Elfenbenskysten rundrejse
Kunsthåndværk og stammekulturer i Vestafrika
Rejs med 14 dage rundt i Elfenbenskysten. Vi oplever spirituelle og akrobatiske danse samt lærer om traditionelle håndværk med tekstiler, træudskæring og lerperler. Derudover dykker vi ned i historien om den franske kolonimagt og kampen for uafhængighed.
Priser fra
29.990 kr.
Max. 20 deltagere
14 dages rejse
Start din rejse her
Elfenbenskysten har været befolket siden år 10.000 f.Kr. og har lagt jord til en stor indvandring fra mange hjørner af Afrika. Der er i dag mere end 60 etniske grupper, som tilsammen bidrager til det kulturelle landskab med hver deres unikke traditioner, kunst og musik.
Traditionel kunst og håndværk, herunder træskulpturer, tekstiler, musik og dans, spiller en central rolle i den almindelige ivorianers liv og er en kilde til national stolthed. Og ikke uden grund.
Vi starter rejsen hos Anyi-folket, hvor vi bliver introduceret til den traditionelle komian-dans (trance-dans). Vi fortsætter nordpå, hvor vi møder Baule-folket, som er dygtige kunsthåndværkere. Vi skal selvfølgelig også opleve deres Goli-maske-dans. Ikke langt derfra stifter vi bekendtskab med Guro-folket og deres fascinerende Zaouli-dans. En slags vestafrikansk quickstep om man vil.
I det nordlige Elfenbenskysten kommer vi til kunsthåndværkets højborg, Korhogo. Her lærer vi om håndværket bag træudskæring, lerperler og tekstilvævning. Vi møder også Senufo-folket, der blandt andet viser os den akrobatiske og hæsblæsende Boloy-dans (leopard-dans).
Fulani-nomaderne introducerer os til deres nomadeliv og kultur, mens Dozo-jægerne tager os med ud på savannen for at lære om planternes kraft. En rejse til Elfenbenskysten ville ikke være komplet uden at overvære Dan-folkets Gboni-styltedans, så den skal vi ikke misse. Vi slutter rejsen i den charmerende kystby og tidligere franske kolonihovedstad Grand-Bassam med en smuk udsigt over Atlanterhavet.
5 gode grunde til at rejse til Elfenbenskysten med Viktors Farmor:
- Besøg et helt nyt og ukendt rejsemål i Vestafrika med over 60 forskellige etniske grupper
- Se verdens største kristne kirke, og besøg lokale helligdomme
- Oplev rituelle maskedanse, styltedanse, trancedanse og akrobatiske danse
- Lær om traditionel tekstilfarvning, vævning, træudskæring og jernsmedning
- Gå rundt blandt gamle franske kolonibygninger i Grand-Bassam
Dagsprogram
-
Dag 1
Afrejse og ankomst til Abidjan
Vi flyver mod Elfenbenskysten med en enkelt mellemlanding undervejs. Vi lander i Abidjan om aftenen, og kører direkte til vores hotel.
Måltider: På flyet
Overnatning: Abidjan
-
Dag 2
Abengourou-kongepalads og Komian-dans
Efter morgenmad forlader vi Abidjan og sætter kursen mod Abengourou, en køretur på ca. 4 timer. Elfenbenskystens næststørste eksportråvare er kaffe, og området omkring Abengourou er kendt for sin kaffeproduktion. Størstedelen af kaffen sendes til Abidjan, hvorfra den eksporteres til den vestlige verden. Udover kaffe dyrkes der også kakao, kolanødder, madbananer, yams, maniok og tømmer i området, som vi måske ser undervejs.
Abengourou beboes hovedsageligt af Anyi-folket, en gren af Akan-folket, som migrerede fra Ghana til Elfenbenskysten i begyndelsen af 1800-tallet og etablerede Indénié-kongedømmet. Abengourou blev hovedsædet for kongedømmet og i 1882 stod det første kongepalads færdigt. Det oprindelige kongepalads blev erstattet af et nyere og mere overdådigt palads i 1910, mens det oprindelige kongepalads i dag benyttes som et museum med kunstværker og genstande, der gengiver historien om Abengourous konger. Vi besøger det lille museum og får et indblik i den lokale historie. Vi slår også et smut forbi Musée Charles et Marguerite Bieth, som er et fint lille kunstmuseum.
Vi skal herefter opleve den traditionelle Komian-dans også kendt som trance-dans. Dansen udøves hovedsageligt af udvalgte kvinder, de såkaldte komianere eller præstinder, som kan kommunikere med åndeverdenen på forskellig vis. En af måderne er igennem dans. Ved hjælp af trommernes rytme danser komianen en rituel dans, som bringer hende i en trancetilstand og gør hende i stand til at kommunikere med ånderne og søge spirituel rådgivning og problemløsning.
Folk opsøger typisk komianerne for at søge en kur eller behandling for kræft, infertilitet, epilepsi og psykiske sygdomme. Andre kommer for at få rådgivning om personlige problemer.
Efter dansen kører vi til vores hotel, hvor vi kan slappe af og fordøje dagens oplevelser.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Abengourou
-
Dag 3
Verdens største kirke og bidske krokodiller
Vi fortsætter rejsen nordpå mod Yamoussoukro, en køretur på ca. 4 timer.
Ved ankomsten kører vi forbi Boigny Félix Houphouët Foundation for Peace Research. Fonden blev etableret af Elfenbenskysten første præsident med det formål at fremme fred i verden. Tysklands tidligere kansler Angela Merkel modtog fondens fredspris i 2022 i forbindelse med hendes indsats med at bringe 1,2 millioner flygtninge til Tyskland. Vi kommer på et besøg indenfor, hvis der ikke er nogle planlagte aktiviteter den pågældende dag. Det ved vi dog først på dagen.
Herefter besøger vi verdens største kirke, Basilica of our Lady of Peace, i Yamoussoukro, som kan ses milevidt. Inspirationen fra Peterskirken i Rom er åbenbar, dog med den forskel, at kuplen i Yamoussoukro er cirka 20 meter højere.
Kirken blev opført mellem 1985-1989 og menes at have kostet omkring 250 millioner euro. Et ikke uvæsentligt beløb for et fattigt land som Elfenbenskysten og derfor også et kontroversielt emne. Der er plads til op til 18.000 besøgende, med siddepladser til ca. 7.000. Hvert sæde har indbygget klimaanlæg med mulighed for individuel regulering!
Vi slutter dagen af med at køre forbi det tidligere præsidentpalads, hvor Elfenbenskystens første præsident Houphouët boede frem til sin død i 1993. Han blev begravet indenfor paladsets mure, som nu betragtes som et helligt hvilested for nationens fader. Der er adgang forbudt for offentligheden indenfor paladsets mure.
Udenfor paladsets mure stopper vi ved den kunstige krokodillesø, som beboes af nogle bidske krokodiller. Krokodillerne blev håndplukket af præsident Houphouët for deres vildskab og tildelt politiske og militære rang ud fra deres styrke og størrelse!
Herfra kører vi til vores hotel, hvor vi kan nyde en afslappende aften.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Yamoussoukro
-
Dag 4
Baule kunsthåndværk, Zaouli-dans og Goli-maskedans
I dag kører vi mod Bouaké, Elfenbenskystens næststørste by efter Abidjan, en køretur på ca. 2 timer.
Undervejs besøger vi et Baule-lokalsamfund for at lære mere om deres kunsthåndværk i form af tekstilfarvning, vævning og træudskæring. Baule-folket er kendt for deres fine træskulpturer, især deres rituelle statuetter, der repræsenterer spøgelser og ånder, såvel som udskårne ceremonielle masker.
Vi skal også besøge Guro-folket og opleve deres fascinerende Zaouli-dans. Dansen er et utroligt skue, hvor danseren er i stand til at bevæge sine ben i et utal af hurtige bevægelser, mens overkroppen holdes i ro. Selvom bevægelserne ligner hinanden, så må danseren ikke gentage bevægelserne i løbet af en dans. Det tager i gennemsnit syv år at lære og mestre dansen, som er enormt fysisk krævende og kompleks.
Efter frokost oplever vi Baule-folkets Goli-maskedans. Goli-dansen varer traditionelt en hel dag og involverer normalt hele landsbyen, men vi nøjes med en kortere version. Dansen opføres typisk i anledning af den nye høst, ved besøg af højtstående personer eller ved begravelser af notabiliteter. Der er traditionelt to dansere, som bærer fire forskellige masker i en foreskrevet rækkefølge. Maskerne har en kompleks symbolik med elementer fra forskellige dyr. Danserne bærer desuden imponerende dragter af strimlede palmeblade, som understreger tilknytningen til naturen.
Efter en oplevelsesrig dag kører vi hen og tjekker ind på vores hotel.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Bouaké
-
Dag 5
Flotte træudskæringer, sheasmør-kooperativ og Gbon-museum
Vi starter dagen med en lille byrundtur i Bouaké og et besøg på det farverige marked, før vi fortsætter rejsen mod Korhogo, en køretur på ca. 4 timer. Vi tjekker ind på vores hotel og spiser frokost ved ankomsten.
Korhogo blev grundlagt tilbage i det 13. århundrede og er kendt for at producere noget af regionens smukkeste kunsthåndværk, som vi selvfølgelig kigger nærmere på. Om eftermiddagen besøger vi nogle lokale kunstnere, som viser os de traditionelle træudskæringer og forklarer lidt om deres håndværk. Der bliver også mulighed for at købe nogle flotte træfigurer med hjem, men husk at forhandle om prisen.
Herfra fortsætter vi til et lokalt sheasmør-kooperativ, hvor vi møder nogle lokale kvinder, som producerer økologisk sheasmør. Sheasmør er et fedtstof udvundet af nødden fra det afrikanske sheatræ og kan bruges som et naturligt hudplejeprodukt, såvel som i madlavning.
Vi slutter af med et besøg på det lille Gbon-museum, som er dedikeret til Senufo-folket og deres kultur. Museet har en samling af Senufo-artefakter, herunder masker, statuer og tekstiler samt udstillinger om Senufo-folkets historie, kultur og traditioner.
Vi spiser aftensmad på en lokal restaurant, inden vi vender tilbage til hotellet.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Korhogo
-
Dag 6
Traditionel jernsmeltning, dekorative lerperler, og halsbrækkende Boloy-dans
Efter morgenmaden kører vi til en afsidesliggende landsby nord for Korhogo for at se en gammel metode med jernsmeltning udført af lokale smede. Det er et meget sjældent eksempel på traditionel jernmetallurgi i Afrika. Den gamle metode blev anset for at være uddød, indtil den blev genopdaget i det her fjerntliggende samfund.
Jernmalmen kommer fra lokale miner og udvindes manuelt. Den traditionelle ovn fyldes med lag af trækul og jernmalm og smeltes så over åben ild i op til 24 timer for at opnå det ønskede resultat. Helt så længe bliver vi dog ikke.
Efter frokost skal vi ud og opleve en række af Korhogos fascinerende kunsthåndværk.
Vi starter med at besøge en lokal landsby, hvor der produceres dekorative lerperler af naturlige materialer og med gamle teknikker. Lerperlerne blev oprindelig brugt som spindelhvirvler til at spinde bomuldsgarn i hånden, men bruges i dag mest til at lave farverige smykker. Vi får en indføring i den gamle proces og får også lov til at give en hånd med.
Herefter besøger vi et traditionelt væveri for at lære mere om væveprocessen og det berømte Korhogo-stof. Kvinderne spinner og farver garnet, mens mændene væver stoffet. Vævene er et noget særpræget syn med deres langstrakte og fodbetjente design. De lange smalle stykker stof syes til sidst sammen af kvinderne og bliver derefter til kjoler, skjorter, sengetæpper, duge med mere.
Vi slutter dagen af med at overvære Senufo-folkets akrobatiske Boloy-dans, også kendt som panter- eller leopard-dansen. I Senufo-folkets kultur er skoven anset som et mystisk sted, fuld af fare og beboet af ånder. Tidligere blev børn sendt ud i skoven for at udføre en fase af deres overgangsritual fra barn til voksen. Det siges, at nogle børn opførte denne dans for at drive ånderne væk. Dansen udføres i dag kun af indviede, som bærer en panter/leoparddragt, og udfører halsbrækkende dansetrin. Man ser typisk dansen opført ved fødsler, begravelser og ved bøn om regn.
Vi vender tilbage til hotellet for et lille hvil, før vi spiser aftensmad på en restaurant i byen.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Korhogo
-
Dag 7
Diby-helligdommen, N’goro-dans og Fulani-nomader
Efter morgenmaden tjekker vi ud fra hotellet og kører til Niofoin-landsbyen. Niofoin er et meget traditionelt samfund, hvor polygyni eller flerkoneri er normen. Kvinderne bor i hver deres runde hytte med deres børn, mens manden bor alene i den firkantede hytte.
Niofoin er kendt for Diby-helligdommen, landsbyens ceremonielle centrum, som beskytter landsbyens beboere. Her beder man om regn og en god høst og tager afsked med sine afdøde. Helligdommen er en særpræget lerklinet bygning med et tykt stråtækt tag, der får et nyt lag strå hvert år, og derfor kun vokser i højden år for år.
Vi kører herefter til en landsby nær Boundiali, hvor vi skal overvære Senufo-folkets N’goro-dans. Dansen er en del af Senufo-kvindernes overgangsritual. Det er en spektakulær opvisning ledsaget af ild, pisk, trommespil og xylofonmusik.
Vi fortsætter ind i bushen for at besøge de lokale Fulani-nomader. Her lærer vi om deres nomadeliv og deres kultur, og vi får lejlighed til at besøge nogle af deres huse. Fulani-folkets oprindelse er meget omstridt. Nogle mener, at de er af nordafrikansk eller arabisk oprindelse, karakteriseret ved den lysere hud og glattere hår. Nolge afrikanere omtaler dem endda som ”hvide mennesker”. Nylige undersøgelser viser dog, at de stammer fra nomader fra både Nordafrika og fra Sub Sahara.
En væsentlig forskel på Fulani-folket og andre afrikanske stammer er, at Fulani-folket har en enorm respekt for skønhed. Skønhed betragtes som meget vigtig, og en af måderne, det vises på, er gennem tatoveringer. Et kendetegn ved en Fulani-kvinde er hendes læber, som mange gange er en sortlig farve fra brugen af henna eller en decideret tatovering på læberne.
Vi fortsætter rejsen til Odienné, hvor vi ankommer tidligt på aftenen.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Odienné
-
Dag 8
På udflugt med Dozo-jægerne og besøg i den gamle moské i Samatiglia
I dag besøger vi Malinke-folket og møder deres jægere, Dozoerne. Jægerne er iklædt deres traditionelle dragter og bærer våben og lykkeamuletter. Lykkeamuletterne har magiske egenskaber, som beskytter jægere mod at komme til skade samt skærper deres syn og hørelse. Jægerne ledsager os på en udflugt til fods ud på savannen for at give os en introduktion til planternes kraft. Tilbage i landsbyen vil jægerne til trommernes rytme danse og demonstrere deres modstand overfor ild og knive.
Om eftermiddagen besøger vi den gamle moské i Samatiglia, hvor vi mødes med imanen og modtager velsignelsesbønner. Vi hører historien om de berygtede slavehandlere, før vi vender tilbage til hotellet.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Odienné
-
Dag 9
Dan-folket og det bjergrige landskab omkring Man med vandfald og aber
Vi begynder rejsen sydpå mod Man, en køretur på ca. 4 timer. Undervejs besøger vi Yacouba-folket (også kaldet Dan-folket), som bor i små hytter med traditionelle stråtag på bjergskråningerne. Vi oplever den spektakulære maskedans og hører mere om historien bag dansen.
Som vi nærmer os Man, nyder vi synet af det fantastiske og bjergrige landskab, som danner en smuk baggrundskulisse. Vi tjekker ind på vores hotel, som ligger på en bakketop med en flot udsigt over byen og bjergene.
Om eftermiddagen besøger vi nogle af områdets vandfald og går tur i de omkringliggende skove på udkig efter Lowe’s Mona og Campbells-aberne, som lever i området. Vi får en flot udsigt over byen og får også mulighed for at snakke med de lokale vævere, før vi vender tilbage til hotellet.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Man
-
Dag 10
Levende lianbroer og fri eftermiddag til afslapning eller gåtur
Vi starter dagen med at køre ud for at se de levende lianbroer. Broerne spiller en vigtig rolle i lokalsamfundene, da de gør det muligt for de lokale at rejse mellem landsbyerne og handle.
Lianbroerne skylles som oftest væk i regntiden og genopbygges en gang om året mellem midnat og kl. 4 om morgenen af udvalgte lokale mænd, der besidder særlige kræfter. Arbejdet med at genetablere lianbroerne er omgærdet af meget mystik, hvor kun de indviede må være til stede, hvilket hjælper med at holde på hemmeligheden bag en velbygget lianbro. Ifølge den lokale tradition er det ånderne, der kaster lianbroen over floden fra den ene bred til den anden. Lianbroerne anses ofte for at være hellige, og på visse broer anses det som helligbrøde at gå over med sko på.
Yacouba-folket kalder en lianbro for ”dra” på Yacouba-sproget, hvilket betyder hængekøje. Det giver god mening, når man står ved siden af og ser faconen på broen, der svajer nedad som en hængekøje fastgjort mellem to træer. Lianbroen flettes af vinstokke, som giver lidt efter, når man krydser broen. Man vil derfor se en forhøjning med trappetrin på hver side af flodbredden, som løfter lianbroen et stykke over floden for at forhindre, at broen når helt ned til vandet, når der gås på den.
Vi vender tilbage til Man og har eftermiddagen til fri disposition. Der er mulighed for at slappe af på hotellet eller at tage med på en gåtur til en af bjergtoppene om eftermiddagen.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Man
-
Dag 11
Akrobatisk Gboni-styltedans og kørsel til Yamoussoukro
I dag skal vi opleve den imponerende Gboni-styltedans i en nærliggende Dan-landsby. Styltedansen er en af de mest spektakulære danse i Elfenbenskysten. Som med alle de øvrige danse så er det en rituel dans, der beskytter landsbyen og danses ved bryllupper, begravelser, indvielser og andre særlige lejligheder.
Dansen er et akrobatisk show, hvor danseren udfører gentagen, farlig og spektakulær akrobatik. Masken, der bæres, er en hellig maske, der rummer to kræfter: Den åndelige og overnaturlige kraft gør danseren i stand til at kommunikere med ånderne, og den kunstneriske kraft giver danseren smidighed og evnerne til at kunne udføre usædvanlige stunts, der forbløffer publikummet.
Efter dansen vender vi tilbage til hotellet og spiser frokost. Vi kører herefter mod Yamoussoukro, en køretur på ca. 4-5 timer. Vejen i dag er ikke den bedste, så vi bruger det meste af eftermiddagen på at nå frem til hotellet i Yamoussoukro. Hvis vi har tid, besøger vi det lokale marked på vej til hotellet.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Yamoussoukro
-
Dag 12
Byrundtur i Abidjan og eftermiddag i Grand-Bassam
Efter morgenmad kører vi tilbage til Abidjan, en køretur på ca. 4 timer afhængigt af trafikken.
Vi skal herefter ud at opleve lidt af Elfenbenskystens moderne økonomiske hovedstad. Vi besøger Plateau-distriktet med dets moderne bygninger og skyskrabere. Vi skal også se det travle marked i Treichville. Inden vi forlader Abidjan, stopper vi ved det lille nationalmuseum, som har en udstilling med traditionelle statuer, masker, smykker, værktøj, musikinstrumenter og meget mere.
Herfra kører vi videre til den charmerende kystby Grand-Bassam, som er berømt for sin koloniale arkitektur, de smukke strande og den rige kulturelle arv, der afspejles i de mange kunstgallerier, håndværksbutikker og lokale markeder. Køreturen tager ca. 1 time.
Vi tjekker ind på vores hotel tæt på stranden og har resten af dagen til fri disposition.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Grand-Bassam
-
Dag 13
Afslappet start på dagen og rundtur i Grand-Bassam
Vi har en afslappende start på dagen med mulighed for at slappe lidt af og nyde de smukke omgivelser.
Efter frokost udforsker vi Grand-Bassam og dens hensmuldrende franske kolonibygninger.
Grand-Bassam var kortvarigt den franske kolonihovedstad i Elfenbenskysten fra 1893 til 1899, indtil et udbrud af gul feber kostede ¾ af byens befolkning livet. De franske koloniherrer flyttede herefter hovedstaden til Bingerville.
Grand-Bassam udviklede sig efterfølgende til lidt af en spøgelsesby, indtil byen blev genopdaget i slutningen af 1970'erne. Man har sidenhen forsøgt at genoplive Grand-Bassam både som en turistdestination og som et center for kunsthåndværk.
Vi udforsker den charmerende gamle bydel til fods og besøger det lokale museum i den tidligere guvernørs palads. Museet huser en stor samling af traditionelle beklædningsstykker fra hele Elfenbenskysten, som sammen med udstillingsgenstande og gamle fotografier fortæller mere om historien og kulturen i Elfenbenskysten.
Vi vender tilbage til hotellet, hvor vi har mulighed for at friske os lidt op og klæde om, inden vi tjekker ud fra hotellet og kører til Abidjan til vores afskedsmiddag. Vi fortsætter herfra til lufthavnen og starter hjemrejsen.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
-
Dag 14
Hjemkomst
Vi flyver nordpå med en enkelt mellemlanding undervejs. Vi lander i København sidst på eftermiddagen.
Måltider: På flyet
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Elfenbenskysten
-
Pas og visum
Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder ud over opholdets varighed og desuden have 2 blanke sider. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Der kræves visum til Elfenbenskysten. Visum søges online som en forhåndsgodkendelse før afrejse. Det egentlige visum udstedes ved ankomsten til Elfenbenskysten efter fremvisning af forhåndsgodkendelsen.
Viktors Farmor sender visumvejledning og de fornødne visumdokumenter ca. 2 måneder før afrejse. Det anbefales at ansøge tidligst to måneder før afrejse, da forhåndsgodkendelsen kun er gyldigt i 3 måneder fra udstedelsen.
-
Vaccination
Der er krav om gul feber-vaccination, og man skal kunne fremvise dokumentation for gul feber vaccination ved indrejse.
Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe (tetanus) og difteri. Derudover anbefales vaccination mod meningokoksygdom.
Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse.
Rådfør dig med egen læge/specialklinik om vaccinationer og rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer, der tilrådes. Medbring evt. dagsprogrammet, hvorpå rejseruten er indtegnet.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Man benytter den vestafrikanske valuta CFA-franc XOF (i daglig tale ”sifa”) ikke at forveksle med den centralafrikanske CFA-franc XAF. Der betales i lokal valuta overalt.
Det anbefales at medbringe euro eller US dollars og veksle til CFA ved ankomsten. CFA har fast kurs overfor euro, så man får typisk en bedre kurs end med US dollars, men begge kan veksles uden problemer. Man kan veksle penge i banker og på vekselkontorer i de større byer. Enkelte hoteller tilbyder også valutaveksling.
1 euro svarer til ca. 660 CFA (marts 2024).
Det er også muligt at hæve penge i hæveautomater, men de findes hovedsageligt i Abidjan, og virker ikke altid. Der findes få hæveautomater udenfor Abidjan. Betaling med kreditkort kan som regel kun lade sig gøre på restauranter, i supermarkeder og på hoteller i de større byer.
Det anbefales derfor hovedsageligt at medbringe euro eller US dollars og veksle til CFA ved ankomsten.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Telefoni og internet
Telefonopkald og mobildata er meget dyrt, så husk at slå data og roaming fra før indrejse. Der er gratis wifi på flere hoteller, som med fordel kan benyttes.
-
Elektricitet
Man bruger 220 volt i Elfenbenskysten. Strømstikkene er lig de danske, men medbring eventuelt en rejseadapter for en sikkerheds skyld.
-
Tidsforskel
Danmark er 1 time foran Elfenbenskysten ved dansk vintertid og 2 timer foran ved dansk sommertid.
-
Fotografering
Vis respekt ved fotografering af personer. Vis kameraet, smil, og spørg om det er ok at tage et foto. Respekter et nej.
Det er forbudt at fotografere militærbygninger, broer, grænseovergange, kontrolposter, banegårde, lufthavne, militærfolk og politi.
-
Klima
Elfenbenskysten er generelt varmt og fugtigt hele året på grund af sin beliggenhed ca. 400km nord for ækvator og har overordnet tre årstider. Fra november til marts er det typisk varmt og tørt med få regnbyger. Fra marts til maj er det varmere og tørrere med næsten ingen regn. Og fra juni til oktober er det varmt og vådt.
Den gennemsnitlige dagtemperatur er på omkring 27 grader, mens den sydlige del af landet ofte når over 30 grader. Man skal dog regne med dagtemperaturer på op til 35 grader.
-
Påklædning
Lokalbefolkningen er konservative i deres påklædning, specielt i den mere muslimske nordlige del af Elfenbenskysten. Det er typisk ikke velset at vise bare skuldre eller at gå i korte shorts/nederdele. Man kan udmærket gå med almindelige t-shirts, der dækker skuldrene samt shorts/nederdel, der går ned til knæene til daglig.
Den anbefales at bære løstsiddende tøj på grund af varmen. Medbring desuden en kasket eller solhat samt solcreme med høj faktorbeskyttelse. Medbring eventuelt et tørklæde til at svøbe om hals og hoved til beskyttelse mod vind og støv. Husk desuden gode vandresko/gummisko og sandaler.
-
Drikkevand
Man bør ikke drikke vandet fra hanerne – heller ikke på hotellerne. Isterninger i drikkevarer bør ligeledes undgås.
-
Mad
Maden i Vestafrika er lokal og velsmagende. Vestlig mad findes sjældent udenfor de større byer.
-
Drikkepenge
På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris. Det anbefales, at man giver et lille beløb (ca. 500 CFA) til stuepigen. Har man fået båret sin bagage til sit hotelværelse, er det ligeledes kutyme at give et tilsvarende beløb (ca. 500 CFA).
På restauranter er det normalt at lægge ca. 10 % til regningen, når man for eksempel køber drikkevarer.
-
Prisniveau
Vand: ca. 400 CFA
Sodavand: ca. 500 CFA
Lokal øl: ca. 650 CFA
Importeret øl: ca. 1.500 CFA
Vin (flaske): ca. 4000 CFA
Kaffe: ca. 1.500 CFA
Måltid på restaurant: ca. 2.500 CFA
-
Indkøb
Man kan med fordel købe de lokale kunsthåndværk (træfigurer, masker, tekstiler, lerperler, malerier mm). Husk at forhandle om prisen.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Tyveri
Lad være med at medbringe smykker eller kostbare ure og undgå at fremvise store pengebeløb på gaden. Hav i stedet kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i tasken eller lommerne.
-
Sprog
Fransk er det officielle sprog i Elfenbenskysten. Herudover tales der også ca. 70 afrikanske sprog. Der undervises i engelsk i skolerne, men de færreste taler det særlig godt. Man kommer langt ved at kunne et par franske gloser.
-
Transport
Elfenbenskysten er et tredjeverdensland med alt, hvad det indebærer. De vestafrikanske transportmidler er ikke altid designet til langbenede skandinaver, og støddæmperne lever måske ikke altid op til den europæiske standard, men vi vælger altid de bedste transportmidler, som er til rådighed.
Der kan opstå forsinkelser/ændringer i den lagte rejseplan som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, dårlige veje, trafik, politikontroller med mere. De større veje er for det meste asfalterede, mens de mindre veje ofte er ujævne grusveje. De angivne køretider er estimater som tager forbehold for dette. Der kræves en god portion overbærenhed med transporten og det generelle tidsperspektiv for rejsen.
-
Hoteller
Der benyttes som udgangspunkt turistklasse hoteller, men standarden kan variere fra hotel til hotel. Mange hoteller har kun dobbeltværelser, det vil sige et værelse med en stor dobbeltseng. Vi kan ikke garantere twin-værelser, det vil sige et dobbeltværelse med to enkeltsenge, på overnatningsstederne. Vi anbefaler at du bestiller et eneværelse, hvis egen seng er et krav.
Hotelfaciliteter såsom varmt vand, stabil strøm, wifi mm kan også variere, og der forventes en vis grad af fleksibilitet og forståelse for dette.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Solbriller, kasket eller hat
- Solcreme
- Myggespray
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Håndsprit
- Vådservietter
- Lommelygte (til håndtasken)
- Papirlommetørklæder / toiletpapir
- Læbepomade
- Løstsiddende tøj der dækker skuldre og knæ
- Tørklæde til besøg i moskeer (kvinder)
- Lun trøje og lange bukser
- Badetøj
- Lille håndklæde
- Evt. plastposer til beskyttelse af elektronisk udstyr
- Evt. paraply, regnponcho og/eller regnjakke
-
Værd at vide
Man bør ikke dele gaver ud til lokalbefolkningen uden at have modtaget en tjeneste. Det frarådes helt at give gaver til børn. Det hæmmer lokalbefolkningens eget initiativ og fremavler tiggeri. Hvis nogen på besøg i landsbyerne vil give kuglepenne, postkort fra Danmark, skrivepapir etc., kan vores lokalguide være behjælpelige med at give dem til de rette personer.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse
-
Pionerrejse
Dette er en Viktors Farmor pionerrejse. Vær forberedt på, at alt måske ikke helt går som planlagt den første gang. Rejselederen vil sammen med lokalguiden og chaufføren gøre deres bedste for at give dig den bedste rejseoplevelse, men det kan være nødvendigt at lave småændringer undervejs.
-
Adventurerejse
Dette er en Viktors Farmor adventurerejse. En rejse, hvor der er lagt vægt på enestående oplevelser, men du skal være forberedt på nogle lange køreture i til tider ujævnt terræn, samt at hotelstandarden kan være svingende.
Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Elfenbenskysten.