Bhutan rundrejse
Ekspedition i Himalayas tidligere så lukkede land
Det lille kongedømme Bhutan på Himalayas sydvendte skråninger var i mange år isoleret fra resten af verden. Men i dag har de åbnet en dør på klem, så vi kan opleve deres traditionelle, buddhistiske kultur. Rejs med på et unikt eventyr.
Priser fra
39.990 kr.
Max. 16 deltagere
14 dages rejse
Start din rejse her
Bhutan blev først åbnet for turister i 1978, og det har i sjælden grad formået at værne om sin traditionelle, buddhistiske kultur. Eksempelvis går offentligt ansatte i nationaldragt, og TV blev først tilladt i 1999. Den første daglige avis udkom i 2008, og den enevældige konge regerer mere ud fra befolkningens bruttonationale lykke end bruttonationalproduktet. Resultatet er et land, der ikke ligner noget andet sted i verden.
På denne rundrejse oplever vi alt det bedste af Bhutan. Fra de prægtige templer og klostre i den bjergrige vestlige del af landet til den afsidesliggende Bumthang-region i hjertet af landet, der spiller en vigtig rolle i Bhutans kultur og historie. Undervejs oplever vi også Bhutans storslåede natur, der varierer fra frodige dale og dybe rododendronskove til 7.000 meter høje bjerge, og overalt bydes vi velkommen af den imødekommende befolkning.
Bemærk at rejsen er én dag længere i 2025 end i 2024. Den ekstra dag bruges i Punakha. Se mere i dagsprogrammet.
5 gode grunde til at rejse til Bhutan med Viktors Farmor:
- Udforsk den kulturrige Bumthang-region i hjertet af Bhutan
- Vandr til det ikoniske tempel Tigerreden
- Oplev den mægtige traditionelle dzong (befæstede klostre) i afsidesliggende Trongsa
- Kør over høje bjergpas med udsigt mod sneklædte toppe og frodige dale
- Om foråret kan vi opleve rhododendron-blomsterne i fuld flor
Dagsprogram
-
Dag 1
Afrejse fra København
Vi forlader København med kurs mod Delhi.
-
Dag 2
Til grænsebyen i Bhutan
Vi lander i Delhi tidligt om morgenen og har kun et kort stop, inden vi flyver videre indenrigs til Bagdogra i det østlige Indien. Herfra fortsætter vi de sidste ca. 2 timer i bus til byen Chalsa, der er dagens mål. Vel fremme er resten af dagen fri til at slappe af ovenpå rejsen. Det har været en lang dag. Men det betyder, at vi kan krydse ind i Bhutan allerede i morgen.
Måltider: Morgenmad på flyet og aftensmad
Overnatning: Chalsa
-
Dag 3
Ad bjergveje til Thimpu
I dag begynder eventyret for alvor, når vi efter morgenmaden sætter kurs mod Bhutan. Turen fører os over Vestbengalens sletter og bakker dækket af grønne te-plantager, inden vi efter ca. 80 km ankommer til den bhutanesiske grænse ved Phuentsholing. Her bliver vi budt velkommen af vores bhutanesiske guide for de kommende 8 dage og efter pas-formaliteterne, kan vi sætte os til rette i vores bhutanesiske bus og fortsætte mod hovedstaden Thimpu.
Det er en flot tur, der giver de første indtryk af Bhutans rige og uberørte natur. Vi har ikke kørt ret langt, før vi gør stop ved Kharbandi Goemba; et flot kloster bygget af kongefamilien i en frodig have med subtropiske planter og blomster. Men gradvist stiger vejen opad, og naturen bliver mere og mere bjergrig efter hvert sving. Vi krydser gradvist op i over 2.000 meters højde, og her er de subtropiske planter erstattet af højlandsskov med lianer og orkideer. Vi fortsætter forbi den lille by Chimakothi, inden vi når dagens højeste punkt i 2.800 meters højde. Herfra går det stejlt nedad og videre langs floderne Wang Chu og Chuzom, hvor spredte æbleplantager pryder landskabet. Sidst på dagen når vi frem til Bhutans hovedstad, Thimpu, hvor vi indlogeres på vores hotel for den kommende 2 nætter.
Denne aften får vi besøg af en bhutansk embedsmand, der vil fortælle om landets unikke fokus på bruttonational lykke frem for bruttonationalprodukt.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Thimpu
-
Dag 4
Bhutans hovedstad Thimpu
Vi har hele dagen til at udforske Bhutans hovedstad Thimpu, der ligger flot ned til Thimphu-floden i en frodig dal i 2320 meters højde. Indtil 1961 var dette blot en lille ubetydelig landsby, men siden Thimpu blev gjort til hovedstad, er det gået stærkt, og i dag er Thimpu landets ubestridt største by med omkring 150.000 indbyggere. Den er derfor et godt sted at opleve det moderne Bhutan i fuldt flor. Det sagt, er der ikke meget storby over Thimphu. Mange huse er bygget i traditionel bhutansk stil, trafikken dirigeres stadig af politibetjente iført hvide handsker. For Thimphu er verdens eneste hovedstad uden trafiklys.
Vi ser blandt andet Thimpu dzong, en imponerende bygning, der i dag huser parlamentet. Vi besøger også King ́s Memorial, bygget i 1974 til minde om den tredje konge, Jigme Dorji Wangchuck. Denne stupa bliver brugt af mange mennesker i den daglige udøvelse af deres religion, og dagen igennem kommer folk forbi og tager en runde rundt om stupa’en. Indeni er der mange religiøse malerier og statuer af forskellige buddhistiske guder.
Bhutans rige kultur får vi også et indtryk af på byens museer. Deriblandt Zorig Chusum-instituttet, der blev grundlagt i 1971 af kongefamilien for at værne om landets håndværkstraditioner indenfor blandt andet maleri, calligrafi, træskærerarbejder og meget andet.
Vi tager også turen op til den store Buddha-statue på højdedraget Kuensel Phodrang over byen, hvorfra vi har en flot udsigt over Thimphu.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Thimpu
-
Dag 5
Over bjergpas til Trongsa
En lang men spektakulær køretur venter os i dag, når vi sætter kurs mod Trongsa i hjertet af Bhutan. Inden længe har vi lagt bylivet bag os og zigzagger gennem smukke, frodige landskaber op mod Dochu La-passet i 3.048 meters højde. Det er en forrygende flot tur, hvor vi på en klar dag trakteres af flotte udsigter mod de høje Himalaya-bjerge mod nord. Med held kan vi få øje på Bhutans højeste bjerg Gangkar Punsum på 7.550 meter. Fra passet går det nedad igen gennem skovklædte bjerge til Wangduephodrang-dalen, inden vejen atter fører os opad mod Pele La-passet i 3.300 meters højde. Nogle steder synes vejen næsten at være skåret ind i klipperne. På den anden side af passet, kører vi nedad mod Trongsa, der kommer til syne langt under os.
Vi er fremme i Trongsa sidst på dagen, hvor vi oplever en af de største og mest imponerende dzongs (befæstede klostre) i landet. Tidligere boede den kongelige familie her. Men fæstningen blev oprindelig opført i 1648 for at kontrollere den vigtige vej tværs gennem landet fra øst til vest. Fra de gamle mure har man et fantastisk udsyn, og ingen kunne rejse igennem dette område uden at blive set af klosterets vagter. Bønder, pilgrimme og karavaner måtte passere forbi lige nedenfor klosteret, der var den eneste farbare vej på tværs af landet.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Trongsa
-
Dag 6
Bumthang: Bhutans kulturelle hjerte
Efter morgenmaden i Trongsa fortsætter vi dybere ind i Bhutan mod området Bumthang. Også i dag trakteres vi af flotte scenerier fra bussen. I dalene dyrkes majs og kartofler, mens udsigterne andre steder byder på vild natur med dybe skove og stenede bjerglandskaber med blafrende bedeflag. Turen fører os over det 3.425 meter høje pas Yotung La, inden vi kører ned i Chumey-dalen, der er kendt for sine vævede tekstiler. Vi gør holdt et sted for at se på de lokale mønstre, der er unikke for regionen.
Vi ankommer til Jakar i Bhumthang omkring frokosttid. Bumtang-regionen havde i mange år været et selvstændigt område, da det i det 17. århundrede blev indlemmet i det bhutanske rige. På grund af områdets tidlige omvendelse til buddhismen rummer dalene her en stor koncentration af betydningsfulde templer. Vi starter med at besøge det vigtige Kurjey Lakhang-kloster, der er opkaldt efter et kropsaftryk af Guru Rimpoche, der efter sigende findes i en hule i den ældste af klosterets tre bygninger. Guru Rinpoche regnes for at være den 2. Buddha og grundlæggeren af den tibetanske buddhisme. Indenfor i de gamle rum findes desuden mere end 1000 statuer af Guru Rimpoche, hvoraf den højeste er 10 meter høj.
På turene i 2024 fortsætter vi til fods til klostret Jambey, der siges at stamme helt tilbage fra år 659. I 2025 besøger vi Tamshing Goemba, der efter sigende blev bygget af kongen i 1501 med hjælp fra kvindlige himmelske væsener.
På alle ture kigge vi også forbi Jakar Dzong, der ligger med en flot udsigt over dalen. Klosteret er blandt de største i landet.
Vi har to nætter på et guesthouse i Jakar.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Jakar
-
Dag 7
Et sjældent besøgt palads, ost og en ægte skattejæger
Om formiddagen tager vi på en spændende udflugt til en lille afsidesliggende landsby i Tang-dalen 37 km fra Jakar. Her besøger vi paladset Ugyen Choling, der består af adskillige smukke bygninger i traditionel stil. Paladset blev opkøbt i 2001 af private bhutanesere, der har restaureret de gamle bygninger og indrettet dem som et spændende museum om den lokale historie. Lige fra traditionel trolddom og karavanehandlen med Tibet til lokalt kunsthåndværk. Samtidig giver besøget et sjældent indblik i overklasselivet i Bhutan fra midten af 1800-tallet til starten af 1900-tallet. Ikke mange rejsende finder vej hertil, og der hviler en helt særlig stemning over de gamle bygninger.
På vejen tilbage til Jakar besøger vi søen Membartsho, der også er kendt som Den Brændende Sø. Navnet stammer fra historien om Pema Lingpa, der ved hjælp af en drøm og en tændt smørlampe fandt den berømte Guru Rinpoche’s skjulte skat i søens dyb. Vi hører mere af historien, når vi står på stedet.
Dagens sidste stop er en lokal butik, der sælger schweizer-ost. Ja, rigtigt. Schweiziske Fritz Maurer kom til Bhutan for mere end 30 år siden, da landet søgte efter en mejerist. Fritz blev ansat, men fandt ud af, at der ikke var mælk at opdrive. Så måtte der overtalelse fra kongen til, før han blev i landet. Og i dag er Swiss-butikken altid et populært stop. Er du ikke til ost, har Fritz også kastet sig over ølbrygning.
Også denne nat tilbringer vi i Jakar. Hvis man hellere vil blive tilbage i Bumthang og nyde dagen på egen hånd, er der også mulighed for det.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Jakar
-
Dag 8
Fallosser og den guddommelige galning på vej mod Punakha
Vi har endnu en lang køretur foran os, når vi forlader Jakar efter en tidlig morgenmad. Men turen er særdeles flot og fører os blandt andet igennem områder med dværgbambus og bjergskove med rododendron.
Vi har flere spændende stop på vejen. Blandt andet gør vi hold ved Chendebji Chorten, der er en stor hvid stupa, der siges at huse levnene fra en ond ånd. Senere stopper vi ved landsbyen Messinha, hvorfra en kort gåtur på ca. 20 minutter fører os forbi marker og små landbrug til Chimi Lhakhang-templet. Dette er ikke noget almindeligt tempel. Det står klart allerede, når de første fallosser begynder at dukke op. Her er fallosser overalt. Nogle er malet på husene, mens andre er skåret i træ. Templet er dedikeret til Bhutans mest populære helgen, Drukpa Kuenley – også kendt som Den Guddommelige Galning. Han levede fra 1455 til 1529 og brugte en stor del af sit liv på at udbrede og fortolke buddhismen for almindelige mennesker. Godt hjulpet af en god portion sang, drama og seksuel ladet humor, der stod i stærk kontrast til de gejstliges etablerede ceremonier. Han er dog mindst lige så kendt for sin ukonventionelle og temmelig skandaløse opførsel som for sine prædikener, og historierne om hans liv og udskejelser er mange. Men det ændrer ikke på, at han 500 år senere stadig spiller en stor rolle i Bhutans religion og kultur.
Fra Chimi Lhakthang fortsætter vi til vores hotel i Punakha.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Punakha
-
Dag 9
Hel dag i Punakha (kun i 2025)
I 2025 er rejserne én dag længere end i 2024, hvorfor vi har denne ekstra hele dag i Punakha. På rejserne i 2024 er denne dag ikke med. I stedet oplever vi Punakha om formiddagen og kører videre til Paro, som beskrevet næste dag.
Efter en tidlig morgenmad kører vi lidt nord for Punakha, hvorfra vi tager på en flot gåtur. Det er ikke nogen hård tur, og vi tager os god tid til at nyde naturen og de skønne omgivelser. Målet er helligdommen Khamsun Yulley Namgyel Chorten, der ligger flot på en bakketop med udsigt over landskaberne. Helligdommen huser flere smukke og ganske gamle buddhistiske malerier. Men det er svært at tage øjnene fra den forrygende udsigt over de omkringliggende dale med sneklædte bjerge i baggrunden.
Tilbage i Punakha besøger vi byens berømte dzong, der ligger utrolig flot på det sted, hvor Mo-floden og Pho-floden løber sammen. Det er uden tvivl en af de mest fotogene bygninger i Bhutan, og det siger ikke så lidt. Men det er også et vigtigt historisk monument. Punakha Dzong er bygget i 1637 og var sæde for regeringen indtil midten af det 20. århundrede. Vi nyder synet af bygningen udefra, inden vi går indenfor og udforsker de gamle templer, sale, gårdhaver og tårne, hvorfra der er en flot udsigt over byen.
Sidst på eftermiddagen besøger vi et typisk bhutansk hjem på landet, hvor vi bydes indenfor af den lokale familie. De viser os rundt på deres gård og fortæller om livet i Bhutan. Der bliver også mulighed for at prøve kræfter med landets nationalsport, bueskydning, inden vi går i køkkenet og hjælpes ad med at lave en lækker middag, som vi naturligvis spiser sammen med familien.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Punakha
-
Dag 9/10
Smukke Punakha og kørsel til Paro
2024-turene:
Om morgenen er der mulighed for at strække benene, når vi kører lidt nord for Punakha-dalen. Her forlader vi vejen og går ca. halvanden kilometer (hver vej) til templet Thamsum Yulley Namgyel Chorten. Helligdommen huser flere smukke og ganske gamle buddhistiske malerier. Men det er svært at tage øjnene fra den forrygende udsigt over de omkringliggende dale med sneklædte bjerge i baggrunden.
Tilbage i Punakha besøger vi byens berømte dzong, der ligger utrolig flot på det sted, hvor Mo-floden og Pho-floden løber sammen. Det er uden tvivl en af de mest fotogene bygninger i Bhutan, og det siger ikke så lidt. Men det er også et vigtigt historisk monument. Punakha Dzong er bygget i 1637 og var sæde for regeringen indtil midten af det 20. århundrede. Vi nyder synet af bygningen udefra, inden vi går indenfor og udforsker de gamle templer, sale, gårdhaver og tårne, hvorfra der er en flot udsigt over byen.
Efter en sen frokost kører vi de ca. 4 timer til Paro. En tur, der igen tager os over høje pas og forbi små landsbyer med lokale templer. Vel fremme i Paro indlogeres vi på vores hotel for de kommende to dage.
2025-turene:
Vi forlader Punakha fra morgenstunden og kører de ca. 4 timer til Paro. Igen kan vi glæde os til en flot tur og høje pas og forbi små landsbyer med lokale templer. Vel fremme i Paro spiser vi frokost og indlogeres vi på vores hotel for de kommende to dage.
Eftermiddagen bruges på at se nærmere på Paro. Vi besøger blandt andet nationalmuseet, der har til huse i et gammelt vagttårn, der knejser på klipperne over byens befæstede kloster. Museet huser en rig samling af blandt andet tekstiler og hellige thangkha-malerier.
Et andet højdepunkt er Paro Rinpung Dzong, der huser det lokale bystyre samt en klosterskole. Bygningen er fra 1645 og har nogle af de flotteste træudskæringer i hele landet.
Vi slutter rundturen ved klosteret Kichu Lhakhang, hvis historie er tæt knyttet til legenden om en kæmpe ork. Den hører vi mere om på stedet.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Paro
-
Dag 10/11
Vandring til Tigerreden
I dag venter et af turens store højdepunkter, når vi vandrer op til det berømte Taktsang-kloster. Klostret er spektakulært opført i 3.140 meters højde på en smal klippehylde 900 meter over den skovklædte dal for foden af bjerget. Taktsang betyder Tigerens Rede. Ifølge legenden kom Guru Rinpoche, der bragte buddhismen til Bhutan, flyvende hertil fra Tibet på ryggen af en tiger. Tigeren landede på den klippehylde, hvor Taktsang i dag ligger. Klostret er et af de mest betydningsfulde steder i buddhismen, og med sin dramatiske beliggenhed er det et uofficielt symbol for Bhutan.
Vi vandrer ca. to timer op til et udsigtspunkt. Turen er stejl nogle steder, men stien er fin, og vi tager os god tid. Ved udsigtspunktet holder vi en pause på cafeteriet Taktsang Jakhang, hvorfra der er en flot udsigt op mod templet. De der har lyst kan fortsætte op til selve klostret. Det er en vandring på yderligere en time. Belønningen er en fantastisk udsigt til klostret. Eller man kan vælge at tage et hvil ved cafeteriet og begynde turen ned i ro og mag.
2024: Tilbage i Paro besøger vi nationalmuseet, der er indrettet i et gammelt vagttårn i den enorme Paro dzong. Museet huser en spændende samling af blandt andet våben og religiøse thangkha-malerier. Vi kigger også indenfor i et lokalt bondehus, hvor vi får et indtryk af hverdagslivet bag de hvidkalkede vægge.
2025: Tilbage i Paro er resten af dagen fri til at nyde byen på egen hånd.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Paro
-
Dag 11/12
Med fly til Delhi og byrundtur
Det er tid at sige farvel til Bhutan, så vi kører mod lufthavnen og flyver til Delhi. Typisk går flyene fra Paro til Delhi først på dagen, så vi har en god del af dagen til få et indtryk af Indiens hektiske hovedstad. Vi besøger blandt andet Raj Ghat, hvor Gandhi blev kremeeret, efter at han var blevet dræbt i 1948. Der er en særlig ro over den store park, hvor lokale kommer for at mindes Gandhi og hans kamp for Indiens uafhængighed fra briterne.
Fred og ro er der derimod intet af i Indiens kaotiske gamle bydel, hvor fodgængere behændigt snor sig ind og ud mellem scootere, rickshaws, biler og hellige kør. Folk handler i de små boder, unger i nystrøgne skoleuniformer er på vej fra skole, og duften af karry strømmer ud fra de mange små restauranter og blander sig med støvet, larmen og osen fra bilerne. Vi sætter os til rette i lokale cykelrickshaws og triller en tur gennem labyrintens små baggyder.
I hjertet af den gamle bydel finder vi også byens fredagsmoské, lokalt kendt som Jama Masjid. Det er en smuk helligdom flankeret af høje, slanke mineretter. Hvis der ikke er bøn, kan vi kigge indenfor i den store indre gård, inden vi kører mod vores hotel for de kommende to nætter.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Dehli
-
Dag 12/13
Delhis mange religioner og tid på egen hånd
Vi har endnu en dag til at udforske Delhis mange muligheder. På vores rundtur denne formiddag oplever vi en række af de store religioner, der er med til at forme Indiens komplekse samfund. Deriblandt hinduismen som vi får et indtryk af i Birla-templet. Templet er rigt på farverige statuer af hindu-guder. Så her er der gode muligheder for at lære om forskellen på Shiva, Ganesha, Visnu, Laximi og nogle af de ca. 330 millioner andre hindu-guder.
En helt anden religiøs tradition oplever vi i sikh-templet Bangla Sahib Gurduwara, hvor vi bydes indenfor af de lokale troende. Sikhismen er baseret på lærdommen fra en række guruer, der levede i det 15. århundrede. Vi hører ikke meget til den i Danmark, men den er verdens 5. største religion.
Islam støder vi på ved Hamayun’s storslåede gravmæle. Graven ligger i et stort, klassisk haveanlæg og er et pragteksemplar på mogulernes arkitektur og håndværk fra midten af 1500-tallet. Vi går også en tur i den nærliggende park Lodhi Garden, der prydes af flere muslimske gravmæler – om end langt fra så overdådige som Hamayuns. Parken er et populært udflugtsmål for lokale.
Resten af dagen er fri til at nyde Delhi på egen hånd. Om det betyder en shoppingtur ved Connaught Place, en gåtur ved India Gate eller afslapning i hotellets have er helt op til dig. Vi mødes igen for at spise middag sammen om aftenen.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Dehli
-
Dag 13/14
Hjemrejse
Når tid er, går turen mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. Vi lander i Danmark senere samme dag.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Bhutan
-
Pas og visum
Viktors Farmor sørger for visum til Bhutan. Hertil skal vi bruge en kopi af pas, der skal være gyldigt mindst 6 måneder udover udrejsetidspunktet fra landet. Kopien skal være tydelig og i farver, helst i JPEG-format.
Rejsen går via Indien, og man skal selv sørge for visum til Indien. Det gøres lettest ved at søge e-visum over nettet. Viktors Farmor sender i god tid inden rejsen en visumvejledning til Indien til rejsedeltagerne. Det anbefales, at man ikke søger visum, før denne vejledning er sendt ud.
Prisen for et e-visum er p.t. 25 amerikanske dollars (USD), som betales med kreditkort over nettet ved ansøgning.
Viktors Farmor kan også sørge for visum til Indien. Det koster 1.250 kr per person samt visumprisen på 25 USD.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vacciner et mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Møntfolden i Bhutan hedder ngultrum. En ngultrum (BTN) er lig med 100 chetrum (Ch). Ngultrum er bundet til den indiske rupee (som også er acccepteret som lovligt betalingsmiddel). Der findes hæveautomater i alle de større byer, vi besøger. Visa og Mastercard er de mest udbredte kreditkort. Man kan bruge kreditkort i de større forretninger i Thimphu og enkelte andre byer, men langt de fleste steder tager ikke kreditkort, så det er vigtigt at have kontanter også. Både ngultrum og indiske rupees kan bruges overalt i Bhutan. Det skal dog bemærkes, at de største rupee-sedler, 2.000 rupee, ikke veksles i Bhutan. Så undgå at medbringe 2.000 rupee sedler.
Vi anbefaler, at du medbringer USD i kontanter, der kan veksles i bankerne. Store USD sedler giver den bedste vekselkurs. Bemærk at amerikanske 100 dollar-sedler fra før 1996 ikke accepteres i Bhutan.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Landekoden for Bhutan er +975
Mobiltelefon. Man kan godt bruge dansk mobil i Bhutan. Men check prisen pr minut hos dit teleselskab, inden du rejser hjemmefra for at undgå ubehagelige overraskelser.
Internet. Adgang er stigende. Der er adgang til internet på større hoteller over hele landet i form af gratis wi-fi (nogle steder kun i lobbyen). For tiden er der internet på de fleste af de hoteller, vi bruger.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
Vi passerer flere høje bjergpas på rejsen, men vi bevæger os gradvist op i højderne, og vi sover i dalene, hvorfor højdesyge sjældent er et problem på rejserne til Bhutan.
-
Elektricitet
220 - 240 volt. Der er fire typer stik:
- Stik til to og tre runde ben.
- Stik til tre flade ben (som de engelske)
- De stik som vi kender i Danmark – både til tykke og tynde ben
Det er en god ide at medbringe en adapter.
-
Rygning
I 2004 blev Bhutan det første land i verden til at indføre et totalforbud mod tobaksrygning. Forbuddet gælder overalt: indendøre, udendøre, i folks private hjem, ja, selv på bjergtoppe. Salg af enhver form for tobak er nu kriminaliseret i Bhutan.
Pågribes personer i færd med at ryge en smøg, bliver de idømt en bødestraf på 210 dollar. Dette gælder dog ikke udlændinge, så langt tid det ikke foregår på offentlige steder. Man kan ikke købe tobak i Bhutan, men det er lovligt at indføre 200 cigaretter til Bhutan, dog med risiko for at få tillagt 100-200 % i toldafgifter.
-
Drikkevand
Det bedste er at undgå at drikke vandet fra hanen. Primært fordi det indeholder en bakterieflora, der er anderledes end i Danmark, og som derfor kan give mavepine. I de fleste byer kan vand på flasker købes.
-
Drikkepenge
Bhutan har ikke nogen udbredt tradition for at give drikkepenge. Dog forventes drikkepenge til bagagebærer (som ofte er kvinder) på alle hoteller. Beløbet er cirka 50 Ngultrum pr. person (5 kr). Læg også et lille beløb til stuepigen. På grupperejser med Viktors Farmor er drikkepenge til lokal guider og chauffører inkluderet i rejsens pris.
-
Foto
Bhutan er et ualmindelig fotogent land. Det gælder både naturen og befolkningen. Men spørg før du tager billeder af folk. Det er ikke alle, der ønsker at blive foreviget. Vær ydmyg over for dem, du ønsker at fotografere. Selvom de er fattige og oplagte motiver, er de stadigvæk mennesker med værdighed.
Det er ikke tilladt at fotografere indenfor i templer og andre helligdomme.
-
Påklædning
Generelt er reglerne omkring påklædning i Bhutan ganske afslappede. Undtagelsen er ved besøg i dzongs, klostre og til religiøs festivaler, hvor man skal være lidt mere konservativt klædt. Skjorte/bluse med krave og ærmer til albue samt lange bukser/nederdel/kjoler forventes under sådanne besøg.
Ved besøg i Fredagsmoskéen i Delhi kræves lange påklædning helt ned til fødder for kvinder. Men kjortler kan typisk lånes i moskéen, hvis der er behov for det.
Der kan blive koldt i højderne i Bhutan i vinterhalvåret. Vi anbefaler at medbringe varmt tøj, for eksempel letvægts ski-undertøj. I særdeleshed på rejserne i marts og november. Men også i april og oktober, kan det blive køligt om natten, selvom dagene er dejligt lune.
-
Indkøb
Bhutan har rige traditioner for kunsthåndværk, så der er gode muligheder for at få en unik souvenir med hjem. Men bemærk, at man ikke handler om prisen i Bhutan. Så undgå at forsøge på dette, da det virker fornærmende.
-
Prisniveau
På en rejse til Bhutan er alt sightseeing, transport og alle måltider inkluderet i prisen. Men drikkevarer skal man selv betale. En øl på restaurant koster ca. 18-30 kr. En flaske vin kan koste alt fra 60 til 250 kr. En flaske vand (1.5 liter) fås typisk til ca. 6 kroner.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere, end at man til enhver tid kan bære det selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Tidsforskel
Bhutan er 5 timer foran Danmark. Ved sommertid er forskellen kun 4 timer.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Vaccinationskort
- God kikkert
- Insektspray
- Vådservietter eller hånd-desinfektion
- Solcreme med høj faktor
- Kasket eller solhat
- Lille rygsæk
- Gode vandresko eller –støvler. Eventuelt vandrestave.
- Langærmet skjorte med krave og lange bukser/nederdel
- Varmt tøj til højderne (brug princippet "lag på lag")
- Skiundertøj til nætterne i de kolde måneder
- Regnjakke/paraply (sidstnævnte må ikke bruges i dzongs)
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- Lommelygte + batterier. Strømafbrydelser kan forekomme.
-
Flyrejsen
På vores rejser bruger vi en række forskellige flyselskaber. På nogle få af disse – f.eks. Finnair – kan vi desværre ikke seate jer på flyet. Vi kan derfor ikke garantere, at I sidder sammen, selvom I rejser sammen. Vi kan heller ikke imødekomme særlige ønsker til seating såsom gangplads, vinduesplads osv. Ønsker du at vide, hvilket flyselskab vi bruger på en given rejse, er du altid velkommen til at ringe til os eller skrive på info@viktorsfarmor.dk
-
Sprog
Det officielle sprog er Dzongkha, dernæst engelsk, nepalesisk, indisk og forskellige dialekter.
-
Ofte stillede spørgsmål
Får man ikke højdesyge?
På turen er der tænkt nøje over akklimatisering. Vi starter i lavlandet og bevæger os gradvist højere og højere op. På vejen passerer vi nogle ganske høje pas – hvoraf de højeste er over 3.000 meter over havet – men vi bevæger os ned igen på den anden side og sover i lavere højde. Det betyder, at højdesyge meget sjældent er et problem.
Hvornår er det bedst at rejse til Bhutan?
Februar til april samt fra september til og med november. I disse perioder er temperaturene typisk mellem 10 og 20 grader om dagen, og det er ikke regntid. Nætterne kan dog være kølige. Især i februar, marts og november, så sørg for at tage varmt tøj med også. I marts og april blomstrer rododendronerne i bjergene, og Bhutan viser sig fra sin mest frodige side. I oktober og november er luften ofte særlig klar, hvilket giver et flot udsyn mod Himalayas høje bjerge i det fjerne.
Hvor fysisk krævende er rejserne?
Vores rundrejser i Bhutan er ikke deciderede vandreferier. Men det sagt, sikrer gode knæ og almindelig god fysisk form et bedre udbytte af rejsen. Der kan være en del trapper i templerne, og terrænet er kuperet. Gåturen op til Tigerreden tager et par timer ad en stenet sti. Det er dog muligt at stoppe halvvejs og nyde udsigten derfra, hvis du ønsker det. På rejser til Bhutan vil der også være lange køredage ad snoede bjergveje. Hovedvejen tværs gennem landet er blevet væsentligt forbedret over de seneste år, men der er stadig en del hårnålesving, der skal forceres.
Hvordan bor man?
Vi overnatter rejsen igennem på gode turistklassehoteller. Udbuddet og kvaliteten er bedst i Paro og Thimpu, mens standarden bliver lavere, jo længere østpå, man er.
Hvad får vi at spise?
Rejser til Bhutan er altid med helpension, der foruden lokale retter og specialiteter typisk byder på indslag fra Indien, Kina eller internationale favoritter.
Kan jeg hæve penge på kreditkort i Bhutan?
Det er muligt at hæve penge på kreditkort i Paro og Thimpu, men andre steder i landet kan det være meget svært, hvis ikke umuligt. Her er det bedre at medbringe amerikanske dollars i kontanter og veksle dem til den lokale valuta ngultrum.
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.