Den store Japanrejse
15 dage gennem Japans templer, haver, neonlys, samuraiborge og bjerge
Japan ligner ingen andre lande i verden – og på denne store rundrejse kommer vi tæt på landets unikke kultur og historie. Både den moderne og den traditionelle. Lige fra menneskemylderet mellem skyskraberne i Tokyo til charmerende Kyoto med sine templer og hyggelige gader.
Priser fra
39.990 kr.
Max. 20 deltagere
15 dages rejse
Start din rejse her
Vi kaster os ud i mylderet i Tokyos neonoplyste gader, og vi nyder roen i Kyotos templer og klassiske haver, hvor gruset rives i sirlige mønstre. Vi besøger shogun-gravene i Nikko, der ligger smukt mellem gamle træer, og vi udforsker naturen omkring Fuji-bjerget.
Helt andre sider af Japan oplever vi i små landsbyer med stråtækte huse nær bjergbyen Takayama, der i sig selv er hyggelig med sine små gader flankeret af træhuse. Vi dykker ned i historien i Hiroshima samt ved Japans største originale samuraiborg i Himeji. Samt ikke mindst på tempeløen Miyajima, hvor hjorte går frit rundt i gaderne med største selvfølgelighed og udsigt til den klassiske orange torii-port i vandet ud for øen.
5 gode grunde til at rejse til Japan med Viktors Farmor:
- Oplev storbylivet og den moderne japanske kultur i neonoplyste Tokyo
- Find roen i kejserbyen Kyotos traditionelle haver, templer og gamle gader
- Forlad de gængse ruter og besøg den velbevarede historiske bjergby Takayama
- Nyd synet af Fuji fra Hakone, som vi udforsker med båd og svævebane
- Rejs med tilbage i historien i Hiroshima, hvor vi også besøger en hellig ø
Dagsprogram
-
Dag 1
Afrejse fra Danmark til Tokyo
Vi flyver fra Danmark mod Tokyo. Flyrejsen er fra København med mindre anden lufthavn er angivet i feltet 'Afrejse fra' ud for rejsens dato på hjemmesiden.
Måltider: Mad på flyet
-
Dag 2
Ankomst til Tokyo
Vi lander i lufthavnen i Tokyo og straks fornemmer vi, at vi er landet i en hel anden verden. Tokyo er en af verdens mest moderne hovedstæder. Når man står i dens centrum, er det svært at forestille sig, at byen nærmest var udslettet i 1945. I dag er Tokyo en gigantisk by med ca. 37 millioner indbyggere, hvis vi tæller forstæderne med. Det er også en by fuld af kontraster. Vi har forestillingen om neonlysene, højhusene og de travle metrostationer. Men Tokyo rummer også fredfyldte templer og velfriserede haver og parker.
Vi bliver afhentet af en bus i lufthavnen og kørt ind til byen. Ankomsttidspunktet varierer meget fra tur til tur. Ankommer vi sidst på eftermiddagen eller først på aftenen, hvilket vi gør de på de fleste rejser, gemmer vi sightseeing til i morgen, og kører til hotellet for at hvile ud ovenpå rejsen. Ankommer vi tidligt på dagen, kan vi få de første indtryk af Tokyo allerede i dag.
Måltider: På flyet.
Overnatning: Tokyo
-
Dag 3
Det buddhistisk tempel Senso-ji og folkeliv i Asakusa
Vi bliver afhentet af en bus og tager på opdagelse i bydelen Asakusa, hvor Senso-ji templet er et af hovedstadens trækplastre. Det første tempel på stedet blev bygget i år 648, så det er Tokyos ældste tempel. Templet er blevet ombygget og udbygget mange gange siden grundlæggelsen, og i dag er det en stor og imponerende helligdom, der syder af liv. Ikke mindst i gaden Nakamise, der fører op til templet. Denne smalle gyde er fyldt med boder og handlende, der tilbyder alt fra friskbagte kager til malerier. Vi nyder folkelivet i handelsgaden og stemningen mellem de flotte tempelbygninger. Gaderne omkring templet er også et besøg værd. Dette område er et af Tokyos mest traditionelle, og der er mange fine, små butikker og restauranter gemt i de små gader, der indbyder til udforskning på egen hånd.
Om aftenen spiser vi middag på en lokal restaurant nær ved hotellet.
Måltider: Morgenmad og middag.
Overnatning: Tokyo
-
Dag 4
Storbyliv i Tokyo
En spændende dag i Tokyo venter, når vi kaster os ud i menneskemylderet denne morgen. Byrundturen i dag foregår med metro, så vi får en fornemmelse af hverdagen i Tokyo.
Rækkefølgen af sightseeingen kan ændres afhængigt af trafik og tid. Men et godt sted at starte er langs voldgraven rundt om kejserpaladset. Kejserfamilien bor stadig indenfor de gamle mure, om end deres palads ligger godt skjult bag tæt vegetation. Men vi kan skimte et par bygninger, og ikke mindst nyde parken langs voldgraven.
Helt andre oplevelser venter ved Meiji-helligdommen, som er Tokyos vigtigste shinto-tempel. Templet ligger dybt inde i en skov midt i byen, og der hviler en forbavsende ro over stedet. Vi hører om de traditioner, der er knyttet til et besøg i helligdommen, der er et meget populært sted til bryllupper. Men vi vil sandsynligvis også se forretningsmænd, der lige smutter forbi for at ofre til guderne på vej til kontoret.
Vi fortsætter til gaden Takeshita i det nærliggende Harajuku-distrikt, der giver et indtryk af Japans til tider ganske særprægede ungdomskultur.
Vi når også et besøg i observationstårnet Tokyo Skytree, hvorfra vi har en flot udsigt over byens højhuse, inden natten sænker sig over Tokyo, og lysene tændes.
Middag er denne aften er på egen hånd. Men Tokyo bugner af restauranter, og rejselederen er behjælpelig med forslag.
Måltider: Morgenmad, frokost.
Overnatning: Tokyo
-
Dag 5
Heldagsudflugt til shogun-mausoleerne
Med bus tager vi på dagstur til Nikko, der ligger i bjergene nord for Tokyo. Her ligger en af Japans vigtigste historiske personer, shogun Tokugawa Ieyasu, begravet. Det var ham, der samlede Japan omkring år 1600 og endte årtiers magtekampe mellem forskellige krigsherrer. Dette blev starten på en japansk guldalder, hvor kunst og kultur blomstrede. Således er ”Shogun” mere end en berømt TV-serie med Richard Chamberlain! Shogun var den reelle hersker i Japan i mange hundrede år. Han var leder af hæren og derved den vigtigste politiske magt i landet. Kejseren var i denne periode blot en kransekagefigur.
Det forstår man, når man ser de smukke mausoleer i Nikko. Fra året 1616, da Tokugawa Leyasu døde, begyndte byggeriet af mausoleerne i Nikko, der skulle stå mål med Leyasus magt og position. Resultatet er storslået, og bygninger er i dag på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Frokosten er inkluderet på en lokal restaurant, så vi har god tid til at nyde dette helt specielle sted, inden turen går tilbage til Tokyo.
Middag på egen hånd.
Måltider: Morgenmad, frokost.
Overnatning: Tokyo
-
Dag 6
Fuji-bjerget
Det er ikke tilladt at have vores store kufferter med på toget i morgen. Derfor skal de afleveres på hotellet denne morgen, så de kan blive fragtet med kurer til Takayama. Her står de klar til os, når vi ankommer til hotellet dagen efter. Derfor er det en god ide at medbringe en lille taske til fornødenheder det kommende døgn.
Når kufferterne er afleveret, stiger vi ombord på vores bus, der kører os fra Tokyo til nationalparken Hakone, der har geotermisk aktivitet foruden meget skønne landskaber. I Hakone besøger vi det rekonstruerede Hakone Checkpoint, hvor samuraier i Edo-perioden holdt skarp kontrol med hvem, der passerede. Fra checkpointet går vi en lille tur ad den gamle cypres-allé, der dengang var en del af Tokaido-hovedvejen. Vi kigger også på det træskærerarbejde, som området er kendt for.
Men Hakone byder på en ting til: Udsigten til det ikoniske Fuji-bjerg. Den får vi fra Ashisøen, hvor vi sejler. Og skibet er såmænd også specielt: Det er en gengivelse af et pirat-skib! Vi lægger til langs søens bred og tager en svævebane op på et højdepunkt, hvorfra vi får et endnu bedre udsyn mod Fuji-bjerget og de vulkanske landskaber omkring os.
Vi overnatter i området omkring Hakone på rejserne i 2024. På rejserne i 2025 overnatter vi i den nærliggende by Yugawara på et hotel i japansk stil med en onsen (japansk termisk bad med varmt vand fra undergrunden).
Måltider: Morgenmad, middag.
Overnatning: Hakone el. Yugawara
-
Dag 7
Med tog til Takayama
I 2024 tager vi den lokale bus fra Hakone ind til stationen i den større by Odawara. I 2025 bliver vi hentet og kørt til stationen i Atami. Begge steder kan vi stige ombord på Shinkansen; hurtigtoget der forbinder de store byer i Japan. Et morsomt syn på banegården er de meget kunstneriske bento-bokse. Det er ”madpakker” der sælges på alle stationer, men de er langt fra ens. Hver station har sin egen, udsmykkede udgave af bento-boksen.
Vi skifter til ordinært tog i Nagoya og forsætter langs Hida-floden mellem bjergene op til de nordlige Japanske Alper. Vi stiger af toget i Takayama, en charmerende by med en velbevaret historisk bykerne, der vidner om hverdagslivet i samuraiernes tidsalder. Takayama leverede dengang dygtige snedkere og tømrere til kejserne, og derfor er der en lang tradition for træskærer-arbejde i byen. Det ses især i de mange historiske bygninger, der er opført i træ.
Indkvartering på et hotel i japansk stil - også kaldet et ryokan. Ryokan var herberg, der dukkede op langs Japans veje i 1600-tallet. Den dag i dag er ryokan stadig populære i Japan. Trods næsten alle er indrettet i moderne bygninger er indretningen som regel klassisk japansk med sivmåtter (tatami) på gulvet og futon-madrasser på vores værelser. En del ryokans har også et onsen; et kønsopdelt kæmpestort badekar med termisk varmt vand, som traditionen tro anvendes uden tøj på.
Også dagens middag er en klassisk japansk affære, når vi nyder et traditionelt japansk måltid. Vi har to nætter i Takayama.
Måltider: Morgenmad, middag.
Overnatning: Takayama
-
Dag 8
Den historiske bjergby Takayama
Efter en fælles morgenmad tager vi på marked. Morgenmarkedet Miyagawa blev oprindeligt etableret for at de lokale bønder kunne afsætte deres varer, og den dag i dag er det mest landbrugsprodukter, der er til salg. Her kan vi se frugter og grøntsager, der er typiske for Japan og det japanske køkken. Efter markedet går vi til et lille museum, der udstiller de kunstfærdige flåder, der bygges og trækkes gennem byens gader i forbindelse med Takayama-festivalen. Festivalen finder sted hvert forår og efterår. Om foråret beder man guderne om en god høst, for så i efteråret at takke dem for høsten.
Vi besøger også Jinya, som oprindelige var den stedlige lensherres (daimyos) og senere Tokugawa- shogunatets hovedkvarter (1692-1871); den er landets eneste tilbageværende administrationsbygning fra Edo-perioden.
Eftermiddagen er fri til på egne hånd at opleve den gamle bykerne med købmandshuse fra Edo-perioden. De bruges stadig som sådan, dog i dag med varer som kimonoer, sjaler, trækunstværk og meget andet. Her er også cafeer, restauranter og sakebryggerier. Vi kigger indenfor i en af de traditionelle sake-butikker i løbet af dagen for at smage på den populære risvin.
Vi mødes igen sidst på dagen for at spise middag sammen.
Måltider: Morgenmad, middag
Overnatning: Takayama
-
Dag 9
En pittoresk landsby og klassisk havekunst i Kanasawa
Vi forlader Takayama fra morgenstunden og kører med bus til Kanazawa. På vejen standser vi i landsbyen Shirakawago, der ligger i et pittoresk landskab. Shirakawago er kendt for sine traditionelle landbohuse, gassho-zukuri. De er flere hundrede år gamle og konstrueret med stejle tage, der ligner hænder og arme i bøn. De kan dermed modstå selv kraftigt snefald om vinteren, og de store loftsrum blev tidligere bl.a. brugt til at kultivere silke-orme.
Fra Shirakawago har vi cirka halvanden times kørsel til Kanasawa, der tidligere var hjemby for landets rigeste lensherre. I det 17. århundrede var Kanazawa derfor en by med betydning på højde med Kyoto og Tokyo. I Kanazawa stopper vi i Higashi distriktet. Her kan man være heldig at møde geishaer den dag i dag, på vej til at underholde en gæst med musik, sang og dans. Vi vil sikkert også se mange eksempler på guldornamentering, hvilket byen er kendt for. Der er bladguld på alt – tøj, køkkenmaskiner, madvarer og meget mere.
Kanasawas mest berømte seværdighed er dog noget helt andet. I dag findes en af Japans flotteste haver nemlig i Kanazawa: Kenroku. Vi besøger selvfølgelig haven og nyder japansk havekunst på absolut højeste niveau.
Vi slutter dagen med indkvartering på hotel og middag i gåafstand fra hotellet.
Måltider: Morgenmad, middag.
Overnatning: Kanazawa
-
Dag 10
Kejserbyen Kyoto
Vi tager hurtigtoget Shinkansen til Kyoto. Det betyder, at vi igen ikke må have kufferterne med på toget. De bliver hentet denne morgen af en kurer, og så får vi dem igen i morgen. Så det er en god idé at pakke en taske med fornødenheder til det kommende døgn.
Frokosten bliver en bento-boks undervejs på togturen. Rejselederen bistår gerne med at købe boksen på stationen, inden vi stiger på toget. En anden mulighed er en sen frokost på egen hånd i Kyoto efter ankomsten. På denne måde får vi mere tid til at nyde Kyoto - og vi har meget at glæde os til.
Kyoto er en vidunderlig by. Den var Japans tidligere hovedstad og kejserens by fra år 794 frem til 1868, og den er et højdepunkt på enhver rejse til Japan. Mere end 2000 religiøse bygninger foruden flere paladser samt utallige haver og prægtige bygninger vidner om Kyotos historiske betydning. Så det er ikke så sært, at byen er på UNESCOS liste over verdens kulturarv.
Vel fremme i Kyoto er resten af dagen fri til at nyde Kyoto på egen hånd. Vi kan først tjekke ind på hotellet midt på eftermiddagen, men vi kan helt sikkert stille taskerne på hotellet, så vi kan udforske den fantastiske by, vi er kommet til. Kyoto er en god by at udforske til fods, og den er let at finde rundt i. Der er masser at se, og næsten uanset, hvilken vej man tager, falder man over noget spændende. De, der har lyst, kan du følge med rejselederen på en tur med bybus til det berømte Gyldne Tempel. Vi mødes igen om aftenen for at spise middag sammen på en restaurant i Kyoto.
Måltider: Morgenmad, middag.
Overnatning: Kyoto
-
Dag 11
Byrundtur i Kyoto
Vi bruger hele dagen til at opleve Kyotos historiske kvarterer samt et par af byens flotteste templer. Først ser vi Kiyomizu templet. Den store sal munder ud i en veranda, hvorfra der er fantastisk udsigt over Kyoto. Der er 13 meter ned fra verandaen, og tidligere kunne man tage springet på de 13 meter. Det hed sig, at hvis man overlevede, så ville ens ønsker gå i opfyldelse. Vi er tilbage i Edo-tiden i det 17. og 18. århundrede. 234 spring blev ført til protokols. 85,4 % overlevede! I dag er den slags selvsagt forbudt.
Fra templet fortsætter vi til fods gennem Higashiyama kvarterets små gyder. Her oplever vi det ”gamle” Kyoto med hyggelige gader og flotte helligdomme. Mange kunsthåndværkere holder til i de historiske huse, men der er også gader med hyggelige restauranter og private hjem med beundringsværdige haver.
Dagens sightseeing har inkluderet frokost, og efter den ser vi Nanzen-templet, der spiller en stor rolle i zen-buddhismen. Netop zen-buddhismen er kendt for sine sirligt revne grushaver, og Nanzen-templet er ingen undtagelse.
Vi fortsætter til fods ad filosof-stien, som er en 2 km lang sti med kirsebærtræer som tag. Stien er særlig flot om foråret, men det er også en hyggelig gåtur om efteråret. Det kan dog være, at vi ikke går hele vejen om efteråret. Stien ender ved templet Ginkaju-ji, hvor vi endnu engang stifter bekendtskab med en minutiøst anlagt japansk have.
Om aftenen tilbyder rejselederen en gåtur i byens mest kendte område: Gion, hvor man kan være heldig at få et glimt af en geisha, en kvinde uddannet i de traditionelle japanske kunstarter såsom dans og musik, på vej til job. I gågaden Hanamikoji dori ligger mange smukke træhuse. De er smalle. Det skyldes, at ejendomsskatten engang blev opkrævet pr facademeter. Derfor byggede man smalt, men med forlængelse bagud. Gion er spændende på alle tidspunkter af dagen. Men særlig stemningsfuld er området om aftenen, når lysene tændes i de røde papirlanterner.
Måltider: Morgenmad, frokost.
Overnatning: Kyoto
-
Dag 12
På egen hånd i Kyoto
Vi har sat dagen af til at opleve Kyoto på egen hånd. Mulighederne er mange, men rejselederen kommer gerne med forslag til oplevelser i byen. Med op mod 2.000 templer, er der masser af helligdomme og tilhørende japanske haver at vælge imellem, hvis man har lyst til det.
Måske falder man over et te-hus, hvor man kan tage en lille forfriskning. Eller man kan besøge paladset Nijo-jo, hvor skiftende shoguns havde deres Kyoto-residens fra begyndelsen af 1600-tallet og indtil landets øverste magt formelt blev givet tilbage til kejseren i 1867. Byens farverige madmarked er også en rigtig spændende oplevelse.
Har man lyst til en udflugt, kan man tage toget på egen hånd til den nærliggende by Nara, der var Japans første egentlige hovedstad, inden denne blev flyttet til Kyoto. Nara er en forunderlig by, hvor sika-hjortene går frit omkring i byens gader. Adskillige gamle templer fortæller om byens rige historie, og det kan i høj grad anbefales at besøge Kofukuji-templet og dets skatkammer, der gemmer på en lille samling af træstatuer, hvoraf nogle stammer helt tilbage til det 8. århundrede. Højdepunktet i Nara er dog Todai-templet, der er verdens største trætempel. Indenfor i den enorme bygning sidder en 15 meter høj buddha-statue. Begge templer blev opført første gang i det 8. århundrede, da Nara var landets hovedstad. Turen fra Kyoto til Nara foregår med tog og tager ca. 45 minutter hver vej.
I morgen skal vi igen med shinkansen. Det betyder, at vi skal sende vores store bagage med kurer i dag. Det præcise tidspunkt for aflevering af kufferten fortæller rejselederen. Vi får kufferterne igen i Osaka, så det er en god ide at medbringe en lille taske til dagens overnatning i Hiroshima.
Måltider: Morgenmad.
Overnatning: Kyoto
OBS. I morgen skal vi igen køre med Shinkansen. Det betyder, at kufferterne skal afleveres i hotellets lobby denne morgen. Vi får dem igen den sidste aften.
-
Dag 13
Hiroshima
To timer i hurtigtog bringer os fra Kyoto til Hiroshima. Verdens første atombombe faldt over Hiroshima i august 1945. Bomben ødelagde stort set alt i en radius af 2 kilometer. Men fra ruinerne er genopstået en by, der i dag står som synonym med fred. Ødelagte monumenter som Hiroshima borg er blevet genopbygget, og midt i byen afspejler Peace Memorial Park byens intentioner om aldrig at glemme historien.
Vi hører mere om denne historie senere på dagen. Men først tager vi på en kort sejltur til den lille ø Miyajima, som har været et meget helligt sted i Shinto-religionen fra langt tilbage i tid. Japanerne selv mener, Miyajima er blandt de 3 smukkeste steder i deres land. Det skyldes ikke mindst den store, orange torii-port, der står i vandet ud for øens hovedtempel. Vi ser både porten og templet, og der bliver tid til frokost på egen hånd i øens hyggelige lille by, inden vi sejler tilbage mod storbyen.
Tilbage i Hiroshima besøger vi Peace Memorial Park, der er bygget til minde om atombomben. Her ser vi blandt andet statuen af pigen Sadako, der fik at vide, at hvis hun foldede 1000 papir-traner, ville hun blive helbredt for sin strålesyge. Hun nåede det ikke, men den dag i dag kan man folde en papir-trane ved Children´s Peace Monument. Museet i parken fortæller historien om 6. august 1945, og der er tid til at gå gennem museet i sit eget tempo.
Vi spiser aftensmad sammen. Menuen er okonomiyaki, en for for japansk madpandekage opfundet af rådsnare husmødre i Hiroshima i kølvandet på 2. Verdenskrig.
Måltider: Morgenmad, middag.
Overnatning: Hiroshima
-
Dag 14
Samuraiborgen i Himeji
Vi tager morgentog fra Hiroshima, og efter cirka halvanden time står vi af på stationen i Himeji. Højt over byen ligger borgen, der er den største og flotteste af Japans originale borge. Himeji borgen er ikonisk for Japan, og den har været brugt som kulisse til TV-serien ”Shogun” og til film som James Bond ”You only live twice” og Akira Kurosawas ”Kagemusha” og ”Ran”. Ved siden af borgen ligger Kokoen, en nyere japansk have anlagt efter principper fra Edo-perioden; billetten indbefatter adgang til både borgen og haven. I Himeji er der tid til frokost på egen hånd
Ud på eftermiddagen bliver vi hentet i bus og kørt til Osaka, hvor vi afslutter dagen med middag sammen.
Måltider: Morgenmad, middag.
Overnatning: Osaka
-
Dag 15
Hjemrejse
Dagen fri til at udforske Osaka på egen hånd, indtil det er tid at køre mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. Hjemrejsetidspunktet varierer fra tur til tur, så det svinger, hvor meget tid man har i Osaka.
Flyver vi om morgenen ankommer vi til Danmark samme dag pga. tidsforskellen. Flyver vi sent på dagen, ankommer vi først til Danmark dagen efter. Se venligst nedenfor, om din rejse først ankommer sent denne dag eller dagen efter.
Måltider: Morgenmad og mad på flyet.
På rejserne 12. april 2025 og 12. maj flyver vi først på dagen i dag og ankommer til København sent samme dag. Disse rejser er derfor på 15 dage.
På rejserne 15. marts 2025, 19. april, 11. oktober 2025, 26. oktober 2025, 02. november 2025 og 08. november 2025 flyver vi først hjem sent om aftenen denne dag, så her har vi god tid til at udforske Osaka, inden turen går til lufthavnen. På rejsen 27. september flyver vi sidst på eftermiddagen. Vi ankommer til Danmark dagen efter. Derfor er disse ture på 16 dage.
-
Dag 16
Ankomst til Danmark
Efter et flyskifte ankommer vi til Denmark.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Japan.
-
Visum og pas
Danske statsborgere kan besøge Japan visumfri i op til 90 dage på turistrejser. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Man skal være forberedt på at afgive biometriske data i form af fingeraftryk og foto i immigrationen ved ankomst.
-
Vaccinationer
Unødvendige ud over den almindelige stivkrampevaccination, da man kan komme ud for et uheld overalt. Se evt. på Statens seruminstituts hjemmeside.
-
Tidsforskel
Japan er 8 timer foran Danmark (v. sommertid 7 timer).
-
Trafik
Som alt andet i Japan er trafikken velordnet og reguleret, og netværket af veje er meget udbygget. Men da japanerne er ligeså glade som danskerne for at køre i bil og de har forholdsvis meget mindre plads til at gøre det på, kan der på trafikerede ruter og tæt på de store byer forekomme trafikpropper.
Japans netværk af tog er fantastisk. Rigtig mange japanere er afhængig af offentlig transport, og togene kører hyppigt og med en præcision, ingen andre lande kan måle sig med. På vores Store Japanrejse oplever vi dette selvsyn, når vi kører med både lokaltog og hurtigtoget Shinkansen.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage. Flere dage kommer vi til at gå mere end 5 kilometer. Det gælder eksempelvis de dage, hvor vi udforsker Tokyo og Kyoto. Disse dage er det ikke ualmindeligt at gå 10 km eller mere i forbindelse med sightseeing.
-
Valuta
Den japanske valuta er yen. 1 yen er 0,06 kroner – eller lidt mere konkret: 1000 yen er 50 kroner. Yen findes i sedler som 1.000, 2.000, 5.000 og 10.000, og i mønter som 1, 5, 10, 50, 100 og 500 yen.
Den foretrukne betalingsform er stadig kontant. Der er dog flere og flere steder, der accepterer kreditkort, især i de store byer, hvor store forretninger og restauranter normalt tager imod kreditkort-betaling. Der er som oftest muligt at hæve penge i pengeautomater i 7-Eleven og andre kiosker. Pengeautomater i banker og på gaderne tager sjældent imod udenlandske kreditkort.
Dollars accepteres i banker og store hoteller. Men de kan ikke bruges som betalingsmiddel andre steder. Medbringer du USD eller EUR i kontanter, skal de derfor veksles til yen.
-
Prisniveau
Japan har ry for at være et meget dyrt land. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Nogle ting er meget dyre, men rigtig mange andre ting er billigere end i Danmark. Et par eksempler på priser:
- En flaske vand i butik(1,5 liter): 8-9 kroner.
- En flaske vand på restaurant (0,3 l): 10 kr.
- En øl i butik: 18-20 kroner
- En øl på restaurant: 30 kr.
- Et måltid på alm. restaurant: fra 60kr og op
- En menu på god restaurant: fra 250 kr. og op
-
Elektricitet
100 V. Stik har to flade og tæt-siddende ben (som i Nord- og Sydamerika). Adapter kan købes i stormagasiner eller hos isenkræmmere.
-
Internet og telefoni
Internet
Der er Wi-Fi på mange af hotellerne. De fleste vestlige caféer i storbyerne tilbyder også internet.
Telefon
Danske smartphones virker som regel, men ækdre mobiltelefoner virker oftest ikke i Japan. Ved opkald til Japan fra Danmark trykkes 0081+områdenummer uden det første 0 + abn. nr.
Man kan også købe KDDI telefonkort til 1000, 3000 eller 5000 ¥ (Kan købes i de fleste døgnkiosker samt i visse stormagasiner). Man skraber et felt og følger anvisningerne på kortet. Danmarks landekode er 0045.Nogle danske teleselskaber er begyndt at inkludere data og telefoni i Japan i deres abonnementer. Så tjek eventuelt med dit teleselskab inden rejsen, om det også gælder dit abonnement.
-
Åbningstider
Bankerne er åbne mandag-fredag 9:00-15:00, og hæve-automater på post-kontorer alle dage 9:00-17:00.
Almindelige forretninger er åbne 10:00-20:00, stormagasiner 10:00-20:00 og døgnkiosker i princippet altid.
-
Drikkevand
Vandet i hanerne kan drikkes. Men det smager ikke fantastisk. Mineralvand kan købes overalt.
-
Hotellerne
De fleste steder er hotellerne af vestlig standard. Værelserne er dog ofte forholdsvis små sammenlignet med hoteller af samme standard i Europa. Nogle steder bor vi på hoteller indrettet i japansk stil med sivmåtter på gulvet og futon-madrasser.
-
Flyrejsen
På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk
-
Drikkepenge
Bruges ikke i Japan. Hvis man har lyst, kan man fra Danmark medbringe nipsting, postkort eller lignende til at forære til folk. Undtagelsen er chauffører og lokalguider i Japan, der forventer drikkepenge. Men drikkepenge til disse er inkluderet i rejsen pris..
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Det er ikke tilladt at medbringe kufferter og store tasker på Shinkansen-togene. Når vi kører med disse lyntog, bliver taskerne derfor fragtet fra hotel til hotel med kurer-service. Dette tage typisk et døgn, men det kan i nogle tilfælde tage 2 døgn, før kufferten bliver leveret. Så det er en god idé at medbringe en lille taske til fornødenheder i det døgns tid, du skal undvære din store bagage. Det kunne være en rygsæk, sportstaske eller en lille kuffert i den størrelse, man må medbringe som håndbagage på fly.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Påklædning
Her er ingen særlige påbud eller forbud, så man kan gå i det tøj, man går i derhjemme. Der er heller ingen særlige forholdsregler i forbindelse med at besøge templer. Dog, i så vidt omfang det overhovedet er muligt, så medbring fodtøj, der ikke skal snøres, da man altid efterlader sine sko ved indgangen til huse, templer og mange andre steder, heriblandt visse hoteller og restauranter. Nogle af dagene skal vi have skoene af og på mange gange!
I tilfælde af våde paraplyer, så efterlades disse også, med mindre, der er poser til formålet ved indgangsdøren. Det er rart at have både et par vandresko og et par sandaler med blød sål at skifte imellem.
Kan man lide det, kan man medbringe lidt ”pænt” tøj til middagene. Japanerne er generelt lidt mere konservativt klædt end os danskere, og de kan godt lide at klæde sig pænt på, hvis de skal ud at spise.
Det kan være køligt om aftenen og natten i Takayama, så det er værd at overveje at medbringe en let jakke eller fleece.
-
Fotografering
Japanerne elsker at tage billeder, og fotografering er tilladt næsten overalt på de store turistattraktioner. Og hvis billetmanden eller kvinden, der serverer teen smiler stort til os, kan vi nok også få lov at tage billeder af dem. Men spørg altid før, du tager billeder af mennesker. Så siger de sjældent 'nej'.
Der kan dog være restriktioner på nogle museer, hvor lysfølsomme genstande er udstillet, eller hvor folk nødigt vil gå glip af indtægten ved at sælge postkort og kataloger. Visse steder må man gerne tage billeder uden blitz. Kig altid efter skilte med kamera-symbol.
-
Attitude
Japan er et service-land og folk, vi møder, vil som regel stå på pinde for, at vi skal have det godt. Derfor er de, der skal hjælpe os også yderst følsomme overfor kritik, og de vil føle sig personlige skyldige, hvis de har indtrykket af, at en middag eller en udflugt ikke falder i god jord. Det betyder, at vi ikke skal diskutere en sag støjende eller vise utilfredshed i situationer, hvor vi f.eks. er ved at blive betjent på en restaurant, eller hvor nogen er ved at forklare os noget. Heller ikke selvom sagen ikke har noget med dem at gøre, vil de tro det. Til gengæld kan man med smil og et glimt i øjet opnå en næsten uudtømmelig velvilje og hjælpsomhed fra de flestes side.
-
Tyveri
Japan er et af verdens sikreste lande, og simpelt tyveri forekommer så godt som aldrig. Men pas alligevel på med åbne tasker i de større byer, hvor der er mange mennesker.
-
Klima
Det bedste tidspunkt at besøger Japan er slut marts til maj samt oktober og november. Kirsebærblomsterne blomstrer typisk i slutningen af marts og starten af april, men tidspunktet kan varierer fra år til år. Efterårsfarverne er flottest i første halvdel af november.
-
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan er vejret typisk?
De bedste tidspunkter at rejse til Japan er i perioderne fra marts til maj samt oktober til november. I disse perioder er klimaet mildt med temperaturer i Tokyo og Kyoto mellem 10 og 23 grader. Sne kan dog forekomme i bjergene omkring Takayama samt ved Fuji. Så medbring en god fleecetrøje eller let jakke for en sikkerheds skyld.
Hvornår springer kirsebærblomsterne ud?
Det præcise tidspunkt varierer lidt år for år alt efter klimaet. Men typisk er sidste uge af marts og de f'ørste dage af april det bedste tidspunkt at se dem i Tokyo og Kyoto. De springer typisk ud en uge eller to senere i Takayama samt ved Fuji og lidt tidligere i Hiroshima.
Hvornår kan man se efterårsfarver?
Efterårsfarverne er på sit højeste i Kyoto i november. I bjergene begynder bladene at skifte farve lidt tidligere.
Kan jeg hæve penge i Japan?
Ja. Det er sjældent et problem at hæve penge på kreditkort i Japan. Det til trods for, at langt de fleste hæveautomater i Japan ikke tager udenlandske kort. Det er heller ikke muligt at betale med udenlandske kort ret mange steder steder. Så det er vigtigt at have kontakter på dig. Heldigvis tager hæveautomaterne i de allestedsnærværende 7-Eleven udenlandske kort. Så her kan du hæve kontanter, som du kan bruge til at betale med. Der er også hæveautomater i lufthavnene, der tager udenlandske kort.
Hvor mange penge, skal jeg tage med?
Det er meget rart at have lidt yen med hjemmefra, så du ikke behøver at skulle hæve som det første ved ankomsten til Japan. Hvis du medbringer 15.000 til 20.000 yen, har du i hvert fald til et stykke tid. Derefter kan du hæve flere penge i 7-Eleven i løbet af rejsen.
Hvordan kommer jer rundt i Japan
Især på Den Store Japanrejse bruger vi en række forskellige transportmidler. Vi kører i bus, metro, tog, og vi sejler med både. Nogle steder har vi vores egen private bus. Andre gange foregår transporten med offentlige transportmidler.
På rejsen til Kyoto og Japans kulturelle hjerte bruger vi offentlige transportmidler i Kyoto. I Nara kan vi gå rundt, og vi tager toget ind til Osaka. På turen fra Kyoto til Nara samt fra Nara og resten af turen har vi vores egen bus.
-
Værd at vide
I Japan er det skik, at man tager skoene af, inden man går ind i templer, huse og sågar nogle restauranter. Derfor er det en god ide at have sko med, der er lette at få af og på.
Vi spiser jævnligt på små, lokale restauranter. Her skal vi som regel tage skoene af ved indgangen. På nogle restauranter i Japan sidder man stadig på gulvet. Men disse steder vil typisk have et hul i gulvet under bordene, hvor vi kan have benene. Så vi behøver ikke at sidde på knæ under hele måltidet.
Langt de fleste måltider i Japan spises med pinde, og nogle lokale restauranter har slet ikke knive og gafler. Vil du være sikker på at kunne spise med kniv og gaffel, kan det anbefales at medbringe bestik fra Danmark.
Morgenmaden på hotellerne vil ofte indeholde japansk mad. Det vil sige, at fisk til morgenmad ikke er ualmindeligt.
Har du nogle særlige diætkrav, er det vigtigt at lade os dem vide så tidligt som muligt. Vær gerne meget præcis. En vegetar i Japan er eksempelvis en person, der hverken spiser kød eller fisk. Kun grønsager. Så hvis du kan spise fisk og skaldyr, må du gerne nævne det.
På Den Store Japanrejse kører vi med de hurtige Shinkansen-tog. Det er en stor oplevelse. Men det er desværre ikke tilladt at medbringe kufferter ombord. Derfor bliver kufferterne fragtet fra hotel til hotel med kurer-service i disse situationer. Der kan gå en dag eller to, før du bliver genforenet med din kuffert. Derfor er det en god ide at medbringe en mindre taske eller dagtursrygsæk, hvor du kan pakke fornødenheder til en overnatning uden adgang til kufferten.
Hotelværelser i Japan er ofte mindre end tilsvarende værelser i Europa. Dette skyldes, at plads er en mangelvare i japanske storbyer.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.