Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Japan

Få et indblik i Japan, og grav ned i landets historie, religion, kultur og byer. Landet er en god blanding af det traditionelle og moderne. Find fakta om Japan her. 

Fakta om Japan

Japan er en østat, der består af fire hovedøer: Honshu, Hokkaido, Kyushu og Shikoku, samt omkring 6.800 mindre øer. Landets befolkning er på ca. 125 millioner, hvoraf hovedparten bor i storbyer som Tokyo, der også er hovedstaden. Landet er kendt for sin gamle kulturarv, teknologiske innovationer og storslåede landskaber. 

Japans kultur er et samspil af det moderne og det traditionelle. Landet formår på unik vis at holde fast i sin oldgamle kultur og samtidigt have en af verdens største økonomier med særlige styrker inden for teknologi, bilproduktion og elektronik. Gamle smukke templer ligger side om side med moderne højhuse i glas og stål. På gaderne møder man både geishaer og forretningsfolk i jakkesæt, og på de mange vestlige caféer sidder kvinder iført kimono og drikker grøn macha-te. I de neonoplyste shoppingsgader sælges den nyeste teknologi, mens gruset rives i sirlige mønstre i de klassiske haver lige ved siden af. Naturen i Japan er lige så mangfoldig. Fra sneklædte vulkaner i nord til tropeøer mod syd.

Historisk set har Japan kigget mere indad end udad mod verdenen. Faktisk var landet fuldstændig lukket for udlændinge fra 1603 til 1868. Det gav en lang periode med ro, hvor kulturen, religionerne og kunsten blomstrede. Efter åbningen i 1868 gik det stærkt, og på få årtier forvandlede Japan sig fra et middelalderagtigt feudalsamfund til den moderne, økonomiske stormagt, landet er i dag. 

Nedenfor dykker vi dybere ned i Japans historie, religioner og geografi. Vi hører også om nogle af landets største seværdigheder og turismens rolle i Japan. 

Kort over rejsen til Japan, hvor byerne Tokyo, Kyoto, Osaka og Hiroshima er fremhævet

Japan - Landefakta

Areal: 377.973 km2

Hovedstad: Tokyo

Møntfod: Yen (a 100 sen) - forkortes JPY

Sprog: Japansk

Tidsforskelfra DK: Sommer + 7 timer, vinter: + 8 timer

Japans historie

Japans historie går langt tildage. For mere end 30.000 år siden blev Japan beboet af jæger-samlere, som senere udviklede sig til Jomon-kulturen, der især er kendt for deres karakteristiske keramik. 

Omkring 300 f.Kr. – eller måske endda tidligere – indledtes Yayoi-perioden, som introducerede risdyrkning og metallurgi, hvilket transformerede samfundet betydeligt. Folk slog sig ned nær deres marker, og bysamfund udvikledes. Det samme gjorde shinto-religionen, der har rod i tidligere animistiske traditioner om besjæling af naturen.

I det 5. århundrede e.Kr. begyndte Yamato-klanen at dominere og grundlagde den første kejserslægt. Buddhismen blev introduceret fra Kina i det 6. århundrede og spillede en central rolle i formningen af Japans kultur og politiske struktur. I Nara-perioden (710-794) blev hovedstaden etableret i byen Nara nær Kyoto. Mange anser Nara som den første japanske hovedstad. Kulturen og den politiske administration i Nara var i høj grad præget af det mægtige Tang-dynasti i Kina. I år 794 fik kejseren dog nok af de evige intriger på hoffet samt indflydelse fra de magtfulde buddhistiske klostre i Nara, så han valgte at flytte hovedstaden til Kyoto, som i dag stadig har mange traditionelle kvarterer og templer

 

Todai-ji helligdommen i Nara er verdens største trætempel. Foto Anders Stoustrup
Todai-ji helligdommen i Nara er verdens største trætempel. Foto Anders Stoustrup

 

Det blev starten på Heian-perioden (794-1185), der markerede en kulturel blomstringstid, hvor kunst, poesi, arkitektur og litteratur nåede nye højder. Med tiden begyndte det politiske system dog at decentralisere, hvilket førte til Kamakura-perioden (1185-1333), hvor militære ledere, kaldet shoguner, overtog den politiske magt i landet. Ashikaga-shogunatet (1336-1573) efterfulgte Kamakura, men perioden var præget af borgerkrige og samfundsmæssig ustabilitet. Landet var splittet i en række feudale stater, hver med sin krigsherre, der bekrigede hinanden på kryds og tværs. 

I slutningen af 1500-tallet begyndte krigsherrerne Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi og Tokugawa Leyasu at erobre store landområder. Det endte i en legendarisk magtkamp mellem dem, hvor Tokugawa Leyasu til sidst trak det længste strå og samlede hele Japan under sig. Tokugawa-shogunatet (1603-1868) etablerede en langvarig periode med fred, kendt som Edo-perioden. Japan lukkede sine grænser og isolerede sig fra omverdenen. Det bliver begyndelsen på det, mange anser for det traditionelle Japans guldalder. Hovedstaden bliver flyttet til den lille by Edo, der senere skiftede navn til Tokyo. Edo voksede hurtigt, og trods en stor brand i 1657 forvandlede to tredjedele af byen til aske, rundede Edos befolkning i starten af 1700-tallet 1 million indbyggere, hvilket gjorde den til verdens største by på det tidspunkt.

Japan gjorde alt for at bibeholde sin isolation. Men i 1853 sejlede amerikanske krigsskibe ind i bugten ved Edo og forlangte, at Japan åbnede op for handel. Det blev begyndelsen på enden for det traditionelle, lukkede Japan. 

Under Meiji-restaurationen i 1868 blev shogunatet afskaffet, og kejseren genindsat som den centrale figur. Edo skiftede navn til Tokyo, og Japan begyndte sin forvandling fra hierarkisk feudalstat til en moderne stormagt efter vestligt forbillede.

Også militært blev Japan en stormagt, og i første halvdel af det 20. århundrede indledte Japan adskillige krige mod nabolandene. Efter nederlaget i Anden Verdenskrig i 1945, hvor atombomber blev kastet over Hiroshima og Nagasaki, blev Japan besat af de allierede, og en ny pacifistisk forfatning blev indført. Efterkrigstidens økonomiske mirakel transformerede Japan til en af verdens største økonomier – uden at man dog glemte sine traditionelle rødder. I dag er Japan kendt for sin avancerede teknologi, rige kulturarv og indflydelse på global kultur.

Japans geografi

Japan er et ørige i Østasien beliggende i Stillehavet øst for Kina, Korea og Rusland. Landet består af 6.852 øer med 4 hovedøer, der strækker sig fra isfyldte have i nord til tropeøer i syd. Højt mod nord ligger den tyndt befolkede ø Hokkaido, der domineres af vild natur. I midten af landet ligger øen Honshu, hvor blandt andet Tokyo, Kyoto, Osaka og en række af de mest berømte byer befinder sig. Længere mod syd finder man hovedøerne Kyushu og Shikoku. 

Øerne er særdeles rige på en vild natur og bjergrigt terræn, hvor Mount Fuji, landets højeste bjerg, når op på 3.776 meter. Kystlinjen er lang og varieret, og Japan har talrige floder og søer. Klimaet varierer fra subarktisk i nord til subtropisk i syd. Faktisk er 2/3 af landets areal dækket af skov. Det gælder også hovedøen Honshu. Størstedelen af Japans ca. 124 millioner indbyggere bor tæt sammen på den flade kystslette langs østkysten, hvilket giver plads til naturen.

Religion i Japan

Religion spiller stadig en vigtig rolle i det japanske samfund. Både for yngre og ældre. De fleste japanere bekender sig til to religioner samtidig: Buddhismen og shintoismen. Det giver god mening, for religionerne kan noget forskelligt. 

Shintoismen er Japans oprindelige religion med tusindvis af ånder, der lever i naturen. Mange japanere tyer til shinto-ånderne for bede om en god høst, hjælp til eksamen, kærligheden eller andre hverdagsrelaterede ting. Shintotempler er lette at genkende på deres orange torii-port, der markerer adskillelsen mellem menneskets verden og åndernes verden. Shintoisme har ingen grundlægger eller hellige skrifter, men er tæt knyttet til japansk kultur og traditioner.

Buddhismen kom til Japan fra Kina omkring det 6. århundrede e.Kr, og med tiden forgrenede den sig i en række forskellige skoler. Deriblandt zen-buddhismen, hvis fokus på meditation og selvkontrol blev populær blandt mange samuraier. I dag forbindes buddhismen primært med døden, og folk ofrer i templerne for at opnå god karma og derved en god genfødsel. 

Lidt firkantet kan man sige, at shinto handler om dette liv, mens buddhismen mest handler om overgangen til det næste.

Religion spiller en vigtig rolle i Japan. Det ses blandt andet i templet Todai-Ji i Nara. Foto Anders Stoustrup
Religion spiller en vigtig rolle i Japan. Foto Anders Stoustrup

Kendte byer og områder i Japan

Her ser vi nærmere på nogle af de mest berømte byer og områder i Japan

  • Tokyo, Japans hovedstad

    Når man ser det bølgende menneskehav i Tokyos neonoplyste gader, er det svært at forestille sig, at byen indtil år 1600 blot var en lille og relativ ubetydelig by ved navn Edo. Men det ændrede sig i år 1600, da shogun Tokugawa Leyasu samlede Japan og flyttede hovedstaden fra kejserbyen Kyoto til Edo. Herfra går det stærkt, og i dag er Tokyo verdens største by med 37 millioner indbyggere inkl. forstæder. En topmoderne storby med høje skyskrabere, en spændende ungdomskultur og morgendagens teknologi. Men Tokyo har også en mere traditionel side med gamle templer, hyggelige gader og små, lokale spisesteder. 

    Med en befolkning på ca. 37 millioner indbyggere er Japans hovedstad Tokyo verdens største by. Foto Viktors Farmor
    Hovedstaden Tokyo i Japan er verdens største by. Foto Viktors Farmor

     

  • Fuji-bjerget

    Man skal ikke langt udenfor storbyen Tokyo, før man er omgivet af storslået natur. Et af de mest populære udflugtsmål er Fuji, der kan nås med tog fra hovedstaden. Fuji er et storslået syn med sin 3.776 meter høje perfekte vulkankegle, der hæver sig over flotte søer og lave, skovklædte bjerge. Det er en stratovulkan beliggende på hovedøen Honshu, omkring 100 kilometer sydvest for Tokyo. Fuji er en aktiv vulkan, men har ikke haft udbrud siden 1707. Det er muligt at bestige bjerget i sommermånederne, men faktisk er er Fuji flottest set fra afstand. Eksempelvis fra Ashi-søen ved Hakone, hvor sørøverskibe og svævebaner fører besøgende rundt i landskaberne. 

    Mount Fuji i Japan er hele 3.776 meter høj
    Mount Fuji er et fantastisk syn. Foto Viktors Farmor

     

  • Kyoto

    Intet sted opleves det traditionelle Japan bedre end i Kyoto. I mere end 1.000 år (794-1868) var Kyoto centrum i det japanske kejserrige. Det var ikke altid her, magten lå. Men det var her kejseren boede, og byen var Japans spirituelle kerne. Det var i Kyoto, at arkitekturen og kunsten blomstrede, og kimen blev lagt til den kultur og æstetik, vi i dag forbinder med Japan.

    Meget er unægtelig sket siden, og i dag er Kyoto en storby med omkring 1,5 millioner indbyggere. Men i byens traditionelle kvarterer ligger mere end 1.000 templer, klassiske haver, prægtige paladser og et væld af små hyggelige gader.

    Geishaer: Japanske traditioner

    Det er her, man kan være heldig at få et glimt af geishaerne med deres karakteristiske hvidmalede ansigter, opsat hår og kimonoer. Geishaer er kvinder trænet i klassiske japanske kunstarter som musik, dans, digte og konversation, hvilket de underholder med ved lukkede selskaber. De er højt agtede og et godt eksempel på, hvordan de japanske traditioner lever i bedste velgående - selv i et topmoderne samfund.

    Kyoto er den gamle hovedstad i Japan. Foto af Viktors Farmor
    Japans tidligere hovedstad Kyoto. Foto af Viktors Farmor

     

  • Osaka

    Op gennem historien var Osaka en af de mest magtfulde feudal-stater i Japan. Byens borg var kendt for sin skønhed og styrke, og i det 7. og 8. århundrede fungerede Osaka kortvarigt som kejserby. Men Osaka har altid først og fremmest været en handelsby, og det er den stadig.

    Det er en travl og morderne storby med omkring 19 millioner indbyggere, hvis vi tæller forstæder med. Højhuse skyder op overalt, og gaderne mellem skyskraberne ligger badet i neonlys. Blandt japanere er Osaka kendt for sin mad, og især byens gadekøkkener er populære blandt japanske madelskere. 

    Osaka er flot oplyst i neonlys. Foto Anders Stoustrup
    Osaka oplyst i neonlys. Foto Anders Stoustrup

     

  • Hiroshima

    Den 6. august 1945 blev verdens første atombombe kastet over Hiroshima. Bomben ødelagde stort set alt i en radius af to kilometer. Fra ruinerne er genopstået en travl, moderne storby, der i dag står som synonym for fred. Langs floden er rejst monumenter til minde om ofrene for atombomben, og på byens museer kan man lære meget mere om den skæbnesvangre dag. 

    Men Hiroshima har også meget andet at byde på. Ikke mindst den hellige ø Miyajima i bugten ud for byen. Øen er et helligt sted for Shinto-religionen. Faktisk var øen tidligere så hellig, at almindelige mennesker ikke måtte betræde den. Derfor byggede man et tempel, der stod halvvejs på pæle ude i vandet, så pilgrimme kunne sejle til templet, uden at gå i land på selve øen. Derfor står den berømte orange torii-port i vandet ud for øen. I dag må man godt gå i land og besøge templerne samt se de tamme hjorte, der går rundt i byens små gader.  

    Hiroshima i Japan blev ramt af en atom-bombe i 1945. Foto af Viktors Farmor
    Hiroshima i Japan. Foto af Viktors Farmor

     

Vejr og klima i Japan

Japan har flere klimazoner, så vejret varierer meget afhængigt af, hvilket område man befinder sig i. Vintrene på Hokkaido højt mod nord er præget af kolde arktiske vinde fra Sibirien og masser af sne. Somrene derimod er tempererede og lune. 

På hovedøen Honshu, hvor de store byer som Tokyo, Kyoto og Osaka ligger, er klimaet temperereret med varme, fugtige somre og kolde vintre. Forår og efterår er de bedste perioder at rejse i denne del af Japan. Kirsebærtræerne blomstrer typisk i Tokyo og Kyoto fra slutningen af marts til starten af april. Efterårsfarverne når deres højdepunkt i Kyotos haver i slutningen af oktober til midt i november.

Længere mod syd bliver klimaet subtropisk med varme somre og milde vintre. Øgruppen Okinawa længst mod syd har tropisk klima med høj luftfugtighed, høje temperaturer og regntid fra april til november. 

Haven i Shoren-in i Kyoto er et klassisk eksempel på japansk havekunst. Foto Anders Stoustrup
Haverne i Kyoto når deres højdepunkt i slutningen af oktober til midt i november. foto Anders Stoustrup

5 nedslag i Japans historie

660 f.Kr.
Japan får sin første kejser (Jimmu), hvis slægt kan spores hele vejen frem til den nuværende kejser Naruhito (født i 1960). 

Ca. 1100-1600
Klaner og krigsherrer kæmper om magten med samuraier som private soldater, der udvikler sig til borgerkrig i Japan.

1603
Det lykkes Tokugawa-klanen at tage kontrol over landet og flytte hovedstaden fra kejserens bopæl i Kyoto til Tokugawa-klanens base i Edo (det nuværende Tokyo). 

1867
Efter at have været et lukket land for omverdenen i flere hundrede år, moderniseres det japanske samfund ved Meiji-restaurationen. Efter vestligt forbillede indfører man bl.a. obligatorisk skolegang, værnepligt og moderne økonomiske strukturer.

1945
Japan overgiver sig, og 2. verdenskrig afsluttes med USA's atombomber over Hiroshima og Nagasaki. Herefter demokratiseres landet efter amerikansk forbillede.

Turisme i Japan

Japanerne har ikke altid været vild med at få besøg udefra. Faktisk var landet fuldstændig lukket for udlændinge fra 1603 til 1868. Det har ændret sig, og i dag føler man sig meget velkommen som turist, når man rejser i Japan

De fleste rejsende bemærker hurtigt, hvor rent, velfungerende og sikkert et rejseland, Japan er. Men man opdager også hurtigt, at de lokale sjældent taler andet end japansk. Heldigvis kommer man langt med fagter – og oversættelses-apps på mobiltelefoner – og japanerne vil gå langt for at hjælpe besøgende. De er ekstremt servicemindede, og det mærker man i høj grad som besøgende i landet.  

Japansk ungdomskultur opleves især i bydelen Harajuku i Tokyo. Foto Anders Stoustrup
Japansk ungdomskultur opleves især i bydelen Harajuku i Tokyo. Foto Anders Stoustrup

Japans mange seværdigheder

Flere og flere rejsende får i disse år øjnene op for Japans mange seværdigheder. Mange kommer for at opleve de livlige storbyer med neonlys, shopping og gastronomi i absolut verdensklasse. Alene i Tokyo findes der mere end 100.000 restauranter. Andre kommer for at dykke ned i Japans rige historie og kultur i de mange gamle templer, klassiske haver og små, traditionelle landsbyer. 

Endnu andre drømmer om at opleve Japans vilde natur og måske bagefter slappe af i en varm kilde kaldet onsen i Japan. Særlig populær er Fuji-bjerget. Men Japan har mange andre smukke naturområder, der indbyder til vandreture i sommerhalvåret og skiløb om vinteren. Fugleelskere søger mod Hokkaido i nord i håbet om at se ørne og traner, mens tropeøerne mod syd lokker med gyldne sandstrande og farverige koralrev. 

Stigende turisme 

Således har Japan noget for alle, og der er ingen tvivl om, at endnu flere rejsende, vil finde vej til Japan i de kommende år. Antallet af turister i 2024 ser ud til at slå rekordåret 2019, hvor næsten 32 millioner turister besøgte landet. Så turisme er uden tvivl en vigtig brik i Japans økonomi. De fleste besøger dog de samme steder, så rejser man bare en lille smule væk fra de gængse ruter gennem landet, bliver der hurtigt langt mellem turisterne. 

Værd at vide om Japan

  • Hvornår blomstrer kirsebærtræerne?

    Typisk springer kirsebærblomsterne i Kyoto og Tokyo ud i den sidste uge af marts og holder indtil starten af april. Men det præcise tidspunkt varierer en del alt efter, hvor varmt foråret har været. Kirsebærtræerne springer ud en uge eller to senere i Takyamaya og omkring Fuji.  

  • Er Japan et sikkert land at rejse i?

    Japan er et at verdens sikreste samfund, og kriminalitet mod rejsende sker ekstremt sjældent. Selv i storbyerne er det ikke noget problem at gå rundt i byen efter mørkets frembrud. Heller ikke for kvinder og børn, så man føler sig meget sikker i Japan.  

    Dertil kommer at hygiejnen i Japan er høj, så maveonde og andre sygdomme hører også til sjældenhederne.

    Landet oplever mange jordskælv hvert eneste år. Men kun meget få af dem er kraftige nok til at kunne mærkes. Veje, bygninger og elnettet er tilpasset en hverdag med små jordskælv. 

  • Giver man drikkepenge i Japan?

    Japanerne har ikke tradition for at give drikkepenge, så drikkepenge forventes ikke på restauranter, caféer, hoteller og lignende steder. Undtagelsen er lokalguider og buschauffører, der rejser med turister.

  • Kan man bruge kreditkort i Japan?

    Betaling med kreditkort er ikke nær så udbredt, som man kunne forestille sig i et så højteknologisk land som Japan. De seneste år er der dog sket store fremskridt, og det bliver mere og mere almindeligt at betale med kreditkort. Men langt de fleste steder i Japan tages stadig kun imod kontanter, så det er vigtigt have yen på sig også.

    Heldigvis er det muligt at hæve yen i pengeautomater i de fleste japanske byer. Men heller ikke her, tager alle automater imod udenlandske kreditkort. Hæveautomaterne i de allestedsnærværende 7-11-butikker er bedste bud. De virker som regel med Visa og MasterCard. 

  • Kan japanerne tale engelsk?

    Nej, kun meget få japanere taler engelsk. Men mange japanere har en oversættelses-app på deres mobiltelefon, hvilket letter kommunikationen. Desuden har mange restauranter plastisk-udgaver af deres retter med prisskilt i vinduet. Så er det bare at pege på den ret, man gerne vil have. Eller tage et billede af den med mobiltelefonen og vise det til tjeneren.   

  • Hvornår er de flotteste efterårsfarver?

    Japan er forrygende flot om efteråret, når gule, røde, orange og brune farver fylder landskaberne. Efterårsfarverne er flottest omkring Kyoto fra slutningen af oktober til ca. 3. uge af november. Flottest er de typisk midt i november. 

  • Er det nemt at komme på wifi i Japan?

    Internet er vidt udbredt i Japan, og næsten alle japanere er på nettet konstant via deres mobiltelefon. Men har man ikke et japansk simkort, er det lidt mere bøvlet. Heldigvis er der wifi på de fleste hoteller, om end hastigheden kan være svingende. Et bedre bud er Starbucks og andre vestlige caféer, der næsten altid tilbyder gratis wifi med en fornuftig hastighed.