Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Det vietnamesiske køkken

Med over 500 traditionelle retter regnes det vietnamesiske køkken som et af verdens bedste. Så hvilke retter skal du smage på din rejse i Vietnam?
Indholdet i en forårsrulle kan varieres efter smag.

Skrevet af

Anders Stoustrup

Anders er produktudvikler og rejsekonsulent for Viktors Farmor. Han har rejst meget i Vietnam og har en stor kærlighed til landet.

Ingredienserne i landets spændende køkken er billige og tilberedes i en yin-yan balance, der gør dem meget smagfulde. De kulinariske oplevelser byder på et væld af supper, friske forårsruller og retter med fisk og skaldyr med friske krydderurter som en fast bestanddel.

Landet har op mod 500 traditionelle retter, der består af alt fra cobra-slange og skaldyr til lækre vegetarretter. Viktors Farmors rejseleder i Vietnam, Tuyen Ngoc Nguyen, kom til Danmark fra Vietnam som teenager. Han driver desuden en kaffe- og frugtplantage i det vietnamesiske højland.

"De mest almindelige retter er nuddelsuppe og forårsruller. Nuddelsuppe kan man spise til både morgenmad, frokost og aftensmad. Der findes mange forskellige grøntsager. Mange af dem findes ikke i Danmark. Desuden bruger man meget krydderier i maden, mest forskellige mynter og koriander. Der kan også tilsættes krydderurter eller bønner og bønnespire. Endelig er skaldyr som rejer, krabber og fisk fra havet eller dambrug en fast bestanddel af i det vietnamesiske køkken", fortæller Tuyen. 

Hør rejseleder Tuyen fortælle om Vietnam i videoen
Vores rejseleder Tuyen, som i dag bor i Vietnam, men som har boet i Danmark.

Typiske vietnamesiske retter

Nationalretten i Vietnam er den traditionelle Pho. En nudelsuppe, der består af en okse- eller kyllingefond med koriander og ingefær. Derudover er der forårsløg, risnudler og kød (oksekød, svinekød eller kylling) i. Både unge og gamle spiser det ofte til morgenmad og tilsætter chili, fiskesauce, hvidløg eller lignende.

Bun Cha er en suppe med små kødboller og marineret, skiveskåret svinekød, en skål med risnudler og en masse friske krydderurter. Retten fås primært i Hanoi, men også i Ho Chi Minh City.

Banh mi er en sandwich af lyst brød, frisk salat og noget kødpålæg eller lignende. Den mest traditionelle af slagsen er med paté.

Goi cuon er en almindelig vietnamesisk forårsrulle. Frisk salat, koriander og rispapir danner basen. Derudover er der enten grisekød, rejer eller krabbekød i rullen. Man kan også få forårsrullerne stegt, hvor rispapiret bliver sprødt.

Den vietnamesiske pandekage, Banh xeo, er en sprød pandekage med rejer, svinekød, æg og bønnespire som fyld. Retten pakkes ind i rispapir og dyppes i en stærk sauce. Retten Cao lau består af tykke nudler, sprøde rismelskiks, tyndt skåret svinekød og grønt.

Både kaffe og te er populært i Vietnam. Grøn te serveres alle steder. Vietnamesisk kaffe er også fortræffelig, og alle steder serveres godt dansk øl, både Tuborg og Carlsberg, der brygges i landet. Vietnam er også kendt for en god kaffe, som man blandt andet kan smage direkte fra Tuyens kaffe-plantage.

De spiser meget seafood i Vietnam, heriblandt lækre krabberuller som kan fås i Ho Chi Minh City. Foto af Anders Stoustrup
Lækre krabberuller på en restaurant i Ho Chi Minh City. Foto af Anders Stoustrup

Opskrifter på vietnamesisk mad

I vores rejseleder Tuyens hjem bliver der mulighed for selv at lave vietnamesisk mad og spise de specialiteter, man selv laver. Han kommer her med nogle opskrifter til et skønt vietnamesisk måltid, som alle kan give sig i kast med:

Mangosalat (to personer)

En mango skrælles i lange skræller, en gulerod ligeså - brug evt. en kartoffelskræller eller et mandolinjern. Ovenpå til ”pynt” lægges to-tre kogte rejer, samt mynteblade, løg (sprødstegte på en pande) og peanuts. Dressing efter behag.

Dressing til mangosalat

1 stk (lille) hakket rød chili
1 fed hakket hvidløg
1 spsk sukker
1 spsk fiskesovs
1 lille citron/lime (presset)

Friske forårsruller

”Rispapir” eller forårsrulledej til indpakning fugtes, så det er formbart. Herpå lægges: salatblad, kogte nudler, kogt svinekød, kogte rejer, koriander, skrællet agurk og mynte, som er svitset først. Pakkes ved at rulle lidt, folde ind over fra siderne og rulle færdig.

Vi spiser godt rejsen igennem. Foto af Anders Stoustrup
Vi spiser godt rejsen igennem. Foto af Anders Stoustrup

Stegte forårsruller

”Rispapir” eller forårsrulledej til indpakning fugtes, så det er formbart. Indhold: hakket svine-kød, hakkede friske rejer, tynde glas-nudler, små stykker gulerod, tørrede svampe i tynde skiver (opblødes i vand i ca. 10 min. inden brug), salt, peber, sukker. Det hele svitses. Herefter pakkes det ind ved at rulle lidt, folde ind over fra siderne og rulle færdig. Rispapiret lukkes med vand i kanten og steges efter i solsikkeolie.

OBS: Rispapir købes i supermarkeder. Man skal endelig sige, hvis man vil bruge rispapiret/forårsrulledejen til friture.

Dressing til forårsruller

1 stk (lille) hakket chili
1 fed hakket hvidløg
1 spsk sukker
1 spsk fiskesovs
2,5 spsk vand
1 lille citron/lime (presset)

Det vietnamesiske køkken er et af de mest populære bl.a. på grund af de mange friske ingredienser og krydderier, og det er derfor bare én af de oplevelser, man kan glæde sig til, hvis rejsen går til Vietnam

Se alle vores artikler om Vietnam