Forlænget weekend i Cairo
Pyramider, bazarer og moskéer i Egyptens forunderlige hovedstad
Cairo er en oplevelse for alle sanser. I ørkensandet udenfor byen hæver pyramider sig mod himlen som levn fra fortidens store civilisation. I byen gjalder moskéernes kald til bøn gennem de små bazargader, og folk mødes på te-huse for at ryge vandpibe og sludre.
Priser fra
9.990 kr.
Max. 20 deltagere
5 dages rejse
Start din rejse her
Fortidens store civilisation kommer tæt på, når vi går gennem gamle pyramidegange dekoreret med magiske formularer, og når vi står foran Tutankhamons fantastiske dødsmaske i guld. Og så gemmer Cairo på en spændende islamisk bydel fra middelalderen, som vi udforsker sammen på denne rejse til Egypten.
Helt andre oplevelser venter i Cairos gamle kristne kvarter, hvor vi besøger den unikke hængende kirke, samt på øen Zamalek, der byder på fin botanisk have. Cairo er som en helt anden verden – men det til trods, ligger byens mange seværdigheder kun en kort flyvetur fra Danmark.
5 gode grunde til at rejse til Cairo med Viktors Farmor
- Flyv direkte fra København på kun fire en halv time
- Opdag både de kendte pyramider ved Giza og de endnu ældre pyramider ved Sakkara
- Udforsk skattene på Det Egyptiske Museum
- Oplev folkelivet, moskéerne og bazaren i den farverige gamle, muslimske bydel
- Bo godt på øen Zamalek i Nilen, hvor der er mere ro end i Cairos centrum
Dagsprogram
-
Dag 1
Ankomst til Cairo
Vi flyver direkte fra København til Cairo; en tur på ca. 4½ time. Ved ankomst til Cairo får vi visum i lufthavnen, hvorefter vi køres til vores hotel for de næste 4 nætter. Allerede på køreturen til hotellet får man fornemmelsen af at være landet i en helt anden verden med et tydeligt orientalsk præg og et myldrende gadeliv på alle tider af døgnet. Vores hotel Golden Tulip Flamenco ligger i et grønt område på øen Zamalek i Nilen. Her er botaniske haver, flere kunstgallerier samt gode butikker og restauranter – og så er her mere ro end i hjertet af byen.
Måltider: Der serveres mad i flyet.
-
Dag 2
Pyramiderne i Sakkara og Giza
I dag besøger vi to pyramidefelter, Sakkara og Giza, som begge giver os et indtryk af Det Gamle Egyptens storslåede civilisation. Sakkara var et begravelsesområde for datidens hovedstad Memphis, og det er her, vi finder de ældste pyramider i Egypten. Den mest markante er farao Djosers trinpyramide, som blev bygget omkring 2700 år f.Kr., hvilket gør den til et af verdens ældste fritstående stenmonumenter.
Både pyramiden og de omgivende gårde og templer viser en byggeteknisk udvikling, som er helt unik på så tidligt et tidspunkt i historien. Gravkammeret ligger ikke inde i selve bygningsværket som i de senere pyramider i Giza, men derimod i jorden under pyramiden. Der er fundet mange gange og rum i pyramiden, men gravgodset er for længst stjålet af gravrøvere.
Trinpyramiden er en meget markant bygning. Men der er to mindre pyramider i Sakkara fra 5. dynasti, som også er interessante, selvom de udefra kun ligner et par store grusbunker. Det er Titi’s og Unas’ pyramider. Som regel er der mulighed for at komme ind i den ene af de to pyramider, hvor der er smukke motiver på væggene i de underjordiske gange.
Efter besøget i Sakkara kører vi til det mest berømte pyramideområde: Giza. Vi spiser en traditionel egyptisk frokost på en lokal restaurant nær pyramiderne, inden vi tager fat på eftermiddagens program. De tre ikoniske pyramider blev opført over en periode på blot seks årtier fra år 2589 f.Kr. og frem.
Keopspyramiden er den største og ældste af de tre pyramider. Desuden er den det eneste overlevende af oldtidens syv underværker, der blev beskrevet af grækeren Antipatros fra Sidon i det 2. århundrede f.Kr.
Til konstruktionen af pyramiden er der brugt mere end 2 millioner kalkstenblokke, som hver vejer omkring 2½ tons. På ydersiden har der været blankpolerede kalksten. Disse dækplader er i dag forsvundet, dels ved erosion og dels ved anvendelse til andre byggeformål. Inde i pyramiden er der brugt granitblokke på 50 tons hver til loftet over kongekammeret.
Vi ser også den mytiske Sfinx, som er en gigantisk figur af en løve med menneskehoved. Hovedet skulle forestille farao Khefren, der blev begravet i den næststørste af pyramiderne.
Måltider: Morgenmad og frokost.
-
Dag 3
Det islamiske Cairo
Vi starter dagens program med at besøge Sultan Hassans Moské, der er et af de mest imponerende bygningsværker i Cairo. Den blev bygget i 1360 e.Kr. under Mamelukperioden.
Moskéen består af en åben gårdhave med springvand i midten. Gården er omgivet af fire iwaner (et rektangulært rum, der er åbent på den ene side). Døråbninger i de fire hjørner af gården giver adgang til fire madrasaer (skoler), hvor de fire sunnimuslimske skoler i islamisk retspraksis blev undervist. Moskéen har to minareter bygget i Mameluk-stil.
Efter frokost på en lokal restaurant går vi til Al Mooaaz Street, hvor vi besøger Qalawun-komplekset bygget i 1285 af den femte Mameluk-sultan, Qalawun. Moskéen var ligeledes en af de smukkeste bygninger i Mamluk-æraen. Her besøger vi ligeledes en anden bemærkelsesværdig moské, nemlig Mosque-Madrasa of Sultan Barquq, som er et religiøst kompleks beliggende i det historiske middelalderdistrikt. Komplekset er et vidnesbyrd om Cairos rige islamiske arv.
Sidste punkt i dagens program er et besøg i Cairos Khan el Khalili-bazar. Her befinder man sig i en sand labyrint af små smøger og gader, hvor farvestrålende varer frister fra boderne. Alt fra friske appelsiner og håndlavede sko til vandpiber og krydderier tilbydes, når vi går gennem bazaren. Lige siden 1300-tallet har den orientalske bazar været centrum for Cairos handelsliv. Mellem boderne med de farverige lanterner finder vi små tehuse, der indbyder til en pause. At sidde på et sådant tehus er en oplevelse i sig selv, og man får et indtryk af det hektiske liv, der udspiller sig i de travle gader. Hvis man ønsker at købe krydderier, tørrede frugter, udskårne skrin, orientalske lamper, bemalede papyrus m.m., er det her stedet. Selv hvis man ikke ønsker at købe noget, er et besøg i bazaren en stor oplevelse, der viser Cairos folkeliv fra sin mest forunderlige side.
Måltider: Morgenmad og frokost
-
Dag 4
Det koptiske Cairo, Den hængende kirke og Egyptisk Museum
I dag skal vi høre om det kristne Cairo. Vi besøger Den hængende kirke (Al-Muallaqa), der stadig er i brug og dedikeret til Jomfru Maria. Kirken daterer sig tilbage til det 5. århundrede e.Kr. Navnet har den fået, da den er bygget oven på en romersk port. Stejle trapper fører fra forpladsen til en facade fra det 19. århundrede. I hele det indre af kirken er der rundhåndet brugt ibenholt og elfenben. De indlagte mønstre er stærkt påvirket af de geometriske mønstre i islamisk kunst.
Læs mere om Den hængende kirke.
Næste punkt på programmet er et besøg på Det Egyptiske Museum, hvor mange uvurderlige genstande fra Egyptens oldtid har været opbevaret, siden museet blev opført i 1902. Mest imponerende er barnekongen Tutankhamons dødsmaske, der er lavet af 11 kg guld. Hans grav blev fundet næsten intakt af den britiske arkæolog Howard Carter i 1922. Resten af genstandene fra Tutankhamons grav kan muligvis være flyttet til det nye museum, når vi besøger Egypten. Det er ikke afgjort, hvornår flytningen sker. Museet har også mange andre fantastiske skatte, der giver et enestående indblik i livet og troen på livet efter døden i oldtidens Egypten.
Tilbage på Zamalek er det tid til fri leg. I kunne måske besøge et af de mange små kunstgallerier i området eller afslutte dagen med en smuk gåtur i Azhar Park. Jeres rejseleder kan være behjælpelig med gode anbefalinger.
Måltider: Morgenmad og frokost
-
Dag 5
Afrejse fra Cairo
Vi kører til lufthavnen fra morgenstunden, hvor hjemrejsen begynder. Vi flyver direkte fra Cairo til København, hvor vi lander ud på eftermiddagen.
Måltider: Morgenmad.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Egypten.
-
Pas og visum
Visum kræves for alle EU-statsborgere ved indrejse. Visum koster 25 USD, og er inkluderet på alle Viktors Farmors rejser til Egypten.
For indrejse i Egypten kræves desuden at dit pas er gyldigt mindst 6 måneder efter planlagt hjemrejse.
-
Forsikring
Danskere i Egypten er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort. Vi opfordrer dig derfor til at tegne en rejseforsikring, før du rejser til Egypten. Gennem Gouda forsikring kan vi hjælpe med at tegne både en afbestillings- og en rejseforsikring.
-
Vaccination
Statens Serum Institut anbefaler vaccination mod hepatitis A, difteri samt stivkrampe ved rejser til Egypten. Viktors Farmor anbefaler altid, at man taler med egen læge eller en rejsemedicinsk klinik for råd omhandlende vaccinationer. Medbring evt. dagprogrammet, hvorpå rejseruten er indtegnet, da anbefalingerne ofte tager udgangspunkt i rejselængde samt hvor i landet, at man befinder sig under sin rejse.
Alle COVID-19 restriktioner for indrejse i Egypten er ophævet med virkning fra 18. juni 2022.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i Egypten er egyptisk pund (LE). 100 LE koster ca. 22 DKK. Du kan veksle både USD eller EUR i banker og på det fleste hoteller i Egypten. Derudover kan du bruge dit kreditkort på det fleste restauranter, og der er også en del hæveautomater, hvor du nemt kan hæve penge.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Hotelstandard
Mange større byer i Egypten er moderne, men det er vigtigt at huske, at Egypten stadig er et økonomisk udfordret udviklingsland. Det betyder, at tingene ikke altid er ligeså strømlinede og effektive som i Danmark. Service og håndværk lever ikke altid op til topstandard, og det er ikke usædvanligt at opleve små udfordringer som en dryppende vandhane, en sprunget pære eller et løbende toilet. Det gælder også for 4- og 5-stjernede hoteller. De hoteller, som vi samarbejder med på vores rejser er velrenommerede turistklassehoteller, som er nøje udvalgt for deres kvalitet og serviceniveau, men det kan stadig forekomme, at nogle faciliteter ikke altid lever op til de samme standarder, som man kunne ønske sig.
-
Måltider
Overordnet er det billigere at rejse i Egypten end Danmark. En middag kan typisk fås for omkring 100-150 danske kroner. Egypten har et rigt og velsmagende køkken. Typisk er det med indflydelse fra bl.a. Syrien, Libanon, Tyrkiet, Palæstina og Grækenland. Retterne er smagt til med friske og stærke krydderier, og især er sidstnævnte meget kendetegnene for maden i Egypten.
På vores rejser i Egypten er inkluderede måltider en vigtig del af oplevelsen. Det er dog værd at bemærke, at ikke alle restauranter kan imødekomme større grupper. De større steder betyder, at man ikke kan forvente de samme små intime settings, som man måske ellers kunne forvente, men vi har stadig valgt restauranter, der kan give vores gæster en smagfuld og autentisk kulinarisk oplevelse.”
-
Telefoni og internet
Den internationale landekode i Egypten er +20. Skal man ringe fra Danmark til Egypten, taster man dette. Skal man ringe fra Egypten og til Danmark, så tastes den danske landekode, som er +45. Det er dyrt at bruge sin telefon i Egypten til at foretage eller modtage opkald samt at sende sms eller bruge data. Vi anbefaler, at man tjekker med sit mobilselskab om dækning og priser i Egypten.
-
Elektricitet
Ligesom i Danmark bruger Egypten 220 volt. Dog kan stikkene opleves at være lidt tyndere end i Danmark, og vi anbefaler derfor, at man medbringer et adaptersæt.
-
Drikkevand
Overordnet, hvis man vil være helt sikker, er det bedst at drikke vand købt på flaske. Dog betragtes det i dag som sikkert at drikke vand fra hanen i Cairo, Alexandria, Luxor og Aswan. Men vil man være på den sikre side, så bare køb vand på flaske.
-
Drikkepenge
Det er typisk at lægge omkring 5-10% i drikkepenge på restauranter, hoteller og i taxier. Og der kommer ofte en service charge udover, som nogle gange er lagt med i regningen.
Drikkepenge til lokalguide og chauffør er inkluderet i prisen på rejsen.
-
Alkohol
Generelt kan øl, vin og alkohol købes på stort set alle hoteller samt restauranter. Dog er det oftere dyrere end i Danmark. På lokale restauranter kan vi godt være ude for, at det stærkeste, der serveres, er cola og te. Lokal øl er ganske udmærket, men den lokale vin er ikke videre imponerende.
-
Foto
Du skal ikke tage billeder eller filme sikkerhedsmyndigheder, offentlige bygninger eller militære anlæg, da det er strafbart i Egypten.
Droner er også forbud i landet. Det anbefales derfor ikke, at man pakker den med i sin bagage, da den kan blive konfiskeret, eller man risikerer bødestraf og eventuel fængselsstraf.
-
Påklædning
Det forventes generelt, at både mænd og kvinder dækker skuldre og bærer tøj, der går ned over knæene. Det er ikke nødvendigt at bære hovedbeklædning, men det er praktisk at have et tørklæde eller lignende med, hvis man skal besøge moskeer eller andet. Mænd skal også gerne bære lange bukser.
-
Indkøb
Shopping i Egypten byder både på moderne butikker, de sædvanlige souvenirbutikker samt autentiske og eksotiske basarer, som findes overalt i både små og store byer. Leder man efter ægte egyptisk handels-stemning, så anbefaler vi klart sidstnævnte. Besøg til disse baserer er derfor selvfølgelig også en del af rejserne til Egypten med Viktors Farmor. Er man god til at prutte med prisen, så kan man her gøre sig nogle rigtig gode kup! Man kan b.la. købe bemalede papyrus, vaser, lanterner, vandpiper og ikke mindst krydderier, så man efter hjemkomst til Danmark har mulighed for lave nogle af de utrolig smagfulde Egyptiske retter, som man helt sikkert kommer til at savne.
-
Prisniveau
Overordnet er det billigere at rejse i Egypten end Danmark. En middag kan typisk fås for omkring 100-150 danske kroner. Dog skal man være indstillet på, at øl og vin er dyrere end herhjemme. En lokal flaske vin kan koste omkring 120-170 kroner.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen.
-
Tidsforskel
Egypten veksler mellem sommer- og vintertid, derfor kan der være forskydninger. Generelt er tidsforskellen den samme, men nogle gange skal uret skrues en time frem, når du ankommer til Egypten.
-
Ofte stillede spørgsmål
Kan man drikke vand direkte fra hanen i Egypten?
Overordnet, hvis man vil være helt sikker, er det bedst at drikke vand købt på flaske. Dog betragtes det i dag som sikkert at drikke vand fra hanen i Cairo, Alexandria, Luxor og Aswan. Men vil man være på den sikre side, så bare køb vand på flaske.
Skal man klæde sig på en bestemt måde i Egypten?
Det forventes generelt, at kvinder dækker albuer og bærer tøj, der går ned over knæene. Det er ikke nødvendigt at være hovedbeklædning, men det er praktisk at have et tørklæde eller lignende med, hvis man skal besøge moskeer eller andet. Mænd skal også gerne bære lange bukser.
Hvad skal jeg pakke i kufferten?
Der er generelt solrigt i Egypten året rundt. Faktisk er Egypten en af de mest sol-sikre destinationer at besøge. Det er derfor en god idé at medbringe solbeskyttelse med høj faktor, læbepomade med solfaktor, solhat og solbriller. Rejser man i sommerhalvåret, er det en god idé at have let tøj med til dagtimerne, da temperaturen kan nå op på 40 grader flere steder i landet. Skal man besøge kystområderne skal man dog huske at pakke en trøje, da der her kan blæse. Rejser man i vinterhalvåret er det meget vigtigt at pakke varmere tøj, da temperaturerne bliver ca. 10-15 grader koldere om aftenen/natten. Derudover anbefaler vi også, at man medbringer myggespray.
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.
-
Rejser under ramadan
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Men det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og åbningstiden ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.