I skyggen af mangotræet
Det var ikke uden grund, at Winston Churchill kaldte Uganda for Afrikas perle. Og landet er fyldt med mennesker, der har en god historie at fortælle.
Albin har en fabrik, der laver stole og skamler. Fabrikken ligger under et mangotræ i Uganda. For at komme dertil må man køre ad en bumlet grusvej i det nordvestlige Uganda. I landskabet er der små opdyrkede marker og fine lerhytter, der er dekoreret med sort lerjord. Der er fejet og nydeligt mellem hytterne. Af og til dukker et såkaldt ”trading center” op. Det er små butikker, gemt under verandaer. På en stakket strækning kører man med Congo på venstre side af vejen og Uganda på højre.
Så dukker mangotræet og Albins fabrik op. Færdige stole er stablet i majestatiske høje søjler. Spånerne er strøet og dækker jorden under træets tætte krone, som nedfaldende blade i efteråret.
Stolene er unikke. Hele konstruktionen er samlet uden brug af lim, søm og skruer. Sådan har man gjort i generationer. Materialet er eukalyptus. Det er let at arbejde med, fordi det vokser ret i alle vækstlag, akkurat som træer gør på vore breddegrader. I troperne er det ofte anderledes. Træernes vækstlag følger solen, og vokser derfor i krydsskift, fordi solen jo skifter mellem at stå i nord og i syd, afhængigt af sommer og vinter.
Rejselederens venner
Fabrikant Albin er blot en af 27 millioner indbyggere i Uganda, men han er en spændende iværksætter. Hans hjemland er frodigt. Frugt og grønt er stort i mål og størrelse. Folk er venlige og imødekommende, der er ikke anmassende ‘turistkontaktforsøg’, og slet ikke omkring Albins stolefabrik.
Når vi skriver om en stolemager i Uganda, skyldes det rejseleder Peter Hersted. Han boede i Uganda i fem år, og på sine køreture stoppede han ofte og faldt i snak med lokale. Især folk som udøvede et håndværk. Han vendte altid tilbage og fik opbygget et venskab - og et netværk. For eksempel med Albin. Man kunne også nævne den pensionerede lærer Simoen, ibenholt-kunstneren Drajid og Edna, der sætter projekter i gang for aids-ramte kvinder.
Tilbage til Albin under mangotræet. Værktøjet er enkelt: En bøjlesav, macheter og et bor sat i et tværstykke af træ. En høvlebænk findes ikke. Men små, slidte håndtags-øjer er banket ind i mangotræets stamme, så man kan fiksere træstykker når man skal arbejde med dem.
Mød Albin på markedet i Aura – eller på YouTube
En skammel koster 3.000 uganda shilling, som svarer til godt 6 kr., men arbejdsløn bliver ikke vægtet særligt i Uganda. En snedker lægger normalt 10 % oven i materialeprisen for at finde sin merværdi og arbejdsløn. Når der ikke har været udgifter til materialer, bliver prisen meget lav.
Albin cykler til markedet i Arua med sine stole, en strækning på ca. 15 km. De bliver solgt ved siden af trækul og genbrugstøj. Albin siger at stolen kan holde i op til 10 år, afhængigt af, hvordan du behandler den.
Stolene kunne let sælges andre steder i Uganda, men omkostningerne ved at få dem transporteret og forhandlet er endnu ikke blevet en del af Albins forretning. Til gengæld kan man finde Albin på youtube. Eller møde ham på en rejse til Uganda.