Udforsk verdens designhovedstad Cape Town i Sydafrika
Sydafrika er meget mere end safari, hvad vejnavne som ”garden route” og ”panorama route” vidner om. Og for enden af den perfekte rejse venter Cape Town.
Tag til Cape Town, der af New York Times er kåret som Verdens Design Hovedstad.
Byen bobler af kreativitet. Der er pastelfarvede husfacader, afro-decor i restauranter, gadekunst og innovative designfirmaer. Victoria og Alfred havneområdet har 23 millioner besøgende hvert år. Her er modeforretninger, vinbarer og beboelse – men samtidigt fiskerbåde og containerskibe.
Prins Alfred, søn af dronning Victoria, byggede havnen fra 1860. Deraf navnet.
Det flade bjerg med udsigt til fængselsø
Byen er en kulturel smeltedigel. Kristne, jøder, muslimer, hinduer, afrikanere tilfører hver især Cape Town noget af dens glød. Og når man bliver træt af at udforske byen, er der det ikoniske Table Mountain i baggrunden. Man kan tage en kabelbane til toppen og nyde udsigten over en af verdens smukkest beliggende byer. Men husk et halstørklæde – i skyet vejr, er der koldt på toppen!
Eller man kan tage en udflugt til Robben Island. Landsfaderen Nelson Mandela sad indespærret på denne ø i 18 år. I dag er fængslet, der blev brugt under apartheid, indrettet som museum. Og ja, man ser Mandelas celle.
Kap det Gode Håb – søvejen til Indien
Eller man kan køre ad snoede bjergveje til Kap Det Gode Håb. Portugiseren Bartholomeu Diaz var den første europæiske søfarer, der sejlede forbi sydspidsen af Afrika. Det var i 1487. Han kaldte det Cabo Tormentoso – det stormomsuste bjerg. Men fortrød hurtigt, da det gik op for ham, at han i virkeligheden havde fundet søvejen til det sagnomspundne Indien. Så døbte han stedet om til Kap Det Gode Håb. Han nærede nemlig store håb om de værdier, der nu kunne fragtes fra Indien til Europa.
Godt 100 år senere forsøgte en hollænder at runde Kap Det Gode Håb i en brandstorm, men blev konstant drevet tilbage. Han forbandede Vorherre for dette – og dermed blev legenden om “Den flyvende Hollænder” skabt. Det er et spøgelsesskib, der krydser i farvandene ud for Kapstaden, og som varsler forlis og død for alle, der ser det. I dag er “Den flyvende hollænder” titlen på en roman, en opera - og en bådtype: Flying Dutchman. Det gør dog ikke legenden mere sandfærdig.
Til gengæld er det sandt, at da adelsmanden Erik Grubbe i 1618 skulle sejle afsted på kong Christian den 4´s ekspedition til Indien, sneg hans kæreste Ingeborg sig ombord på skibet iført karleklæder, og de blev gift. Hun døde i barselsseng året efter, da skibet var ud for Afrikas sydspids, og blev begravet på Kap Det Gode Håbs forbjerg. Så danske søfarere var blandt de første på Afrikas sydspids.
Storslåede naturpanoramaer i Sydafrika
Cape Town er den perfekte afslutning på en rejse gennem Sydafrika med Viktors Farmor. Og landet er meget mere end safari. Naturen er overdådig, som det fremgår af navne som “garden route”, “panorama route” og “Route 82”.
Garden Route er en af Sydafrikas helt store naturruter. Den til tider barske kystlinje har man på den ene side, mens bjergene på den anden side danner grænsen mod det tørre, næsten ørkenagtige område længere inde i landet.
Panorama ruten siger næsten sig selv. Her findes blandt andet et spektakulært kig med navnet “Guds Vindue”. Og Route 82 går til de bølgende marker i Vinlandet tæt på Cape Town.