Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Verdens bedste kaffe i Costa Rica

Costa Rica gemmer på kaffe af allerhøjeste kvalitet. Det er den store biodiversitet, der er med til at sikre den høje kvalitet. Kom med på et kaffeeventyr i Mellemamerika!
En kaffeplantage i Costa Rica. Foto Viktors Farmor
Malene Lykkebo - rejseleder for Viktors Farmor

Skrevet af

Malene Lykkebo

Malene er rejseleder for Viktors Farmor, uddannet religionshistoriker og elsker at rejse!

Historien bag Costa Ricas kaffeeventyr

I 1843 øjner den britiske kaptajn William Le Lacheur en unik mulighed for at starte et sandt handelseventyr op: Nemlig eksport af costaricansk kaffe til de tørstige britiske ganer. På det gode skib Monarch (alene navnet siger alt) er han med til at åbne op for en gylden æra, som baner vejen både for eksport til Europa, men så sandelig også for en modernisering af Costa Rica, der efter uafhængigheden fra Spanien i 1821 kæmpede med at finde både transportmuligheder og handelsruter til gunstige markeder uden for landet.

Men allerede i 1779 blev den første kaffebønne, der siden hen skulle blive kendt og elsket som Grano de Oro, "den gyldne bønne", plantet i Costa Rica. Af hvem, vides ikke, men det siges, at den kom fra Cuba. I 1820’erne begyndte man lige så stille at eksportere kaffen, og de første kaffehuse åbnede omkring San José i 1830’erne. 

Kaffeeventyret skulle vise sig at være yderst indbringende for en række kaffebaroner, og landet blev lige så stille moderniseret: Jernbaner og veje blev bygget, og man begyndte at sætte fokus på det kulturelle, hvilket medførte opførelsen af det berømte Teatro Nacional i hovedstaden San José i 1897. Og resten er historie!

Bæredygtig kaffeproduktion

I dag findes der over 70.000 småbønder, der hver især dyrker Arabica-kaffeplanter på mindre end 5 hektar, og mange af disse er en del af kooperativer, der fokuserer på Fair Trade, hvor bøndernes rettigheder, social og økonomisk bæredygtighed og ikke mindst miljøet er i centrum. 

Bæredygtighed bliver en stadig vigtigere og vigtigere del af produktionen i Costa Rica, og derfor fornyer man plantagerne hver 30. år ved at rykke hele kaffeplanten op med rode. Træet bruges derefter blandt andet i restauranter til at fyre op for madovnen, til smykker, papir og souvenirs. 

Coffee Rica, som Costa Rica også bliver kaldt pga. sin store produktion af den velsmagende kaffe. Foto Kathrine Svejst
Pga. sin store produktion af den velsmagende kaffe bliver Costa Rica også kaldt " Coffee Rica". Foto Kathrine Svejst

Grønne og frodige Costa Rica

Det er et af de lande med størst biodiversitet i Latinamerika, og med mange forskellige klimaer og varierende natur er der meget at komme efter på en rejse til Costa Rica, både på naturoplevelses- og kaffefronten. Alt fra mangroveskove beboede af krokodiller, løvfældende regnskove fyldt med fugle i alverdens farver, tropiske og fugtige regnskove med aber og summende insekter, og til de betagende og næsten mystiske tågeskove, der knejser med kæmpetræer fyldt med orkideer, svampe og lianer. 

Højderne og bjergegnene bidrager med gode vækstbetingelser for Arabica-planten og er medvirkende til at fremelske de mange forskellige smagsvarianter. Derfor er costaricansk kaffe også kendt for at være en af de fineste i verden. 

Kaffens vej: Fra vulkansk muld til koppen

I hele otte regioner er der ideelle forhold til kaffeproduktion, hvor bølgende bjergskråninger, rig vulkansk muld, og varmt vejr med temperaturer mellem 15-28 grader leverer optimale vækstbetingelser. For kaffeplanten kan godt lide højde og de fineste bønner kultiveres mellem 1200-1800 meter. 

Arabica-kaffen har en fyldig og sød smag, og smagen ændrer sig afhængig af, om den er dyrket enten i et lavere eller højere område. Ligeledes er der forskel på, hvornår på året kaffen høstes – den bedste kaffe høstes i vinterperioden (november-februar/marts), og her er områderne Tarrazú og Central Valley hjørnesten i produktionen. I alt er der otte regioner, hvor man finder kaffeplantager: Central Valley, Turrialba, Guanacasta, Brunca, Orosi, Tarrazu, Tres Rio og West Valley. 

Kaffens vej til kaffekruset går gennem en proces, hvor planten først kultiveres henved et år i vækstbede, hvor den får lov at vokse kraftige rødder. Derefter plantes den ud i plantagerne. Når kaffebærerne er klar, plukkes de ved håndkraft, får fjernet skindet og bliver derefter lagt til tørre i solen. Herefter bliver de pakket og finder vej til baristaer og andre kaffeelskere over hele verden.

Kaffebønner i Costa Rica. Foto Viktors Farmor
Kaffebønner i Costa Rica. Foto Viktors Farmor

Vandr ud i kaffeplantagerne

Tarrazu og Central Valley er blandt de mest kendte kafferegioner og på Viktors Farmors "Eventyrrejse i Panama", hvor vejen går forbi Costa Rica, kommer vi på en skøn vandretur til Central Valley. Her ligger verdens bredeste vulkan, Poas, der dækker et område på 5600 hektar og kan prale af et krater med en diameter på 1,5 km. Vulkanen ligger omgivet af de mystiske og dragende tågeregnskove, og da vulkanen stadig er aktiv, kan man både opleve sprutten og gejseragtige udbrud fra de mange sprækker. 

De svovlholdige gasser, der konstant siver op fra krateret, begrænser dog ens besøg ved kanten til blot 15 minutter med god grund. Men heldigvis går turen herefter til en kaffeplantage, hvor den righoldige vulkanske muld, højden og bjergskråningerne er medvirkende til at kaffedyrkningen her i området er særdeles ideel og frembringer en fremragende fyldig kaffenote. 

Og er der næsten noget bedre end at sidde omgivet af sværmende og glitrende sommerfugle, badet i eksotiske dyrelyde i skøn natur og nyde en skøn kop kaffe i selskab med søde mennesker efter en dejlig vandretur? Nej, vel? God tur!

Se alle vores artikler om Costa Rica