Den store rundrejse i Marokko
Berberliv, kunsthåndværk og vilde ørkenlandskaber
Berberne er det oprindelige folk i Marokko. På rejsen får vi indblik i deres dagligliv, skikke og gastronomi. Vi ser bl.a. hvordan berberne fremstiller tæpper og keramik. Vi kommer godt omkring på rejsen i Marokkos historie og vilde landskaber i ørknen.
Priser fra
17.990 kr.
Max. 20 deltagere
14 dages rejse
Start din rejse her
I 600-tallet blev Marokko invaderet af araberne, og i løbet af de følgende år blev landet et islamisk samfund, hvor araberne var den herskende klasse. I dag er der ca. 37 millioner indbyggere i Marokko, og ca. halvdelen er berbere. De fleste af nutidens berbere bor i landsbyerne, i bjergene og i ørkenområderne, mens araberne som hovedregel bor i byerne.
På denne rejse stifter vi bekendtskab med berbernes liv i deres små bjerglandsbyer samt i Sahara-ørkenen. Vi får et indtryk af deres dagligliv, deres skikke, deres gastronomi og deres sprog. I Marokko tales der 3 forskellige dialekter, alt afhængig af, hvilken region man befinder sig i. Vi besøger flere forskellige familier og spiser frokost hos dem.
Vi ser også, hvordan berberne fremstiller deres smukke kunsthåndværk såsom tæpper og keramik.
Andre højdepunkter er byen Chefchauen med sine mange blå huse, Fez med gamle basarer og ikke mindst de smukke landskaber i bjergene og ørkenen.
Brugen af ordet "berber"
Vi bruger betegnelsen "berber", fordi det er et ord, som er genkendeligt, men den korrekte betegnelse for folket er "imazighen", hvilket vi også anerkender.
5 gode grunde til at rejse til Marokko med Viktors Farmor:
- Få indblik i berbernes livsform
- Oplev de helt magiske ørkenscenerier i Merzouga
- Udforsk den blå by Chefchauen
- Rejs ad snoede veje gennem Rif Bjergene
- God tid i middelalderbyen Fez
Dagsprogram
-
Dag 1
Ankomst til Casablanca
Vi flyver fra København til Casablanca. Flyrejsen er fra København med mindre anden lufthavn er angivet i feltet Bemærkninger ud for rejsens dato på hjemmesiden.
Ved ankomsten til Casablanca afhentes vi i lufthavnen og køres til hotellet.
Måltid: Aftensmad (Med mindre vi ankommer sent om aftenen)
Overnatning: Casablanca
-
Dag 2
En befæstet by med en fin gammel medina (bykerne)
Vi forlader Casablanca fra morgenstunden. Men inden da kigger vi forbi den imponerende Hassan II moské, er står flot ud til havet Dernæst kører vi til Marokkos hovedstad Rabat, der er en livlig forretningsby. Efter frokost udforsker vi Ouadaia Kasbah’en, som er en hel lille befæstet by i byen. Portene er fine eksempler på militær arkitektur fra 1200-tallet. Indenfor murene findes et historisk palads, der i dag er omdannet til museum for folkekunst. Her findes også en andalusisk have i maurisk stil. Vi ser desuden Hassan Tårnet og mausoleet for Kong Mohamed 5. Om eftermiddagen er der fritid til at nyde atmosfæren i den gamle medina.
Overnatning i Rabat.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Rabat
-
Dag 3
Mod den blå by, Chefchaouen
Efter morgenmaden starter vi på landevejen mod Chefchaouen. Vi drejer fra ved byen Larbaa Lgharb og kører op i Rif bjergene. Vi passerer en sø og holder frokostpause i byen Ouzzane, en smukt beliggende by med hovedsagelig mørkerøde bemalede huse. Herefter går det ad snoede veje til den blå by Chefchaouen.
Dagens kørsel tager omkring 4 timer med gode stop undervejs for at nyde landskaberne. Efter indkvartering er der måske tid til en slentretur i den gamle bydel.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Chefchaouen
-
Dag 4
Byrundtur i Chefchaouen og frokost hos en berberfamilie
Om formiddagen ser vi nærmere på Chefchaouen, hvor de fleste af husene er malet i en smuk indigoblå farve. Chefchaouen ligger i en højde af 600 m i Rif bjergene. Byen blev grundlagt i 1415 af de maurere, der var flygtet fra Spanien. Også mange jøder har søgt tilflugt i byen, der dengang blev anlagt som en fæstning med 5 porte.
Byen har mange trapper, da den er beliggende på nogle skråninger. Det er nødvendigt med gode travesko denne dag.
Byens udseende gør et stort indtryk. Husene er generelt enkle, men dekoreret med lyse hvide, turkise, blågrønne og indigoblå vægge og med døre, der gerne er blå i forskellige nuancer. Den blå farve er en tradition, som stammer fra byens tidligere jødiske befolkning, der anså farven for at kunne afværge det onde. Gaderne er rene og velholdte, og hvis disse dybe blå døre sat imod strålende hvide og blå huse ikke er nok til gode fotos, så er der en fantastisk skyline: Byen ligger mellem to bjergtoppe. Byens navn er inspireret af denne placering, da Chefchaouen kan oversættes til ”gedens horn”.
I udkanten af byen er der et lille vandfald, Rass El Maa, hvor kvinderne mødes for at vaske tøj og nyde den svale luft.
Til trods for at Chefchaouen ligger tæt på det europæiske kontinent, har byens borgere været meget langsomme til at optage vestlige vaner. For eksempel blev der indtil 1937 stadig solgt slaver i slave-suq’en. Vi går en tur gennem den gamle bydel og ser blandt andet den store plads, Ouatta el Hammam. Vi ser også den gamle fondouk (en slags gæstgiveri).
Vi spiser frokost hos en berfamilie i byen, der rigtigt kræser op med lækre egnsretter.
Efter frokosten bliver der tid på egen hånd.
Chefchaouen byder på meget fint kunsthåndværk, der simpelthen ikke findes andre steder i Marokko. På vores afslappende spadseretur i medinaen kan vi måske træffe en mand, der sælger pigment i nuancer af blå, gul, pink og orange. Pigmentet er det samme som bruges på byens vægge. Vi ser læderarbejderne færdiggøre de hvide og gule fine lædertøfler kaldet babouches båret af de lokale indbyggere. En væver er i gang med et farverigt tæppe i lokal stil. Skrædderne tilbyder mange smukke djellabas syet med fint broderede sømme, og tømrerne arbejder på borde og stole lavet af duftende cedertræ med delikate islamiske designs. Der er smukt forarbejdede spejle med håndmalede blomster og et bredt udvalg af vævede tæpper og uldbeklædningsgenstande.
I medinaens boder er der også oplevelser for ganen. For eksempel den velsmagende lokale gedeost, der passer fortræffeligt til oliven, og der er også stedets berømte honning.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Chefchaouen
-
Dag 5
Fra Chefchaouen til Fez
Efter morgenmaden starter vores køretur gennem de spektakulære Rif bjerge. Dagens køretur er ca. 200 km. lang, men der er masser at se på undervejs. De smukke bjergområder er fyldt med oliven- og figentræer. Der er også storlandbrug med moderne maskiner. Vi ser flere plantager med avokado og appelsiner.
Vi bruger også en times tid på at udforske den gamle romerske ruinby Volubilis. I sin storhedstid var Volubilis en af de vigtigste byer i den vestligste del af Romerriget. Volubilis ligger på et højdedrag, og udenom er der frugtbare marker, hvorfra der blev sendt korn og oliven til Rom. Rigdom strømmede til byen, og byens overklasse opførte overdådige villaer med smukke mosaikgulve. Omkring en tredjedel af de oprindelige gulvmosaikker er bevaret og giver et indblik i livet i Romertiden. Flere af mosaikkerne har eksempelvis dyr som motiver. Det skyldes, at vilde dyr fra Afrika blev samlet her i Volubilis, før de blev afskibet til arenaen i Rom.
Vejen sydpå går gennem byen Zkouta og videre gennem lavtliggende bakker til vores frokoststed, landsbyen Lmhaya, hvor vi smager den lokale mad fremstillet af landsbyens kvinder.
Vi kører videre til den spændende og to tusinde år gamle kongeby, Fez. Den ligger smukt i en smal dal strategisk placeret på den gamle karavanerute, som engang forbandt Sahara-landene med Atlanterhavet og Middelhavets handelsruter til Europa. Fez var den første af Marokkos kongebyer, og den verdenskendte al-Qarawiyin-moské, der er verdens første universitet, blev grundlagt så tidligt som i år 895. Meget er bevaret fra Fez’ lange historie. Ikke mindst i byens gamle bazar, hvor ikke meget synes at have ændret sig i århundreder.
Ved ankomsten til Fez indkvarteres vi nær den gamle del af byen for de kommende to nætter.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Fez
-
Dag 6
Byrundtur i Fez
Vi er på byrundtur i Fez, den tredjestørste by i Marokko. Fez har en smuk beliggenhed i en dal ved en flod, og byen er omgivet af bevoksede høje. Fez har, som ingen anden by i Marokko, bevaret sin traditionelle karakter som en levende middelalderby.
Vi starter med at køre til et udsigtspunkt for at få et indtryk af denne fantastiske by og dens beliggenhed.
En slentretur rundt i de labyrintiske gyder er en fortryllende oplevelse på alle tider af dagen. Her går handlen lystigt i de små butikker, og i byens værksteder fremstilles kunsthåndværk efter gamle traditioner. Fez er kendt for flere typer kunsthåndværk af meget høj kvalitet, og vi besøger et keramikværksted samt et væveri indrettet i et tidligere karavanserail. Gåturen fuldendes med fælles frokost i et gammelt palads med søjler og flotte mosaikmønstre.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Fez
-
Dag 7
Langs cedertræsskove fra Fez til Midelt
Dagens køretur på ca. 200 km tager os mod øst til de såkaldte Mellemste Atlasbjerge. Vi kører et langt stykke langs duftende cedertræsskove, og undervejs gør vi holdt i Azrou, hvor vi vandrer et par timer med en lokal guide, som fortæller om berberliv i området. I cedertræsskovene findes mange aber og også en del forskellige sommerfugle. Byen Azrou tjener som et vigtigt markedscenter i de Mellemste Atlasbjerge. Vi nyder vores frokostpakker i den smukke natur, før vi kører videre til Midelt, hvor vi overnatter.
Midelt fungerer som marked for et landbrugsområde, der strækker sig fra Moulouya-floden til Jebel Ayachi afgrænset mod øst og vest af tørre sletter. Regionen er bedst kendt for æbler. Men også valnødder, abrikoser, blommer, granatæbler, hvede, majs og mange forskellige grøntsager dyrkes omkring byen.
Måltider: Morgenmad, frokostpakke og aftensmad
Overnatning: Midelt
-
Dag 8
Panoramatur til ørkenbyen Merzouga
Tidligt om morgenen sætter vi kurs mod Merzouga, vores overnatningssted, der er beliggende lige i kanten af Sahara ørkenen. En tur på ca. 275 km. På vores kørsel mod sydøst kommer vi igennem flere oaser samt små interessante byer som Erfoud.
Erfoud er en charmerende by i hjertet af ørkenen for foden af De Høje Atlasbjerge. Mange bruger Erfoud som base for at udforske de smukke landskaber og historiske kasbaher, der har givet området tilnavnet ”vejen med de 1000 kasbaher”. Franskmændene var de første, der slog sig ned i Erfoud med det formål at holde øje med de uregerlige ørkenstammer i dalen. Byen blomstrede op takket være handel med marmor og dadler. Den er også kendt for de 360 millioner år gamle fossiler, der findes i store mængder i dette område.
Vi nærmer os nu for alvor Sahara, og ørkenens monumentale sandklitter forandrer hele tiden form afhængig af vindforholdene. Farver og skygger skifter og gør oplevelsen til noget helt unikt. Jo længere østpå, vi kommer, jo mere vildt og ensomt virker landskabet, og civilisationen synes langt langt borte.
Sidst på eftermiddagen kommer vi til ørkenbyen Merzouga. Vi indkvarteres to nætter på et hyggeligt hotel, der vender direkte ud til Saharas sanddyner.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Merzouga
-
Dag 9
En Oaseby og ørkenkørsel i Merzouga
Merzouga er en lille ørkenby ved foden af Erg Chebbi sanddynerne. Igennem flere århundreder har dette sted ligget ved en korsvej mellem afrikanske ørkencivilisationer. Her blev udvekslet varer og tanker mellem de forskellige kulturer, og områdets mange kasbaher tjente som karavanseraier for handelskaravanerne.
Lige efter morgenmaden kører vi 30 minutter for at opleve den meget spændende lille by Rissani, der ligger omgivet af en Marokkos største oaser. Rissanis beskedne udseende i dag skjuler en glorværdig fortid. Byen opstod i midten af det 8. århundrede i krydset mellem to af de vigtigste karavaneruter i Sahara, og inden længe strømmede karavaner med eksotiske varer til byen. At Rissani tilmed lå få kilometer fra en flod og var omgivet af en frodig oase, gjorde den kun endnu mere tiltrækkende for datidens rejsende, og inden længe var Rissani et af de største hotspots for handel i regionen. En slags ørkenhovedstad, hvor store formuer blev skabt af handlen med slaver og guld.
Vi besøger suq’en, hvor man virkelig føler sig i en tidslomme. Den er delvis overdækket, og i den flimrende belysning må man nu og da springe til side for æsler eller muldyr, der kommer slæbende med store læs. I dag er Rissani kendt for læderarbejder fremstillet af gedeskind, der omhyggeligt er farvet med bark fra tamarisktræet. Byen er også kendt for en særlig ret kaldet Rissani-pizza, som vi får serveret til frokost hos en lokal berberfamilie. Efter frokost besøger vi mausoleet for Moulay Ali Cherif, der grundlagde det alawittiske dynasti, som den nuværende konge tilhører.
Derefter kører vi tilbage til Merzouga, hvor vi skifter bussen ud med 4-hjulstrukne køretøjer. Vi lægger vejene bag os og kører gennem sandklitterne til en lille oase, hvor vi slentrer en tur og får et indtryk af afgrøderne og vandingssystemet.
Tilbage på hotellet bliver der lidt fritid, inden det er tid at bestige en af de høje sandklitter nær hotellet for at nyde solnedgangen over ørkenen.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Merzouga
-
Dag 10
Fra Merzouga til Ait Ben Haddou
Vi forlader Merzouga og starter dagens køretur, som er på ca. 400 km. Vejen går gennem små pittoreske berberlandsbyer, lokale markeder og en fantastisk natur. I nærheden af Todra kløften vandrer vi en times tid i en lille oase, og vi spiser frokost hos en berberfamilie.
Vi kører videre gennem Ouarzazate, og snart træder kasbahbyen Ait Ben Haddou frem i landskabet som en ren åbenbaring. Højt beliggende troner byen over Ounilla Dalen. Den er en af de ældste og mest fantastiske ørkenbyer i landet, bygget af soltørret ler, halm og jord. Den ældste af bygningerne, et kornkammer beliggende på en bakketop, daterer sig tilbage til det 11. århundrede. Der er mange helt specielle bygninger med tårne og geometriske mønstre. Ait Ben Haddou var et knudepunkt på karavaneruten mellem Sahara og Marrakesh, og i århundreder passerede tungt lasede karavaner med guld, salt og slaver gennem byen. I dag er Ait Ben Haddou på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og byen er blevet brugt som kulisse i storfilm som ”Lawrence of Arabia”, ”Gladiator” og mange flere. Vi har god tid til at nyde dette spændende sted, for vi har to overnatninger i området.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Aid Ben Haddou
-
Dag 11
En tæppelandsby og eventyrbyen Ait Ben Haddou
Vi besøger landsbyen Taznakt, hvor indbyggerne har specialiseret sig i at lave tæpper. Her hører vi om, hvordan kvinderne lever deres dagligdag med fremstilling af de meget specielle berbertæpper, der sælges i hele landet. Efter berberfrokost i landsbyen går vi tilbage til bussen. Man kan blive kørt i pickup tilbage til bussen, hvis det bliver for anstrengende at gå.
Sidst på eftermiddagen oplever vi den befæstede by Ait Ben Haddou, der er en ren eventyrby. Der bliver også lejlighed til at drikke te med en familie i byen.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Ait Ben Haddou
-
Dag 12
Ait Ben Haddou - Marrakesh
Dagens køretur på ca. 200 km er utrolig flot. Vi krydser De Høje Atlasbjerge via passet Tizi-n-Ticka, hvor vejen snor sig op gennem bjergene i store hårnåle sving. Turen tager os forbi små berberlandsbyer, der næsten falder i ét med landskaberne. Men trods de hårde livsbetingelser i bjergene, har berberne formået at opdyrke jorden og anrette små marker nær landsbyerne. Vi gør holdt undervejs for at strække benene. Vel fremme i Marrakesh indlogeres vi på vores riad for de kommende to nætter. Vi afslutter dagen med middag ved den centrale plads Jamaa El Fna.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Marrakesh
-
Dag 13
Eventyrfortællere og kunsthåndværkere i Marrakesk
Denne dag får vi et indtryk af Marrakesh, der måske mere end nogen anden by fanger Marokkos farverige orientalske stemning. Vi vil især koncentrere os om suq’en og de mange håndværkere, der arbejder der.
Marrakesh var almoravidernes hovedby i det 11. århundrede. Byen ligger som en oase på grænsen til ørkenen og ved foden af Atlasbjergene. Alle vejene fører ind til Fna Pladsen, hvor musikere, dansere, healere, skrivere, eventyrfortællere, slangetæmmere og frugtsælgere holder til. Et broget syn og en oplevelse, der fæstner sig i hukommelsen. Særlig stemningsfuld er pladsen, når lygter og lanterner tændes, og duften af grillet kød, couscous og lækre kager fylder aftenluften.
Omkring Fna pladsen løber suq’en i alle retninger. En sand labyrint af lys og skygge under det beskyttende tag af flettet strå. Man drejer omkring et hjørne, og pludselig står man ved en halvt åben dør, hvorigennem man kan få et glimt af et palads med et springvand i forgrunden. Måske Bahia Paladset med haver fyldt med jasminer og orangeblomster. På en slentretur gennem suq’en bliver der også tid til at opleve det kunsthåndværk, byen er kendt for: vævning, læderarbejde, metalarbejde mm.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Marrakesh
-
Dag 14
Hjemrejse
Vi kører til lufthavnen i Marrakesh og hjemrejsen begynder. Efter et flyskifte lander vi i Danmark.
Måltider: Morgenmad
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Marokko
-
Pas og visum
Visumfri (ophold i maks. 90 dage) for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i minimum perioden for visumfrihed, dvs. 90 dage fra indrejsedatoen.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
-
Vaccination
Som i de flere andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
10 danske kroner svarer ca. til 14,00 dirham.
Det er ikke muligt at veksle danske kroner alle steder i Marokko, så derfor anbefales det at medbringe Euro.
Der er hæveautomater i de større byer. I Marrakesh er der for eksempel en del automater ved den sydlige side af Jemaa El Fna-pladsen. I Essaouira findes de omkring det store torv og ved siden af Gallerie Frederic Damgaard.
Internationale betalings- og kreditkort kan bruges på de fleste hoteller samt i større forretninger. Men langt fra alle steder accepterer kreditkort, så det er vigtigt også at have kontanter.
Der kan godt veksles i lufthavnen. Husk at få kvittering, hvis valuta (dhs) i overskud skal veksles tilbage sidste dag i lufthavnen.
-
Telefoni og internet
Telefoni. Telefon til Marokko: 00212 + omr.nr. + abnnr. Fra Marokko til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr. Det er dyrt at ringe fra hotellerne.
Mobiltelefon. I de større byer er der god dækning. Marokko har en fremragende moderne mobiltelefon infrastruktur, som også understøtter 3G og data-roaming. Vi råder dig til at tjekke afgifter med din mobiludbyder, så du undgår ubehagelige overraskelser.
Internet. Mange hoteller har wi-fi. Dog er det på flere hoteller sådan, at wi-fi virker bedst i receptionsområdet.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km. om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Der bruges 220 volt. Der er forskellige stik i Marokko, så det er en fordel at medbringe adapter. Ikke alle danske stik passer til de to-benede kontakter, der oftest kun har plads til ”tynde ben”.
-
Drikkevand
Vandet i hanen bør ikke drikkes. Det anbefales at købe mineralvand.
-
Drikkepenge
Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6-kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10%. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser i Viktors Farmors katalog betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor (dvs. Viktors Farmors rejseleder betaler drikkepengene den sidste dag). På lukkede privatarrangerede grupperejser er drikkepenge ikke inkluderet.
-
Foto
Militære områder, lufthavne og grænse- områder må ikke fotograferes. Der må ikke fotograferes på museer. Vil man fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.
-
Påklædning
Det vil typisk være dejligt varmt i løbet af dagen, men det kan blive forbavsende køligt om natten i Marokko. Derfor anbefaler vi tøj, der kan tages af og på efter "lag på lag-princippet". Det er praktisk med en lun trøje og/eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Især på rejserne fra oktober til marts. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.
Kvinder bør ikke gå i korte shorts eller kjoler. Brug i stedet en let nederdel eller et par bukser der går ned over knæene. T-shirts er helt ok, så længe skuldrene er dækket. Tørklæde er ikke nødvendigt udover under besøg i nogle moskéer.
Mænd i Marokko går typisk i lange bukser og en kortærmet trøje, polo eller skjorte. Voksne marokkanske mænd går meget sjældent i shorts. Men på steder hvor turister ofte kommer, accepterer de, at turister går med shorts. Det gælder eksempelvis byer som Marrakesh, Essaouria og Ait Ben Haddou. I mere konservative byer på landet, vil shorts være mindre velset.
Husk gode travesko, evt. sandaler. Husk effektiv solbeskyttelse; solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind.
-
Indkøb
Marokko er et eldorado for shoppere i alle aldre. Særlig håndværksvarer som tæpper skind, messing og keramik, men også tekstiler, sko, krydderier og sølvsmykker. Arganolie og argancremer kan med fordel købes i Marokko. Priserne er for det meste til forhandling.
Ofte mødes man med begrebet ”I will give you a democratic price”. Det er oplægget til at forhandle - det vil sige begge parter forudsættes at give sig, for at opnå en tilfreds-stillende handel. Og der ligger også i ordet, at man når frem til prisen på en pæn måde. Et godt humør kan ofte bringe prisen ekstra ned.
-
Prisniveau
Et måltid mad på en ”simpel” gaderestauranat koster normalt under 50 kr. På mere ”europæiske” restauranter, hvor man også visse steder kan få vin til maden, koster et måltid mad, hvad der svarer til 70-150 kr. 1 liter vand koster i kiosk eller supermarked 4-7 kr.
Drikkevarer på restaurant: vand koster 6-10 kr for en lille flaske og 10-20kr for en stor flaske. Juice koster ca. 15-20 kroner. Vin koster typisk 75-200 kr for en hel flaske på en restaurant. Sælges vin i glas (det er langt fra alle steder), koster et glas typisk ca. 20-40 kr.
-
Bagage
Bagagen bør ikke være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Hertil vil det også være en god ide at have en powerbank i håndbagagen.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Marokkos klima varierer efter de markante landskabs-typer landet har. Middelhavsklima mod nord, Atlanterhavs-klima langs vestkysten. Saharas ørkenklima syd for Marrakesh og det køligere klima i Atlasbjergene.
Fra november til maj kan der godt falde noget regn. Marts, april og maj er lune forårsmåneder, mens juni, juli og august er de varmeste sommermåneder, hvor man kun besøger landet hvis man kan klare varmen. Temperaturen falder igen til det behagelige i september, oktober og november. Det er også i disse måneder høsten sætter ind. Marokko bliver betegnet som et køligt land med varm sol. Der kan være store temperaturforskelle på dag og nat.
-
Tidsforskel
Marokko har ikke sommer- og vintertid. Når vi har vintertid i Danmark, er der ingen tidsforskel. Når vi har sommertid i Danmark, skal du sætte dit ur én time bagud, når du er i Marokko.
-
Sprog
Det officielle sprog er arabisk. Alle kan tale fransk og mange kan tale engelsk. De mange berbere taler også forskellige berbersprog.
-
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
- Solbriller, kasket eller hat
- Solcreme
- Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
- En lille flaske håndrens (fås fx på apoteker og hos materialister)
- Lommelygte
- Papirlommetørklæder
- Læbepomade
-
Rejser under ramadan
En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Men det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solnedgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.
Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.
Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og åbningstiden ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.
-
Ofte stillede spørgsmål
Hvor fysisk krævende er rejserne til Marokko?
På vores klassiske rundrejser i Marokko går vi en del kilometer hver dag som del af sightseeingen. Typisk går vi et sted mellem 5 og 10 kilometer hver dag. Det at gå gennem de gamle bazarer i Marrakesh, Fez eller Rabat er uden tvivl den bedste måde at opleve stemning på. Derudover kan der være kortere vandreture lagt ind i programmet. I så fald vil det være beskrevet i dagsprogrammet. Så almindelig god fysisk form er væsentlig for at få det fulde udbytte af rejsen.
På rejsen ”Marrakesh og ørkenbyerne” kører vi ad små veje i afsidesliggende dele af Marokko. Her vil vejene typisk være i dårligere stand, og der være færre faciliteter end i de større og mere besøgte byer.
Skal kvinder gå med tørklæde?
Nej. Det er ikke påkrævet. Men det er en god ide at bære løssiddende tøj, der dækker skuldre og knæ. Toppe med dyb udskæring bør undgås.
Hvor mange penge bør jeg medbringe hjemmefra?
Kreditkort er meget udbredt i Marokkos større byer, og en del steder tager imod betaling på kort. Men langt fra alle gør det, og især i små butikker samt mindre byer på landet, er kreditkort ubrugelige. Så det er vigtigt også at have kontanter i den lokale valuta dirham. Der er hævemaskiner i de fleste større byer, så det er sjældent et problem at hæve på Visa eller MasterCard. Men for en sikkerheds skyld kan det også anbefales at medbringe 100-200 euro i kontanter til de situationer, hvor de ikke tager kreditkort. Euro kan let veksles til dirham de fleste steder i Marokko. Danske penge kan kun veksles i større byer og typisk til en lavere kurs.
Kan jeg få alkohol i Marokko?
Marokko er et muslimsk land, hvorfor de fleste restauranter ikke serverer alkohol. Alkohol kan købes enkelte steder, men man kan ikke forvente at kunne få alkohol til måltiderne på rejsen.
-
Værd at vide
Brugen af ordet "berber"
Vi bruger betegnelsen "berber", fordi det er et ord, som er genkendeligt, men den korrekte betegnelse for folket er "imazighen", hvilket vi også anerkender.
Veganere
Det er vores erfaring, at veganere ofte har svært ved at få en spændende og varieret kost i Marokko. Derfor anbefaler vi, at veganere selv medbringer lidt mad og snacks, som de kan supplere med. Vegetarretter er derimod ikke noget problem i Marokko.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.