Omans højdepunkter
Rejs med til Golfens venligste land
Idylliske oaser, grønklædte palmelunde og rødgyldne sandørkener gør Oman til et af verdens mest spændende rejselande. Oman har tryllebundet rejsende gennem århundreder - bl.a. med deres gæstfrihed.
Priser fra
Afventer pris
Max. 19 deltagere
11 dages rejse
Start din rejse her
Alexander den Store, Vasco da Gama, Marco Polo, Lawrence of Arabia og Wilfred Thesiger er blandt dem, der har beskrevet ørkenlandet. Og den dag i dag støder vi på boder, der sælger sølvsmykker, krumknive og røgelse, når vi går i byernes souk.
Beduiner møder vi også, når vi kører i 4WD i ørkenen. Jo - Oman er fuld af oplevelser. Men rejsens største højdepunkt er dog de venligsindede omanere, der gerne byder på kaffe og dadler i skyggen.
At Oman samtidigt er et moderne og rigt land, oplever vi i Grand Mosque, der har et af verdens største, håndknyttede tæpper.
Et særligt eventyr på rejsen er en nat i Wahiba Sands-ørkenen med de høje, rødgyldne sandklitter, der bølger sig gennem landskabet.
5 gode grunde til at rejse til Oman med Viktors Farmor:
- Overnat i en dejlig camp i Wahiba Sands-ørkenen
- Bo i Muscats gamle bydel Muttrah ved promenaden og i gåafstand fra bazaren
- Kør i 4-hjulstrækkere gennem bjerglandskaber og wadier
- Nyd god tid i Nizwas særprægede bazar, der om fredagen byder på gedemarked
- Oplev Sultan Qaboos-moskeen, som er Omans største med bl.a. en 14 m høj krystallysekrone
Dagsprogram
-
Dag 1
Fly til Muscat
Vi flyver fra Kastrup Lufthavn, medmindre andet er angivet. Typisk via Istanbul eller Doha.
Vi ankommer til Muscat om aftenen eller om morgenen på dag 2.
Måltider på flyet.
(Overnatning: Muscat)
-
Dag 2
Muscat byrundtur inkl. besøg på Nationalmuseet
I Muscat indkvarterer vi os i hjertet af den charmerende bydel Mutrah, hvorfra Cornichen (havnepromenaden) strækker sig tre kilometer langs havnen. Motiver fra landets historie og tradition er hugget ind i granitplader langs promenaden. Husene er hvide og beige.
Det er en arabisk drøm at gå rundt her. På cafeerne kan man nyde de nye omgivelser med kaffe, te, mynte eller limejuice. Mutrah har gamle købmandshuse, og man kan nemt fortabe sig på en slentretur i souken, den gamle bazar, hvor krumsabler, sandeltræssæbe, røgelse og farverigt tøj skaber en stemning af 1001 Nats Eventyr.
Over middag tager vi på busrundtur i Muscat. Her ser vi bl.a. Muscats operahus og Sultan Haitham bin Tariqs palads, Al Alam. Som en del af denne busrundtur besøger vi også Nationalmuseet, hvor der er tid til at udforske Omans historie, klædedragter og skikke. Herefter kører vi tilbage til hotellet på promenaden.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Muscat
-
Dag 3
Fra Muscat til Arabiens østligste punkt
Vi starter med at besøge fiskemarkedet, som ligger lige ved cornichen skråt over for hotellet. (Dette kan også gøres en af de andre dage afhængigt af forholdene) Her er fiskebådene meget tidligt kommet ind med deres fangst, ofte meget store, farverige fisk.
Vi ser herefter se den overvældende Grand Mosque, med sin karakteristiske Swarovski-lysekrone og et af verdens største persiske tæpper, håndknyttet af kvinder med 1,7 milliarder knuder. Moskéen er verdens næststørste arealmæssigt og har plads til 20.000 bedende.
Nu begiver vi os mod vores strandhotel ved Ras Al Hadd, hvor vi har to nætter.
Undervejs gør vi holdt og ser et jordfaldshul med helt klart vand i Hawiyat Najm Park. Stikker man fødderne i vandet og holder dem helt stille, vil man opleve, at små doktorfisk samler sig omkring ens fødder og nipper til huden. En spøjs og kildende oplevelse.
Vi spejder efter dromedarer på vores vej til Arabiens østligste punkt. Det er i det hele taget en imponerende tur langs kysten.
NB: Vi har før, på denne dag, haft en udflugt, hvor der var mulighed for at se æglæggende havskildpadder. Viktors Farmor har fokus på dyrevelfærd og ønsker dermed at bidrage til ansvarlig turisme, der beskytter dyr. Af den årsag har vi valgt at fjerne Ras Al Jinz Turtle Reserve i Oman fra vores rejser ”Omans Højdepunkter” og ”Oman: Langs kysten til Salalah”. Vi overvåger situationen nøje, og skulle det vise sig, at der bliver foretaget de nødvendige forbedringer og hensyn, inkluderer vi det i programmet igen.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Ras Al Hadd
-
Dag 4
Sur, dhows og Wadi Shab
Vi kører til Sur, engang berygtet for slavehandel. Her besøger vi bådebyggeriet, hvor de traditionsrige træbåde, dhows, bliver fremstillet og repareret. Mødet med de erfarne bådbyggere vil give dig en dybere forståelse for de teknikker, der er blevet overleveret gennem generationer. Beundr de nøje udskårne træstykker og de gamle redskaber, der bruges til at skabe de ikoniske dhows.
Vi ser også det restaurerede, gamle fyrtårn i Sur, der står som en stolt vagt langs kysten. Fyrtårnet er et levende symbol på Sur’s maritime historie og har gennemgået en omhyggelig restaurering for at bevare dets historiske charme. Efter at vi har gransket det maritime miljø i Sur, fortsætter vi på en naturskøn køretur til flodlejet Wadi Shab. Vi skal på en kort, men utrolig smuk, bådtur for at komme til Wadi Shab. Afhængig af tiden beslutter rejselederen, hvor langt ind i wadien vi går i dag.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Ras Al Hadd
-
Dag 5
Den Arabiske ørken!
I dag går vi over i 4WD, da de næste dage byder på kørsel i både ørken og bjerge. Vi kører i firhjulstrækkerne resten af rejsen indtil Muscat.
Vi kører til Wadi Beni Khalid, en populær oase blandt de lokale. Her kan man enten slappe af med en kaffe i hånden eller gå en tur ind til wadiens ende og tage en svømmetur i det klare vand (badetøj med korte ærmer og korte ben). Her finder vi også doktorfisk. Vi spiser picnic i wadien.
Bilerne kører nu mod sandørkenen Wahiba Sands. Ved landsbyen Mintirib lukker chaufførerne lidt luft ud af dækkene, så vi bedre kan køre i sand. Så går turen ind i ørkenen med de høje, rødgyldne sandklitter. De kan være op til 100 m høje. Vi passerer beduintelte og fritgående dromedarer. Efter 30 km når vi frem til vores lejr. Stilen er umiskendeligt arabisk.
Vi ser solnedgangen fra en sandbanke, og når solen er gået ned nyder vi et godt måltid i campens åbne restaurant. Bagefter kan man tage et spil skak eller synke ned i de store puder med en god bog. Der er flere nicher i campen, hvorfra man kan nyde aftenen og stjernehimlen, før vi går til ro.
En nat i ørkenen er en uforglemmelig oplevelse.
Se Lone Vestergaard Andersens video fra Wahiba Sands her
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Wahiba Sands ørkenen
-
Dag 6
Fra Wahiba Sands til Nizwa
Vælger du at komme tidligt ud af fjerene i dag, bliver du belønnet med en gylden solopgang over ørkenen. Vi kører ud af ørkenen og mod Nizwa. Undervejs gør vi holdt i Ibra, hvor vi ser den gamle by. Ibra var i mange år et handelscentrum med stor velstand. Senere på køreturen gør vi holdt ved nogle 5000 år gamle bikubeformede grave ved byen Zukait. Nizwa er den vigtigste og største by i den sydlige del af Jebel Akhdar-området (Omans største bjergkæde). Byen var i det 6. og 7. årh. Omans hovedstad. Den nyder i dag anseelse som hellig by. Nizwa har en dansk vinkel, for souken blev gennemgribende renoveret i 1992 af det danske ingeniørfirma COWI, der har vundet flere priser for restaureringen.
Vi har tre overnatninger i Nizwa.
Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad.
Overnatning: Nizwa
-
Dag 7
Fredagsmarkedet - Nizwa Fort, Jabreen Slot
Vi skal i dag være vidner til et vaskeægte gedemarked, når vi tidligt tager til souken til det legendariske, ugentlige fredagsmarked. Køer, geder og får er tøjlet med reb, når de præsenteres i indercirklen på gåturen rundt. Det er et livligt og interessant leben at skue, og auktionarius styrer handlen med rutineret hånd.
Den farverige souk i Nizwa er berømt for beduinsmykker i sølv samt for kobberarbejder.
Her handles desuden med alt fra våben til kæledyr.
Vi ser det imponerende Nizwa Fort fra det 17. årh., som rager op over byen tillige med en nyere moské. Fortet, der er bygget under Sultan Ibn Saif, anses for at være et af de smukkeste islamiske bygningsværker i landet. I dag er det omdannet til et moderne museum med interaktive udstillinger og tekstforklaringer. Fra toppen af fortet er der en flot udsigt over byen og daddelplantagerne, der omkranser Nizwa.
Herefter kører vi ud i naturen til Jabreen Castle, et af de største og smukkeste slotte i hele Oman. Fra de flotte vagttårne kan du beundre den fabelagtige udsigt til de store daddel-lunde og høje bjerge, der præger det omkringliggende landskab. Det er en flot, restaureret bygning med bemalede trælofter og fint udskårne døre i cedertræ. Bygningens rum er møblerede, og man får en fin fornemmelse af det liv, der har udspillet sig på stedet.
NB: Afhængigt af rejsedato kan fredagsmarkedet ligge en anden dag eller ikke være muligt. Under alle omstændigheder besøges Nizwas souk.
Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad
Overnatning: Nizwa
-
Dag 8
Heldagsudflugt fra Nizwa, Misfa og Jebel Shams
Vi kører til den lille landsby Misfa, der ligger klinet op ad bjergvæggen. For de, der har lyst, er der mulighed for at vandre gennem en slugt op til landsbyen, en meget smuk tur på ca. en time. (Denne tur er valgfri, og man kan køre med chaufførerne til opsamlingstedet, hvis man ønsker). Her kan man på nært hold studere falaj-vandingssystemet, der er et kendetegn for Oman. Faktisk er Omans ældgamle vandingssystemer optaget på Unescos kulturarvsliste. Byen har flere spændende bygninger. Mellem husene ses bananpalmer og citrustræer.
NB: I og omkring Misfa skal man klæde sig mere konservativt: Kvinder i tøj til anklerne og dækkede skuldre. Mænd i lange bukser og som minimum korte ærmer, gerne skjorte.
Vi kører nu så langt det er muligt ud i flodlejet Wadi Ghul, der er dagens maleriske picnic-sted. Her får vi mulighed for at gå en vandretur længere ind i wadien med de høje og rødlige klippesider.
Vi kommer forbi en meget stor sten med forhistoriske helleristninger. Der er huler i de stejle klipper, og vegetationen er frodig. Dybt inde i oasen ligger en forladt by. Men jorden dyrkes stadig - af bjergbeduiner. Udover dyrkning af de overrislede marker, er flere beskæftiget med at væve tæpper i røde, sorte og brune farver. Det er stærke tæpper, vævet af gedehår - og bjergboerne vil gerne sælge.
Efter frokost er der bjergkørsel til Jebel Shams (Solens Bjerg), 3.000 m, det højeste bjerg i Jebel Akhdar bjergkæden. Vi kommer til et plateau, og ved randen her er der vidt udsyn over en stor slugt.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Nizwa
-
Dag 9
Unesco-byen Birket al Mauz – Nationalmuseet ’Across Ages’ - Muscat
Vi kører tilbage til Muscat. Undervejs gør vi et kort ophold i den maleriske landsby Birket al Mauz, som er på UNESCOS liste over verdens naturarv. Denne by blev delvis ødelagt og forladt, da indbyggerne var med i et oprør mod den gamle sultan i 1950-erne. Den er nu igen beboet, og vi kan her se eksempler på falaj-vandingssystemet. Vi fortsætter i bilerne og kører mod det nyligt åbnede Nationalmuseum ’Across Ages’. Det er ikke kun museet indhold, som imponerer, men ligeledes bygningsværkets prægtige arkitektur og avantgarde-design, som afspejler Omans ånd og modernitet. På din (tids)rejse gennem museets udstillinger, får du indblik i samtlige perioder i Omans rige historie.
Fra præhistorien til nutiden og endda fremtiden, kan du tage del i interaktive udstillinger, der giver dig mulighed for at fordybe dig på en engagerende måde samt dykke ned i kulturelle artefakter, historiske genstande og kunstværker, der alle fortæller en fængslende historie om landets udvikling og identitet.
Vi spiser vores picnic i museets park, hvor den fredfyldte atmosfære kan nydes i fulde drag. Vi kører herefter til Muscat.
Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad.
Overnatning: Muscat
-
Dag 10
Fridag i Muscat
I dag kan man slappe af eller fx. tage på delfinsafari eventuelt i kombination med en snorkeltur med mulighed for at se havskildpadder og blæksprutter samt mange flotte fisk på koralrevet.
Eller man kan besøge Museet Bait al Zubair, som opsummerer rejsen på bedste vis.
Se øvrige forslag til aktiviteter ved at klikke her.
Om aftenen mødes vi til afskedsmiddag.
Måltider: Morgenmad og aftensmad.
Overnatning: Muscat
-
Dag 11
Muscat - København
Vi flyver hjem til Danmark.
Måltider: Morgenmad og måltid i flyet.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Oman
-
Pas og visum
Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen.
Man kan ikke rejse ind i Oman på et forlænget pas, et nødpas eller et provisorisk pas.
I skrivende stund (januar 2025) er man som dansk, norsk og islandsk (m.fl.) statsborger visumfri for rejser på op til 14 dage i Oman, hvis man opfylder en række krav, som du som gæst på Viktors Farmors grupperejse opfylder.
For ophold på mere end 14 dage køber man ved ankomst (eller digitalt før afrejse) et 30-dages visum til pt. 20 rialer (ca. 370 DKK)
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Adventurerejser
Rejsen Oman: Langs kysten til Salalah er en Viktors Farmor adventurerejse.
En adventurerejse er en rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men hvor man skal være forberedt på at have en vis spejderånd og overbærenhed, både hvad angår indkvartering og ændringer i programmet undervejs. Disse rejser er mere strabadserende end de øvrige ture i programmet. Der må udvises tålmodighed, når der skal luft i eller ud af bilerne samt tankes diesel på. Ofte er der kun en enkelt stander, og hver bil har en tank på op til 150 liter. Der holdes toiletstop med passende intervaller.
-
Valuta
Omanske rialer (OMR) kan somme tider fås i Forex. En rial svarer til ca. 20 danske kroner. Det er mest fordelagtigt at medbringe USD. Bed banken om at skaffe pæne og forholdsvis nye sedler.
Det kan være vanskeligt at få vekslet gamle sedler med mærker eller stempler på. Ved ankomsten kan man veksle lidt i lufthavnen, men det er som regel ikke nødvendigt; kursen er ikke så fordelagtig, men man kan veksle tilbage til en rimelig kurs efter check-in på hjemrejsen mod forevisning af kvittering.
Man kan også veksle penge hos pengeveksleren i cornichen ved siden af Naseem Hotel. Det er samme kurs som i banken, men proceduren er knap så langsommelig, og desuden kan man få vekslet sidst på eftermiddagen. Flere steder (f.eks. ved indgangen til suq’en i Muscat) er der nu opsat hæveautomater (ATM) til visakort. Kreditkort kan anvendes på nogle hoteller og forretninger. De kan lægge gebyr på, enten 2% af beløbet eller 2-3 rialer.
Man kan for det meste betale med kreditkort i supermarkeder, mens kontanter er nødvendige i mindre butikker og markeder.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Hoteller
Oman er et olierigt land og derfor også et dyrt land at rejse i. Der er en række 5-stjerne hoteller i absolut topklasse i landet, men et langt spring til andre kategorier. Viktors Farmor prioriterer oplevelser højt på Oman rejsen, og vælger derfor ofte indkvartering på enkle turistklassehoteller, der ikke altid ligger i gåafstand fra bymidten i Sur og Nizwa. I Muscat, hvor vi har flest overnatninger, bor vi dog dejligt centralt på Cornischen.
Alle hoteller er med eget bad og toilet, og vi sikrer, at dine overnatningssteder på rejsen lever op til dine forventninger til komfort og bekvemmelighed.
Særligt og alene for turen "Oman: Langs kysten til Salalah" vil du opleve fire dage med overnatning i ørkenen. Her vil overnatningen foregå i små telte, hvilket tilføjer en unik og autentisk dimension til din rejseoplevelse. Vi anbefaler derfor, at du medbringer en lygte eller pandelampe, så du kan få mest muligt ud af de mørke timer og skabe minder for livet under stjernerne.
-
Måltider
Halvpension er inkluderet i turens pris. Med hensyn til middagsmaden plejer vi at gå på de små lokale spisesteder (mange af dem er indiske eller pakistan¬ske), hvor man får udmærket mad, eller vi spiser på hotellerne.
Frokost fås for små penge, men vi gør ofte det, at vi køber ind til picnic, som vi så kan nyde i den wadi eller på den bjergtop, hvor vi nu befinder os ved frokosttid. De er meget renlige med maden i Oman, og det er sjældent, at der forekommer mavetilfælde.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Telefon til Oman: Tryk 00968 + omr.nr. + abnnr. Fra Oman til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.
Mobiltelefon. I Oman er der fin dækning. Det varierer meget, hvor meget det koster i minuttet at ringe og modtage opkald fra Danmark. Det samme gælder MMS og SMS. Tjek din velkomst-sms fra din teleudbyder grundigt, når du lander i Oman og husk at slå data fra på din telefon.
Internet. Der er wifi på de fleste hoteller.
-
Elektricitet
Der bruges 220 volt. Stikkene svarer til de engelske med 3 flade ben og sikring i selve stikket. Medbring derfor adapter.
På "Langs kysten til Salalah" rejsen kan opladning af kameraer og mobiltelefoner kun lade sige gøre vha. USB-stik på dagene, hvor der camperes.
-
Drikkevand
Vandet fra hanen kan drikkes, da det er afsaltet havvand. Vi anbefaler dog mineralvand, der kan købes overalt.
-
Drikkepenge
Får man båret kufferten op til værelset, giver man 3-400 Baisa (svarer til 4,5-6 kr). Når man selv køber måltider, rundes op med ca. 10 % På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.
-
Foto
Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Når man vil fotografere mennesker, bør man altid bede om tilladelse først. Det er imod traditionen at fotografere kvinder og unge piger, også selvom de er tilslørede.
-
Påklædning
Løsthængende tøj og gerne tøj, der kan tages af og på 'lag for lag' anbefales.
Kvinder bør have kjole eller nederdel, der går ned over knæene, og der bør være korte ærmer i blusen. Kjoler og nederdele med slids bør også undgås. Stropkjoler, solbluser osv. kan kun benyttes på stranden. Kvinder kan udmærket gå i lange bukser. Man kan evt. have blusen løsthængende udenpå. Tørklæde til at svøbe om hals og hoved (der kan være meget vind).
Mænd kan gå i shorts undtagen i Grand Mosque, Nizwa Souq, Muttrah Souq, LULU Hypermarkederne (hvor vi af og til provianterer) og på gåturen i Misfah.
Man skal naturligvis ikke gå i gennemsigtigt tøj.
Selskabstøj er unødvendigt. Husk gode vandresko/støvler eller vandresandaler med mønster. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være meget skarpt.
Ved besøg i Grand Mosque skal man være meget dækkende påklædt:
- Kvinder med tørklæder (hår og hals tildækket) og bukser/kjole/nederdel til anklerne samt lange ærmer ned til håndleddene
- Mænd i skjorte – ikke t-shirts. Og i lange bukser – ikke shorts.
Det er muligt at købe tørklæder ved indgangen.
-
Indkøb
Man kan med fordel købe ting som krydderier, lerkrukker, gamle kobberskåle, metervarer (de flotteste stoffer i bomuld og silke), uldne kashmir-sjaler, parfume, kufferter, sportstasker, t-shirts.
-
Prisniveau
En hovedret koster fra ca. 50 kroner og op. En vand fra 10 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr. Vin og øl kan kun fås meget få steder og koster som i Danmark.
-
Bagage
Der må som regel medbringes 25 kg bagage i flyet (endelig kilobegrænsning afhænger af flyselskabet). Bagagen må ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv. Det er ikke således, at der altid står en person parat til at bære bagage, når man kommer til sit hotel. Af hensyn til pakning af bagage på bilerne i Oman anbefales det at pakke praktisk og let.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
Toldfri varer: der må indføres en karton cigaretter og to liter spiritus ved indrejse. Den bør ikke bæres synligt i lufthavnen, og den bør drikkes på en diskret måde, dvs. ikke i overværelse af muslimer. Blade med letpåklædte damer må ikke medbringes (f.eks. ugeblade med undertøjsannoncer).
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
Powerbanks skal i håndbagagen.
-
Klima
Klimaet er behageligt, som på de bedste danske sommerdage. Der er ca 30 grader, men det er en tør varme. I Muscat, ved Ras el-Juneiz og langs Det Indiske Ocean kan der være køligt morgen og aften (vindjakke og trøje).
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Vækkeur
- Solbriller, kasket eller hat
- Solcreme med høj faktor
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Lommelygte/pandelampe
- Papirlommetørklæder/toiletpapir
- Læbepomade
- Håndsprit (Desinficerende gel)
- Lommekniv/skræller til picnic
- Halspastiller, maltbolcher el. lign. (luften kan være meget tør)
- Ekstra batterier
- God kikkert
- Badetøj og –håndklæde (OBS: Bikinier er ikke tilladt på offentlige steder)
- Evt. myggespray til camps
- Krus til the/kaffe i naturen
- Evt. badesko (Til brug i wadierne, hvor underlaget kan være ujævnt)
- Sko med mønster (profil)
Særligt for rejsen "Oman: Langs Kysten til Salalah"
- Skal-kuffert kan IKKE anvendes på denne rejse. Man skal pakke i en duffelbag eller en blød kuffert eller taske.
- Sovepose
- Service til picnics samt aftensmåltiderne i de mobile camps: Tallerken, kop og bestik.
- Eventuelt en oppustelig hovedpude eller lignende, hvis du ønsker dette til campingdelen.
Dette må du ikke medbringe:
Det er ikke tilladt at indføre eller bruge e-cigaretter i Oman.
-
Besøg i private hjem
Omanierne er meget gæstfri. Det hænder at gruppen oplever at blive inviteret til kaffe, dadler og helwa (en slags konfektmasse) i et privat hjem eller et beduintelt. Begge steder gælder følgende regler for god opførsel: Man tager sine sko af før man går ind.
Man modtager mad/dadler/kaffe med højre hånd og spiser ligeledes med højre hånd. Hvis man hilser på en person af modsat køn, ser man ikke vedkommende i øjnene. Flere steder anses det for at være upassende, hvis en mand giver hånd til en omansk kvinde, så lad være med det. Giv i stedet et venligt nik.
Man spiser gerne siddende på et tæppe på gulvet eller med en pude i ryggen op ad væggen. Det er vigtigt, at man ikke vender fodsålerne direkte imod en omani, da det kan opfattes negativt. Det er en uskik at dele kuglepenne ud til børnene.
Hvis man gerne vil fotografere i private hjem, er det høfligst at vente til man har været der lidt og nydt deres kaffe eller te, og man bør altid spørge først.
-
Kørsel på 11-dages rejsen
Fra dag 2 til dag 4 kører vi i en lille bus, der tager os rundt i Muscat og fra Muscat til Sur. Herefter fordeler vi os i behagelige firehjulstrækkere, og det er disse firehjulstrækkere, der tager os rundt i Oman og tilbage til Muscat på dag 9. Der er enten 3 eller 4 gæster pr. firehjulstrækker.
Vi tilbagelægger ca. 1.600 km på 11-dages rundrejsen.
Hvor meget kører vi på denne tur?
Vi kører gennemsnitligt et par timer om dagen – nogle dage mindre, nogle dage mere. Vi sørger dog altid for at holde flere pauser på de længere strækninger. -
Værd at vide om 11-dages rejsen "Omans Højdepunkter"
Hvor mange penge skal jeg budgettere med på rejsen?
Turen er med halvpension, og derfor skal du som minimum budgettere med at købe et måltid pr. dag samt drikkevarer. På cafeer og i indkøbscentre kan man sagtens få et fint måltid inkl. drikkevarer for under 100 kr. Dertil kommer eventuelle souvenirs, og dette kan variere meget alt efter, om du planlægger at købe køleskabsmagneter eller persiske tæpper.Hvor meget går vi på rejsen?
Som udgangspunkt er denne rejse ikke specielt fysisk krævende. Vi går af og til et par timer i roligt tempo, men oftest er det valgfrit om man f.eks. har lyst til at slappe af i skyggen med en kop kaffe eller om man har lyst til at udforske wadierne i eget tempo. Den mest krævende aktivitet på rejsen er nok vandreturen i Misfa, der tager cirka en time og går ned og op ad trapper. Hvis man ikke ønsker at deltage i denne gåtur, kan man sagtens køre med chaufførerne til opsamlingsstedet.På rejsen "Langs kysten til Salalah" er der yderligere to wadier, hvor det kan være lidt teknisk udfordrende at gå hele vejen. Vi skal samme vej tilbage, så ønsker man ikke at gå hele vejen kan man altid vende om.
Hvordan bor vi i Wahiba Sands ørkenen?
I Wahiba Sands bor vi i fine, arabiske telte med eget toilet og bad.Er der nogle retningslinjer for beklædning i Oman?
Kvinders kjoler og nederdele bør gå ned over knæene og skuldrene bør være tildækket.I moskéen i Muscat skal hår og hals være tildækket og både håndled og ankler skal være dækkede. Man kan evt. leje en heldragt ved indgangen. Se mere i afsnittet ”Påklædning”
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
-
Rejser under ramadan
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Men det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og åbningstiden ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.