Chile og Påskeøen
Verdens tørreste ørken og mystiske Moai
Langstrakte Chile og Påskeøen som er lillebitte. Hver for sig er de eventyrlige oplevelser. Når man slår dem sammen, får man en helt unik rejse. Påskeøen er på størrelse med Samsø og har subtropisk klima. Chile har alt fra knastør ørken til polarklima.
Priser fra
57.990 kr.
Max. 20 deltagere
17 dages rejse
Start din rejse her
Skal vi tage et par fakta først? Chile er så langstrakt, at det svarer til afstanden fra Nordkap til Tunis. Og lige så langt ude i Stillehavet ligger Påskeøen, der tilhører Chile og er et af de mest isolerede steder i verden. På rejsen udforsker vi det nordlige Chiles ørkenlandskaber, gejsere, farverige søer og sneklædte vulkaner, inden vi giver os god tid til at opleve de mystiske Moai på Påskeøen.
Vi lægger ud i Chiles hovedstad Santiago. Museet for præcolombiansk kunst giver indblik i de kulturer, der herskede i Latinamerika før spaniernes ankomst.
Og i vinkælderen Cousinõ Macul smager vi vine fra de solrige skråninger omkring Santiago.
Med fly kommer vi til verdens tørreste ørken Atacama, i det nordlige Chile. I Månedalen ser vi betagende og bizarre klippeformationer, skabt af vejr og vind. Tidligt om morgenen kører vi til gejserne El Tatio, de er nemlig mest aktive først på dagen. Vi spiser morgenmad ved det utrolige naturfænomen.
Vi fortsætter længere mod nord og kører op i Andesbjergene. Her er sneklædte vulkaner, klare blå og smaragdgrønne søer, verdens højst beliggende sø, frodige terrasser med afgrøder, kæmpe kaktusser og skjulte varme kilder. I højlandet ses lamaer, guanakoer og vikunjaer samt andesgæs og flamingoer. Vi møder Andesbjergenes oprindelige befolkning i de små landsbyer. I bjergene ved kysten findes spektakulære geoglyffer, der er gigantiske helleristningerne.
Endelig er der Påskeøen, som ligger 6 timers flyvning ude i Stillehavet. De mytiske stenfigurer – Moai – sætter automatisk stemningen hos besøgende på øen. Påskeøen er skabt af 3 vulkaner, og fra et udsigtspunkt kan vi se det dybe krater af en af dem, Ranu Kao, med frodig vegetation og en ferskvandssø.
I den ceremonielle landsby Orongo hører vi om den uddøde fuglemandskultur. På klipperne er der høje relieffer af mænd med fregatfuglehoveder.
Vi ser stenbruddet Ranu Raraku, hvor moaierne blev hugget ud. Og kan vælge at supplere den polynesiske stemning med en danseopvisning og en hvid sandstrand, inden vi siger farvel til Påskeøen.
Vi slutter rejsen ved kystbyen Valparaiso, der i dag er på Unescos liste over verdens kulturarv, og engang - før Panama-kanalen – var en vigtig havneby.
5 gode grunde til at rejse til Chile og Påskeøen med Viktors Farmor:
- Nyd udsigten fra toppen af Ranu Kao-vulkanens krater på Påskeøen
- Udforsk Chiles vigtigste og farverige havneby Valparaiso
- Se saltsletterne i Atacamaørkenen
- Besøg det præcolumbianske museum i Santiago
- Oplev stenbruddet ved Ranu Raraku, hvorfra moaierne blev udhugget
Dagsprogram
-
Dag 1
Fly til Santiago
Vi flyver fra København, medmindre andet er angivet.
Måltider: På flyet
-
Dag 2
Byrundtur i Santiago og præcolumbiansk kunst
Vi kører til vores hotel. Herefter tager vi på en byrundtur til fods i Chiles hovedstad. Vi ser både den historiske og den moderne metropol Santiago. Vi lægger ud på Alameda Bernardo O´Higgins, byens hovedstrøg. La Moneda, præsident-paladset, har spillet en stor rolle i Chiles historie. Det er opført fra 1784 til 1805, og blev delvist ødelagt i 1973, da den chilenske hær bombede paladset, hvor præsident Allende holdt til.
Vejen går forbi Plaza de Armas, den vigtigste plads i byen, med Metropolitan katedralen og andre historiske bygninger.
En blok herfra når vi til en af Santiagos største attraktioner, museet for præcolumbiansk kunst. Her findes en permanent udstilling af diverse keramikgenstande, skulpturer og tekstiler fra de mesoamerikanske kulturer samt fra Amazonas, Caribien og det centrale og sydlige Andes. Genstande fra aztekerne og inkaerne og ikke mindst de 7000 år gamle Chinchorro mumier. Hvad end du allerede har besøgt Latinamerika eller ej, så introduceres vi her til de store kulturer, som herskede før spaniernes indtog i det 16. århundrede.Lige i nærheden finder vi ”Central Market”, der har til huse i en spændende smedejernsbygning fra 1860’erne. På markedet ses en farverig blanding af frugt, grønsager, blomster og alt godt fra havet.
Hvis tiden tillader, slutter vi byturen af med at besøge Bellavista, som er det kulturelle og kunstneriske strøg.Måltider: Morgenmad (på flyet)
NB: Der er bevidst ikke inkluderet flere måltider i dag, da nogle ønsker at hvile mest muligt efter flyrejsen, mens andre foretrækker at gå ud og finde en god chilensk bøf og et glas rødvin.
Overnatning: Santiago
-
Dag 3
Santiago for vinelskere
Morgenen og formiddagen er fri til at forsøge at slippe af med den sidste rest jetlag, som måtte plage os.
Vi nyder dernæst en dejlig frokost på restaurant Estró.
Santiago er en af Sydamerikas vigtigste byer inden for rødvin. Dalene omkring ligger i et klima, der er perfekt til vin. Masser af sol og kølige, tørre nætter. Vi kører til udkanten af byen og besøger en af de vigtigste vinkældre i området Cousiño Macul fra 1870. Her hører vi historien om hvordan vinen blev til i starten af 1800-tallet, og vi smager på 6 forskellige vine, inden vi vender tilbage til vores hotel.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Santiago
-
Dag 4
Solnedgang i verdens tørreste ørken - Atacama
Vi flyver til Calama, der ligger i ørkenområdet i det nordlige Chile. Herfra kører vi 100 km mod sydøst til San Pedro de Atacama (2.500 m.o.h.), hvor vi bor de næste 2 nætter. San Pedro de Atacama var centrum i en før-inka civilisation, som byggede imponerende klippeforter på de bjerge, der omgiver den grønne dal.
Vi kører til ”Månedalen”, et af de mærkeligste fænomener i Atacama ørkenen med geologiske, nærmest bizarre klippeformationer. De måneagtige landskaber er betagende med mærkelige figurer dannet af salt og ler, som ved solnedgang bades i et lyserødt skær. Særligt ved det berømte udsigtspunkt Mirador del Coyote er der et formidabelt vue over det særegne landskab.
Dagens middag nyder vi på restauranten Tierra Todo Natural på San Pedros hovedgade Caracoles.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: San Pedro de Atacama
-
Dag 5
Atacama saltsletterne ved Toconao
Vi begynder dagen med en udflugt til til Rainbow Valley – og alene navnet fortæller, hvad vi kommer til at se. Gennem tiderne har aflejringer af ler, salt og mineraler givet bjergene farver i regnbuens nuancer. Vi har god tid til at udforske dalen inden vi fortsætter til Hierbas Buenas. Her findes en del helleristninger, som Atacameno folket skar ind i klippesiderne for mange tusind år siden, og som i dag giver os indtryk af det liv, de levede.
Vi spiser frokost på restauranten La Casona i San Pedro de Atacama.
Om eftermiddagen kører vi ud til Atacama saltsletterne ved Toconao, som er Chiles største og verdens tredje største med et areal på 3.000 km2. Den tørre luft og stilheden er perfekte omgivelser for tusindvis af flamingoer, som holder til - især om sommeren. Ved Chaxa søen, som er inde i selve Los Flamencos National Reserve, kan man spotte tre arter flamingo: Den andinske, den chilenske og James’ flamingo. På vej hertil ser vi også selve Toconao landsbyen, hvor der er tid til at se kirken med dens tårn samt markedet for kunsthåndværk.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: San Pedro de Atacama
-
Dag 6
Gejsere og termiske kilder
Vi tager på udflugt til El Tatio gejserne og Puritama Hot Springs. Vi starter meget tidligt om morgenen, faktisk allerede ved 4-tiden.
El Tatio gejserne ligger i et geotermisk område, flankeret af bjergtoppe. Efter godt 2 timers kørsel kommer vi til El Tatio, der ligger 4.400 m.o.h. Disse gejsere er især aktive tidligt om morgenen, hvor vi kan se voldsomme dampsøjler, der strømmer ud fra forskellige åbninger. Der er omkring 40 gejsere, termiske kilder og ”fumaroles”. Vi nyder en god morgenmad med udsigt til disse gejsere, inden vi bevæger os tættere på naturfænomenerne. Der er også tid til at bade i det varme, mineralholdige vand.De varme kilder kan i sjældne tilfælde være lukket for badning på grund af vejrmæssige forhold.
Efter ankomst til San Pedro de Atacama spiser vi frokost på en lokal restaurant og har resten af eftermiddagen fri på egen hånd.
NB: Til dagens udflugt bedes man medbringe varmt tøj, badetøj, håndklæde, solbriller, gode vandresko, solfaktor og en flaske vand.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: San Pedro de Atacama
-
Dag 7
Mod det nordlige Chile
Efter morgenmaden kører vi til Calama (ca. 1,5 time), hvorfra vi kører med en god offentlig bus til Iquique (ca. 6,5 time). Det er en længere tur, men vi sidder i komfortable sæder.
Bussens rute varierer. På nogle rejser kører vi langs den smukke Stillehavskyst. På andre rejser kører vi gennem Atacama-ørkenens tørre landskaber og gennem Pampa de Tamarugal National Reserve, der er hjemsted for et stort antal mesquite træer. Træet er meget hårdfør overfor tørke, da den sætter en lang pælerod.
Til sidst ender vi ved havnebyen Iquique ved Stillehavet. Byen oplevede en stor opblomstring i 1800-tallet, hvor byen blev rig på udvinding af chilesalpeter/natriumnitrat.
Efter ankomst strækker vi benene og går en tur i centrum med den hvidkalkede kirke samt de oprindelige træhuse fra 1800-tallet med træskodder og saloondøre. Det virker næsten lidt som en kulisse fra en cowboy-film.
Den store strand Playa Cavancha er også meget besøgt – især af chilenske turister – der samtidig besøger byen for at shoppe. Iquique har nemlig status som frihandelszone.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Iquique
-
Dag 8
Spøgelsesby og geoglyffer
Vi kører til salpeter-spøgelsesbyen Humberstone, der blev grundlagt i 1862 og i dag er på UNESCOs verdensarvliste. Chilesalpeter blev også kaldt det hvide guld, da det var ekstremt værdifuldt. Det kunne både bruges til at lave krudt og til gødning. I perioden 1850-1910 blev 70% af verdensforbruget af N-gødning dækket af chilesalpeter. Herefter begyndte man at fremstille nitrogen kunstigt, og chilesalpeter faldt i værdi. Omkring 1960 blev driften indstillet og byen total forladt. Vi går i tur i byen, hvor vi kan se kirken, hotellet, landhandlen, administrationsbygninger, en swimmingpool i fuld størrelse bygget i jer samt teatret, der stadig har sæderne intakte.
Herefter fortsætter vi til de spektakulære geoglyffer/helleristninger ved Cerro Unitas, der blev lavet af flere på hinanden følgende kulturer i år 1.000-1.400 e.Kr. Den mest kendte er Gigante de Atacama, der er den største forhistoriske figur i verden med en længde på 119 meter. Den repræsenterede en guddom for de lokale indbyggere og blev samtidig brugt som en astronomisk kalender.
Vi fortsætter op i Andesbjergene, forbi smukke bjerge og kæmpe kaktusser, og ankommer til Codpa dalen, der ligger i 1.850 m.o.h. Her ser vi kirken San Martín de Tours og smager den lokale vin Pintatani.
Måltider: Morgenmad, frokost og middag
Overnatning: Codpa
-
Dag 9
Andesbjergenes oprindelige befolkning og smukke landsbyer
Efter morgenmaden kører vi til Ofragías helleristningerne. Herefter kører vi gennem flere hyggelige byer beboet af Aymara-folket. Andesbjergenes oprindelige befolkning er kendt for deres kunstfærdige fremstilling af tekstiler baseret på uld fra lama, alpaka og kanin samt deres traditionelle musik og troen på ånder.
Vi fortsætter til Belén, der er den eneste by i området grundlagt af spanierne. Her er to smukke kirker og flere koloniale bygninger.
Vi kører gennem et område med lucerne og quinoa til byen Zapahuira og ind gennem Socoroma-dalen, der er kendt for den enestående arkitektur og de smukke landskaber og frodige terrasser med afgrøder. Til sidst når vi frem til Putre (3.500 m.o.h).
Vi har én overnatning i Putre.
Måltider: Morgenmad, frokostmadpakke og middag
Overnatning: Putre
-
Dag 10
Farverige søer og sneklædte vulkaner i Lauca National Park
I dag kører vi ind i den smukke Lauca National Park. Den 1.379 km2 store nationalpark består af højland, farverige søer og sneklædte vulkaner. Første stop er Chucuyo udsigtspunktet. Her har vi en helt fantastisk panoramaudsigt til Payachatas vulkanerne og det flotte andinske landskab.
Vi kører videre gennem landskabet og ser lamaer, guanakoer og vikunjaer græssende ved søerne. I landsbyen Parinacota besøger vi kirken fra det 17. århundrede. Vi kører forbi Cotacotani søen med de mange lava-øer og ender ved søen Chungará (4.530 m.o.h), der er den 2. højest beliggende sø i verden. I søen ses lyserøde flamingoer og andesgæs og flere lamaarter. Ved søen er der udsigt til flere sneklædte tinder, bl.a. den utrolig smukke vulkan Parinacota.Hvis der er tid, besøger vi de varme kilder Jurasi, inden vi kører ned til lufthavnen i Arica. Vi flyver tilbage til Santiago og tilbringer natten på et hotel nær lufthavnen.
Måltider: Morgenmad og frokostmadpakke
Overnatning: Santiago
-
Dag 11
Påskeøens Abu Tahai og Englerts antropologiske museum
En ca. 6 timers flyvetur mod vest over vand og atter vand bringer os til en ø på størrelse med Samsø midt i det store ocean. Vi ankommer til Påskeøen ved middagstid. Øen fik sit navn, fordi den blev opdaget Påskesøndag tilbage i 1722, og beretninger fra den dag, samt utallige andre myter og historier fra diverse logbøger og fra mundtligt overførte sagn, kommer til at fylde meget de næste 3-4 dage.
For mindre end 1500 år siden fik Påskeøen endelig liv i form af de første bosættere - mere end 1 million år efter det første vulkanudbrud, der dannede øen. Bosætterne opbyggede et velfungerende samfund på det mest isolerede sted i verden, uden bekymring for naturkatastrofer, epidemier og ubudne gæster. Øens isolation blev dog også dens forbandelse. På få år dalede befolkningstallet fra 10.000 indbyggere til blot 120. Men den stolte lokalbefolkning og de mystiske moai-statuer sørger for, at man aldrig glemmer stedet, mystikken og magien, der ligger som et tykt tæppe hen over øen. Vi kører den korte vej til hotellet fra den lille lufthavn.
Om eftermiddagen begynder vi vores 3 dage lange udforskning af denne mytiske ø.
Vi går fra hotellet i hovedbyen Hanga Roa langs kysten til Ahu Tahai – en række restaurerede platforme, hvoraf den ene danner fundament for 5 moai-statuer. En anden moai troner med den velkendte ”hat” og genskabte øjne, som giver en idé om hvordan moai-statuerne har set ud, da de blev sat der.Vi fortsætter til Sebastian Englerts antropologiske museum, der huser en flot samling af genstande samt en model af Påskeøen. Vi støder også på Sebastian Englerts gravsted, når vi går til Hanga Roas katolske kirke. Den tyske præst kom hertil i 1935 og brugte årevis på at studere og udbrede øens sprog, traditioner og arkæologiske arv. Vi ser også Eugene Eyrauds gravsted. Han var øens første missionær.
Vi spiser aftensmad på restauranten Te Moai Sunset med fin udsigt til havet.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Påskeøen
-
Dag 12
Påskeøens mange moaier og den hvide sandstrand i Anakena
Vi kører mod sydøst langs kysten med udsigt til Poike og hele kyststrækningen af sort vulkansk sten. Første stop gør vi i Vaihu og Akahanga. Ved Vaihu ligger otte væltede moaier. De godt otte meter høje og tonstunge moaier blev anbragt på en ca. tre meter høj platform, en såkaldt ahu. Selve ahu’en ligger tæt ved havet. Moaierne kigger ind mod nord (ind mod øen). Til højre for ahu’en er der en grav med en sten over. Der er et hul ned til graven, hvor man kan se to lårbensknogler fra et menneske. Vaihu moaierne har været med til at bevise teorien om, at moaierne er rejst som monumenter over de døde. Statuerne blev rejst for at give kraft og succes til den afdødes familie. Kraften (også kaldet mana’en) begyndte først at virke, når moaierne var placeret på ahu’en og havde fået øjne. Disse øjne blev lavet af sorte og hvide muslinger fra havet. Ved Akahanga siges det at øens første hersker Hotu Matua ligger begravet.
På vej til vores næste stop, Ranu Raraku, passerer vi flere moaier liggende ved siden af vejen. Ranu Raraku er et vulkankrater med en sø i midten. Vulkanen var selve “værkstedet” for produktionen af alle Påskeøens moaier. Der findes ca. 600 på hele øen. Ved Rano Raraku vulkanen kan man se moaier i alle produktionsfaser. Bl.a. ligger der en moai, der var næsten færdig, men som stadig sidder fast i bjergvæggen. Det sidste, der blev skåret løs på statuen var ryggen, inden den blev transporteret til sin ahu. Ved denne vulkan ses færdige moaier, halvfærdige, nogle rejst op, og andre er væltet.
Vores næste stop er Ahu Tongariki, Påskeøens største ahu med sine imponerende 15 moaier.
Vi runder udflugten af med et afbræk fra det kulturelle. Vi besøger Anakena stranden – en stor hvid sandstrand med en palmelund, hvor vi kan bade og nyde udsigten.
Måltider: Morgenmad og frokostpakke
Overnatning: Påskeøen
-
Dag 13
Påskeøens fuglemandskultur og Ranu Kao vulkanen
Vi kører til vulkanen Ranu Kaos udsigtspunkt på øens sydvestlige del, hvor vi kan se det dybe krater med frodig vegetation og en ferskvandssø. Vi fortsætter til den ceremonielle landsby Orongo, hvor mange høje relief-udskæringer af mænd med fregatfuglehoved er på klipperne. På den tid, hvor fuglemandskulturen blomstrede, blev skaberguden Makemake det centrale, og han blev repræsenteret af den såkaldte ”fuglemand” Tangata Manu. Det kommende års ”fuglemand” blev hvert år i september valgt ved en konkurrence, hvor kandidaterne til værdigheden blev repræsenteret af unge, stærke atleter. De blev fra ceremonilandsbyen Orongo sendt af sted for at hente det første æg fra en af de sodfarvede terner, som ynglede på den lille ø Motu Nui.
Vi fortsætter til Ahu Vinapu, hvor den interessante arkitektoniske stil minder os om inkaernes byggestil.
Resten af dagen og aftenen er på egen hånd, hvor man bl.a. kan opleve en lokal danseopvisning (skal bookes dagen forinden) eller gå en tur til Manavai hotellet, hvor de for minimum 6 personer viser filmen "Rapa nui", som næsten alle på øen har været statist i - og stolt fortæller om.
Måltider: Morgenmad og frokostpakke
Overnatning: Påskeøen
-
Dag 14
Halv fridag på Påskeøen
Formiddagen er til fri disposition på Påskeøen. Man kan f.eks. leje en cykel og køre en af de smukke ruter rundt på øen. Vi spiser fælles frokost på restaurant Au Bout Du Monde med en flot havudsigt og nyder et sidste måltid på denne fantastiske ø.
Om eftermiddagen flyver vi til Santiago og indlogerer os på det samme hotel, som vi boede på ved ankomsten til Chile.
Måltider: Morgenmad og frokost samt aftensmad på flyet
Overnatning: Santiago
-
Dag 15
Valparaiso og Pablo Neruda
Vi starter dagen med en 2 timers køretur til den charmerende kystby Valparaiso.
Valparaiso er den vigtigste havneby i Chile. For 100 år siden, når skibe skulle fra Stillehavet til Atlanterhavet, var Valparaiso et vigtigt stop midtvejs. Byen lå smukt, og de mange skibe smittede af på byens rigdom. Men så åbnede Panama-kanalen i 1914, og et eventyr var slut.
Først besøger vi downtown med de nye regeringsbygninger, Sotomayor og Victoria torvene, katedralen og havnen. Bagefter oplever vi de stejle gader med farverige huse på bakkerne rundt om Valparaiso. Der er fantastiske udsigter fra gaderne, og man fornemmer, hvor rig byen har været. Ikke mindre end 16 kabelbaner, konstruerede omkring århundredskiftet, forbinder den øvre og den nedre bydel. Valparaiso er i dag udnævnt af UNESCO som verdens kulturarv på grund af sin velbevarede arkitektur.
Hvis besøgende i Valparaiso spørger de lokale om et godt frokoststed, vil de næsten alle pege opad mod højen La Conception og sige ”Cafe Turri” hvor vi skal spise frokost. Restauranten regnes som det sted, der har den bedste udsigt over Valparaiso fra sin udendørs terrasse. Og så er maden i top. Ejerne er et chilensk/fransk par, som har tilsat menukortet et fransk pift.
Vi kører derefter godt og vel en time sydpå til Isla Negra. Nobelprismodtageren Pablo Neruda havde tre huse i Chile, og vi besøger hans favorit “Isla Negra”. Neruda er en af de største forfattere inden for det spanske sprog, og den finurlige indretning i huset vidner om hans karakter men også om hans kærlighed til havet. Neruda var en verdensmand og en sand samler – hvilket ses i husets mange detaljer. Museet giver desuden et livligt indblik i forfatterens liv.
Efter en dag med mange indtryk vender vi retur til vores hotel i Santiago.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Santiago
-
Dag 16
Hjemrejse
Vi begynder hjemrejsen mod Danmark.
Måltider: Morgenmad samt på flyet
-
Dag 17
Ankomst til København
Måltider: På flyet
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Chile
-
Pas og visum
Danskere er visumfri i Chile i indtil 90 dage. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter udrejsedato.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Kopien skal opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccinationer og helbred
Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet og bemærk, at man om formiddagen ved El Tatio gejserne befinder sig over 4.200 meter over havet.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Møntfoden i Chile hedder Peso (CLP). 100 Peso svarer til ca. 1 DKK (pr. juni 2017). I kontant valuta anbefales det, at man medbringer Pesos (kan købes f.eks hos Forex) og evt. US Dollars eller EURO som nødreserve. Kreditkort, kan anvendes i byerne, og der findes sågar hæveautomater på Påskeøen.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af kreditkortene, samt tlf. nr. til kortspærring.
-
Telefoni
Telefoni. Landekoden i Chile er 0056.
Mobiltelefon. I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Der er 220 volt. Der bruges samme stik som i Danmark.
-
Vand
Det anbefales, at man drikker mineralvand på flaske.
-
Drikkepenge
På restaurant er det normalt at lægge ca. 10% til regningen. Hvis man har fået båret sin bagage til sit hotelværelse giver man et lille beløb for det, f.eks. svarende til 1 USD. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og guider af Viktors Farmor.
-
Foto
Lufthavne og militære områder må ikke fotograferes. Hvis man vil fotografere mennesker bør man spørge om lov først.
-
Prisniveau
Et måltid mad på en restaurant koster typisk 100-150 kr. – dyrest på Påskeøen, hvor en god ceviche er anbefalelsesværdig. Øl koster fra ca. 20 kr., vin ca. 60-100 kr. og sodavand ca. 10-15 kr. Drikkevand i en kiosk/supermarked koster ca. 5-10 kr.
-
Tyveri
Medbring ikke kostbare smykker og ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun mindre beløb i tasker eller lomme.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
Der må ikke indføres ferskvarer eller landbrugsprodukter i Chile.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Chile er 4.200 km langt, og der er 3.800 km fra Santiago til Påskeøen, og derfor varierer klimaet naturligvis efter, hvor man befinder sig i Chile. Det centrale Chile minder om middelhavsområdet: sommeren er tør og varm, mens vintermånederne (fra april til september) er milde og kun moderat fugtige. I Atacamaørkenen er der som regel altid strålende solskin og behagelige grænsende til varme temperaturer på de tidspunkter, vi er der.
På Påskeøen svinger temperaturerne ikke meget over året og er gerne omkring de 20 grader. Her kan man godt opleve regn.
-
Tidsforskel
Chile og Danmark har forskellige dage på året, hvor uret sættes frem eller tilbage. Chile er ca. mellem 4 og 8 timer bagud afhængigt af hvor du befinder dig og på hvilket tidspunkt.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Regntøj
- Vaccinationskort
- Vækkeur
- Varmt tøj
- Gode vandresko/-støvler
- Solbriller
- Solcreme
- Kasket/hat
- Evt. badetøj og håndklæde til de termiske bade i Atacama
- Feltflaske / flaske til vand
- Evt. lommelygte
- Vådservietter
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.