Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Rumænien med Donaus delta

Nyd sejlture, transsylvansk idyl og Bukarests kulturliv

Fra livlige Bukarest til charmerende landsbyer i Transsylvanien. Vi sejler gennem smukke og biodiverse landskaber i Donaus delta, møder lokale og bliver meget klogere på den rumænske og gæstfrie kultur samt dybe historie.

Priser fra

18.990 kr.

Max. 20 deltagere

11 dages rejse

Start din rejse her

På rejsen i Rumænien kombinerer vi storslået natur, charmerende landsbyer og livlige storbyer. Rejsen er helt igennem usædvanlig i kraft af rejseleder Carmen Vele, der er dansktalende rumæner, og som har været med til at sammensætte rejsen.

I hovedstaden Bukarest dykker vi ned i Rumæniens historie i kommunisttiden, når vi bl.a. ser Parlamentets Palads – den næstørste administrationsbygning i verden – samt den militærkaserne, hvor Nicolae og Elena Ceaușescu blev henrettet under den rumænske revolution i 1989. 

Helt andre oplevelser venter i Dobrudja-regionen, hvor vi i to dage sejler på Donaus delta. Deltaet, et naturreservat optaget på UNESCO's Verdensarvsliste, byder på smukke og biodiverse oplevelser i naturen. Området er bl.a. hjemsted for ca. 300 fuglearter, 50 arter af ferskvandsfisk og ikke mindre end 1.200 plantearter.

Og mere end det. Deltaet er også et kulturelt enestående område. 28 landsbyer i det østlige Rumænien har vandvejene som eneste forbindelse til resten af Rumænien, og deres tilværelse kan synes meget forskellig fra vores. Vi besøger et par af landsbyerne, hvor vi af de lokale bydes på egnsretter og brændevin. 

I Muntenien oplever vi det sjældne naturfænomen, muddervulkaner. Vi tager desuden på vinsmagning i Pietroasele, som er kendt for sine fremragende rødvine.

I Transsylvanien venter en spektakulær køretur ad den berømte Transfăgărășan samt en byvandring i byen Sibiu, hvor vi nyder den middelalderlige arkitektur og historiske charme.

5 gode grunde til at rejse til Rumænien med Viktors Farmor:

  • Nyd sejlture i Donaus delta, som er et naturreservat optaget på UNESCO's Verdensarvsliste
  • Spis hos lokale familier, og smag på lækre egnsretter og lokal brændevin
  • Kør på den berømte Transfăgărășan - ofte omtalt som en af verdens mest spektakulære vejstrækninger 
  • Se Parlamentets Palads i Bukarest, som er den næststørste administrationsbygning i verden efter Pentagon
  • Oplev det fascinerende og unikke naturfænomen, muddervulkaner

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst til Bukarest

    Fra Danmark flyver vi mod Rumæniens hovedstad Bukarest. I lufthavnen står vores rejseleder Carmen klar til at tage imod os.

    Vi kører direkte til Bukarests bymidte, hvor vi ser Parlamentets Palads (eller Folkets Hus, som det også ofte kaldes) – en enorm administrationsbygning og et ikon for Rumæniens hovedstad. Bygningen, som er den næstørste administrationsbygning i verden efter Pentagon, blev opført under kommunistlederen Nicolae Ceaușescu i 1980erne og symboliserer både regimets magt og dets overforbrug. I dag holder parlamentet til i et hjørne af bygningen. En rundvisning afslører mange ubegribelige detaljer om byggeriet.

    Vi kører efterfølgende til vores hotel, hvor vi indlogeres og spiser aftensmad. 

    Måltider: Frokost (sandwich) og aftensmad

    Overnatning: Bukarest

  • Dag 2

    Standret i Targoviste og frokost hos Ninna og Nicu

    Vi starter dagen med at køre til byen Targoviste. Her ser vi militærkasernen, hvor Nicolae og Elena Ceaușescu blev henrettet under den rumænske revolution i 1989.

    Kasernen er i dag et museum, og vi ser bl.a. rummet, hvor standretten mod ægteparret fandt sted samt stuen, hvor de fik deres sidste søvn. Alt står som dengang – stole, borde, telefoner – hvilket gør, at historien om Nicolae og Elenas sidste dage bliver meget nærværende under besøget. 

    Vi spiser frokost hos Carmens venner, Ninna og Nicu, der serverer lækre egnsretter i deres hjem i en lille landsby tæt på Targoviste. Der er lokal vin til maden og helt sikkert også en tuica – den rumænske brændevin.

    Efter frokosten kører vi tilbage til Bukarest. Eftermiddagen og aftensmaden er på egen hånd. Rejselederen står klar med ideer til, hvad eftermiddagen og aftenen kan byde på.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning: Bukarest

  • Dag 3

    Constanta ved Sortehavet og mod Donaus delta

    Vi siger farvel til Bukarest og sætter kurs mod Donaus delta. Undervejs holder vi en pause i byen Constanta, som er Rumæniens største badeby, hvor vi spiser frokost. Der er også tid til en dukkert i Sortehavet, hvis man har lyst til det. 

    Vi befinder os nu ca. 2.850 km fra Donaus udspring i byen Schwenningen i Sydtyskland. Floden løber tværs gennem det sydlige Tyskland og fortsætter forbi byerne Passau, Linz, Wien, Bratislava, Budapest og Beograd. Floden danner grænse mellem Bulgarien og Rumænien, inden den til sidst løber op gennem Rumænien. Ved byen Tulcea deler den sig i tre arme og danner et fintmasket delta ud mod Sortehavet. Vi er nu ved begyndelsen af Europas tredjestørste delta. 

    I Tulcea skifter vi til båd, som sejler os til Rumæniens østligste by – den charmerende fiskerlandsby Sulina. Det er en sejltur på ca. 1,5 time. Sulina er unik, da den kun er tilgængelig via vandvejen, hvilket giver den en afsides og rolig atmosfære. 

    Vi indlogeres på vores hotel, og spiser efterfølgende en sen aftensmad sammen. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Sulina

  • Dag 4

    Sejltur i deltaets biodiverse kanaler

    Dagen i dag bruger vi på at opleve det unikke delta. Deltaet, som er Europas femtestørste vådområde, danner et komplekst netværk af kanaler, moser og søer. De i alt ca. 4.000 km2 er på UNESCO's verdensarvsliste grundet den enestående og rige biologiske mangfoldighed.

    Vi fordeles i mindre både og sejler rundt i de små og store kanaler i deltaet. Her oplever vi områdets smukke natur, som bl.a. inkluderer et fantastisk fugleliv. Omkring 300 fuglearter holder til i området – herunder den sjældne skestork og krøltoppede pelikan. 

    Undervejs stopper vi i den lille landsby Mila 23, som ligger midt i deltaet. I Mila 23 hører det meste af befolkningen til det lipovanske mindretal i Rumænien. De stammer oprindeligt fra Rusland og er efterkommere af gammeltroende, som forlod Rusland i det 18. århundrede grundet religiøs forfølgelse. Lipovanerne er kendt for at have bevaret deres russisk-ortodokse tro, traditioner og sprog. Vi går en tur gennem den charmerende landsby og besøger en lokal lipovansk familie, som serverer frokost for os. 

    Efter frokost sejler vi tilbage til vores hotel. Vi mødes igen om aftenen til aftensmad. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Sulina

  • Dag 5

    Endnu en dag i deltaet med besøg i lille landsby

    Også i dag bruger vi på at sejle rundt i deltaets smukke natur. Med sin størrelse på ca. 4.000 km2 er der nok at opleve!

    Da vi sejler i mindre både har vi mulighed for at udforske nogle af de mest interessante områder i deltaet. Undervejs gør vi ophold i den lille fiskerlandsby, Sfantu Gheorgge, hvor vi spiser frokost.   

    Efter frokost sejler vi tilbage til vores hotel. Vi mødes igen om aftenen til aftensmad. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Sulina

  • Dag 6

    Letea-skoven og Sulina

    I dag sejler vi ad små kanaler til Letea-skoven. Letea-skoven, som er det ældste naturreservat i Rumænien, er kendt for sin unikke biodiversitet og sit særprægede landskab, hvor klitter og frodig vegetation skaber en enestående kontrast. Skoven har bl.a. et subtropisk præg på grund af tilstedeværelsen af den tropiske slyngplante Græsk træranke

    Frokosten indtager vi i en lille landsby, hvor der i dag kun bor ca. 6 familier. Vi spiser hos én af disse familier. 

    Tilbage i Sulina ser vi nogle af byens seværdigheder – bl.a. byens fyrtårn og et lille museum om Sulinas historie. Vi besøger også byens kirkegård, som er kendt for at være en af de mest multikulturelle kirkegårde i Europa. Den rummer nemlig grave fra mange forskellige religiøse og etniske grupper, herunder ortodokse, katolske, protestantiske, jødiske og muslimske samfund.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Sulina

  • Dag 7

    Mod det tidligere vigtige handelscenter Buzău

    Efter morgenmaden tager vi afsked med vores hotel i Sulina, sejler tilbage til bussen i Tulcea og kører mod byen Buzău.

    Buzău ligger i regionen Muntenien i det sydøstlige Rumænien. På grund af dens strategiske placering mellem Karpaterne og Donau har Buzău gennem tiden været et vigtigt handelscenter. Handlen har spillet en stor rolle i byens udvikling, hvilket også afspejles i den arkitektur og de kirker, der stadig ses i dag.

    Når vi ankommer til Buzău, er der lidt tid på egen hånd. Vi mødes igen til fælles aftensmad. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Buzău

  • Dag 8

    Muddervulkaner, frokost hos Carmens venner og vinsmagning

    I dag oplever vi et fascinerende og unikt naturfænomen, nemlig muddervulkaner. Muddervulkanerne opstår som følge af gasser fra dybe underjordiske lag, der presser vand og mudder op til overfladen. Det skaber kegleformede strukturer, der ligner små vulkaner, hvor mudder og gas langsomt bobler op i stedet for lava.

    Området omkring muddervulkanerne er tørt og næsten månelandskabsagtigt, hvilket står i stor kontrast til det omgivende grønne landskab.

    Midt på dagen besøger vi nogle af Carmens venner, hvor vi spiser en hyggelig frokost. Dernæst bydes der på vinsmagning. Pietroasele, som vi befinder os i, er kendt for produktionen af rødvine, og nogle af dem skal vi selvfølgelig smage. 

    Efter vinsmagningen kører vi tilbage til vores hotel. Aftensmaden er på egen hånd i aften. Vores hotel er placeret centralt og derfor tæt på flere caféer og restauranter. 

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Buzău

  • Dag 9

    Mod Transsylvanien med landsbyen Prejmer og historiske Brașov

    Efter morgenmaden forlader vi Muntenien og kører mod middelalderbyen Sibiu i Transsylvanien.

    Undervejs stopper vi i den lille landsby Prejmer, hvor vi ser en af områdets bedst bevarede kirkefæstninger. Fæstningen blev bygget i 1200-tallet og er i dag på UNESCO's Verdensarvsliste.

    Prejmer er et enestående eksempel på en befæstet by på kanten mellem det latinsk dominerede Centraleuropa og det byzantinsk dominerede Østeuropa. Landsbyen Prejmer blev udslettet hele 50 gange fra det 13. til det 17. århundrede, men faktisk blev kirkefæstningen i Prejmer aldrig rigtig indtaget. Dog måtte man i 1611 overgive sig til en transsylvansk prins, da vandbeholdningen slap op.

    Efter frokost fortsætter vi til byen Brașov. Brașov er en af Rumæniens mest charmerende og historisk rige byer lige i centrum af Transsylvanien. Byen er omgivet af de imponerende Karpater-bjerge, hvilket giver den en malerisk beliggenhed og gør den til et populært rejsemål for naturentusiaster. Her er der nemlig rig mulighed for at udforske Transsylvaniens bjerge og skove. 

    For de kulturglade befinder vi os i det område, hvor slottet, der gav inspiration til Abraham ”Bram” Stokers gyserroman Dracula, ligger. 

    Brașov blev grundlagt i det 13. århundrede af saksiske bosættere, og dens historie afspejles tydeligt i arkitekturen. Vi går en tur i byens gamle bydel, som især er kendt for sine gotiske, barokke og renæssance-bygninger samt de middelalderlige befæstningsmure, der stadig står den dag i dag. Vi ser bl.a. Den Sorte Kirke, som er den største gotiske kirke i Østeuropa og et ikon for byen. Kirken fik sit navn efter en brand i det 17. århundrede, der svedte dens mure sorte. 

    Vi spiser frokost i byen og forsætter derefter til Sibiu. Aftensmaden er på egen hånd. Der ligger en masse restauranter i gåafstand fra vores hotel, så der er flere muligheder om aftenen. 

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning: Sibiu

  • Dag 10

    Bjergvejen Transfăgărășan og byvandring i Sibiu

    I dag begiver vi os ud på en uforglemmelig køretur ad den berømte Transfăgărășan. Transfăgărășan, ofte omtalt som en af verdens mest spektakulære vejstrækninger, er en bjergvej i Rumænien, der krydser Făgăraș-bjergene, som er en del af Karpaterne.

    Transfăgărășan snor sig gennem dybe dale, langs stejle klippevægge og over høje bjergpas. Den når sit højeste punkt ved Bâlea-søen, som er en krystalklar gletsjersø beliggende i 2.042 meters højde. Vi håber på godt vejr, så vi rigtig får mulighed for at nyde udsigten. Køreturen byder på hårnålesving, broer og tunneller, og hvert sving afslører nye betagende udsigter.

    Vi spiser frokost på en restaurant med udsigt til bjergene og kører derefter tilbage til Sibiu, hvor vi tager på byvandring. Sibiu er en by med en fascinerende historie og en charmerende atmosfære. Byen er kendt for sin rige kulturarv og velbevarede middelalderarkitektur.

    Grundlagt af tyske kolonister i det 12. århundrede, har byen en unik blanding af rumænsk og saksisk indflydelse. Sibiu var engang et vigtigt handelscenter og en af de syv befæstede byer i Transsylvanien. Byen har en hyggelig atmosfære med brostensbelagte gader, farverige bygninger og mange historiske seværdigheder. På vores byvandring ser vi bl.a. den gamle bymur, byens rådhustårn samt den smukke evangeliske kirke, St. Mary, hvis 74 meter høje tårn er blevet et vartegn for Sibiu. 

    Vi spiser afskedsmiddag om aftenen på en restaurant i byen. 

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning: Sibiu

  • Dag 11

    Formiddagen er fri og hjemrejse

    Formiddagen er på egen hånd. Her kan man bl.a. besøge Brukenthal Museum, som er et af Rumæniens ældste museer og grundlagt i slutningen af det 18. århundrede. Museet indeholder en værdifuld samling af europæisk kunst, især fra renæssancen og barokken. Spørg evt. Carmen for andre gode forslag til, hvad du kan lave.

    Over middag kører vi til lufthavnen i Sibiu, hvor vi flyver hjem. 

    Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Rumænien.

  • Pas og visum

    Rumænien kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.

    Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Valutaen i Rumænien er rumænske lei (RON). Hvis du medbringer euro, så er det muligt at veksle til lei i bussen hos Carmen ved ankomst. 

    100 RON = 150 DKK. 

    Alle gængse kreditkort accepteres i Rumænien. Dog er det – som i Danmark – forskelligt fra butik til butik, hvilke kort der accepteres.

  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Rumænien skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Telefon til Rumænien: Tryk 0040 + abnnr. Fra Rumænien til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. 

    Mobiltelefon. Der er udmærket mobildækning i Rumænien. Undersøg priserne ved din teleudbyder.

    Internet. På de fleste hoteller er der trådløst internet.

  • Elektricitet

    Ligesom i Danmark bruges der 220V, og en adapter er derfor ikke nødvendig.

  • Drikkevand

    I Rumænien varierer kvaliteten af drikkevand fra hanen afhængigt af regionen. I større byer som Bukarest og Cluj-Napoca er vandet generelt sikkert at drikke, men vil du være helt sikker så køb flaskevand. ”Apa plata” er vand uden brus. En flaske vand (1,5 liter) koster cirka 7 kroner.

  • Drikkepenge

    Det er ikke almindeligt at give drikkepenge i Rumænien, men ofte runder man op til nærmeste runde tal.

  • Foto

    Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer af mennesker. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov. 

    Lad være med at fotografere i lufthavnen og ved militære installationer.

  • Prisniveau

    En frokost på en lokal restaurant koster mellem ca. 100 og 150 kroner. En øl på en restaurant ca. 15 kroner, og lokal rumænsk vin koster ca. 150 kroner. En kop kaffe koster mellem 20 og 25 kr. 

  • Bagage og håndbagage

    Bagage bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indcheckede bagage.

    Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Rumænien har et varieret klima på tværs af regioner. Generelt er klimaet tempereret kontinentalt med kolde vintre og varme somre. I maj måned er der mellem 11 og 24 grader, altså varmere end i Danmark. I juli kan temperaturen komme op omkring 29 grader om dagen, og sensommer og efterår byder på generelt varmt klima.

  • Tidsforskel

    Rumænien er en time foran Danmark. Rumænien skifter også mellem sommer- og vintertid, hvilket betyder, at tidsforskellen er konstant hele året.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Lange bukser til klosterbesøg

    - Vindtæt jakke

    - Vækkeur (hvis man ikke har et på telefonen)

    - Paraply/regntøj hvis vejrudsigten lover regn

    - Myggespray

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode gå/vandresko

    - Kasket eller solhat + solbriller

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)

  • Værd at vide

    For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse. Du kan se alle rabatordninger på siden "Rabataftaler": https://www.viktorsfarmor.dk/om-viktors-farmor/fordele 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Rumænien.