Rumænien: Landsbyliv og bjerge
Rejs med på opdagelse i Transsylvanien og Bukovina
Tænk hjemmelavet syltetøj, nystakket hø, hestetrukne vogne og en fornemmelse af, at tiden står stille. Vi forkæler sanserne og sjælen på en rejse til egnene Bukovina og Transsylvanien i Rumænien med deres oldgamle traditioner og det romantiske og bjergrige landskab.
Priser fra
11.990 kr.
Max. 20 deltagere
8 dages rejse
Start din rejse her
Traditionerne i Bukovina og Transsylvanien holdes stadig i hævd. Pløjning og høstarbejde foregår ofte ved håndkraft. Vejene er smalle, husene opført i typisk landstil, og i de gamle klostre samles lokale kristne til bøn omgivet af farvestrålende historiske freskoer.
Klostre oplever vi blandt andet i Bukovina, hvor den charmerende provinsby Gura Humorului byder på smukt bemalede klostre fra det 15. og 16. århundrede. Klostrene er bemalet både udvendigt og indvendigt, hvilket har sikret dem en plads på UNESCO's Verdensarvsliste.
Bukovina (bøgetræsområdet) er kendt som en af de smukkeste dele af landet. En anden kandidat til den titel er Transsylvanien, som vi når via en flot køretur over bjergkæden Karpaterne. Her oplever vi en imponerende saltmine, får et indblik i den ungarske kultur og historie og smager på vin fra en af de ældste vingårde i Transsylvanien.
Men dette er ikke nogen almindelig rejse. For egentlig er vi gæster hos Carmen Vele, der er rejseleder på turen. Rumænske Carmen taler flydende dansk, og med sine personlige kontakter skaber hun en helt igennem unik og oplevelsesrig rejse. Vi besøger hendes venner og familier, spiser frokost hos dem og hører om, samt ser, hvordan hverdagslivet på landet i Rumænien er. Overalt bydes vi velkommen med Rumæniens hjertelige gæstfrihed.
5 gode grunde til at rejse til Rumænien med Viktors Farmor:
- Rejs med vores dygtige dansktalende rejseleder og guide Carmen Vele, som bor i Rumænien og har skræddersyet rejsen
- Forkæl dine smagsløg med frokost hos lokale familier
- Oplev de romantiske landskaber og højtragende bjerge, når vi rejser over Karpaterne
- Besøg charmerende landsbyer og verdensberømte klostre
- Nyd en vinsmagning på en lille vingård, der er en af de ældste i Transsylvanien
Dagsprogram
-
Dag 1
Ankomst til Rumænien og Bukovinas kulturelle centrum
Med en enkelt mellemlanding flyver vi til byen Cluj-Napoca i det nordøstlige Rumænien. Vores dansktalende rejseleder Carmen Vele møder os i lufthavnen.
Når vi har hilst på hinanden, kører vi til byen Gura Humorului, som er Bukovinas kulturelle centrum. Vi har en sandwich med i bussen. Turen tager ca. fire timer, og undervejs får vi de første indtryk af Rumæniens smukke landskaber og små charmerende landsbyer. Hen på eftermiddagen når vi frem til vores hotel, og efter indlogering mødes vi til aftensmad i hotellets restaurant. Herefter er aftenen fri til at slappe af eller måske gå en tur på egen hånd i byen.
Vi har tre overnatninger i Gura Humorului.Måltider: Frokost (sandwich) og aftensmad
Overnatning: Hotel Best Western Bucovina el.lign., Gura Humorului
-
Dag 2
Klostre, fresker og flotte udsigter
Området, hvor vi befinder os, er verdensberømt på grund af sine historiske klostre. De ligger som perler på en snor og er en stor del af rumænernes kultur. Klostrene er malet med smukke fresker, hvoraf de ældste stammer fra middelalderen. Farverne er stadig imponerende klare, og de religiøse motiver står tydeligt. Vi starter med et af de mest kendte klostre, Voroneț, der er overdådigt bemalet både udenpå og indeni. Det har givet klosteret tilnavnet "Østens Sixtinske Kapel". Klosteret blev opført i 1488 af Stefan den Store som minde om hans sejr i slaget ved Vaslui.
Vi kører videre til klostret Moldovița, hvor ca. 40 nonner bor. Også klosteret her har flotte fresker, der fylder det gamle kirkerum med stærke farver.
Frokosten nyder vi hos en privat familie, der lever af landbrug. Konen er desuden specialist i at male æg, hvilket vi får at se og måske endda prøve!
På vejen tilbage til vores hotel stopper vi i byen Marginea. Her har man specialiseret sig i at lave sort keramik. Når leret bliver brændt, bliver det sort, hvilket giver keramikken et særligt udtryk. Vi stikker hovedet ind i værkstedet og får desuden chancen for at købe lidt keramik med hjem.
Vi spiser aftensmaden i hotellets restaurant.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Hotel Best Western Bucovina el.lign., Gura HumoruluiNB: Husk at tage lange bukser på denne dag, da det er et krav ved klosterbesøg.
-
Dag 3
Familiebesøg i en lille landsby
I dag kører vi ud på landet til den charmerende lille landsby Dolheștii Mici, hvor en af Carmens venner, Camelia, arbejder på at genoplive de gamle traditioner i området. Landsbyen emmer af historie og kultur, og vi får et unikt indblik i livet her. Vi besøger landsbyens smed, hvor traditionelle håndværk stadig praktiseres, samt et værksted, hvor der fremstilles pelsjakker og folkedragter. Disse dragter er ikke blot smukke, men også en vigtig del af områdets kulturarv og bruges stadig ved særlige lejligheder.
Derefter inviterer Camelias familie os til en hyggelig frokost, hvor vi kan smage på lokale retter og opleve den varme rumænske gæstfrihed, som området er kendt for.
Efter frokosten bliver vi præsenteret for forskellige traditionelle dragter, der bæres ved særlige begivenheder som jul, nytår og påske. De farverige og detaljerede dragter fortæller historier om landsbyens traditioner og historie. Vi bliver også underholdt med dejlig folkemusik.
Efter en dag fuld af oplevelser kører vi tilbage til hotellet, hvor vi spiser aftensmad i hotellets restaurant.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Hotel Best Western Bucovina el.lign., Gura Humorului
-
Dag 4
Over Karpaterne til Transsylvanien
-
Dag 5
Cluj-Napoca, en saltmine og et ungarsk palæ
Efter en kort bustur rundt i Cluj-Napocas historiske centrum kører vi til byen Turda, der gemmer på en speciel attraktion – en imponerende saltmine.
Saltminen blev brugt til saltudvinding fra middelalderen, hvor den nævnes for første gang i historiske tekster. Dog går dens historie sandsynligvis helt tilbage til antikken, hvilket gør den til en af de ældste saltminer i Europa. Frem til 1932 blev saltminen anvendt til saltudvinding, hvorefter den blev brugt som beskyttelsesrum under Anden Verdenskrig og senere som ostelager. I 2010 gennemgik minen en omfattende modernisering, der transformerede den til en unik turistattraktion med avancerede faciliteter og aktiviteter. Projektet, som blev støttet af EU-midler, har tilføjet oplevelser som underjordiske sportsfaciliteter, en sø til bådture og en spektakulær belysning, der fremhæver de unikke saltformationer.
Når vi igen træder ud i dagslyset, fortsætter vi til nye oplevelser. Transsylvanien er hjemsted for et stort ungarsk mindretal på over 1 million mennesker, og denne eftermiddag besøger vi nogle af de små, charmerende ungarske landsbyer i området. Carmen fortæller om baggrunden for den ungarske enklave i Transsylvanien og forklarer, hvordan de er blevet integreret i det rumænske samfund – både under den kommunistiske periode og i dagens moderne Rumænien.
I landsbyen Colțești nyder vi frokosten i et smukt ungarsk palæ. Med sin fantastiske beliggenhed og udsigt til de højtragende bjerge danner stedet en perfekt ramme om frokosten.
På vejen tilbage til Cluj-Napoca gør vi et hyggeligt ophold hos Carmens veninde. Hun byder os velkommen med kaffe og kage og fortæller om sit liv og sin hverdag i Rumænien.
I dag er aftensmaden på egen hånd, og der er gode muligheder for at finde et hyggeligt sted i Cluj-Napocas gamle bydel.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Grand Hotel Napoca el.lign., Cluj-Napoca
NB: Husk at tage en varm trøje med denne dag, da der er koldt i saltminen.
-
Dag 6
Ungarsk kultur i Transsylvanien
I dag kører vi til den lille ungarske landsby Sâncraiu, der ligger smukt omgivet af natur og emmer af traditioner. Her oplever vi landsbylivet på nært hold til fods, mens vi går gennem de charmerende gader. Vi ser de smukke huse, som er præget af traditionel ungarsk byggestil, og nyder den fredfyldte atmosfære i landsbyen.
Vi ser byens kirke, der spiller en central rolle i det lokale fællesskab og besøger en familie, som Carmen har kendt i mange år. Her smager vi på ungarske retter, når familien serverer frokost til os.
Efter vores besøg i Sâncraiu kører vi tilbage til vores hotel i Cluj-Napoca. Resten af eftermiddagen og aftenen er fri til at udforske byen på egen hånd.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Grand Hotel Napoca el.lign., Cluj-Napoca
-
Dag 7
Fortryllende landskaber, et nonnekloster og vinsmagning
I dag kører vi mod syd gennem et varieret landskab, der veksler mellem idylliske små landsbyer og åbne vidder. Undervejs kan vi måske være heldige at få et glimt af hyrder med deres flokke af får. Det rolige, landlige sceneri giver os en fornemmelse af det autentiske Rumænien, hvor gamle traditioner stadig lever.
Vi fortsætter til byen Valea Mănăstirii, hvor vi besøger et smukt nonnekloster, der ligger fredfyldt i et naturskønt område. Klostret er et sted for ro og fordybelse, som vi selv får lov til at opleve, samtidig med at vi hører om dets spændende historie.
I samme område er Carmen engageret i en humanitær forening, der blandt andet arbejder med at ombygge og forbedre huse for fattige familier. Vi hører mere om hendes inspirerende arbejde og får et indblik i, hvordan man lokalt gør en forskel for dem, der har mest brug for det.
Frokosten nyder vi hos nogle af Carmens venner, som byder os velkommen med ægte rumænsk gæstfrihed.
Efter besøget hos familien fortsætter vi til Telna, hvor vi skal forkæles med en dejlig vinsmagning. Selvom Transsylvanien måske ikke er et vinområde, der er så kendt uden for Østeuropa, har regionen en lang og stolt tradition for vinproduktion, der strækker sig helt tilbage til det 1. århundrede. Vi smager på nogle af områdets vine, der er kendt i denne del af Europa for deres høje kvalitet og særlige karakter.
Efter vinsmagningen kører vi tilbage til Cluj-Napoca, hvor vi på en lokal restaurant i byen spiser farvelmiddag og skåler for en dejlig rejse.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Grand Hotel Napoca el.lign., Cluj-Napoca
NB: Husk at tage lange bukser på denne dag, da det er et krav ved klosterbesøg.
-
Dag 8
Hjemrejse
Formiddagen er på egen hånd. Spørg evt. Carmen for gode forslag til, hvad man kan lave.
Over middag kører vi til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.
Måltider: Morgenmad
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Rumænien.
-
Pas og visum
Rumænien kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i Rumænien er rumænske lei (RON). Hvis du medbringer euro, så er det muligt at veksle til lei i bussen hos Carmen ved ankomst.
100 RON = 150 DKK.
Alle gængse kreditkort accepteres i Rumænien. Dog er det – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Rumænien skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Telefon til Rumænien: Tryk 0040 + abnnr. Fra Rumænien til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.
Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning i Rumænien. Undersøg priserne ved din teleudbyder.
Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.
-
Elektricitet
Ligesom i Danmark bruges der 220V, og en adapter er derfor ikke nødvendig.
-
Drikkevand
I Rumænien varierer kvaliteten af drikkevand fra hanen afhængigt af regionen. I større byer som Bukarest og Cluj-Napoca er vandet generelt sikkert at drikke, men vil du være helt sikker så køb flaskevand. ”Apa plata” er vand uden brus. En flaske vand (1,5 liter) koster cirka 7 kroner.
-
Drikkepenge
Det er ikke almindeligt at give drikkepenge i Rumænien, men ofte runder man op til nærmeste runde tal.
-
Foto
Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer af mennesker. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov.
Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.
-
Prisniveau
En frokost på en lokal restaurant koster mellem ca. 100 og 150 kroner. En øl på en restaurant ca. 15 kroner, og lokal rumænsk vin koster ca. 150 kroner. En kop kaffe koster mellem 20 og 25 kr.
-
Bagage og håndbagage
Bagage bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indcheckede bagage.
Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Rumænien har et varieret klima på tværs af regioner. Generelt er klimaet tempereret kontinentalt med kolde vintre og varme somre. I maj måned er der mellem 11 og 24 grader, altså varmere end i Danmark. I juli kan temperaturen komme op omkring 29 grader om dagen, og sensommer og efterår byder på generelt varmt klima.
-
Tidsforskel
Rumænien er en time foran Danmark. Rumænien skifter også mellem sommer- og vintertid, hvilket betyder, at tidsforskellen er konstant hele året.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Lange bukser til klosterbesøg
- Vindtæt jakke
- Vækkeur (hvis man ikke har et på telefonen)
- Paraply/regntøj hvis vejrudsigten lover regn
- Myggespray
- Lille dagtursrygsæk
- Gode gå/vandresko
- Kasket eller solhat + solbriller
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele