På sporet af Egypten
En rejse gennem Egyptens rige historie
Den 4. november 1922 stødte man under udgravninger i Kongernes Dal i det sydlige Egypten på en trappe med 12 trin. Trappen førte ned til en forseglet dør med navnet på en farao, ingen tidligere havde hørt om: Tutankhamon. Det skulle vise sig at blive det største arkæologiske fund nogensinde.
Priser fra
19.990 kr.
Max. 20 deltagere
11 dages rejse
Start din rejse her
På denne rejse ser vi barnekongen Tutankhamons fantastiske skat, og vi rejser 5000 år tilbage i tiden til dengang, pyramiderne knejsede blanke og nybyggede på Gizaplateauet. Vi opdager kontrasten mellem det moderne, hektiske Cairo og det smukke og landlige Luxor, hvor man fortsat pløjer markerne med okser – præcis som man kan se det på billederne i de gamle grave.
Vi skal også til Aswan – Egyptens sydligste og smukkest beliggende by, hvor vi sejler rundt om granitøerne i en felukka – det fartøj der i hundreder af år er blevet brugt til at besejle Nilens vande og fjerne lande. Og vi mærker historiens vingesus ved Philae-templet, der blev reddet fra oversvømmelse i sidste øjeblik.
I årtusinder har Nilens livgivende vand givet grobund for civilisationer, der har blomstret og gået til grunde langs dens breder. På denne rejse dykker vi ned i Egyptens rige historie og oplever en perlerække af templer, grave og pyramider, der fortæller historierne om faraonernes storhedstid, gudernes betydning og kulturens kreative udtryk.
5 gode grunde til at rejse til Egypten med Viktors Farmor:
- Oplev mange UNESCO-beskyttede steder som Pyramidekomplekset i Giza med Cheops-pyramiden - den eneste af Antikkens Syv Vidundere, som stadig findes
- Nyd 4 nætter i Luxor med god tid til fordybelse i områdets templer og grave
- Træd i de gamle egypteres fodspor i ruinbyen Deir el-Medina – hjemsted for arbejderne af de kongelige grave i Kongernes dal
- Sejl på Nilen, og oplev Aswan fra vandsiden
- 2 indenrigsflyvninger giver mindre transporttid og flere oplevelser
Dagsprogram
-
Dag 1
Ankomst til Cairo
Vi flyver fra Danmark til Cairo, hvor vi hentes i lufthavnen og køres vores hotel.
Måltid: Mad på flyet
Overnatning: Cairo
-
Dag 2
Et af oldtidens syv vidundere
Allerede i dag får vi det første indtryk af Det Gamle Egyptens storslåede civilisation. Vi starter dagen i Sakkara lidt udenfor Cairo, som i sin tid var en del af gravbyerne for oldtidshovedstaden Memphis. Området er fyldt med grave, og det er her, vi finder de ældste pyramider i Egypten. Deriblandt trinpyramiden, som blev bygget for mere end 4.600 år siden, hvilket gør den til et af verdens ældste fritstående stenmonumenter. Denne pyramide var forstudiet, der gjorde det muligt at bygge de langt mere berømte pyramider på Giza-plateauet opført at faraonerne Keops, Kefren og Mykerinos.
Vi skal besøger en af de gamle vizirers grave og hører om, hvad det var, der drev oldtidens egyptere til at lægge så meget energi i deres begravelse. Men ikke kun mennesker, også hellige dyr blev mumificeret og begravet. I Sakkara går vi derfor under jorden til et af de mest fascinerende steder - de labyrintiske gange i Seraperum, hvor man begravede de hellige tyre, der blev tilbedt i templet i Memphis.
Vi besøger naturligvis også de berømte pyramider, der er det eneste tilbageværende af oldtidens syv vidundere samt et af Egyptens mest kendte vartegn. I dag ligger pyramiderne i Giza, der er i udkanten af Cairos pulserende liv. Men da de blev opført for mere end 4.500 år siden, strakte ørkenen sig fra pyramiderne i alle retninger. Det er stadig et mysterium, hvordan det har kunne lade sig gøre at udføre så imponerende byggerier i oldtiden. Men de viser tydeligt, hvor vigtig overgangen til dødsriget var for de gamle egyptere. Mens vi er i Giza, skal vi også se den næseløse Sfinx, som med sin løvekrop og faraos hoved ligger og troner med pyramiderne i baggrunden.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Cairo
NB. Det nye museum (The Grand Egyptian Museum - The GEM) har efterhåndet været tæt på åbning i flere år. I tilfælde af, at det når at åbne, da det er flere år forsinket, vil der være ændringer i rækkefølgen på indholdet i dagene i Cairo dag 2 og 3.
-
Dag 3
Det Egyptiske Museum, Det islamiske Cairo, Khan el Khalili-bazaren
I centrum af Cairo ligger Det egyptiske museum – hvor tusindvis af uvurderlige genstande fra Egyptens oldtid har været opbevaret siden muset blev opført i 1902. Et nyt museum er under opførelse, og mumierne og flere genstande er allerede flyttet. Men det, der er tilbage, er fortsat overvældende. Vi ser nogle af de vigtigste genstande, der giver et enestående indblik i livet og troen på livet efter døden i oldtidens Egypten. Særligt imponerende er Tutankhamon-samlingen, der rummer genstande fra den eneste intakte kongegrav, der til dato er fundet i Egypten. Mest imponerende er dødsmasken og den inderste kiste, lavet af 110 kg rent guld. Disse ting kan muligvis være flyttet til det nye museum, vi ved ikke, hvornår flytningen sker.
Men guldmasken var blot ét blandt mange fund i Tutankhamons grav, der er udstillet på museet. Egentlig var Tutankhamon ikke nogen særlig vigtig eller magtfuld farao. Men i modsætning til de øvrige faraograve i Kongernes Dal, var hans grav uberørt og ikke plyndret af gravrøvere, da den blev opdaget. Derfor gav den et enestående indblik i de skatte selv en uanselig farao blev stedt til hvile med – og man kan kun forestille sig de rigdomme, der fulgte mere magtfulde faraoner til dødsriget.
Efter museet spiser vi frokost, inden vi tager videre til Den islamiske del af byen. Den er på mange måder unik, fordi den i modsætning til andre hovedstæder i Mellemøsten ikke blev brændt ned af mongolerne.
Vi ser to arkitektonisk meget smukke bygningsværker: Qalawun complex og Mosque/Madrasa of Sultan Barquq
Qalawun Compleks består af et mausoleum, en madrasa (koranskole) og et hospital, bygget i 1283-85 af den femte Mamlūk-sultan, Qalawun. Hospitalet, nu i ruiner, var en af de mest bemærkelsesværdige bygninger i Mamlūk-æraen. Mausolet og madrasaen er velbevarede.
Mosque-Madrasa of Sultan Barquq er et religiøst kompleks i det historiske middelalderdistrikt i Cairo. Den blev bestilt af Sultan al-Zahir Barquq som en skole for religiøs undervisning i de fire islamiske skoler, bestående af en moske, en madrasa, et mausoleum og en khanqah (en forsamlingsbygning beregnet til religiøs læring).
Vi slutter dagens program med at besøge Khan el Khalili-bazaren, hvis labyrint af snørklede gyder flankeret af butikker, boder og karavanestationer har været centrum for Cairos handelsliv siden 1300-tallet. Det har ikke ændret sig, og bazaren byder på alt fra krydderier, kunsthåndværk og farverige lanterner til små caféer, hvor man kan få sig et glas sød arabisk te og mærke stemningen blandt de lokale handlende.
Eller man kan nyde en kop stærk kaffe på den selvsamme café, hvor den nobelprisvindende forfatter Naguib Mahfouz sad og fik inspiration til flere af sine bøger.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Cairo
NB. Det nye museum (The Grand Egyptian Museum - The GEM) har efterhåndet været tæt på åbning i flere år. I tilfælde af, at det når at åbne, da det er flere år forsinket, vil der være ændringer i rækkefølgen på indholdet i dagene i Cairo dag 2 og 3.
Vi tager forbehold for, at genstande kan blive flyttet fra det egyptiske museum til The GEM fra dag til dag. Vi kan derfor ikke stå til ansvar for eventuelle ændringer i udstillingerne.
-
Dag 4
Fra Cairo til Aswan med Philae templet og den ufuldstændige obelisk
Vi flyver tidligt fra Cairo til Aswan. Det sparer en masse tid fremfor at køre med bus eller tog, som vi i stedet kan bruge på at opleve mere. Ved ankomsten til Aswan bliver vi hentet i lufthavnen og kørt til hotellet, hvor vi har to overnatninger.
Om eftermiddagen besøger vi Philætemplet – Egyptens smukkest beliggende tempel på en ø i Nilen. I årtusinder er pilgrimme valfartet til dette sted for at ofre til gudinden Isis, der var en vigtig gudinde både i Det gamle Egypten og senere i den romerske periode. Selv længe efter at romerriget officielt var konverteret til kristendommen, blev Isis tilbedt ved Philae. Men med konstruktionen af Aswan-dæmningen i 1960erne begyndte vandet omkring tempeløen at stige så kraftigt, at det truede med at oversvømme templet fuldstændigt. På det tidspunkt var den eneste måde at besøge Philae at leje en båd og sejle rundt mellem de halvt oversvømmede ruiner. Men vandet blev ved med at stige, og alt håb syntes ude for de gamle bygninger. Lige indtil UNESCO trådte til i sidste øjeblik og lancerede et storstilet redningsprojekt. Mellem 1972 og 1980 skilte man ganske enkelt hele templet ad i småstykker og flyttede det til en anden ø, der lå 20 meter højere i landskabet. Her blev alle brudstykkerne samlet igen med en sådan præcision, at det i dag er umuligt at se, at templet nogensinde har stået et andet sted.
Tilbage i Aswan besøger vi den ufuldendte obelisk, som giver os en bedre forståelse af det store arbejde der ligger bag fortidens templer. Aswan var i oldtiden hjemsted for Egyptens fineste granitbrud. Her hentede man sten til templer, statuer og obelisker. I de gamle stenbrud, hører vi om teknikken og ser den ufærdige obelisk, der blev efterladt i stenbruddet, fordi der var opstået en fejl i stenen. Vi afslutter eftermiddagen med en sejltur på Nilen i Felukka rundt om øerne i Aswan, inden vi vender tilbage til hotellet, hvor der serveres aftensmad for os.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Aswan
-
Dag 5
På egen hånd i Aswan eller udflugt til Abu Simbel og High Tea på det historiske hotel, Old Cataract
Dagen er sat af til en velfortjent fridag. Men kan man slet ikke få nok af Egyptens mange fantastiske templer, så er der ét tempel man må unde sig selv at købe en ekstraudflugt til: Abu Simbel templet beliggende i ørkenen 300 km. syd for Aswan. Her skuer de enorme statuer af Ramses den anden ud over Nassersøens vande. Ramses var en af Egyptens mest kendte faraoer. Både fordi han var en dygtig krigsherre, men også fordi han stod for konstruktionen af mange af landets templer og bygninger. Èn ting er den arkitektoniske genistreg, der blev udført, da man opførte templet i det 13. århundrede f.Kr. Noget mindst lige så imponerende er den gigantiske, internationale redningsaktion, der blev igangsat, da man byggede Aswan-dæmningen og flyttede templet i 1968.
Udflugten til Abu Simbel, der koster fra 120 EUR, afhængigt af antallet af deltagere, skal bestilles gennem din rejseleder og betales på dagen for udflugten. Det tager ca. fire timer at køre til Abu Simbel fra Aswan.
Der er dog også rigeligt at tage sig til i Aswan, hvis man vælger at blive i byen. Man kan slentre en tur gennem byens bazar. UNESCO har Aswan på listen over kreative byer på grund af det fine, traditionelle håndarbejde som skabes af de lokale i området. Eller find en god café med udsigt over Nilen og nyd de vidunderlige udsigter over floden, og skibene, der glider forbi.
Sent på eftermiddagen vil der være mulighed for at tilkøbe en oplevelse ud over det sædvanlige. Tag med os til High Tea på det ikoniske hotel, The Old Cataract. Hotellet blev bygget i 1899 af Thomas Cook og er beliggende på en majestætisk klippe, der skuer ud over den roligt flydende Nil. En sand perle af ægte egyptisk charme. Hotellet har gæstet en imponerende liste af prominente personligheder. Blandt dem er Tsar Nicholas II, Winston Churchill, Howard Carter, Margaret Thatcher, Jimmy Carter, Prinsesse Diana og Agatha Christie, der skrev dele af sin roman "Death on the Nile" på hotellet. Filmatiseringen af romanen fra 1978 blev optaget på hotellet. Med sin oprindelse i det britiske aristokrati er High Tea ikke blot en simpel teoplevelse; det er en ceremoni, der fejrer det fineste i livet.
På Hotel The Old Cataract vil I blive forkælet med en overdådig servering af delikate sandwiches, friskbagte scones og søde kager, akkompagneret af et udvalg af te. Mens I nipper til jeres te og nyder den imponerende udsigt ud over Nilen, vil I føle jer som adelsfolk i en anden æra.
Udflugten med High Tea på The Old Cataract koster 60 EUR og skal bestilles gennem din rejseleder og betales på dagen for udflugten.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Aswan
-
Dag 6
Fra Aswan til Luxor med Krokodilletempel og hemmelige opskrifter
Vi siger farvel til Aswan og følger Nilen nordpå i bus til legendariske Luxor.
På vejen stopper vi og ser to spændende templer: Det første er Kom Ombo-templet, hvor man tilbad krokodilleguden, og hvor vi hører om, hvordan oraklet arbejdede bag scenen, og hvor almindelige mennesker kom og fik guddommelig lægehjælp i templet. I templet gemmer sig noget helt specielt; et krokodillemuseum. Her ser vi nilkrokodillerne udstillet i mange forskellige afskygninger. Krokodillen blev hyldet i Oldtiden, da den symboliserede vandguden Sobek, som var ansvarlig for at holde jorden frugtbar.
Vi besøger også Edfutemplet, der er Egyptens bedst bevarede tempel fra græsk-romersk tid – ca. 300 år før vor tidsregning. Edfu templet er tilegnet guden Horus, der oftest portrætteres som en falk eller et menneske med falkehoved. Horus havde mange opgaver, og han var blandt andet beskytter af faraonerne.
Bemærk vi ikke benytter hestevognene ved Edfutemplet. Templet er i gåafstand fra bussen.
Sidst på dagen ankommer vi til Luxor, hvor vi har 5 overnatninger.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Luxor
-
Dag 7
Luxors gudetempler
Den egyptiske hovedstad har ligget forskellige steder gennem den mere end 5000 år lange kulturhistorie. Med kroningen af Ahmose i år 1550 f.Kr bliver hovedstaden flyttet fra Memphis til Theben – det der i dag er Luxor, og hermed begyndte Egyptens anden store guldalder at spire. På østbredden af Nilen blev der opført storslåede paladser og templer til gudernes ære. Vestbredden af Nilen blev viet til de døde.
Denne periode er kendt som Det Nye Rige, og i de århundreder, der fulgte, regerede mere end 30 faraoner fra det nye religiøse og politiske centrum, Theben, som vi i dag kender som Luxor. Og det var nu ved Theben, at faraoerne brugte deres energi og penge.
Det står klart, når vi i dag besøger to af de prægtigste tempelkomplekser i hele Egypten; Karnak templet og Luxor templet. Templerne er dedikeret til gudetriaden Amun-Ra, Mut og Khonso, der her blev æret med monumentale bygningsværker, overdådige søjlegange og gigantiske statuer prydet med hieroglyffer, symboler og relieffer. Templerne er begge arkitektoniske mesterværker, der viser de gamle egypteres fantastiske evner som arkitekter og stenhuggere. Men de er også tydelige understregninger af, hvor vigtigt det var at være på god fod med guderne. De to templer er forbundet med den såkaldte ”sfinx-allé”, som er en tre kilometer lang vej mellem templerne, der i sin tid var prydet med 600 sfinx-statuetter.
Efter dagens oplevelser, er der mulighed for at gå en tur i den farverige bazar. Du kan besøge en tæppehandler, gå på jagt efter gamle sølvsmykker eller bevæge dig helt ned i den lokale del af bazaren, hvor der sælges grøntsager, køkkengrej og farverige tekstiler.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Luxor
-
Dag 8
Kongernes dal og en kvindelig farao
1000 år efter pyramidernes opførsel var mange af de storslåede gravmonumenter på Gizaplateauet for længst blevet plyndret, og man var nu gået over til en ny teknik. I dybeste hemmelighed blev grave hugget dybt ind i de bløde sandstensklipper i bjergene her på Nilens Vestbred. På plateauet neden for bjergene blev der opført overdådige templer, hvor man tilbad den guddommelige, afdøde farao.
Det oplever vi i dag, når vi krydser Nilen og udforsker Luxors vestbred. Kongegravene blev udsmykket med vidunderlige malerier og magiske formler, der skulle sikre kongens passage til underverdenen. Gravene er op til 100 meter lange og hugget direkte ud i klippevæggen i det, vi i dag kender som Kongernes Dal. Udefra ser de ikke ud af meget, men de er imponerende flotte indvendigt. Vi får mulighed for at gå ind i tre af kongegravene, hvor vi hører om faraonernes vigtigste, sidste rejse gennem dødsriget og om alle de ritualer, der knyttede sig til en faraos død og livet efter døden. For de der ønsker at besøge flere grave, kan det tilkøbes på stedet.
Vi spiser frokost på en lokal restaurant
I forbindelse med gravene lod faraoerne også storslåede templer opføre, hvor undersåtterne kunne komme og ære dem.
Farao blev betragtet som gudens søn på jorden. Og gudernes søn kunne naturligvis kun være en mand. Med enkelte undtagelser. En af de få kvindelige faraoner lod opføre et imponerende gravmonument – i dag kendt som Dronning Hatshepsuts Tempel. Her beretter hun om, hvorfor og hvordan netop hun var udvalgt til at blive gudens repræsentant på jorden, og om hvordan hun i stedet for at gå i krig som sine mandlige forgængere sendte en videnskabelig ekspedition ned langs Afrikas kyst. Vi får historien om en stærk kvinde og en jaloux stedsøn, som prøvede at slette hende fra historien efter hendes død. Andre historier knytter sig til de to mægtige statuer kendt som Memnon-kolosserne, som vi gør holdt ved på vej tilbage mod Nilen.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: Luxor
-
Dag 9
Dagligdagen i oldtiden
Vi ved en masse om den egyptiske religion og om de næsten guddommelige faraoner. Men den virkelig spændende historie er, hvordan almindelige mennesker levede på den tid. På denne dag besøger vi Deir el Medina – den by hvor håndværkerne, der lavede det smukke kongegrave, boede.
Udgravninger i byen har givet et fantastisk billede af hverdagslivet omkring det 18. – 20. dynasti (ca. 1550-1080 f.Kr.). Både med hensyn til huse, tøj, smykker, kønsroller, levestandard, jura og kost.
Her skal vi høre om historiens første strejke og vi skal se en af de grave håndværkerne byggede til sig selv, når de havde fri.
Fra håndværkerbyen er der ikke langt til Ramses III’s (1184-1153 f.Kr.) gigantiske gravtempel, der med sine omkring 7.000 kvadratmeter er en magtdemonstration, der ikke er til at tage fejl af. Og skulle man alligevel tvivle, fortæller de særdeles velbevarede relieffer om faraos mange fortræffeligheder. Krigens historie er altid blevet fortalt med et særligt tvist af slagets sejrherre. Farverne i loftet her mere end 3000 år senere er stadig tydelige.
Herfra går turen tilbage mod Luxor og de levendes verden, hvor vi skal spise aftensmad på en lokal restaurant.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Luxor
-
Dag 10
På jagt efter Osiris og Hathor i Abydos og Denderra
Efter morgenmaden sætter vi os til rette i vores bus, hvor vi, rustet med madpakker, skal på en spændende tur til Abydos og Dendera. To vigtige sites, som er dedikeret til to af det gamle egyptens vigtigste guder, hersken af underverdenen, Osiris og kærligheds gudinden, Hathor.
Vi begynder i Abydos, en fremtrædende hellig by og et af de vigtigste arkæologiske sites fra det gamle Egypten. Beliggende i den lave ørken vest for Nilen, fungerede det som nekropolis for de tidligste egyptiske kongelige og senere som pilgrimscentrum for Osiris' tilbedelse. Osiris, guden for efterlivet, genopstandelsen og landbruget, havde enorm betydning i egyptisk mytologi. Hans tilknytning til Abydos som stedet for hans grav og genopstandelse gjorde byen til et sted af stor religiøs betydning. Abydos' dobbelte rolle som både nekropolis og pilgrimscenter understreger dens betydning i det gamle Egyptens kultur og religion og fortsætter med at fascinere arkæologer, historikere og besøgende.
Efter Abydos går turen videre til Dendera-templet, hvor vi står over for et af de bedst bevarede templer fra det gamle Egypten - Hathor-templet.
Templet, som er dedikeret til kærlighedens og frugtbarhedens gudinde, Hathor, blev bygget i omkring år 125 f.Kr. af Ptolemaeus VIIII, en tid, hvor Egypten var under romersk indflydelse. Hathor var en elsket guddom, selv af den magtfulde dronning Kleopatra VII, der beordrede opførelsen af flere af templets strukturer. Et unikt relieff af Kleopatra VII med sin søn, Cæsarion, kan stadig beundres i en af tempelkorridorerne. Dendera-templet tiltrak pilgrimme fra hele Egypten, der søgte Hathors gunst og beskyttelse, og fungerede også som et kulturelt og ceremonielt centrum, hvor festivaler og ritualer blev afholdt til ære for Hathor og andre guddomme.
Tilbage på hotellet, forhåbentlig mæt af oplevelser men sulten efter mere god mad, nyder vi en afskedsmiddag på hotellet.
Måltider: Morgenmad, frokost (madpakke) og aftensmad
Overnatning: Luxor
-
Dag 11
Hjemrejse
Vi kører til lufthavnen i luxor og flyver via Cairo tilbage til København.
Måltider: Morgenmad
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til Egypten
-
Pas og visum
Visum kræves for alle EU-statsborgere ved indrejse. Visum koster 25 USD, og er inkluderet på alle Viktors Farmors rejser til Egypten.
For indrejse i Egypten kræves desuden at dit pas er gyldigt mindst 6 måneder efter planlagt hjemrejse.
-
Forsikring
Danskere i Egypten er hverken dækket af det gule sundhedskort eller det blå EU-sygesikringskort. Vi opfordrer dig derfor til at tegne en rejseforsikring, før du rejser til Egypten. Gennem Gouda forsikring kan vi hjælpe med at tegne både en afbestillings- og en rejseforsikring.
-
Vaccination
Statens Serum Institut anbefaler vaccination mod hepatitis A, difteri samt stivkrampe ved rejser til Egypten. Viktors Farmor anbefaler altid, at man taler med egen læge eller en rejsemedicinsk klinik for råd omhandlende vaccinationer. Medbring evt. dagprogrammet, hvorpå rejseruten er indtegnet, da anbefalingerne ofte tager udgangspunkt i rejselængde samt hvor i landet, at man befinder sig under sin rejse.
Alle COVID-19 restriktioner for indrejse i Egypten er ophævet med virkning fra 18. juni 2022.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Valutaen i Egypten er egyptisk pund (LE). 100 LE koster ca. 22 DKK. Du kan veksle både USD eller EUR i banker og på det fleste hoteller i Egypten. Derudover kan du bruge dit kreditkort på det fleste restauranter, og der er også en del hæveautomater, hvor du nemt kan hæve penge.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Hotelstandard
Mange større byer i Egypten er moderne, men det er vigtigt at huske, at Egypten stadig er et økonomisk udfordret udviklingsland. Det betyder, at tingene ikke altid er ligeså strømlinede og effektive som i Danmark. Service og håndværk lever ikke altid op til topstandard, og det er ikke usædvanligt at opleve små udfordringer som en dryppende vandhane, en sprunget pære eller et løbende toilet. Det gælder også for 4- og 5-stjernede hoteller. De hoteller, som vi samarbejder med på vores rejser er velrenommerede turistklassehoteller, som er nøje udvalgt for deres kvalitet og serviceniveau, men det kan stadig forekomme, at nogle faciliteter ikke altid lever op til de samme standarder, som man kunne ønske sig.
-
Måltider
Overordnet er det billigere at rejse i Egypten end Danmark. En middag kan typisk fås for omkring 100-150 danske kroner. Egypten har et rigt og velsmagende køkken. Typisk er det med indflydelse fra bl.a. Syrien, Libanon, Tyrkiet, Palæstina og Grækenland. Retterne er smagt til med friske og stærke krydderier, og især er sidstnævnte meget kendetegnene for maden i Egypten.
På vores rejser i Egypten er inkluderede måltider en vigtig del af oplevelsen. Det er dog værd at bemærke, at ikke alle restauranter kan imødekomme større grupper. De større steder betyder, at man ikke kan forvente de samme små intime settings, som man måske ellers kunne forvente, men vi har stadig valgt restauranter, der kan give vores gæster en smagfuld og autentisk kulinarisk oplevelse.”
-
Telefoni og internet
Den internationale landekode i Egypten er +20. Skal man ringe fra Danmark til Egypten, taster man dette. Skal man ringe fra Egypten og til Danmark, så tastes den danske landekode, som er +45. Det er dyrt at bruge sin telefon i Egypten til at foretage eller modtage opkald samt at sende sms eller bruge data. Vi anbefaler, at man tjekker med sit mobilselskab om dækning og priser i Egypten.
-
Elektricitet
Ligesom i Danmark bruger Egypten 220 volt. Dog kan stikkene opleves at være lidt tyndere end i Danmark, og vi anbefaler derfor, at man medbringer et adaptersæt.
-
Drikkevand
Overordnet, hvis man vil være helt sikker, er det bedst at drikke vand købt på flaske. Dog betragtes det i dag som sikkert at drikke vand fra hanen i Cairo, Alexandria, Luxor og Aswan. Men vil man være på den sikre side, så bare køb vand på flaske.
-
Drikkepenge
Det er typisk at lægge omkring 5-10% i drikkepenge på restauranter, hoteller og i taxier. Og der kommer ofte en service charge udover, som nogle gange er lagt med i regningen.
Drikkepenge til lokalguide og chauffør er inkluderet i prisen på rejsen.
-
Alkohol
Generelt kan øl, vin og alkohol købes på stort set alle hoteller samt restauranter. Dog er det oftere dyrere end i Danmark. På lokale restauranter kan vi godt være ude for, at det stærkeste, der serveres, er cola og te. Lokal øl er ganske udmærket, men den lokale vin er ikke videre imponerende.
-
Foto
Du skal ikke tage billeder eller filme sikkerhedsmyndigheder, offentlige bygninger eller militære anlæg, da det er strafbart i Egypten.
Droner er også forbud i landet. Det anbefales derfor ikke, at man pakker den med i sin bagage, da den kan blive konfiskeret, eller man risikerer bødestraf og eventuel fængselsstraf.
-
Påklædning
Det forventes generelt, at både mænd og kvinder dækker skuldre og bærer tøj, der går ned over knæene. Det er ikke nødvendigt at bære hovedbeklædning, men det er praktisk at have et tørklæde eller lignende med, hvis man skal besøge moskeer eller andet. Mænd skal også gerne bære lange bukser.
-
Indkøb
Shopping i Egypten byder både på moderne butikker, de sædvanlige souvenirbutikker samt autentiske og eksotiske basarer, som findes overalt i både små og store byer. Leder man efter ægte egyptisk handels-stemning, så anbefaler vi klart sidstnævnte. Besøg til disse baserer er derfor selvfølgelig også en del af rejserne til Egypten med Viktors Farmor. Er man god til at prutte med prisen, så kan man her gøre sig nogle rigtig gode kup! Man kan b.la. købe bemalede papyrus, vaser, lanterner, vandpiper og ikke mindst krydderier, så man efter hjemkomst til Danmark har mulighed for lave nogle af de utrolig smagfulde Egyptiske retter, som man helt sikkert kommer til at savne.
-
Prisniveau
Overordnet er det billigere at rejse i Egypten end Danmark. En middag kan typisk fås for omkring 100-150 danske kroner. Dog skal man være indstillet på, at øl og vin er dyrere end herhjemme. En lokal flaske vin kan koste omkring 120-170 kroner.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen.
-
Tidsforskel
Egypten veksler mellem sommer- og vintertid, derfor kan der være forskydninger. Generelt er tidsforskellen den samme, men nogle gange skal uret skrues en time frem, når du ankommer til Egypten.
-
Ofte stillede spørgsmål
Kan man drikke vand direkte fra hanen i Egypten?
Overordnet, hvis man vil være helt sikker, er det bedst at drikke vand købt på flaske. Dog betragtes det i dag som sikkert at drikke vand fra hanen i Cairo, Alexandria, Luxor og Aswan. Men vil man være på den sikre side, så bare køb vand på flaske.
Skal man klæde sig på en bestemt måde i Egypten?
Det forventes generelt, at kvinder dækker albuer og bærer tøj, der går ned over knæene. Det er ikke nødvendigt at være hovedbeklædning, men det er praktisk at have et tørklæde eller lignende med, hvis man skal besøge moskeer eller andet. Mænd skal også gerne bære lange bukser.
Hvad skal jeg pakke i kufferten?
Der er generelt solrigt i Egypten året rundt. Faktisk er Egypten en af de mest sol-sikre destinationer at besøge. Det er derfor en god idé at medbringe solbeskyttelse med høj faktor, læbepomade med solfaktor, solhat og solbriller. Rejser man i sommerhalvåret, er det en god idé at have let tøj med til dagtimerne, da temperaturen kan nå op på 40 grader flere steder i landet. Skal man besøge kystområderne skal man dog huske at pakke en trøje, da der her kan blæse. Rejser man i vinterhalvåret er det meget vigtigt at pakke varmere tøj, da temperaturerne bliver ca. 10-15 grader koldere om aftenen/natten. Derudover anbefaler vi også, at man medbringer myggespray.
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.
-
Rejser under ramadan
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Men det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og åbningstiden ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.