Sri Lanka og det autentiske Maldiverne
Fra safari og templer til lokalt ø-liv
I Sri Lanka venter frodige landskaber som Wilpattu Nationalpark, lokale markeder og historiske templer. Vi møder det gæstfrie lokalliv på Maldiverne og får en unik indsigt i hverdagen på den uspolerede og fredfyldte ø Velidhoo.
Priser fra
29.990 kr.
Max. 20 deltagere
16 dages rejse
Start din rejse her
Kom med på en rejse, der kombinerer Sri Lankas mange højdepunkter fra dyrerige parker til gamle templer med det lokale ø-liv på Maldiverne og møder med befolkningen.
I Sri Lanka bevæger vi os gennem ældgamle kongebyer, ser imponerende templer og tager på safari i Sri Lankas største og ældste nationalpark, hvor vi har mulighed for at spotte leoparder, elefanter og farverige fugle. Vi får desuden et indblik i den lokale kultur, når vi besøger en landsby og møder nogle de mennesker, der lever af den frodige srilankanske natur.
Derudover oplever vi en traditionel danseopvisning, hvor energiske trommerytmer og farverige dragter bringer Sri Lankas kulturarv til live. Undervejs smager vi på lokale specialiteter, udforsker markeder og besøger en teplantage, hvor vi lærer om den berømte Ceylon-te fra blad til kop.
Efter eventyret i Sri Lanka flyver vi til Maldiverne – men i stedet for at tage til de klassiske luksusresorts, sejler vi til Velidhoo, som er en ø langt fra turismens polerede overflade. Her møder vi det danske ægtepar Karin og Karsten Bie Jensen, som har boet på øen i næsten 15 år. De åbner dørene til deres hverdag i det maldiviske ø-samfund. Med deres personlige indsigt får vi adgang til en anden og mere lokal side af Maldiverne. Gæstfriheden er høj, når vi oplever en mere fredfyldt livsrytme.
Vi bor i gæstehuse, spiser traditionelle måltider med øboerne og sejler ud til ubeboede tropeøer. Og når vi kigger ned under havoverfladen, venter en farverige verden af koraller og dyr. Hvis vi er heldige spotter vi rokker eller havskildpadder. Rejsen slutter af på Maldiverne, og måske kan noget af den rolige livsrytme følge os hjem til Danmark.
5 gode grunde til at rejse til Sri Lanka og Maldiverne med Viktors Farmor:
- Spis aftensmad hos maldiviske familier, og smag på traditionelle retter
- Oplev den imponerende klippe Sigiriya, der rejser sig dramatisk i det srilankanske landskab
- Lær om livet på Maldiverne med lokalguide Karsten Bie Jensen, som har boet på Velidhoo med sin kone i snart 15 år
- Kom på safari i Wilpattu Nationalpark med mulighed for at spotte bl.a. leoparder
- Opdag et farverigt og mangfoldigt undervandsliv, når vi snorkler på Maldiverne
Dagsprogram
-
Dag 1
Afrejse
Fra Danmark sætter vi kursen mod Sri Lanka.
Måltider: Mad på flyet
-
Dag 2
Ankomst til Sri Lanka
Efter vi er ankommet til Sri Lanka, kører vi ind i landet til den gamle hovedstad Anuradhapura, hvor vi har tre overnatninger. Vi stopper undervejs og finder et sted at spise frokost.
Når vi når frem til hotellet, er der lidt tid til at slappe af, inden vi igen mødes til en fælles velkomstmiddag i hotellets restaurant.
Måltider: Aftensmad
Overnatning: Heritage Hotel eller lignende, Anuradhapura
-
Dag 3
Gåtur i skovområde og højdepunkter i Anuradhapura
Efter morgenmaden tager vi på udflugt til en landsby, der ligger ca. 30 minutters kørsel fra hotellet. Her går vi en naturskøn rute på omkring to kilometer. Undervejs passerer vi chena- og rismarker og en teakskov, og vi hører om det skovbevaringsprojekt, som området er en del af. Vi møder nogle af de lokale, der passer og plejer dyrkningerne i området. De giver os et indblik i livet på landet, herunder hvordan skovbevaringsprojektet forbedrer deres levevilkår, men også hvilke udfordringer det giver.
Undervejs nyder vi en picnic under trækronerne og smager på traditionelle retter.
Om eftermiddagen udforsker vi nogle af Anuradhapuras største seværdigheder. Vi besøger det hellige Sri Maha Bodhi-træ, der menes at stamme fra det træ, hvor Buddha opnåede oplysning. Herefter ser vi den imponerende Ruwanweli Maha Seya-stupa, det smukke tempel Isurumuniya Vihara samt de historiske Kuttam Pokuna. Kuttam Pokuna er damme, som engang blev brugt af munke til ceremonielle bade.
Aftensmaden spiser vi sammen på hotellet.
Måltider: Morgenmad, frokost (picnic) og aftensmad
Overnatning: Heritage Hotel eller lignende, Anuradhapura
-
Dag 4
Heldagssafari i Wilpattu Nationalpark
Vi står tidligt op og forlader hotellet omkring kl. 06.00 for at tage på heldagssafari i Wilpattu Nationalpark, som er Sri Lankas største og ældste nationalpark.
Parken strækker sig over 1.300 kvadratkilometer og er bl.a. kendt for sine omkring 60 naturlige søer, som fungerer som vandressourcer for områdets rige dyreliv. Wilpattu er desuden berømt for sin leopardbestand, og med lidt held får vi et glimt af den majestætiske srilankanske leopard, som anses for at være en af verdens største leopardarter.
Desværre er leoparden i dag på IUCN’s rødliste over truede dyrearter, men hvis vi er heldige og tålmodige, får vi den at se. Vi holder også udkig efter elefanter, læbebjørne, aksishjorte, vandbøfler, desmerdyr samt et væld af fuglearter, der trives omkring de mange søer.
Undervejs nyder vi en picnicmorgenmad og -frokost.
Sidst på eftermiddagen vender vi tilbage til vores hotel i Anuradhapura, hvor vi spiser aftensmad.
Måltider: Morgenmad (picnic), frokost (picnic) og aftensmad
Overnatning: Heritage Hotel eller lignende, Anuradhapura
-
Dag 5
Med tuk-tuk gennem en lokal landsby mod Sigiriya
I dag forlader vi Anuradhapura og kører mod Sigiriya. Undervejs gør vi et spændende stop, hvor vi får en unik mulighed for at opleve livet i de små landsbyer i Sri Lanka.
Efter cirka en times kørsel skifter vi bussen ud med tuk-tukker og begiver os ud på en naturskøn tur gennem en lokal landsby. Vi følger små stier omgivet af frodig natur og får et levende indblik i dagligdagen på landet. Vi gør ophold ved en traditionel chena-farm, hvor en lokal landmand introducerer os til en af Sri Lankas ældste dyrkningsmetoder – en teknik, der stadig spiller en vigtig rolle i lokalsamfundet. I landsbyen får vi også mulighed for at smage på traditionelle srilankanske snacks, inden vi returnerer til bussen og fortsætter det sidste stykke mod Sigiriya.
Tilbage på hotellet i Sigiriya er der mulighed for at gå en tur i det omkringliggende område.
Om aftenen nyder vi aftensmaden på hotellet.
Måltider: Morgenmad, let frokost og aftensmad
Overnatning: Kaveri Resort & Spa eller lignende, Sigiriya
-
Dag 6
Løveklippen, lokalt marked og traditionel dans
Efter morgenmaden kører vi til nok en af Sri Lankas største seværdigheder - nemlig Sigiriya eller ”løveklippen”, som det kan oversættes til på dansk.
Klippen, som rejser sig næsten 200 meter over de omkringliggende omgivelser, rummer på toppen ruinerne af et paladskompleks fra det 5. århundrede. Ved foden af klippen ser vi resterne af et omfattende symmetrisk netværk af reservoirer og haver samt den imponerende port, hvor to enorme løvepoter markerer indgangen til det engang majestætiske palads.
Vi tager derefter i roligt tempo de ca. 1.200 trappetrin til toppen. Undervejs holder vi en pause, hvor vi har mulighed for at beundre de ca. 21 klippemalerier, som bl.a. afbilleder apsaraer og kvindelige, guddommelige nymfer. På toppen belønnes vi af en fantastisk panoramaudsigt over Sri Lankas frodige natur.
Efterfølgende besøger vi et lokalt marked i Dambulla. Her får vi et autentisk indblik i hverdagslivet, når vi går på opdagelse blandt boderne fyldt med frisk frugt, duftende krydderier og lokale delikatesser. Vi besøger også et par små værksteder, hvor traditionelle kunsthåndværk som keramik og batik bliver fremstillet.
Sidst på eftermiddagen nyder vi et danseshow i landsbyen Habarana, som er arrangeret kun for vores gruppe. Her optræder lokale dansere med farverige dragter til energiske trommerytmer, mens de opfører traditionelle danse, der afspejler Sri Lankas dybe kultur.
Tilbage på hotellet spiser vi aftensmad sammen.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Kaveri Resort & Spa eller lignende, Sigiriya
-
Dag 7
Mod Kandy og Tandens Tempel med stop i Dambulla og plantage
I dag forlader vi Sigiriya og begiver os mod Kandy. Undervejs besøger vi de imponerende huletempler i Dambulla, som er bygget direkte ind i klippen. Templerne rummer mere end 150 Buddha-statuer: Den mediterende, den hvilende, den formanende, den døende, osv. Vi går gennem fem hulekomplekser, hvor vægge og lofter prydes af farverige vægmalerier, der alle skildrer Buddhas liv og lære.
Vi gør også stop ved en af de mange krydderiplantager, som findes i Sri Lanka. Her lærer vi om dyrkningen og forarbejdningen af de forskellige krydderier og deres anvendelse i både det srilankanske køkken og traditionel ayurvedisk medicin.
Ved ankomst til Kandy besøger vi Tandens Tempel, som er Sri Lankas helligste sted. Ifølge legenden opbevares Buddhas hjørnetand her gemt i relikvieskrin prydet med ædelstene. Vi besøger også museet ved siden af, der giver et dybere indblik i templets betydning og historie.
Vi afslutter dagen med aftensmad på hotellet.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Oak Ray Heritage Hotel eller lignende, Kandy
-
Dag 8
Kandys botaniske have, marked og tid på egen hånd
Vi starter dagen med et besøg i Kandys imponerende botaniske have, Peradeniya. Haven, som oprindeligt blev anlagt til de srilankanske konger tilbage i det 14. århundrede, rummer mere end 4.000 plantearter, herunder eksotiske træer, farverige orkidéer og palmer.
Efterfølgende går vi en tur gennem Kandys livlige markedsområde, hvor boderne bugner af friske krydderier, kunsthåndværk og tekstiler.
Eftermiddagen er fri til at udforske Kandy på egen hånd. Du kan f.eks. tage en afslappende gåtur langs Kandy-søen, som er byens hjerte og en populær oase for både lokale og turister.
Vi mødes igen senere til aftensmad på hotellet.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Oak Ray Heritage Hotel eller lignende, Kandy
-
Dag 9
Teplantage, mod kystbyen Negombo med fritid og sejltur
I dag forlader vi Kandy og kører mod kystbyen Negombo, som er en køretur på ca. fire timer. Undervejs gør vi stop ved en teplantage og -fabrik.
Te blev introduceret til Sri Lanka af briterne i midten af 1800-tallet, og i dag er Sri Lanka en af verdens største teproducenter. Især er landet berømt for sin Ceylon-te, som er opkaldt efter Sri Lankas tidligere navn. Vi vises rundt og får et godt indblik i teproduktionen – fra de friskplukkede blade til den færdige te. Efter rundvisningen smager vi på nogle af fabrikkens egne teer. Der er selvfølgelig også mulighed for at købe te fra fabrikkens butik.
Om eftermiddagen ankommer vi til vores hotel i Negombo. Efter indlogering er der tid til at nyde byens afslappede kyststemning, slentre en tur langs stranden eller besøge det lokale fiskemarked, hvor dagens fangst sælges direkte fra bådene.
Om aftenen samles vi til aftensmad på hotellets restaurant. Efterfølgende sejler vi en tur i lagunen, hvor vi nyder udsigten og en cocktail.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: Amagi Arie eller lignende, Negombo
-
Dag 10
Fra Sri Lanka til Maldiverne og øen Velidhoo
Vi spiser en tidlig morgenmad på hotellet og kører derefter til lufthavnen i Colombo. Vi flyver fra Colombo til Malé, Maldivernes hovedstad, hvorefter vi fortsætter med indenrigsfly til øen Maafaru eller Ifuru – en flyvetur på godt 45 min. På Maafaru stiger vi ombord på en båd, som tager os de sidste 15 kilometer til Velidhoo.
På havnen i Velidhoo står danske Karsten Bie Jensen klar til at tage imod os. Han har sammen med sin kone, Karin, kaldt øen deres hjem i snart 15 år og skal være lokalguide for os.
Velidhoo, som ligger i Noonu-atollen, strækker sig ca. 1,2 kilometer fra nord til syd og har en bredde på omkring 0,7 kilometer. På trods af sin lille størrelse er Velidhoo, med et indbyggertal på ca. 2.000, den mest folkerige ø i Noonu-atollen.
Det, der gør Velidhoo til noget ganske særligt, er atmosfæren. Øen byder på et ægte lokalt ø-liv, hvor ro, venlighed og en afslappet stemning præger hverdagen. Der er stort set ingen turister, og et besøg til Velidhoo er derfor en unik mulighed for at komme bag Maldivernes meget flotte facade.
På Velidhoo findes der ingen hoteller, og vi indlogeres derfor i lokale gæstehuse. Senere spiser vi en fælles velkomstmiddag på en restaurant på øen.
Måltider: Morgenmad, mad på flyveren fra Sri Lanka til Maldiverne og aftensmad
Overnatning: IKHFA Guesthouse eller lignende, Velidhoo
-
Dag 11
Ø-rundtur på Velidhoo og besøg hos et maldivisk ægtepar
I dag tager vi på ø-rundtur sammen med Karsten. Vi får et godt indblik i hverdagslivet, når vi besøger Velidhoo Health Center, som fungerer som en mellemting mellem en lægepraksis og et hospital, øens politistation, moské og fiskemarkedsplads.
Vi passerer desuden øens skole og ser også Velidhoos kirkegård, hvor vi hører mere om nogle af de lokale traditioner, som er forbundet med en begravelse på Maldiverne. Senere går vi forbi Velidhoos dykker- og vandsportscenter, hvor vi får en kort introduktion til bl.a. mulighederne for dykning og snorkling omkring øen.
Maldiverne er kendt som et af verdens bedste steder for snorkling og dykning, og Velidhoo er ingen undtagelse. Øens koralrev er let tilgængeligt og rummer et utrolig smukt og mangfoldigt dyreliv, hvor der er god mulighed for at opleve rokker, havskildpadder, revhajer og ikke mindst et væld af farverige fisk.
Afslutningsvis besøger vi øens bådebyggeri. Velidhoo har en lang tradition for at bygge både og er bl.a. kendt for at have bygget nogle af landets første safaribåde. I dag bygges der såkaldte dhoni-både, som er en helt særlig maldivisk bådtype, samt forskellige typer af fiskerbåde.
Frokosten er på egen hånd, og Karsten fortæller om de forskellige små caféer og restauranter, som der er at finde på Velidhoo.
Om aftenen spiser vi aftensmad hos det maldiviske ægtepar Latheef og Aimanath og smager på lokale retter. Latheef og Aimanath viser os deres hjem og nogle helt særlige færdigheder – Latheef laver figurer af palmeblade, og Aimanath laver snor af kokosfibre.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: IKHFA Guesthouse eller lignende, Velidhoo
-
Dag 12
Snorkling, en ubeboet ø og traditionel, maldivisk middag
For de morgenfriske er der arrangeret morgensnorkling. I de tidlige morgentimer er havet roligt, sigtbarheden god og undervandslivet særligt aktivt. Vi tager os god tid til at iagttage de fascinerende undervandslandskaber og nyder den specielle ro, som det giver at snorke på den tid af døgnet.
Efter snorkling spiser vi morgenmad.
Vi pakker derefter rygsækken og går mod havnen, hvor vi stiger ombord på en dhoni, som sejler os til Raafushi, en ubeboet ø, der ligger ca. 2,5 kilometer fra Velidhoo. Undervejs nyder vi udsigten af det azurblå vand, og er vi heldige, får vi følgeskab af en flok legesyge delfiner.
På Raafushi er der tid på egen hånd. Her kan du gå på opdagelse blandt de tætvoksende, næsten jungleagtige planter, der dækker øen, eller du kan snorkle langs kysten. Hver ø og hvert rev er forskelligt, så der er altid noget nyt at se. Det er også muligt at tage nogle helt fantastiske billeder på øen. Du kan selvfølgelig også vælge at smide dig i sandet og bare nyde den helt særlige ro, som findes på en ubeboet ø. Til frokost har vi pakket sandwich, frugt og vand.
Tilbage på Velidhoo skal vi igen opleve den maldiviske gæstfrihed på nært hold. Vi er nemlig inviteret hjem til ægteparret Hafeez og Afeefa, der har forberedt en traditionel, maldivisk middag. Udover at smage på forskellige traditionelle retter, indtager vi også måltidet på traditionel vis, nemlig på gulvet oven på palmeblade og med fingrene. Vi får en lille introduktion til, hvordan sidstnævnte gøres, men foretrækkes bestik, så er det selvfølgelig muligt at få. Uanset hvad giver aftenen os et godt indblik i traditionel, maldivisk kultur.
Måltider: Morgenmad, frokost (picnic) og aftensmad
Overnatning: IKHFA Guesthouse eller lignende, Velidhoo
-
Dag 13
Friformiddag og fiskeri med håndline
I dag er formiddagen på egen hånd. Det er bl.a. muligt at prøve kræfter med nogle af de vandsportsaktiviteter, som blev introduceret for os tidligere. Man kan også gå på opdagelse i nogle af Velidhoos små butikker. Eller bare lægge sig på stranden og nyde Velidhoos rolige atmosfære.
Om eftermiddagen pakker vi fiskesnøren, stiger ombord på en båd og finder et sted, hvor der er god mulighed for at fange fisk. Vi fisker med håndline, som er en simpel, men effektiv fiskemetode, hvor en snøre med en krog og blylod føres direkte fra en lille spole ned i vandet uden brug af en fiskestang. Metoden bruges ofte til traditionelt fiskeri, bl.a. på Maldiverne, hvor lokale fiskere stadig benytter metoden. På Maldiverne er garnfiskeri nemlig forbudt.
Tilbage på Velidhoo tilbereder vi sammen vores fangede fisk på stranden, alt imens vi ser solen gå ned i horisonten.
Måltider: Morgenmad og aftensmad
Overnatning: IKHFA Guesthouse eller lignende, Velidhoo
-
Dag 14
Besøg i drivhus, borgmesterkontoret og traditionel trommedans
Efter morgenmaden besøger vi Mohamed, som ejer et drivhus, hvor der dyrkes agurker og auberginer. Det særlige ved drivhuset er den hydroponiske dyrkningsmetode, som de anvender. Hydroponik betyder ”arbejdende vand” og refererer til kunsten at lade planterne trives i et vandbaseret system og dermed uden jord.
Efterfølgende besøger vi Velidhoos borgmesterkontor, hvor vi møder et par medlemmer fra det lokale byråd, som fortæller om både lokalpolitik, men også mere generelt om styret på Maldiverne. Hvis vi er heldige, er det borgmesteren selv, der tager imod os.
Om eftermiddagen er der mulighed for at deltage i strandrensning. Affaldshåndtering og bæredygtighed er relativt nye begreber på Velidhoo, men i et par år har der været ansat en gruppe, som fejer og vedligeholder diverse udendørs arealer, inklusive Velidhoos strande. For dem, som har lyst, er det muligt at deltage et par timer med at rense stranden.
Om aftenen spiser vi en afskedsmiddag efterfulgt af opvisning fra et lokalt boduberu-trommeband. Boduberu, som betyder "stor tromme", er en traditionel, maldivisk musikgenre, som menes at stamme helt tilbage fra det 11. århundrede, hvor traditionen er videreleveret fra generation til generation. De tilhørende sange og danse handler som oftest om fiskere, livet på havet og længsel.
Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag
Overnatning: IKHFA Guesthouse eller lignende, Velidhoo
-
Dag 15
Hjemrejsen begynder
Afhængigt af flytiderne er der tid på egen hånd til at nyde de sidste solstråler, og få det smukke maldiviske landskab printet godt ind på nethinden. Måske frister en sidste svømmetur i havet, en rolig stund på stranden eller en gåtur for at suge de sidste indtryk til sig.
Når tiden er inde, tager vi afsked med Velidhoo, sejler til Maafaru eller Ifuru, flyver til Malé og derefter videre mod København.
Måltider: Morgenmad og mad på flyet
-
Dag 16
Hjemkomst til Danmark
Vi lander i Danmark om formiddagen.
Praktiske oplysninger
Her finder du relevante oplysninger om rejser til Sri Lanka og Maldiverne
-
Pas og visum
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Sri Lanka
Der kræves visum til et besøg i Sri Lanka. Visum søges online inden afrejse. Det koster 50 USD. Visumvejledning sendes i god tid inden afrejse.Ønsker du, at Viktors Farmor søger om visum på dine vegne koster det 1.250 kr. i administrationsgebyr plus de 50 USD for selve visummet.
Maldiverne
Der kræves visum til et besøg i Maldiverne, som søges ved ankomst til landet. Visummet er gratis.Generelt
Dit pas skal være gyldigt 6 måneder ud over indrejsedatoen og skal have minimum 2 blanke sider. -
Vaccination
Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Desuden anbefales vaccination mod tyfus.
Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malariaprofylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10 % i rabat ved vaccinationer.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
-
Valuta
Sri Lanka
Sri Lankas valuta er rupees (LKR). Det mest praktiske er at medbringe kreditkort kombineret med en smule amerikanske dollars (USD) i kontanter. Det er muligt at hæve rupees (LKR) efter ankomst til Sri Lanka. Kreditkort kan ofte bruges i restauranter og større butikker. 100 LKR = ca. 2,5 DKK.Maldiverne
Maldivernes valuta er rufiyaa (MVR). Der findes en kontantautomat på Velidhoo, hvor der kan hæves rufiyaa. Flere steder tages også imod amerikanske dollars (USD). Kreditkort bruges ikke alle steder, og det kan derfor en god idé at hæve lidt rufiyaa ved ankomst eller medbringe amerikanske dollars. 100 MVR = ca. 45 DKK. -
Telefoni og internet
For at ringe fra Sri Lanka til Danmark skal du taste 0045 efterfulgt af det danske telefonnummer. For opkald fra Danmark til Sri Lanka skal du taste 0094 efterfulgt af det srilankanske nummer.
For at ringe fra Maldiverne til Danmark skal du taste 0045 efterfulgt af det danske telefonnummer. For opkald fra Danmark til Maldiverne skal du taste 00960 efterfulgt af det maldiviske nummer.
Man har på de fleste af hotellerne og gæstehusene mulighed for at benytte sig af gratis internet.
-
Fysisk form på rejsen
For at kunne deltage på rejsen skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 kilometer om dagen, samt håndtere din egen bagage.
-
Elektricitet
Sri Lanka
Sri Lanka har ligesom Danmark 220V. Stiktyper varierer meget. De fleste steder vil du kunne bruge de danske 2-ben-stik, dog nogle gange under lidt alternative forhold. Alternativt vil adapter nogle gange kunne lånes/lejes i receptionen på hotellerne. Vi anbefaler dog, at du medbringer et adaptersæt, der har flere typer stik at vælge imellem.Maldiverne
Maldiverne bruger 230V og stikkontakter af type D og G. Det anbefales at medbringe en adapter, da danske stik ikke passer i de lokale kontakter. -
Drikkevand
Det frarådes at drikke vandet i både Sri Lanka og Maldiverne. Mineralvand kan købes overalt.
-
Drikkepenge
På grupperejser er drikkepenge til chauffører og lokale guider inkluderet i rejsens pris.
Sri Lanka
Det anbefales, at man giver et lille beløb (ca. 100 LKR.) til stuepigen. Det er også kutyme at lægge 10% på de drikkevarer, man selv betaler (drikkepenge er dog nogle gange inkl.).Maldiverne
Det er ikke normalt at give drikkepenge i Maldiverne. -
Fotografering
Sri Lanka og Maldiverne er begge et paradis, når der drejer sig om billedmotiver. Vis respekt ved fotografering; vis kameraet og smil og spørg, om det er i orden at tage et billede. Især mange af de ældre bryder sig ikke om at blive foreviget. Militære områder, checkpoints samt lufthavne må ikke fotograferes.
Hvis man vil fotografere mennesker, bør man altid spørge om lov først.
-
Påklædning
Sri Lanka
Srilankanernes holdning til påklædning er ret afslappet. Dog er lårkorte nederdele eller shorts til kvinder er ikke velset alle steder - f.eks. i templer og i større byer. I tempelområderne bør desuden man af respekt for kulturen og religionen tage skoene af. Det kan være en smule ubehageligt pga. varmt sand og fliser samt småsten. Medbring evt. et par sokker til at tage på i tempelområderne. Ved besøg i Tandens Tempel i Kandy og Huletemplerne i Dambulla er bukser eller kjole, der dækker knæene, et krav.Det ideelle tøj til safari er beige og grønne farver. Undgå stærke farver. Det anbefales at medbringe en varm trøje under kørslen til diverse nationalparker, som oftest foregår i åbne jeeps.
Tatoveringer med Buddha anses som stærkt krænkende. Har man en sådan tatovering, skal den være dækket til under hele opholdet.
Maldiverne
På lokale øer som Velidhoo skal skuldre og knæ være dækket. Badetøj er kun tilladt på særlige ”bikini beaches”. På Velidhoo findes én bikini beach samt to andre strande, hvor man skal have short og t-shirt på. -
Prisniveau
Sri Lanka
Frokost på en restaurant koster ca. 50-80 kr. En øl koster ca. 20 kr. og en sodavand eller drikkevand ca. 5-10 kr.Maldiverne
En frokost på en lokal restaurant koster typisk 50-80 kr., afhængigt af retten og restauranten. En sodavand eller en flaske drikkevand koster ca. 5-10 kr. -
Måltider
Sri Lanka
Maden på Sri Lanka er rig på smag og baseret på lokale råvarer som ris, kokos, linser, grøntsager og fisk. Krydderier spiller en central rolle, og karryretter – ofte med fisk, kylling eller grøntsager – udgør hjørnestenen i det srilankanske køkken.Maldiverne
Maden i Maldiverne afspejler landets tætte forbindelse til havet og de enkle livsvilkår på de lokale øer. De er enkel, men smagfuld og baseret på friske, lokale råvarer. De fleste måltider består af ris serveret med fisk eller kylling, ofte tilberedt med krydderier, kokos og karry, som er en fast del af det maldiviske køkken.Morgenmaden byder hver dag på en autentisk maldivisk specialitet: Roshi og Mashuni. Roshi er en slags pandekagelignende brød, som serveres med Mashuni – en lækker tunsalat lavet med kokos, løg, chili og lime. Derudover vil der også være frisk frugt samt kaffe eller te.
Maldiverne er et muslimsk land, og på de lokale øer er alkohol forbudt.
-
Transport
Sri Lanka er et tredjeverdensland med alt, hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser/ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, sporarbejde på togstrækninger, vilde elefanter på vejen mm.
Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser på Sri Lanka. Livsstilen er meget langt fra den europæiske perfektionisme.
-
Bagage
Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.
Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.
Bagagen bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.
-
Håndbagage
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
-
Klima
Sri lanka
Da landet ligger så tæt på ækvator, er der ikke de store klimatiske forskelle. Temperaturen holder sig stort set konstant hele året igennem med omkring 30° i lavlandet og 18-20° længere oppe i bjergene.Maldiverne
Maldiverne har et tropisk klima med varme temperaturer året rundt. Traditionelt har man sagt, at den tørre sæson varer fra december til april, mens regnsæsonen er fra maj til november. Dog er det er en sandhed med modifikationer. Vejret er – ligesom i resten af verden – under forandring. Sæsonerne er blevet mere flydende end tidligere, hvilket betyder, at vejret kan variere uforudsigeligt. Det er derfor vigtigt at være forberedt på, at Maldivernes klima ikke længere følger de helt faste mønstre, som man tidligere har kendt det. -
Tidsforskel
Når Danmark har vintertid (UTC+1), er tidsforskellen:
• Maldiverne: 4 timer foran Danmark
• Sri Lanka: 4,5 timer foran Danmark
Når Danmark har sommertid (UTC+2), er tidsforskellen:
• Maldiverne: 3 timer foran Danmark
• Sri Lanka: 3,5 timer foran Danmark -
Pakkeliste
Husk at supplere pakkelisten med:
• Solbriller
• Håndklæde
• Badetøj - inklusive et par shorts og en t-shirt til at bade i på Velidhoo
• Kasket eller solhat
• Myggespray (DEET)
• Faktor 50 solcreme
• Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
• Håndsprit
• Gode fastsiddende sko
• Vind- og vandtæt jakke eller regnslag
• Tøj til safari - beige og grønne farver
• Evt. snorkeludstyr - kan lejes på Velidhoo
• Evt. kikkert -
Værd at vide
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om mulighederne for rejser til Sri Lanka og Maldiverne.