Vandreferie med 3 støvler
Når du snører dine støvler til en 3-støvlers vandretur, skal de nok snøres ekstra godt. For her er underlaget varieret og højdemeterne kræver mere af både ben og fodtøj.
Gemt blandt de mange Kanariske øer, midt i Atlanterhavet, finder du et skjult paradis: La Gomera. Med kun 20.000 indbyggere byder den lille ø på en unik charme. Dens jomfruelige strande og hemmelige stier i farverige landskaber skaber en utrolig fred og ro.
Priser fra
Afventer pris
Max. 16 deltagere
8 dages rejse
Øens klima er en ægte gave fra naturen, hvor passatvinden holder øen på en nogenlunde stabil temperatur hele året. Temperaturerne er milde og ikke for varme og bevarer derfor det perfekte fugtighedsniveau, for at de unikke laurisilva-skove i Garajonay Nationalpark kan trives. Vi udforsker skovene til fods, når vi begiver os ad gemte stier, gennem de fortryllende skove, hvor vi også belønnes med smukke udsigter over den lille ø og til dens majestætiske nabo Tenerife, hvor vulkanen Teide tårner sig op.
La Gomera er en lille ø, opstået ved vulkansk aktivitet fra dybet af Atlanterhavet. Vulkanerne er for længst udslukte, men har efterladt en frugtbar jord, som er hjemsted for en rig flora og fauna, hvoraf ca. 1.021 er endemiske landlevende arter. Måske vi er heldige at spotte en af de to endemiske fuglearter: Hvidhalet lauridue eller turtelduen.
En helt speciel kultureloplevelse på La Gomera er deres fløjtesprog, silbo, og det oplever vi en demonstration af. Før moderne teknologi brugte de lokale fløjtesproget til at kommunikere med hinanden over lange afstande. I dag er det stadig en del af de lokales kulturarv, der nedarves fra generation til generation. Der undervises også i dag i fløjtesproget på alle La Gomeras skoler.
I ugens løb bliver der også tid til en dukkert i det friske Atlanterhav fra en af øens mange sorte strande, der består af vulkansk sand og danner en smuk kontrast til de grønne og frodige bjerge.
Det bliver en uge i naturens tegn, hvor vi med vandrestøvlerne på belønnes med enestående natur og fantastiske udsigter på den lille runde ø i Atlanterhavet.
Dag 1
Afrejse fra København til Tenerife syd, hvor vi bliver hentet med bus og kørt til havnen i Los Christianos. Ved havnen kan der forekomme lidt ventetid, inden færgen til La Gomera ankommer.
Vi sejler med færgen til La Gomera, en sejltur der tager ca. 1 time. Færgen sejler til havnen i hovedbyen San Sebastián de La Gomera. Her henter bussen os og kører den korte vej til vores hotel Torre del Conde, hvor vi skal bo hele ugen.
Efter ankomst til hotellet mødes vi til fælles middag på hotellet om aftenen.
Måltider: Aftensmad
Overnatning: San Sebastián de La Gomera
Dag 2
I dag vandrer vi i Nationalparken Garajonay, der i 1986 kom på UNESCOs Verdensarvsliste pga. den spektakulære laurisilva-skov, som dækker ca. 70 % af nationalparken. I nationalparken finder man mange naturlige vandkilder. Kilderne sikrer, at skoven altid er meget fugtig, og det skaber, det perfekte klima for at laurisilva-skoven trives. Garajonay er et ret specielt navn, og det siges at stamme fra et oldgammelt sagn om en kærlighedshistorie mellem den unge prinsesse Gara fra La Gomera og Jonay, der var prins af Tenerife. Men den spændende historie om de to må I vente med at få, til I er på La Gomera.
Dagens vandring starter i hjertet af Garajonay ved El Contadero, hvorfra vi vandrer op til det højeste punkt på La Gomera, Alto de Garajonay. På toppen af La Gomera er vi i ca. 1487 m højde, og herfra har vi en spektakulær udsigt over hele øen, og i klart vejr vil vi også kunne se nogle af naboøerne, Tenerife, La Palma og El Hierro.
Efter at vi har nydt udsigten, vandrer vi ned til Laguna Grande. Laguna Grande betyder den store lagune, og her finder vi en grøn oase, hvor vi på en lokal restaurant spiser frokost.
Efter en dejlig frokost med typiske retter fra La Gomera oplever vi en demonstration af det unikke fløjtesprog, silbo. Fløjtesproget bruger de lokale til at kommunikere med hinanden over lange afstande. I dag er det stadig en del af de lokales kulturarv, der nedarves fra generation til generation. Efter fremvisningen vandrer vi de sidste ca. 3 km tilbage til El Contadero, hvor vores bus kører os hjem til hotellet.
Dagens vandring er ca. 11 km og tager ca. 5 timer.
Vi skal ca. 350 højdemeter opad og 400 højdemeter nedad.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: San Sebastián de La Gomera
Dag 3
Om morgenen kører vi med vores bus til udsigtspunktet, Mirador de Agando. Herfra har vi en bjergtagende udsigt til dagens vandring ned gennem Santiago-ravinen og helt ud til kysten ved Playa de Santiago. I dag kan blive en hård vandring for knæene, da vi primært vandrer nedad bakke, og vi anbefaler derfor, at du medbringer vandrestave til at aflaste knæene.
Vi starter nedstigningen gennem den frodige fyrreskov mod den forladte landsby Benchijigua. Rundt på La Gomera vil man ofte støde på forladte landsbyer og ejendomme. Det skyldes, at man før i tiden levede meget af landbrug, og i takt med at det blev hårdere at leve som bonde på La Gomera, valgte disse folk at udvandre fra øen og prøve lykken andetsteds.
Når vi har passeret Benchijigua bliver stien mindre stejl, og på resten af vejen til Playa de Santiago kan vi nyde udsigten til palmelunde i kløften, tabaiba-træer og gamle bananplantager. I løbet af vandringen finder vi et godt udsigtspunkt og slår os ned for et lille hvil og spiser vores medbragte madpakker.
Til sidst ankommer vi til Playa de Santiago, hvor vi kan belønne os selv med en dukkert i det friske Atlanterhav eller en kop kaffe på en af byens cafeer.
Dagens vandring er ca. 13,5 km og tager ca. 5 timer.
Vi skal ca. 50 højdemeter opad og 1050 højdemeter nedad.
Måltider: Morgenmad og picnic frokost
Overnatning: San Sebastián de La Gomera
Dag 4
Målet for dagens vandring er byen Vallehermoso, som betyder den smukke dal. Det er ikke uden grund, at man kalder byen det, den er nemlig placeret i en dal omgivet af majestætiske og frodige bjerge, der sætter en unik kulisse for byen.
Men inden vi belønnes med den smukke dal, tager vi på en vandretur på ca. 11 km. Vi starter ved Chorros de Epina, hvor kildevandet aldrig stopper med at flyde. Det siges, at de, som drikker af kilden, vil få et liv fyldt med lykke, held og kærlighed. På ruten mod Vallehermoso har vi gode udsigter til havet. Efter ca. 6,5 km ankommer vi til Ermita de Santa Clara, her nyder vi vores medbragte madpakker, inden vi vandrer de sidste ca. 4,5 km til Vallehermoso.
I Vallehermoso er der tid til at slappe lidt af på en af de mange restauranter eller cafeer. I kan også gå på jagt efter nogle af øens traditionelle produkter som palmehonning, håndlavede oste eller de lokale vine mistela eller almogrote, inden vi kører hjem til hotellet.
Dagens vandring er ca. 11 km og tager ca. 5 timer.
Vi skal ca. 300 højdemeter opad og 1000 højdemeter nedad.
Måltider: Morgenmad og picnic-frokost
Overnatning: San Sebastián de La Gomera
Dag 5
I dag har du tid til at slappe af og hvile benene, hvis behovet er for det. Du kan også opleve San Sebastián de La Gomera på egen hånd eller noget helt tredje.
Vi forslår følgende aktiviteter, som du kan bruge dagen på:
Tag en tur på stranden i San Sebastián, eller spørg rejselederen om instrukser til andre vandreture i området.
Du kan også tilmelde dig en bådtur fra havnen i San Sebastián. I Atlanterhavet om La Gomera lever der nemlig alt efter sæson både hvaler, delfiner og havskildpadder, og på bådturene har du størst mulighed for at spotte de fantastiske havdyr.
Vil du hellere blive på landjorden, så kan vi også foreslå at bruge dagen på at udforske San Sebastián de La Gomera by. I byen finder du nemlig en rig historie fra Christoffer Columbus’ rejser i forbindelse med hans opdagelse af Amerika.
I Casa Colón, der siges at være Columbus’ hus, finder man i dag en spændende præcolumbiansk kunstsamling fra Peru. I La Casa del Pozo de la Aguada kan du udforske den permanente udstilling om opdagelsen af Amerika, dette siges også at være stedet, hvor Columbus hentede det vand, som han senere brugte til at døbe Amerika.
Ved siden af vores hotel finder du La Torre del Conde, også kaldet grevens tårn. Det var før i tiden en fæstning, hvor adelen skjulte sig under oprøret på La Gomera. Tæt ved tårnet finder du også byens kirke La Iglesia de la Asunción.
Om aftenen mødes vi på hotellet og går samme hen til en lokal restaurant i San Sebastián de La Gomera og spiser middag sammen.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: San Sebastián de La Gomera
Dag 6
I dag begiver vi os endnu en gang ud i nationalparken Garajonay, denne gang er vores mål dog den lille bjerglandsby El Cedro. El Cedro er en ægte traditionel bjerglandsby med små lave huse, hvor døre og vinduer er lavet i træ.
Vi starter vandringen ved El Contadero, her følger vi en sti mod El Cedro, som tager os igennem den spektakulære laurisilva-skov, som også er kategoriseret som en tågeskov på La Gomera. Her kan vi mærke temperaturen falde og fugten i skoven. Selve skoven er speciel, da dens vegetation kun findes meget få steder i dag. Skovens flora og fauna består af ca. 1.021 endemiske landlevende arter, og måske vi er heldige at spotte en af de to endemiske fuglearter: Hvidhalet lauridue eller turtelduen, som begge lever i nationalparken.
Efter ca. 9,5 km i den magiske skov ankommer vi til El Cedro, her nyder vi en lokal frokost på en restaurant i byen.
Når vi er blevet mætte, vandrer vi videre gennem det frugtbare landskab til Reventon Oscuro, hvor bussen henter os og kører os hjem til hotellet.
Dagens vandring er ca. 16 km og tager ca. 5 timer.
Vi skal ca. 400 højdemeter opad og 580 højdemeter nedad.
Måltider: Morgenmad og frokost
Overnatning: San Sebastián de La Gomera
Dag 7
Vi begynder morgenen med at køre til Hermigua, her skal vi besøge en Aloe Vera-plantage. På plantagen dyrkes der 100% økologisk Aloe Vera. Den bruges til at producere cremer og kosmetik gennem koldpresning, der sikrer, at man bevarer plantens sunde og healende egenskaber. På plantagen får vi en spændende rundvisning.
Efterfølgende skal vi ud på dagens vandring, hvor de første 2,5 km bliver særligt udfordrende, da ruten nemlig er meget stejl med en højdemeter på 576. Det er dog alle kræftanstrengelserne værd, da vi belønnes med fantastiske udsigtspunkter. Vi anbefaler, at man husker gode snacks på vandringen, da frokost først bliver muligt sent.
Efter den stejle start på turen er de sidste 5 km mere tilforladelige, da de går nedad til byen Agulo.
Agulo er målet for dagens vandring, og byen er særdeles kendt på La Gomera, ifølge The Times er det nemlig en af Spaniens smukkeste byer. Når vi ankommer til Agulo, er der tid til at finde noget frokost på en af byens mange restauranter, og efterfølgende kan man gå på opdagelse i den smukke by.
Specielt den gamle bydel, der er placeret i lavlandet nær kysten, er særdeles smuk med smalle brolagte gader og hvidkalkede huse med deres karakteristiske røde tegltage. Efter at have udforsket Agulo kører vi hjem til vores hotel.
Om aftenen vil vi sammen spise afskedsmiddag på vores hotel.
Dagens vandring er ca. 7,5 km og tager ca. 3 timer.
Vi skal ca. 576 højdemeter opad og 490 højdemeter nedad.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: San Sebastián de La Gomera
Dag 8
Efter morgenmaden tjekker vi ud af hotellet og bliver kørt til havnen, hvor vi sejler med færgen til havnen i Los Cristianos. Vi bliver hentet ved havnen og kørt til Tenerife syd lufthavn, hvorfra vi flyver hjem til København.
Måltider: Morgenmad
Her finder du relevante oplysninger om rejsen til De Kanariske Øer
Danske statsborgere kan rejse visumfrit op til 90 dage til De Kanariske Øer, som er en del af Spanien. Passet skal være gyldigt under opholdet. Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den bør opbevares et andet sted end selve passet.
Inden afrejse til De Kanariske Øer anbefales som minimum en vaccination mod difteri-stivkrampe. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
I Spanien og på De Kanariske Øer bruger man EURO.
De fleste steder tager i mod visa eller mastercard.
Tidsforskellen imellem Danmark og De Kanariske Øer er - 1 time.
Så når kl. er 12:00 i Danmark er kl. 11:00 på De Kanariske Øer.
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
På vandreferien til La Gomera og Tenerife forventes det at du som minimum kan gå det angivet antal km og højdemeter på rejsen.
Strømmen på De Kanariske Øer er som i Danmark, det er ikke nødvendigt at tænke på at huske en speciel adaptor. På De Kanariske Øer benytter man følgende strømkilde: 220voltAC/50Hz.
Landekoden til Spanien og De Kanariske Øer er +34.
Når du befinder dig i et EU-land (samt i Norge og Island) sikrer EU's regler, at du kan ringe og bruge data til samme pris, som når du er i Danmark. Der er som regel et loft for data, og du vil typisk modtage en sms om dette fra dit teleselskab ved indrejse. Typisk vil du desuden også modtage en sms, når loftet er nået.
Man kan tage billeder, nogenlunde som man vil på De Kanariske Øer. Man bør dog være opmærksom på, at mange spaniere er dybt katolske, og at man på hellige steder bør undersøge om fotografering er tilladt. Man bør også spørge, før man fotograferer enkeltpersoner.
Man kan godt drikke vand fra hanen på De Kanariske Øer, men det smager ikke særlig godt da man ofte tilsætter meget klor til vandet. Vil man være sikker på at undgå en maveinfektion, bør man købe vand på flasker, det fås i de fleste fødevarebutikker og kiosker.
Det er normalt at give drikkepenge på De Kanariske Øer. Der er lagt service oveni på restauranter, men alligevel er det almindeligt, at man runder op. På caféer og barer giver man som regel nogle småmønter. Man giver også lidt Euro til stuepiger og taxichaufføren, hvis de har ydet en eller anden form for service.
Kaffe og cola ca. 8 kr. En øl koster ca. 30 kr. på restauranterne, og en vand ca. 5 kr. i kioskerne. Prisniveauet på De Kanariske Øer er stadig lavt, og man får virkelig meget ud af lommepengene. Prisniveauet i turistområderne er lidt højere, men rejser man rundt og besøger lokalområderne er det billigt at handle eller gå ud at spise.
Bagagen bør ikke være tungere, end man til enhver tid kan bære den selv. Bagagen bliver kørt til hotellerne, så man ikke selv skal bære den rundt.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
Vandrestave skal i den indtjekkede bagage.
La Gomera
Klimaet er generelt meget mildt og moderat med meget få udsving. Dagstemperaturerne ligger på mellem 19 - 26 grader. Grundet øens geografi og passatvinden kan man på La Gomera finde forskellige lokale klimazoner. Øens nordlige del er generelt mere kølig og fugtig, den sydlige del er generelt mere varm og solrig. Når man bevæger sig op i bjergene skal man også forvente et køligere klima, dog kan solen være skarp så husk solcremen.
Tenerife
Klimaet på Tenerife er mildt, subtropisk klima året rundt, takket være sin beliggenhed i Atlanterhavet tæt på Afrika. Øen oplever varme somre og behagelige vintre, med temperaturer, der typisk ligger mellem 20 og 28 grader. Nordlige Tenerife er mere frodig og køligere med større nedbør på grund af passatvindene, mens den sydlige del er mere solrig og tør.
La Gomera
Vandreferien på La Gomera har sværhedsgraden 3 støvler. Det betyder, at du skal være i god fysisk form og kunne gå 10 - 20 km. dagligt. Stigningerne undervejs på 3-støvlersture er af en sværere karakter end ved færre støvler. Det betyder ikke, at du skal på bjergbestigning, men det betyder, at du skal være forberedt på de skiftende underlag, til tider måske lidt stenet - og glat hvis det har regnet for nyligt. Derudover vandrer vi mange højdemeter på La Gomera, så for at aflaste knæene anbefaler vi at du medbringer vandrestave.
Læs mere om sværhedsgraden 3 støvler her
Tenerife
Vandreferien på Tenerife har en sværhedsgrad på 2 støvler. Det betyder at du skal være i en almindelig god fysisk form. De 2 støvlede vandringer har moderate stigninger og varieret underlag. Dine knæ skal kunne klare både op- og nedstigninger uden behov for hviledage.
Til vandreturene bedes I tage jeres bedste vandrestøvler med, dvs. gerne med skaft og ikke bare vandresko/-sandaler. Er I vant til vandresko (ikke kondisko) kan de godt bruges, men ellers anbefales støvler. Terrænet er kuperet og vi anbefaler derfor også at medbringe vandrestave. Tag også for en sikkerheds skyld vabelplaster med. Hav en god lun fleece/sweatshirt med til de kølige aftener samt regntøj.
På La Gomera og Tenerife bor vi på samme hotel hele ugen husk derfor en lille dagtursrygsæk til vand, madpakker og andre fornødenheder.
Husk at supplere pakkelisten med:
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.