Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Indien

Bliv klogere på Indiens historie, kultur og byer. Landet kan prale af at kalde sig verdens største demokrati. Og vidste du, at Indien i dag har verdens største befolkning? 

Fakta om Indien

Indien, officielt kendt som Republikken Indien, er verdens mest befolkede land med over 1,4 milliarder indbyggere. Det enorme land i Sydasien grænser op til Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Bangladesh og Myanmar og kan prale af en historie, der strækker sig over flere tusinde år - fra Induskulturen til Mogulriget og videre til britisk kolonistyre, før landet blev uafhængigt i 1947. Geografisk spreder Indien sig fra Himalayabjergene i nord til tropiske kystlinjer i syd.  

Landets rige og varierede historie har gjort Indien til et af de mest kulturelt mangfoldige i verden. Nutidens indere er dybt forankrede i deres historiske arv, men bevæger sig samtidig med store skridt ind i fremtiden. Det gør Indien til et utroligt spændende land, hvor fortid og fremtid smelter sammen og skaber en fascinerende dynamik.  

Verdens største demokrati kan Indien kalde sig. Og med store sektorer inden for landbrug, industri og tjenesteydelser og en hastigt voksende IT- og teknologisektor er det en af verdens hurtigst voksende økonomier og spiller en betydelig rolle i global handel og økonomisk udvikling.  

Indiens landskaber er lige så mangfoldige som dets historie. I nord dominerer de majestætiske Himalayabjerge, som rummer verdens højeste bjerg, Mount Everest, langs grænsen til Nepal. Sydpå findes tropiske kystlinjer med palmebeklædte strande, mens Thar-ørkenen imponerer med dens bølgede sandklitter og unikke ørkenbyer.  

Indien - Calcutta - Serampore - Nagaland - Assam

Landefakta

Areal: 3.287.263 km2

Hovedstad: New Delhi

Møntfod: Rupee (a 100 paise) - forkortes INR

Sprog: Hindi og engelsk

Tidsforskelfra DK: Sommer: + 3,5 time, vinter: + 4,5 time

Indiens historie

Indiens historie strækker sig over flere tusinde år. Den tidligst kendte civilisation, Induskulturen, blomstrede omkring 2500 f.Kr. og var kendt for sine avancerede byer og handelsnetværk. Efterfulgt af store imperier som Maurya-riget (322-185 f.Kr.), der under Ashoka spredte buddhismen og centraliseret styre, og Gupta-riget (ca. 320-550 e.Kr.), som var en gylden æra for kultur og intellektuelle fremskridt inden for matematik, astronomi, kunst og litteratur. 

I middelalderen dominerede Mogulriget (1526-1857), hvilket efterlod en betydelig arkitektonisk arv, herunder det ikoniske monument Taj Mahal. Mogulernes styre var præget af kulturel opblomstring og økonomisk velstand.  

Fra det 18. århundrede blev Indien underlagt britisk kolonistyre, hvilket dybt påvirkede landets økonomi og samfund. Den britiske periode var kendetegnet ved opkomsten af en frihedsbevægelse ledet af Mahatma Gandhi og Jawaharlal Nehru, som kæmpede for ikke-voldelig modstand og selvstyre. 

I 1947 opnåede Indien uafhængighed, men med partitionen, der delte landet i Indien og Pakistan, fulgte store folkevandringer og vold. Siden har Indien oplevet hurtig økonomisk vækst og udvikling med forbedringer i infrastruktur, teknologi og levestandard, men også udfordringer som fattigdom, korruption og sociale uligheder. 

Trods udfordringerne fortsætter Indien med at spille en væsentlig rolle på den globale scene, både økonomisk og politisk. 

Religion i Indien

Indien er hjemsted for flere af verdens største og ældste religioner, hvilket giver landet en stor religiøs mangfoldighed. Hinduismen, som stammer fra den indiske urbefolknings religion og vedareligionen, omfatter omkring 80% af befolkningen. Islam, Indiens næststørste religion med cirka 14%, kom med arabiske handlende i 700-tallet og blev udbredt gennem muslimske erobringer fra 1000-tallet. 

Derudover findes betydelige sikhiske, buddhistiske og jainistiske befolkningsgrupper i hele landet. Kristendommen, som omfatter ca. 3% af befolkningen, har især rødder i de sydlige stater som Kerala. Buddhismen, der opstod omkring 500 f.Kr. som en reaktion mod præstestanden, blomstrede i over 1500 år, men blev senere fortrængt. I nyere tid har buddhismen oplevet en renæssance blandt kasteløse hinduer.  

Jainismen, fra samme periode som buddhismen, har omkring 3 millioner tilhængere, mens sikhismen, grundlagt i 1500-tallet af Nanak fra Punjab, har cirka 13 millioner tilhængere.

Religion spiller en central rolle i indisk dagligdag og kultur. Hinduismen påvirker alt fra arkitektur og kunst til musik og dans, og smukke templer er spredt over hele Indien. Festivaler som Diwali og Holi fejres med lys og farver, og Kumbh Mela tiltrækker millioner af pilgrimme. Muslimske kvarterer blomstrer under Ramadan og Eid, hvor gaderne fyldes med festligheder og god mad. 

Ifølge forfatningen har Indien religionsfrihed og ingen statsreligion, men der er gennem tiden ofte opstået voldelige sammenstød mellem hinduer og muslimer. Efter Indiens uafhængighed i 1947 delte religiøse tilhørsforhold landet i det hinduistisk prægede Indien og den islamiske stat Pakistan. 

Religion spiller en stor rolle i hverdagen i sydindien, og vi vil ofte se pilgrimme besøge de gamle templer for at ofre til guderne. Foto Steffen Dam
Religion spiller en stor rolle i hverdagen ved de gamle templer i Sydindien. Foto Steffen Dam

Indiens befolkning

Med en befolkning på over 1,4 milliarder er Indien verdens mest folkerige nation, hvilket udgør ca. 18% af verdens befolkning. Inderne er utroligt mangfoldige med utallige etniske grupper, der taler flere hundrede sprog og dialekter, og repræsenterer en bred vifte af kulturer og traditioner. 

Den etniske sammensætning består hovedsageligt af indo-arier (ca. 72%) og dravidere (ca. 25%), sammen med mindre grupper som tibeto-burmanere og austroasiater. Sprogligt har Indien mere end 22 officielle sprog, hvoraf de største er hindi, bengali, telugu, marathi, tamil og urdu. Hindi er modersmål for cirka 41% af befolkningen, mens engelsk er udbredt i erhvervslivet, regeringen og uddannelsessystemet. 

Befolkningen er relativt ung, med omkring 50% under 25 år, hvilket lover godt for en dynamisk arbejdsstyrke i fremtiden. Dog vokser andelen af ældre, hvilket skaber behov for øget fokus på sundhedspleje og sociale ydelser. Familien er en central enhed i det indiske samfund, hvor stærke sociale bånd binder flergenerationsfamilier sammen, og ældre respekteres højt. 

Flere af Gujarats etniske grupper går særdeles farverigt klædt. Foto af Anders Stoustrup Hyrde med sin flok på landet i Gujarat. Foto af Viktors Farmor

Urbaniseringen er i hastig fremmarch med byer som Mumbai, Delhi, Bangaluru og Kolkata, der fungerer som økonomiske og kulturelle centre. Omkring 35% af befolkningen bor i byområder, mens størstedelen bor i landdistrikter, hvor landbrug er hovedbeskæftigelsen. Det skaber en kompleks socioøkonomisk struktur, hvor traditionelle livsstile eksisterer side om side med moderne udvikling. 

Indien lægger stor vægt på uddannelse og har en stigende alfabetiseringsrate, især blandt unge. Landet udklækker nogle af verdens bedste ingeniører, læger og it-specialister, hvilket har ført til en voksende middelklasse og betydelige økonomiske fremskridt, især inden for it- og servicesektorerne. 

Der er markante forskelle i sundhedspleje mellem by og land. Regeringen arbejder på at forbedre sundhedstjenester og reducere børne- og mødredødelighed. Levestandarden er stigende med en voksende middelklasse, men Indien har fortsat udfordringer med fattigdom og ulighed, især i landdistrikterne. 

Indiens byer og områder

  • Indiens hovedstad, New Delhi

    New Delhi, Indiens hovedstad, er et fascinerende rejsemål med en rig blanding af historie, kultur og politik. Byen er kendt for dens majestætiske historiske monumenter som India Gate, en imponerende triumfbue dedikeret til indiske soldater, og Humayun's Tomb, en smuk forløber for Taj Mahal. Red Fort med de røde sandstensmure vidner om byens rige Mogul-historie.  

    Som hjemsted for den indiske regering og mange internationale ambassader spiller New Delhi en central rolle i landets politiske landskab, og byens travle markeder, fine restauranter og livlige kunstscener gør den til en dynamisk destination. 

    Vi besøger den store triumfbue India Gate i New Delhi. Foto Viktors Farmor
    Den store triumfbue India Gate i New Delhi. Foto Viktors Farmor

     

  • Mumbai: Indiens økonomiske centrum

    Mumbai, tidligere kendt som Bombay, er Indiens største by og landets kommercielle centrum, som står i kontrast til New Delhi, der huser det administrative Indien. 

    Byen er berømt for sin filmindustri, Bollywood, der producerer flere film end noget andet sted i verden. Den historiske Gateway of India, en monumental bue bygget til at markere et besøg af kong George V og dronning Mary, står som et ikonisk vartegn over byen.

    Mumbai med over 20 millioner indbyggere er ikke kun Indiens mest befolkede, men også et globalt finanscenter.  

    Byens energiske atmosfære er helt sin egen med alt fra luksuriøse skyskrabere til travle bazarer og kulturelle hotspots som bl.a. Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus. 

    Mumbai er Indiens største by og landets kommercielle centrum. Foto Viktors Farmor
    Mumbai er Indiens største by. Foto Viktors Farmor

     

  • Indisk Himalaya

    Det indiske Himalaya er et betagende bjergområde, der strækker sig over flere nordlige stater, herunder Jammu og Kashmir, Himachal Pradesh og Uttarakhand. Området er kendt for majestætiske bjergtoppe, naturskønne dale og gamle traditioner.  

    Rejsende kan opleve unikke eventyr som trekking i de dramatiske landskaber, klatring på nogle af verdens højeste tinder og spirituelle retreats i fredelige klostre.  

    Hvis man rejser i Himalaya-regionen, byder den desuden på et køligere klima og en tibetansk buddhistisk kulturarv, som adskiller det markant fra resten af Indien ved at tilføje en særlig spirituel dimension til regionen. 

    Manali ligger smukt for foden af et højt pas og spiller en vigtig rolle i hinduistisk mytologi. Foto Viktors Farmor
    Manali ligger smukt for foden af et højt pas og spiller en vigtig rolle i hinduistisk mytologi. Foto Viktors Farmor

     

  • Bengaluru: Internationalt teknologicentrum

    Bengaluru, også kendt som Bangalore, er epicentret for Indiens hastigt voksende IT-sektor og omtales ofte som "Silicon Valley of India". Byen er en magnet for tech-eksperter og start-ups fra hele verden og huser store teknologivirksomheder som Infosys og Wipro. 

    Ud over dens teknologiske kerne er Bengaluru berømt for sine frodige grønne områder, herunder Cubbon Park og Lal Bagh, som giver mulighed for en tiltrængt oase af ro i den travle by.  

    Byens levende natteliv og kosmopolitiske livsstil ses i dens mange caféer, barer og gallerier, der gør Bengaluru til et kulturelt hotspot, hvor en blomstrende musik- og kunstscene bidrager til byens dynamik. 

    Bengaluru er et kulturelt hotspot i Indien og kaldes for " Silicon Valley of India. Foto Viktors Farmor
    Bengaluru er et kulturelt hotspot i Indien. Foto Viktors Farmor

     

  • Kolkata: Den kulturelle hovedstad

    Kolkata, tidligere Calcutta, er Indiens kulturelle hovedstad og berømt for bl.a. sin kunst og litteratur. Byen er hjemsted for mange historiske bygninger, hvoraf Victoria Memorial, en storslået marmorbygning dedikeret til dronning Victoria, og Howrah Bridge, en ingeniørmæssig bedrift og en af verdens travleste broer, vidner om byens glorværdige fortid. 

    Kolkata har en lang og stolt tradition for teater og kunst med et levende kulturliv, herunder den årlige Durga Puja-festival, som forvandler byen til et hav af lys, farver og energi. Her ser man kunstneriske udstillinger og gigantiske idolstatuer af gudinden Durga pryde gaderne. 

    Kolkata har fostret mange kendte forfattere, kunstnere og intellektuelle, der har bidraget væsentligt til indisk kultur og litteratur. Nobelpristageren Rabindranath Tagore, en af Indiens største litterære skikkelser, er blandt Kolkatas stoltheder.  

    Kolkata er Indiens kulturelle hovedstad og er kendt for sin kunst og litteratur. Foto Viktors Farmor
    Kolkata er Indiens kulturelle hovedstad. Foto Viktors Farmor

     

Vejr og klima i Indien

Indien er et af de mest klimadiverse steder på jorden. Med over 4.000 km fra Himalayabjergene i nord til sydspidsen ud mod Det Indiske Ocean spænder klimaet fra tropisk i syd til tempereret og alpine forhold i nord. Landet kan groft opdeles i fire hovedklimazoner: tropisk, tør, subtropisk og højlandsklima. 

Vi overnatter på en husbåd på backwaters. Foto Vagn Olsen
Indien er et af de mest klimadiverciferede steder på Jorden. Foto Vagn Olsen

Nordindien omfatter byer som Delhi, Agra og Jaipur og oplever ekstremt varme somre (april-juni) med temperaturer over 40°C, og køligere vintre (november-februar) med temperaturer ned til 5-15°C. Himalayabjergene har et alpint klima med sne om vinteren. 

Centralindien med regioner som Madhya Pradesh og Chhattisgarh har varme og tørre somre, moderate vintre og en monsunperiode fra juni til september med betydelig regn. 

Vestindiens Mumbai og Goa har et tropisk klima med varme, fugtige somre og milde, tørre vintre (november-februar). Monsunen fra juni til september gør perioden mindre ideel for besøg.

Sydindien omfatter Kerala, Tamil Nadu og Karnataka og har et tropisk klima med høj luftfugtighed og temperaturer sjældent under 20°C. Regionen modtager regn fra både sydvest- og nordøstmonsunerne. Den bedste tid at besøge er fra november til februar. 

Østindien med byer som Kolkata og regioner som Odisha og Vestbengalen har et fugtigt subtropisk klima med varme, fugtige somre og milde vintre. Monsunen fra juni til september bringer kraftige regnskyl. 

Generelt er det bedste tidspunkt at besøge Indien fra november til februar, hvor størstedelen af landet har køligere og mere behagelige temperaturer. Det er også uden for monsunperioden, hvilket gør det ideelt for sightseeing og udendørs aktiviteter. 

5 nedslag i Indiens historie

1700 f.Kr.
Indoiranske stammer fra nord fortrænger de oprindelige dravidiske stammer til det sydlige Indien.

200 f.kr.
Kejser Ashoka står i spidsen for det første egentlige storrige i Indien. 

1521
Stormogulernes muslimske rige etableres og dominerer det meste af Indien i 200 år.

1858
Den britiske krone overtager fra East India Company. Nu er Indien en engelsk koloni.

1947
Den 15. august 1947 bliver Indien selvstændigt. Den tidligere koloni splittes i Indien og Pakistan. I 1971 udskilles Østpakistan som en ny stat Bangladesh.

Turisme i Indien

Indien som rejsesmål er et bombardement af sansende oplevelser og kontraster, som årligt tiltrækker millioner af besøgende, der kommer for at opleve landets alsidige kultur, historiske monumenter, varierende landskaber og livlige byer.

Taj Mahal i Agra, med sin fantastiske arkitektur og romantiske historie, er en af de mest ikoniske attraktioner i verden.  

Jaipur, kendt som den lyserøde by, byder på storslåede paladser og forter, mens Varanasi, en af verdens ældste beboede byer, giver spirituelle oplevelser ved bredden af Ganges-floden. 

Goa lokker på helt egen vis med solrige strande, livlige markeder og den portugisiske koloniale arv med smukke kirker, gamle fæstninger og pastelfarvede huse. 

Indiens natur

Indiens mange nationalparker og reservater er i en liga for sig, når man i Bandhavgarh National Park spotter tigre i deres naturlige habitat eller i Kaziranga National Park står ansigt til ansigt med et indisk næsehorn.  

Eventyrlystne rejsende kan udforske Himalayas storslåede landskaber gennem trekking, eller nyde de fredfyldte husbådsture i Keralas backwaters. 

Gastronomi i Indien

Gastronomisk tilbyder Indien en bred vifte af smagsoplevelser - fra de krydrede curryer i nord til de kokosnødbaserede retter i syd. Typiske gadekøkken-retter som chaat, samosa og dosa giver et autentisk indblik i lokal kultur. Med rødder i årtusinder gamle traditioner er det indiske køkken kendt for sin brug af krydderier som koriander, spidskommen, kardemomme og gurkemeje, der giver retterne deres karakteristiske smag. 

Indisk gæstfrihed

Og så er indere kendt for deres enorme gæstfrihed. Stoltheden over deres kultur sætter sig under huden, når man rejser rundt i det enorme land. Besøgende bydes ofte velkommen med åbne arme, og gæster behandles med stor respekt og omsorg. Det gamle sanskrit-ordsprog "Atithi Devo Bhava" betyder "Gæsten er Gud" og afspejler, hvor højt gæstfrihed værdsættes i den indiske kultur. 

Vi ser dagen gry fra en båd på Ganges i den hellige by Varanasi. Foto Viktors Farmor
Vi ser dagen gry fra en båd på Ganges i den hellige by Varanasi. Foto Viktors Farmor

Værd at vide om Indien

  • Hvad er Indiens valuta?

    Landets valuta er rupees (INR). 100 rupees er 10 danske kroner.

    Rupees findes mest som sedler: Fra 10- til 2.000 rupees. Alle sedler har et billede af landsfaderen Mahatma Gandhi på den ene side og forskellig farve. Der er også mønter: 1, 2, 5 og 10 rupees. 

  • Skal man bruge adapter i Indien?

    I Indien bruger man samme spænding som i Danmark, nemlig 220v. I flere stikkontakter kan de danske 2-bens stik benyttes, men det kan variere. Derfor er det en god idé at medbringe et adaptersæt, hvis man rejser til landet. 

  • Kan man drikke fra hanen?

    Vi anbefaler ikke at drikke vand direkte fra hanen i Indien. Derimod er det bedst at købe vand på flaske. 

  • Giver man drikkepenge i Indien?

    Drikkepenge er almindelige, især på restauranter og hoteller. Det er vigtigt, at man giver et lille beløb (f.eks. svarende til 3-4 kr.), hvis man får båret sin kuffert til og fra et hotelværelse. Det er også kutyme at lægge 10% på de drikkevarer, man betaler.

  • Hvad køber man i Indien?

    En oplagt souvenir at købe med hjem er krydderier som kanel, peber, muskat, kardemomme, nellike og chili. I Nordindien er et godt sted at købe krydderier i byen Jodhpur. I Sydindien er det byen Periyar. 

    Kunsthåndværk af træ eller sten støder man også på mange steder. Derudover mange forskellige tekstiler som senge- og vægtæpper i applikeret stof, farverige bomulds- og silkestoffer – fx til en sari, eller skræddersyet tøj, for eksempel i Udaipur i den nordlige del af landet. Derudover kan man købe cashewnødder i det sydlige af landet. 

  • Hvad er prisniveauet i Indien?

    Generelt er prisniveauet lavere i Indien end i vestlige lande, men det varierer afhængigt af stedet. 

    Indien er meget billigt, når det angår basisvarer. Lokal frugt som banan, ananas, mango og papaya koster ganske få kroner. Hvis man vil, kan man spise sig frokost-mæt for få kroner. 

    På en restaurant koster en frokost omkring 10-30 kr. En sodavand cirka 5-10 kr, en øl 10-30 kr. Vær opmærksom på, at langtfra alle spisesteder sælger øl. På gadeniveau kan man slet ikke købe øl. Det fås kun i særlige licens-forretninger. 

    Som tommelfingerregel kommer man langt i Indien for 100 kr. om dagen.