Kina: Sichuan og Yunnan
Kinesiske og tibetanske traditioner blandet med uspoleret natur
Opdag alt fra minoritetsgrupper og Sichuan-opera til kæmpepandaer. Vi dykker ned i Sichuan og Yunnans gamle traditioner og små landsbyer med hver sine kendetegn. Og så venter mytiske Shangri-La og en vild natur med stenskove med enorme klipper.
Priser fra
24.990 kr.
Max. 20 deltagere
13 dages rejse
Start din rejse her
Kom med til Yunnan, og nyd tilmed en lille bid af Sichuan. Rejsen igennem oplever vi utrolige landskaber og fascinerende kulturer - nye som gamle.
Vi har et par dage i Sichuan, hvor vi på en udflugt beundrer den UNESCO-listede Leshan Giant Buddha. Derudover besøger vi et panda-research center og lærer mere om, hvordan de passer på de truede kæmpepandaer.
Et af rejsens store højdepunkter er besøget i Shangri-La, som er det sagnomspundne paradis på jorden. Den tibetanske by ligger på kanten af det tibetanske plateau omgivet af storslået natur med dybe kløfter og snoede floder, som strømmer ind fra Tibet. Grænseområdet mod Tibet er kulturernes korsvej. Her besøger vi tibetanske klostre, templer og familier og lærer om livet i og omkring de små landsbyer med bl.a. Naxi-minoriteter.
Videre på rejsen støder vi på navne som ”Tigerspringskløften” og ”Uendelighedens Land”, der lyder som taget ud af et eventyr. Den 16 kilometer lange Tigerspringskløft strækker sig ind mellem bjergene og åbenbarer en fantastisk udsigt. Den er en af verdens dybeste kløfter.
Naturen fylder meget gennem rejsen, og vi nyder bl.a. panoramaudsigten fra Cangshan-bjerget og det fredfyldte vand i Erhai-søen. Nær provinshovedstaden Kunming ser vi Stenskoven, som er et meget specielt landskab med fascinerende stenformationer. Det er også i Kunming, at vi slutter vores eventyrlige rejse af sammen.
5 gode grunde til at rejse til Sichuan og Yunnan med Viktors Farmor:
- Oplev verdens største Buddhastatue i Sichuan
- Besøg et panda-research center, og lær om pandaernes liv
- Opdag det største tibetanske, buddhistiske klosterkompleks i Yunnan, Ganden Songzanlin
- Nyd de enestående naturscenerier langs Tigerspringskløften
- Kom tæt på Naxi-kulturen i Lijiang, hvor de ældre naxier danser om aftenen
Dagsprogram
-
Dag 1
Afrejse mod Kina
Vi flyver fra København med mellemlanding mod Chengdu.
Måltider: Der serveres mad I flyet
-
Dag 2
Ankomst til Sichuan med opera
Vi ankommer om eftermiddagen til Chengdu, hovedstaden i Sichuan-provinsen, som er kendt som "den himmelske stat" og også hjembyen for Giant Panda.
Efter indkvartering ser vi lidt på byen, og efter aftensmaden oplever vi ”Sichuan Face-Changing Opera”. Sichuan-opera er et operadrama, hvor maskerne er det vigtigste element. Den specielle operaform i Chengdu er kendt i hele Kina og har flere elementer fra cirkus, f.eks. akrobatik, tryllekunst og klovne. Det bliver en festlig og meget anderledes velkomst til Sichuan.
Måltider: Aftensmad
Overnatning: Chengdu
-
Dag 3
Heldagsudflugt til Buddha-statuen i Leshan
Vi tager på en malerisk køretur langs Chengdu-Leshan Highway, hvor bakkerne er prydet med bugtende risterrasser. De bølgende marker, omhyggeligt gravet ind i landskabet, illustrerer livet på landet i Sichuan - en fredfyldt optakt til dagens kulturelle fordybelse. Efter et par timers kørsel kommer vi til Leshan, hvor vi går om bord på en båd.
Endemålet er den gigantiske Buddha-statue. Når vi kommer sejlende dertil, får vi det bedste indtryk af hele figuren. Efter en kort sejltur med mulighed for at tage de bedste fotos, går vi i land, og de næste ca. 1½ time går med en vandring til foden af statuen og tilbage til udgangspunktet.
Statuen er udskåret i en sandstensklippe og ligger hvor tre floder løber sammen. Den Store Buddha blev konstrueret i år 713 for at velsigne bådsmændene og beskytte dem mod de hurtige og farlige strømhvirvler i floden. På trods af at den er over 1.300 år gammel, er den velbevaret takket være et smart vandafløbssystem, der er lagt ind i selve kroppen for at forhindre forvitring.
Vi kører tilbage til Chengdu og nyder en Sichuan hotpot til aftensmad. Det er en traditionel kinesisk ret, der har en historie på over 1.000 år. Den er en specialitet fra Sichuan-provinsen, der er kendt for sin krydrede mad.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnanting: Chengdu
-
Dag 4
Panda-research center, tehus i park med aktiviteter og mod Shangri-La
Om formiddagen besøger vi ”Chengdu Giant Panda Breeding and Research Base”, som er specialiseret i babypandaer og deres pleje. Giant Panda Museum ligger også her, og det er verdens eneste museum, der fokuserer på den kritisk truede kæmpepanda.
Vilde pandaer lever i fjerntliggende, bjergrige områder i det centrale Kina. Her ligger de høje bambusskove, som er kølige og våde – ligesom pandaer kan lide det. De kan bevæge sig så højt som ca. 3.900 meter for at finde deres mad på højere skråninger i sommersæsonen.
Der er kun omkring 1.000 kæmpepandaer tilbage i naturen. Måske lever ca. 100 pandaer i zoologiske haver. Meget af det, vi ved om pandaer, kommer fra studier af zoo-dyrene, fordi de vilde pandaer er sjældne og sky.
Kæmpepandaen har en umættelig appetit på bambus. Et typisk dyr spiser halvdelen af døgnet. Det kræver 12,5 kg bambus at tilfredsstille det daglige kostbehov, og den plukker stilkene med aflange håndledsknogler, der fungerer lidt som tommelfingre. Pandaer kan til tider også spise fugle eller gnavere. De ses ofte spise i en afslappet siddende stilling med bagbenene strakt ud foran sig. De kan virke stillesiddende, men de er dygtige til at klatre i træer og habile svømmere.
Efter frokost tager vi til ”Tea House” i Renmin Park, hvor de lokale samles til seriøs tedrikning og øver sig i Tai Chi, dans, sang og gåture. "Catwalk" er en græsrods-fitness-aktivitet, hvor de lokale på humoristisk vis efterligner modeverdenens positurer, mens de går med rytmiske skridt, ofte i grupper. I modsætning til high-fashion catwalks er det en munter blanding af motion og socialt samvær og populært blandt pensionister. Det kreative tidsfordriv afspejler byens afslappede "slow living"-kultur og forvandler enkle gåture til noget særligt.
Sidst på eftermiddagen tager vi fly til Shangri-La, hvor vi indkvarteres. Det ligger i hjertet af Hengduan-bjergene, mellem Yunnan, Sichuan og Tibet.
Bemærk: I Shangri-La indkvarteres gruppen på to forskellige hoteller.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnanting: Shangri-La
-
Dag 5
Shangri-La med sneklædte bjergtinder og tibetanske munke
I dag oplever vi det sted, som er udødeliggjort i så mange fortællinger og bøger, ikke mindst James Hiltons roman ”Tabte Horisonter” fra 1933. Den er en filosofisk roman om tro og religion, civilisation og det hastværk, som stadig præger den vestlige verden. Shangri-La er et fiktivt sted i bjergene i Tibet. Romanens handling er henlagt til Shangri-La, og begrebet er siden blevet en betegnelse for uberørte, skjulte steder med en klog og lykkelig befolkning, der næsten ikke ældes.
Landet rundt om Shangri-La kaldes ”Uendelighedens Land”, og man forstår hurtigt hvorfor. Mellem snedækkede bjergtinder ligger spejlblanke søer og endeløse græsstepper.
Vi er omkring 3.400 meter over havets overflade, og heroppe lever tibetanerne. Vi besøger Ganden Songzanlin-klosteret, som er det største tibetanske, buddhistiske klosterkompleks i Yunnan-provinsen. Her lever munkene stadig, som de har gjort i århundreder, og er vi heldige, får vi mulighed for at hilse på et par af dem. Skriftrullerne, som er gemt af vejen i smukt dekorerede skabe, er ofte over 1.000 år gamle og bruges stadig, når der er bønnemøder.
Vi nyder udsigten over Napa-søen, der ligger meget smukt på plateauet.
Senere tager vi på besøg i et tibetansk hjem og får indblik i, hvordan helt almindelige tibetanere lever. Hvis der bliver tid, går vi også en tur i den gamle bydel.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Shangri-La
-
Dag 6
Gennem Tigerspringskløften mod Lijiang
Efter morgenmaden starter vores køretur på den berømte Tibetan Highway, som er en vej, der fører hele vejen til Lhasa. På vejen stopper vi ved Tigerspringskløften, som er berømt for sin smukke natur. 16 kilometer strækker kløften sig ind mellem bjergene, og det er en fantastisk udsigt, der møder os, når vi kører dybere ind i det flotte landskab.
Der bliver flere gode fotopauser her ved Yangtzefloden, der er verdens tredjelængste flod. Den strækker sig over 6.300 kilometer fra det tibetanske højland til Shanghai.
Vores endemål, Lijiang, ligger i en smuk dal ved Jade Dragon Snow Mountain. I den nordlige ende af den gamle bydel finder vi Black Dragon Pool Park, som er omgivet af gangbroer, pile- og kastanjetræer og er den mest kendte og besøgte park i Lijiang.
Her ligger ”De Fem Fønix Pavillon”, som er et lille tempelkompleks bygget ved foden af Elephant Hill. Den tre-etagers pavillon er en fredfyldt og meget smukt proportioneret struktur, og billedet af pavillonen er det mest ikoniske billede fra Lijiang. Den blev bygget af Ming-dynastiet, omkring år 1600, og fungerede som villa og familietempel for Mu-høvdingen. Mu-familien var den regerende familie i Lijiang.
Naxi-kulturen er stadig en dominerende kultur i byen, hvilket kommer til udtryk på flere forskellige måder, ikke blot i deres påklædning.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Lijiang
-
Dag 7
Dragon Snow Mountain, klosterbesøg og Naxi-minoritet
Vi starter dagen med en kort tur med stolelift til Jade Dragon Snow Mountain. Her nyder vi et af rejsens mest fantastiske panoramaer.
Jade Dragon Snow Mountain står majestætisk ved Jinsha-floden i det nordvestlige Lijiang. Toppen når en højde på 5.596 meter med evig sne. Tolv forskellige toppe står på linje i en slående formation, der strækker sig 35 kilometer over horisonten som en drage, der læner sig hen over landet.
Få kilometer nordvest ligger Yufeng-klostret. Det er kendt for et 500 år gammelt kameliatræ, der kan prale af ti tusinde blomster fra december til marts det følgende år.
Senere på dagen får vi et indtryk af den gamle bydel i Lijiang, som byder på gammel Naxi-arkitektur og et særligt vandsystem. Bydelen er udpeget som bevaringsområde på UNESCO's verdensarvsliste.
Naxi-minoriteten har en helt speciel kultur. De trivedes i Yunnan i århundreder, og deres komplekse, men fascinerende Dongba-kultur er bevis på det. Dongba-kultur refererer primært til det skrevne sprog, skulptur, kunstværk og arkitektur relateret til Naxi-religionen, kendt som Dongba. Ifølge Naxi-legenden kom lærdommene først til Yunnan fra en shaman fra det østlige Tibet ved navn Dongba Shilo. Den stærke tibetanske indflydelse ses i dag i præsternes ritualer og kostumer, som påkalder ånder og er prydet med billeder af guder på deres hovedbeklædning.
I øjeblikket er religionen dybt indgroet i Naxi-kulturen, hvor præster tjener som de primære formidlere af traditionel Naxi-kultur, litteratur og de piktografiske symboler. Præsterne udfører også en række ritualer for at formilde de mange guder og ånder, som menes at spille en aktiv rolle i den naturlige verden. Kernen i Dongba-religionen er baseret på troen på, at mennesket og naturen er to halvbrødre født af to mødre og den samme far
De religiøse shamaner spillede en central rolle i de traditionelle samfund.
Vi overværer en optræden af de ældre musikere fra det originale Naxi-orkester med deres traditionelle instrumenter.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Lijiang
-
Dag 8
Mod Dali med De tre pagoder
Vi forlader Lijiang og sætter kursen mod Dali, der ligger mellem Cangshan-bjergkæden og den store Erhai-sø. Den flotte køretur tager 4-5 timer med gode fotostops undervejs.
Vel fremme i Dali tager vi ud til de meget berømte Tre Pagoder, som er områdets vartegn og udødeliggjort i utallige film og kunstværker. Pagoderne stammer fra det 9. århundrede under Song-dynastiet. Det er et symbol på Dali bys historie og samtidig en slags fortegnelse over buddhismens udvikling i området.
Vi vender tilbage til den muromkransede gamle bydel. Dali er kendt som en af de meget gamle byer i Yunnan, og her findes stadig ældgamle huse i dele af byen.
Der bliver tid på egen hånd til at nyde Dalis mange stemningsfulde gader og stræder, inden vi samles til aftensmaden.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Dali
-
Dag 9
Dali med svævebane til Cangshan-bjerget
Vi tager med svævebane til Cangshan-bjerget, som er kendt for sin forskelligartede flora og især for en spektakulær udsigt over byen og Erhai-søen. Den er en af de største ferskvandssøer i Kina. På en solskinsdag stråler det krystalklare vand i Erhai-søen og det snedækkede Cangshan-bjerg.
Siden 2018 har lokale myndigheder udarbejdet et miljøbeskyttelsessystem for søen – Erhai Lake Ecological Corridor – for at beskytte den mod at blive forurenet og for at genoprette dens naturlige økosystem.
Korridoren forbinder etniske landsbyer som en "perlekæde" rundt om søen, der viser traditionel arkitektur og kultur. Vandkvaliteten er blevet væsentlig forbedret, og mange trækfugle er kommet til. Søen er rig på fisk, der er indtægtskilde for en stor del af befolkningen i og omkring Dali.
Efter dagens program kan dem, som endnu ikke er trætte, nyde Dalis flere hyggelige steder om aftenen. Der er mange små cafeer, hvor man kan få sig en øl eller en kop kaffe. Mange steder uddeles gratis information om seværdighederne i området, og nogle steder har endda levende musik.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Dali
-
Dag 10
Mod Kunming - "Forårsbyen"
Vi tager morgenfly til Kunming, som er hovedstaden i Yunnan-provinsen. Byen er kendt som ”Forårsbyen”, da den nydes for sit milde klima året rundt. Kunming ligger i ca. 2.000 meters højde og har i lange perioder i den kinesiske historie været knudepunkt for handel og troppebevægelser. Midt i Kunming ligger en stor sø.
Vi beundrer udsigten fra de vestlige bakker, og derefter besøger vi den gamle del af Kunming, der er et mylder af gader og stræder. Herinde mellem de gamle huse gemmer fugle- og blomstermarkedet sig.
Hvis tiden tillader det, besøger vi fossilmuseet i Kunming. Her ses dinosaurfossiler opdaget i Yunnan. Heraf over 60 dinosaurskeletfossiler og ca. 30 fodaftryksfossiler fra Xiyang Township nær Kunming.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Kunming
-
Dag 11
Dagstur til Stenskoven med smukke klippeformationer
Ikke langt fra Kunming ligger Stenskoven, som er et imponerende og meget specielt landskab. Her er tusindvis af smalle, fantastisk formede klippesøjler spredt over et område på mere end 100 kvadratkilometer.
Vi vandrer mellem de fascinerende stenformationer og oplever et næsten overjordisk landskab. Området er meget stort, og vi bruger god tid på naturoplevelserne langs de mange forskellige stier og smukke klippeformationer.
Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad
Overnatning: Kunming
-
Dag 12
Friformiddag og hjemrejsen begynder
Formiddagen er fri til at nyde det sidste af Kunming og få pakket færdig. Om eftermiddagen kører vi til lufthavnen og flyver mod København.
Måltider: Morgenmad
-
Dag 13
Ankomst til København
Vi ankommer til København om morgenen.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Kina
-
Pas og visum
Rejsende med dansk pas kan fra den 8. november 2024 til den 31. december 2025 rejse ind i Kina med fly uden visum for ophold i op til 30 dage.
Pas skal være gyldigt ½ år efter hjemrejse.
Passet bør altid medbringes i løbet af dagen, da de fleste seværdigheder har sikkerhedskontrol, hvor pas skal fremvises.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet. -
Rejsevaccination og hygiejne
I Kina er hygiejnen bedre end de fleste andre steder i Asien.
Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
-
Valuta
Kineserne er stort set gået over til elektronisk betaling med en app på deres mobiltelefon, svarende til MobilePay. Man kan dog stadig bruge kontanter, men nogle gange har kineserne ikke byttepenge, som du så skal vente på.
Der er to betalingsapps: AliPay og WeChat, hvor man kan tilslutte sit vestlige kreditkort (Visa, Master, Diners, American Express mv.). Sikkerheden er høj. For at bruge de 2 nævnte betalingsapps kræver det dog, at man har en telefon med dataadgang. Download gerne hjemmefra – AliPay er lettest at bruge. Husk at indtaste pasoplysninger.
Vi anbefaler, at du har en lille smule kinesisk valuta, da betalingsapp'en en gang imellem ikke fungerer. Det kan hæves i kontantautomater, der findes mange steder. Hvis du henvender dig til din danske bank i god tid, kan den sandsynligvis også veksle for dig.
Store hoteller og shopping malls kan ofte tage internationale kreditkort, men de foretrækker de kinesiske betalingsapps. -
Måltider
Morgenmaden er forholdsvis vestlig på hele turen. Hovedmåltiderne består typisk af kogte/stegte grøntsager og kød, surt og sødt samt ris. Gafler kan bestilles de fleste steder, men ellers må man klare sig med spisepinde og/eller ske.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5-10 km. i løbet af de enkelte dage - samt håndtere din egen bagage.
For at kunne vandre på Den Kinesiske Mur kræver det, at man kan klare stejle trapper og trappetrin på op til 40 cm. Turen hele vejen op kræver god fysik, men man kan også nøjes med kun at gå lidt op ad muren, og nyde udsigten derfra. -
Telefoni og elektricitet
Der er 220 volt, så danske el-apparater kan bruges. Danske elstik er brugbare de fleste steder, men medbring evt. en adapter.
Man kan ringe og sende sms fra danske mobiltelefoner. De fleste store teleselskaber i Danmark har Kina med i deres World Roaming. Hvis det ikke er muligt hos dit teleselskab, kan du købe et eSIM-kort her: https://esimkort.dk/esim-kina
Ellers kan man købe et SIM-kort i Shanghai lufthavn til 1-200 kr.
Der er i Kina blokeret for adgang til Google og de fleste sociale medier. Installer derfor en VPN, f.eks. LetsVPN. Det skal gøres inden afrejse til Kina. Det koster pt. 49 kr. pr måned.
Uanset alt, så anbefaler vi, at du har en telefon med dataadgang, så du også kan bruge apps til f.eks. vejkort samt oversættelse (kun få kinesere taler engelsk). -
Drikkevand
Drik ikke vand fra hanen - heller ikke på hotellerne. Undgå helst is. Det er muligt at købe flasker med mineralvand.
-
Drikkepenge
Rejsens pris inkluderer drikkepenge og helpension til guider, chauffører og restauranter. Til lommepenge er 50-100 kr./dag nok.
-
Foto
Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.
-
Klima og påklædning
Generelt vil vejret være godt, dog køligere i Beijing, og noget varmere på den sydlige del af rejsen i Guilin-området. Der er typisk ca. 15-25 grader om dagen og 5-15 grader om natten, dog lidt køligere i nord i marts og november, men til gengæld tørt og ofte solrigt.
Da temperaturerne kan variere, bør man medbringe tøj til både køligt og varmt vejr samt vindtæt jakke. Desuden regntøj, solbriller og solhat. Medbring også gerne en dagsrygsæk til at medbringe vand, en trøje eller andre ting, man kan få brug for i løbet af dagen. -
Indkøb
De traditionelle souvenirs i Kina er f.eks. silke (både i metermål og forarbejdet), lakarbejder, malerier og kalligrafi, cloisonne, stenstempler, drager, og meget, meget mere.
-
Prisniveau
En øl på en restaurant koster ca. 10-20 kr., en sodavand eller vand ca. 10 kr. Vand i en kiosk koster ca. 2-3 kr.
-
Bagage
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære den selv.
Vær opmærksom på, at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indtjekkede bagage. Har I sådanne apparater, skal de i håndbagagen. Powerbanks skal have tydelig angivelse af kapacitet.
Hotellerne tilbyder tøjvask, men det er ofte dyrt. F.eks. 50 kr. for vask af en t-shirt. -
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Indenrigsfly og togrejser
På fly- og togrejserne i Kina må man ikke medbringe lightere eller magnetiske genstande, hverken i hovedbagage eller håndbagage. Dette gælder også ved indgange til seværdigheder.
Desuden må man ikke medbringe flydende ting som alkohol, og ofte tillades det ikke at medbringe neglefile og andre ting, som kan opfattes som våben. Dette skal alt sammen i hovedbagagen. Alt med batterier skal i håndbagagen. -
Toiletter
På hotellerne er der vestlige toiletter, og toiletpapir er til rådighed. På restauranter og offentlige toiletter er der hovedsageligt pedal-toiletter (man sidder på hug over en aflang kumme eller hul i gulvet). Der er ikke altid toiletpapir, så medbring lommeletter/toiletpapir.
-
Tidsforskel
Kina er 6 timer foran Danmark. Når kl. er 12:00 i Danmark, er den 18:00 i Kina. Når der er vintertid i Danmark, er tidsforskellen 7 timer.
-
Forsikring
Selvom Kina er et af de absolut sikreste lande i Asien at rejse i, tilrådes det, at man tegner en rejseforsikring, der dækker såvel tyveri og beskadigelse af bagage samt udgifter til sygdom og hjemtransport.
-
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Kina.