Vandreferie med 3 støvler
Når du snører dine støvler til en 3-støvlers vandretur, skal de nok snøres ekstra godt. For her er underlaget varieret og højdemeterne kræver mere af både ben og fodtøj.
Storslåede udsigter over klippekyster og gyldne strande venter på denne fantastiske vandretur langs Tyrkiets dramatiske sydkyst. Vi opdager Tyrkiet fra nye vinkler!
Priser fra
11.990 kr.
Max. 16 deltagere
8 dages rejse
Turen fører os ad små, naturskønne stier til glemte landsbyer, hvor ikke meget synes at have ændret sig i årtier, samt til en række spændende og mindre kendte ruinbyer, der fortæller historien om de gamle civilisationer, der blomstrede og forsvandt langs disse kyster.
Undervejs bor vi flere nætter på små pensionater, hvor vi oplever den hjertelige tyrkiske gæstfrihed og bliver budt på god, hjemmelavet mad. Andre nætter bor vi i små kystbyer, hvor fortovsrestauranter serverer lokale specialiteter i de lune aftener.
Dag 1
Fra Danmark flyver vi mod Tyrkiet, hvor vi skifter fly og fortsætter det sidste stykke til lufthavnen i Dalaman.
Der er afrejse fra København medmindre anden lufthavn er angivet under "bemærkning".
Fra Dalaman har vi en times kørsel til den lille by Kayaköv, der ligger i et fredeligt landbrugssamfund nær Fethiye.
Efter indlogeringen mødes vi igen til en briefing om de kommende dagens vandring efterfulgt af en dejlig middag med lokale retter.
Hvis tiden tillader det, går vi en lille tur rundt i den forladte græske landsby, Kayaköy, der ligger tæt på hotellet. Kayaköy – der tidligere var kendt som Levissi – kan spore sine rødder tilbage til 1300-tallet, og i starten af det 20. århundrede var den hjem for omkring 10.000 indbyggere. Både kristne og muslimer boede her side om side, som de havde gjort det i generationer. Men i 1923 blev indbyggerne tvunget til at forlade byen som resultat af krigen mellem Grækenland og Tyrkiet. Den historie hører vi mere om på stedet.
Ankommer vi sent, gemmer vi turen til Kayaköy til i morgen.
Måltider: Mad på flyet og aftensmad
Overnatning: Kayaköy
Dag 2
Der er mulighed for en lille gåtur til Kayaköv, inden vi for alvor starter vores vandretur ad Den lykiske vej. Det er en flot tur, vi har i vente i dag. Først sætter vi kurs mod landsbyen Ovacık, der ligger på en bjergside med udsigt over stranden Ölüdeniz. Med sit dybblå vand og lyse sand indrammet af grønklædte bjerge, er Ölüdeniz uden tvivl blandt de flotteste strande i Tyrkiet.
Vi fortsætter sydpå over bjergryggen Baba Dagi i 1.989 meters højde. Undervejs belønnes vi af den ene smukke udsigt over kysten efter den anden. Vi passerer gennem fyrreskove og fjerntliggende landsbyer ned til landsbyen Faralya, som ligger på et lille plateau over den fjord-lignende dal kendt som Butterfly Valley. Dalen er et smukt syn med sine stejle kalkstensklipper, der fører ned til vandet, og som navnet antyder kan vi i sommermånederne være heldige at opleve en overflod af sommerfugle flagre omkring i den lune luft.
Vi tager os god tid til at nyde udsigten over dalen, inden vi fortsætter til et lille guesthouse. Indkvarteringen er relativ simpel, men vi har egne værelser med bad og toilet. De rustikke forhold opvejes dog til fulde af de smukke omgivelser og den forrygende udsigt. Det er det perfekte sted til at opleve solnedgangen med udsigt over Butterfly Valley og kysten.
Dagens vandring er ca. 13 km, varighed ca. fem timer.
Vi skal ca. 600 højdemeter op, hvoraf den største stigning vil være fra morgenstunden.
Måltider: Morgenmad og aftenmad
Overnatning: Faralya
Dag 3
Efter morgenmaden og et sidste kig ud over den forrygende udsigt, fortsætter vi vores vandring.
Dagens rute starter forsigtigt op ad bakke gennem en fyrreskov, hvilket fører os til et område med landbrugsjord og åbne marker. Disse erstattes dog snart af spektakulære terrasser beliggende på bjergsiderne. Langt under os kan vi se små landsbyer samt havet, og er luften klar kan vi måske skimte fjerne øer.
Vi bevæger os nedad mod landsbyen Kabak. Herfra fortsætter vi ad gamle stier ind i en blind dal, hvorfra stien snor sig opad gennem nåleskove til den lille landsby Alinca. Også denne landsby ligger spektakulært på klipperne over kysten, så det er det perfekte sted at holde en lille pause, mens vi nyder udsigten og landsbylivet omkring os. De flotte udsigter følger os på resten af dagens vandring, der fører os ad små stier højt over kystens billedskønne bugte.
Dagens mål er landsbyen Gey, hvor vi indlogeres i et traditionelt landsbyhus. Denne nat er forholdene simple med fælles toilet og badefaciliteter. Derudover er antallet af værelser begrænset. Vi kan derfor ikke garantere enkeltværelser denne nat, da det med stor sandsynlighed vil være nødvendigt at dele værelse med en anden i gruppen af samme køn. Men det er en spændende oplevelse at opleve hverdagslivet i en typisk, afsidesliggende tyrkisk landsby. Her mærker vi virkelig den særlige tyrkiske gæstfrihed, og vi kan se frem til en god, hjemmelavet middag efter dagens vandring.
Dagens vandring er ca. 20 km, varighed ca. 7 timer.
Vi skal ca. 850 højdemeter op. Turen er relativt stejl på flere strækninger, og terrænet er stenet. Især om morgenen samt lige inden frokost.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Gey
Dag 4
Flere smukke kystlandskaber venter os, når vi bryder op denne morgen og fortsætter mod byen Bel. Herfra går stien gennem åbne landskaber og fyrreskove, inden den fører os støt nedad til ruinbyen Sidyma.
I romertiden var Sidyma en lille men blomstrende by, der blandt andet beskrives af antikke forfattere som Alexander Polyhistor og Plinius den Ældre. Byen kan dog meget vel være betydeligt ældre, men de levn vi ser i dag, stammer fra romertiden og den senere byzantinske periode. Sidyma er især kendt for sine meget velbevarede og udsædvanlige grave, der ligger spredt rundt i landskaberne. Ruinbyen er ikke noget stort sted, men beliggenheden i naturen giver ruinerne en særlig stemning.
Fra Sidyma bliver vi transporteret cirka 30 minutter i bus til Patara, hvor vi tilbringer de kommende to nætter på et komfortabelt hotel. Aftensmaden er denne aften på egen hånd, så der er mulighed for at prøve af at Pataras lokale spisesteder.
Dagens vandring er ca. 12 km
Der er ca. 260 højdemeter opad og 640 højdemeter nedad.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Patara
Dag 5
Vi bruger dagen på at udforske området ved Patara. Fra Dilikkemer følger vi akvædukternes rute til Patara beach. Turen fører os over frugtbare marker og gennem fyrreskove med smukke udsigter mod kysten. Målet er den sydlige ende af Patara Beach, hvor der er mulighed for at tage en dukkert i det varme vand og slappe lidt af i vandkanten. Vi skal også udforske de omfattende ruiner, der ligger næsten helt nede ved stranden. Her fortæller søjlerækker, gamle gader flankeret af mure og ikke mindst et velbevaret amfiteater historien om en antik by, hvor blandt andet Sankt Nicolas blev født.
Vi tager os god tid til at nyde stranden og ruinerne, inden turen går tilbage til hotellet.
Dagens vandring er ca. 8 km
Vi skal ca. 400 højdemeter opad.
Måltider: Morgenmad
Overnatning: Patara
Dag 6
Dagens rute tager os over vandløb og gennem smukke bjerglandsbyer. Vi fortsætter opad, til vi når en højderyg ved navn Mount Felen, hvor vi belønnes af en forrygende udsigt mod de højere bjerge inde i landet samt kysten nedenfor. På ruten passerer vi Phellos - en smukt beliggende oldtidsby bygget i det 4. århundrede f.Kr.
Her bliver vi hentet i bus og kørt til ned til Kaş, der er en af de smukkeste havne på den tyrkiske riviera. Byen ligger med en dramatisk baggrund af kalkstensklipper, og midtbyens netværk af små gyder er et fantastisk sted at slappe af på de mange caféer og restauranter, der breder sig ud på brostensbelagte gader.
Ved ankomsten til Kaş indlogeres vi på vores hotel for de kommende to nætter, hvorefter resten af dagen er fri til at nyde byen på egen hånd.
Dagens vandring er ca. 16 km
Vi skal ca. 700 højdemeter opad.
Måltider: Morgenmad
Overnatning: Kaş
Dag 7
En spændende dag venter, når vi fra morgenstunden igen spænder vandrestøvlerne og begiver os mod den gamle havneby Aperlae. Her står vi til søs og fortsætter med båd for at opleve den sunkne by Kekova. Tilbage i antikken og den byzantinske periode var dette en driftig havneby, hvor skibe lagde til med varer fra nær og fjern. Men adskillige jordskælv ændrede kystlinjen, og dele af byen blev oversvømmet. I dag kan vi sejle over de sunkne gader og gennem vandet ane resterne af byen under os.
Vi nyder også en barbecuefrokost om bord, inden vi fortsætter med båden til landsbyen Simena, der må være blandt de smukkeste beliggende landsbyer langs kysten. Byen er kun tilgængelig til fods eller med båd, så der er ingen veje. Mange folkeslag har op gennem historien forelsket sig i områdets skønhed, og på bjergskråningerne omkring Simena har man fundet gamle sarkofager, romerske bade og ruiner af bygninger. Højt over byen rejser resterne af en gammel middelalderfæstning sig, hvorfra man har en forrygende udsigt over havet.
Vi vandrer op til borgen, hvor vi foruden udsigten finder et fint antikt amfiteater med plads til omkring 300 personer. Teateret er skåret ud af klipperne og er et vidunderligt sted at sidde og nyde de smukke omgivelser og byens spændende historie. Herefter vender vi tilbage til Kaş og nyder vores sidste aften sammen.
Dagens vandring er ca. 10 km
Vi skal ca. 100 højdemeter opad.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Kaş
Dag 8
I dag er der tid på egen hånd, indtil vi kører mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder.
Måltider: Morgenmad og mad på flyet
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Tyrkiet
Tyrkiet kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 150 dage efter indrejse. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Som i de fleste andre lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.
Du kan orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
Valutaen i Tyrkiet er Tyrkiske lire (TL). Vi anbefaler, at man tager euro med til veksling, da det kan være svært at veksle danske kroner. Visa/MasterCard kan bruges mange større steder, men ikke i mindre forretninger, butikker og på markeder. 1 lire svarer til ca. 25 øre, men valutakursen svinger en del pga. inflation, så det er vigtigt at tjekke den aktuelle kurs på rejsetidspunktet.
Rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 3 støvler. Dag 5 og 7 er dog lettere og minder om vores rejser med 2 støvler. Medbring fodtøj med en solid sål, som sidder godt fast på fødderne - vi vandrer nemlig af mindre stier på stenet og løst underlag. Der er passager med høje “trin” og stejle skråninger.
Du skal kunne vandre med en dagstursrygsæk med vand, snacks, overtøj til evt. vejrskifte undervejs og hvad du ellers skal bruge i løbet af dagen. Din bagage transporteres mellem overnatningsstederne.
Det kan være koldt om natten fra slut oktober til april. Derfor er det en god ide at medbringe en lagenpose og noget varmt tøj at sove i til de første par nætter, hvor vi bor under simple forhold. Dagene er dog behagelige og varme. Omvendt kan det blive varmt i september - både om dagen og om natten.
Læs mere om sværhedsgraden 3 støvler her
Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 1 støvle. Dog er vandreturen på den sidste dag kategoriseret som 2 støvler.
Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her
Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her
På trods af områdets nærhed til lande som Syrien, Iran og Irak er det helt fredeligt at færdes som turist. Det gælder også i forhold til de mange traditionelt praktiserende muslimer, som bor i området.
Det er vigtigt at medbringe:
Gode vandresko der støtter anklerne
Det anbefales derudover at medbringe:
For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Tyrkiet skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejserne egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen samt håndtere din egen bagage.
På rejsen Forlænget weekend i Istanbul foregår programmet primært til fods, og du skal derfor forvente at gå mellem 5 og 8 km om dagen. Dog er der inkluderet transport i sporvogn fra hotellet om morgenen og til hotellet igen om eftermiddagen/aftenen.
På vandreferierne forventes det, at du kan gå det angivne antal km og højdemeter.
Telefoni. Telefon til Tyrkiet: Tryk 0090 + abnnr. Fra Tyrkiet til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.
Mobiltelefon. Der er fin dækning, så der uden videre kan ringes eller SMS´es med dansk mobiltelefon. Undersøg priserne ved din teleudbyder. Der kan købes lokale taletidskort.
Internet. Der er Wi-Fi på mange hoteller. Nogle af hotellerne har en PC, som man kan benytte.
Ligesom i Danmark bruges der 220V. Man skal som udgangspunkt ikke bruge adapter i Tyrkiet. Dog er det altid en god idé at tage en universaladapter med. Så er man på den sikre side.
Vand bør som grundregel ikke drikkes fra hanen i Tyrkiet.
På rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej kan vandet dog drikkes de fleste steder, da det ofte kommer fra nærliggende kilder. Hvis du ikke er komfortabel med at drikke vandet fra hanen, kan det være en god idé at medbringe en drikkedunk med vandfilter. Under vandreturene kan der gå noget tid mellem stederne, hvor det er muligt at købe vand.
Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3 kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.
Det er forbudt at fotografere militær- og politiinstallationer. Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer af mennesker. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov.
En hovedret koster fra ca. 40 kroner og opefter. En øl ca. fra 20 kr. og en cola fra ca. 8 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr.
Bagage bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indcheckede bagage.
Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.
Istanbul
Der er subtropisk klima langs Tyrkiets middelhavskyst. Det bevirker at klimaet i Istanbul er behageligt med varme somre og milde vintre. Der falder yderst sjældent sne. De største mængder regn falder i perioden november til februar. Med 118 mm i december som det højeste.
Kappadokien
Vejret i Kappadokien varierer markant med årstiderne. Somrene er varme og tørre, med temperaturer, der ofte når op omkring 30°C, mens aftenerne kan føles kølige. Om efteråret og foråret er vejret mildt og ideelt til udendørs aktiviteter som vandreture og ballonflyvning, med temperaturer mellem 15-25°C. Vinteren kan blive kold med frostgrader og endda sne, som dækker de ikoniske klippeformationer.
Lykiens kyst
Somrene er varme og solrige med temperaturer op mod 30-35°C, mens havbrisen sørger for en forfriskende afkøling. Foråret og efteråret byder på milde temperaturer mellem 20-25°C, hvilket gør disse årstider ideelle til udendørs aktiviteter som vandreture på den berømte Lykiske Vej. Vintrene er milde med temperaturer omkring 10-15°C og sporadisk regn, men solrige dage er stadig almindelige.
Mesopotamien
Klimaet er præget af varme, tørre somre og milde, våde vintre. Om sommeren kan temperaturerne let overstige 40°C, særligt i lavlandsområderne, hvor den tørre varme dominerer, og regn er sjælden. Vintermånederne er mildere, med temperaturer mellem 5-15°C, og det meste af årets regn falder i denne periode, især i de nordlige områder. Forår og efterår er kortvarige, men giver behagelige temperaturer på omkring 20-30°C
Vintertid i Danmark: Tyrkiet er 2 timer foran Danmark.
Sommertid i Danmark: Tyrkiet er 1 time foran Danmark.
Husk at supplere pakkelisten med:
- Et sjal eller tørklæde ift. besøg til moskéer
- En pung med plads til sedler
- Vækkeur (hvis du ikke har et på mobilen)
- Solbriller
- Kasket eller hat
- Solcreme
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)
- Lommelygte (hvis du ikke har en på mobilen)
- Papirlommetørklæder / toiletpapir
- Læbepomade
- Lille dagtursrygsæk
- Gode gå/vandresko
- Paraply og regntøj hvis vejrudsigten lover regn
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Dog det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og at åbningstiderne ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.
For alle der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.