra Afrika eller fra Indien, men derimod fra Indonesien mere end 6.000 km væk.
Handelsrute mellem Sydøstasien, Mellemøsten og Afrika
Der er stor sandsynlighed for, at øen har ageret mellemstation på en allerede eksisterende handelsrute mellem Sydøstasien, Mellemøsten og Afrika. I hvert fald er det nuværende Malagasyfolk, som Madagaskars indbyggere kaldes, en god blanding af indonesisk, afrikansk og arabisk oprindelse. Det talte sprog har da også noter af det hele oveni grundstammen fra den austronesiske sprogfamilie, som tales i områderne omkring Indonesien.
Vazimba- og Vezofolket
De første ankomne bosatte sig langs kysterne, og først senere rykkede man ind i landet. Omkring år 1000 så landet opblomstringen af to store klaner, som blev kaldt henholdsvis Vazimba, ’skovfolket’, og Vezo, ’folket, der fisker’. Efterkommere af disse findes stadig og besøger man Madagaskars sydvestkyst såsom den lille kystby Ifaty, møder man det gæstfrie Vezofolk, der stadig lever som traditionelle fiskere og med en rig kulturhistorie bag sig.
Marco Polo beskrev øen
En interessant lille detalje er, at den første rigtige beskrivelse af Madagaskar stammer fra selveste Marco Polo fra omkring år 1300 (han besøgte dog aldrig selv øen), men først 200 år senere indløber den første europæiske observation af landet, som arabiske handelsmænd allerede da kendte ganske godt. Der var tale om et portugisisk skib, der den 10. august år 1500 grundet en storm blev kastet ud af kurs og sejlede forbi øen. De døbte den Sâo Lourenco.

Udviklingen af små kongedømmer
Omkring det 16. århundrede begynder landet at se fremkomsten af forskellige små kongedømmer, som måske er opstået under påvirkning fra portugiserne og den efterfølgende handel med araberne. Det vides ikke, men imellem det 15.-17. århundrede grundlægges store kongedømmer såsom Vezo, Antakarana og Sakalava i vest, Antesaka, Antambahoka, Antemoro, Antanala og Betsimisaraka i øst, Mahafaly og Antandroy i syd samt Vazimba i det centrale Madagaskar.
Langsomt men sikkert smelter alle kongedømmerne sammen til Imerina-kongedømmet, der i slut 1700-tallet med kong Andrianampoinimerina starter, hvad der skulle blive til en henved 300 år lang regeringstid. Den dag i dag er Imerina synonym med politikere og magtfulde familier.
Øens nyere historie
Februar 1883 søsatte Frankrig et angreb på Madagaskar, og i maj bombede de den nordvestlige havn i Mahajanga, og på trods af modstand og kæmpen frem og tilbage, så den sidste monark, dronning Ranavalona III, sig nødsaget til at flygte til Algier i 1897.
Madagaskar var nu en fransk koloni – officielt annekteret i 1896 – og forblev det helt indtil d. 26. juni 1960, hvor landet endelig kunne erklære sig uafhængig efter mange hårde prøvelser. Madagaskars politiske historie har været præget af perioder med udfordringer. Det er en af årsagerne til, at landet i dag er blandt verdens fattigste. Landet arbejder i dag på at styrke stabiliteten og udviklingen.
Det er en af grundene til, at der bliver satset på turisme, som kan give en økonomisk hjælpende hånd og hjælpe med at bevare naturen og det endemiske dyreliv på Madagaskar.