Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Madagaskars endemiske dyreliv

Madagaskar er verdens fjerde største ø og ligger ca. 500 km ud for Afrikas østkyst. På øen finder vi tusindvis af arter, som kun lever netop her. Lad os dykke ned i det rige dyreliv.
Verreaux's sifaka er endemisk for madagaskar. Foto Michael Høeg Andersen
Malene Lykkebo - rejseleder for Viktors Farmor

Skrevet af

Malene Lykkebo

Malene er rejseleder for Viktors Farmor. Hun er tidligere journalist og har en Cand. mag. i historie og religion.

’Det ottende kontinent’ og ’verdens ultimative biodiversitets hotspot’.

Kært barn har mange navne. Og det giver mening, når man ser de kæmpemæssige baobabtræer, sidelænshoppende lemurer og farveskiftende kamæleoner i alle størrelser, som har hjem på Madagaskar ca. 500 kilometer ud for Afrikas østkyst.

Men der er så meget mere at sige om øen. For omkring 160 mio. år siden splittedes superkontinentet Gondwana i tre dele: Det ene blev til Sydamerika, Arabien og Afrika, det andet til Australien, New Zealand og Antarktis og det tredje til Madagaskar og Indien. 90 mio. år senere rev Indien sig løs og startede sin ’vandring’ mod nord og Asien og efterlod Madagaskar isoleret ud for det afrikanske kontinent. Og det er netop denne begivenhed, der er årsag til, at Madagaskar i dag kan bryste sig af tusindvis af arter, som kun findes et sted, nemlig på øens 587.041 km2.

Over 10.000 arter af både planter og dyr er endemiske (leve rkun her), hvilket svarer til 70% af alle dyrearter samt 90% af alle plantearter, som man finder her. Og det er lige præcis derfor, at Madagskar kaldes for ’det ottende kontinent’ og en rejse til landet er et usædvanligt smukt bekendtskab.

Kattalemur er kendt for den animerede film "Madagascar". Foto Esben Gynther
Kattalemuren er en af de mest karakteristiske lemurer. Foto Esben Gynther

Den hoppende lemur

Mon ikke de fleste på den ene eller anden måde har set den gråpelsede, storøjede og sidelænshoppende konge af Madagaskar med den karakteristiske lange stribede hale? Enten fra et utal af billeder eller den animerede film ’Madagascar’, hvor en flok zoo-dyr fra New York efter mange strabadser ender på øen og møder den karismatiske, selvudnævnte konge og kattalemur Julien?

Netop kattalemuren er måske den mest kendte, men den er blot en af over 111 typer af verdens ældste primat, lemuren. Og de kommer i mange forskellige størrelser: Der er arterne Sifaka og Indri, der er blandt de største og er yderst adrætte, når de svinger sig rundt i træerne. I mellemklassen møder man arterne af de sande lemurer, f.eks. kattalemuren, der med lange haler og kattelignende ansigter hopper legende rundt. Og i den sidste gruppe finder man verdens mindste primater, de små muselemurer, der er så små, at de kan ligge i din hånd. Lige meget hvilken størrelse lemurerne har, så garanterer de alle et fascinerende møde, når de med deres store øjne klatrer rundt i Madagaskars frodige regnskove.

Farverige kamæleoner

En anden kendt øboer er den smukke kamæleon, der med sin spiralformede hale, karakteristiske gribekløer, lange tunge, separat bevægelige øjne og ikke mindst sin fantastiske evne til at skifte farve er et spændende syn. De fleste af verdens kamæleoner bor på Madagaskar: Fra Parsons Kamæleon på 60 cm til pygmækamæleonen Brookesia Micra på 33 mm, der er så lille, at den kan sidde på en tommelfingernegl.

Panterkamæleonen er kendt for sine utrolige farveskift, og Labord’s kamæleonen er med sit næsehornslignende udseende fascinerende at kigge på, men der er nok at tage af og holde øje med, da der findes over 100 arter rundt omkring på øen. 

Der findes 59 endemiske kameleonarter i Madagaskar. Foto Michael Høeg Andersen
De fleste af verdens kamæleoner bor på Madagaskar. Foto Michael Høeg Andersen

Livet i havet

Verdens femte største koralrev findes ud for det sydvestlige Madagaskar, og det nordøstlige koralrev har den højeste koraldiversitet i det indiske ocean. Her finder vi fisk og marinedyr i alle afskygninger: F.eks. den kærligt udseendet dygong, som er en type søko, der roligt svømmer omkring. Vi finder delfiner, der legende kaster sig i bølgerne. Derudover er her 5 af verdens 7 havskildpadder, både suppe- og den ægte karetteskildpadde. Man kan være heldig og opleve en gigantiske pukkelhval og ikke mindst den fascinerende rolige kæmpe, hvalhajen.

Som mange andre steder på kloden er marinelivet truet af plastik og forurening, men man forsøger ihærdigt at beskytte de unikke områder af Madagaskars marine miljø ved at lave særligt beskyttede områder, genoprette ødelagte områder, fastsætte kvoter på fiskeri – alt sammen bl.a. finansieret gennem turismen. 

Verdens femte største koralrev findes ud for det sydvestlige Madagaskar. Foto Esben Gynther
Verdens femte største koralrev findes ud fra det sydvestlige Madagaskar. Foto Esben Gynther

Bevaring og beskyttelse af naturen

Madagaskars natur er uden sidestykke i forhold til frodighed, arter og diversitet. Men den unikke natur er ikke en selvfølge. Madagaskars regnskove har været voldsomt udsat for skovfældning og rydning til bl.a. rismarker, og dyrene er blevet jagtet for både mad og pels. Meget natur og mange dyrearter er derfor gået tabt, men med et øget fokus på bevarelse af naturen og fokus på lokalbefolkningens velbefindende er man fra regeringens side samt med hjælp fra hjemlige og internationale organisationer godt i gang med at finde en bæredygtig vej frem til at bevare den fantastiske biodiversitet.

Økoturisme på Madagaskar

Og hvad kan man som turist gøre for at hjælpe naturen på vej? Der er i dag over 50 nationalparker og naturreservater på Madagaskar, og der er et stort fokus på økoturisme. Og netop økoturisme skaber både jobs til de lokale, der nu i stedet for at fælde træer og jage dyr, er uddannet til at passe på netop selvsamme. De lokale guider besidder en unik viden om naturen, som er overlevet fra generation til generation og kan derfor give et respektfuldt og specialiseret indblik i områderne. Ligeledes tjener de mennesker, der bor omkring nationalparkerne penge på at sælge vand, snacks, frugt og flot håndværk til de besøgende, og på den måde kan naturen få lov til at blomstre og bestå.

Kort sagt er Madagaskar et besøg ud over det sædvanlige, og den frodighed, mangfoldighed og de oplevelser man møder her tager pusten fra alle, der vælger at besøge noget af ’det allerbedste fra naturens side’. 

Se alle vores artikler om Madagaskar