Rabats ældste moské og palads: Oudayas Kasbah
Beliggende ved Bou Regregs udmunding, hvor vandet fra floden løber ud i Atlanterhavet, findes fæstningsværket Oudayas Kasbah, der er intet mindre end indbegrebet af Marokko.
Den oprindelige fæstning blev bygget under Almohade dynastiet i det 12. århundrede. Bab Oudaya, kasbahens enorme hovedport var mere til pynt end til nytte, og moskéen er den ældste i Rabat. Det var under sultan Yacoub al Mansour, at kasbahen fik sit navn. Sultanen lavede en aftale med den arabiske stamme, som var kendt for at være krigsfolk, om at forsvare byen fra truslen fra de regionale stammer.
Al Mansour, som konstruerede Koutoubia moskeen i Marrakesh, ville senere styrke og tilføje til den eksisterende kasbah. Han konstruerede de vestlige volde og byggede et palads til sig selv, som nu er Oudaya museet, som vi besøger.
Museum i sultanens palads
Oudayas museum, som har til huse i samme bygning som engang gav husly til landets sultaner, har en imponerende række af tæpper, kobber arbejde, smykker, træbearbejdning, keramik, musikalske- og astronomiske instrumenter og et display helliget de forskellige stilarter af tøj fra de forskellige regioner i Marokko.
Et af museets foretrukne attraktioner er et værelse indrettet på den traditionelle marokkanske måde, komplet med gyldent silke og brokade fra den historiske by Fez.
På vagt mod pirater og tidens tand
Sultan Sidi Mohammed tilføjede senere signalstationer og andre fæstningsværker til at holde vagt mod pirater og for at forsvare Bou Regreg.
Moulay Rachid tilføjede en have i andalusisk stil, der gik helt ned til bunden foran sultanens palads, og de andalusiske indvandrere, der boede der, byggede et modsvar, som var ”Pirat tårnet”, den indre trappe som fører ned til floden.
Alle disse forsvarsværker, som er bygget af sten og gips, modstod ikke blot stormløb af pirater, stammekrige, og europæiske invasioner – men også tidens skarpe tand. I dag, i overensstemmelse med sin glorværdige fortid, er kasbahen en af hovedstaden Rabats stolteste attraktioner.
Marokkos afdøde konge Hassan sagde engang: "Marokko er som et træ, hvor rødderne ligger i Afrika, men hvor bladene ånder Europa". Dertil genspejler den arabiske kulturarv sig dog også i Marokko, som vi blandt andet ser ved Oudayas Kasbah.