Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Forlænget weekend i Istanbul

Oplev essensen af Istanbul på 5 dage

Kært barn har mange navne, og Istanbul er et kært barn, som fortryller de fleste besøgende. Når man står ved bredden af Bosporusstrædet ved solnedgang og ser det røde aftenlys skinne på de slanke minareter på den modsatte bred, så forstår man, hvorfor så mange gennem tiden valgte at slå sig ned og bygge imperier netop her.

Priser fra

8.790 kr.

Max. 20 deltagere

5 dages rejse

Start din rejse her

Istanbul har været hovedstad i det romerske, det byzantinske og det osmanniske rige, og byen er i dag en fascinerende blanding af fortid og nutid, gammelt og nyt, traditionelt og moderne. Museer, paladser, moskéer og kirker er unikke. Hagia Sophia er det flotteste eksempel på byzantinsk arkitektur. Det var verdens største katedral i 1000 år. Tyrkiet er et fascinerende land, og denne rejse til Istanbul pirrer alle sanser.

Ved siden af de fantastiske seværdigheder er der hele stemningen i byen. Pulsen er høj, og der er et vibrerende handels- og udeliv. Verdens største overdækkede bazar er i Istanbul. Vi besøger også Den Egyptiske Bazar, hvor krydderier og dufte straks leder tankerne mod Østen. Man spiser godt i Istanbul. Beliggenheden på kanten mellem Vest og Øst har medført inspiration fra alle sider. Kebab, meze og friskfanget fisk er byens signaturretter. Der er en sejltur på Bosporusstrædet samt tid på egen hånd i denne port til Orienten.

5 gode grunde til at rejse til Istanbul med Viktors Farmor:

  • Gå på opdagelse i verdens største overdækkede bazar
  • Oplev Istanbuls skjulte juvel Rustem Pasha-moskéen
  • Få et smugkig ind i den tidligere lukkede verden på et besøg i sultanpaladset
  • Udforsk Hagia Sophia - det flotteste eksempel på byzantinsk arkitektur
  • Sejl på Bosporusstrædet, som skiller Europa og Asien fra hinanden

Dagsprogram

  • Dag 1

    Ankomst til Istanbul

    Fra Danmark flyver vi mod Istanbul. Efter indkvartering på vores hotel, går vi en tur for at få det første indtryk af byen.

  • Dag 2

    Det Sunkne Palads, duftende bazarer og Rustem Pasha-moskéen

    I dag starter vi dagen med at besøge Basilika-cisternen. Den kaldes også Det Sunkne Palads og er et underjordisk og enestående bygningsværk, som består af 336 dekorerede søjler, som alle står i vand. Basilika-cisternen, som er den største af Istanbuls cisterner, blev bygget i perioden fra 527 til 565 og er ca. 140 meter lang og 70 meter bred. Vi nyder det enestående bygningsværk og lærer meget mere om dets historie.

    Derefter slentrer vi rundt om den antikke hippodrom, som var skueplads for væddeløb med stridsvogne og centrum for det byzantinske folkelige liv. 

    Vi fortsætter til Museum of Turkish and Islamic Arts, som bl.a. huser en imponerede samling af tyrkiske tæpper, som anses for at være en af de største i verden. 

    Senere besøger vi Den Store Bazar – verdens største overdækkede marked. Bazaren består af 62 gader og huser mere end 4.000 butikker. Bazarens mange butikker sælger alt – lige fra tøj og smykker til te og krydderier. Selvom bazarens historie begyndte allerede i 1455, så er den stadig det kommercielle centrum i Istanbuls gamle bydel.

    Vi besøger også Den Egyptiske Bazar, som med sine farver og dufte sender fantasien til det mystiske Østen. Duften af alle typer af krydderier fylder luften, og især mange spiselige produkter er til salg – herunder søde sager som f.eks. den populære Turkish Delight (lokalt kaldet lokum), tørret frugt, nødder og te. Bazaren kaldes også Krydderibazaren.

    Sidst på dagen besøger vi Rustem Pasha-moskéen. Moskéen bliver ofte beskrevet som en mindre udgave af Den Blå Moské – dog uden folkemængden. Med sit helt utrolig smukke indre er Rustem Pasha-moskéen i sandhed en af Istanbuls skjulte juveler.

    Vi slutter dagen ved Galata-broen, hvor en helt speciel og stemningsfuld atmosfære spreder sig om aftenen. Her er der god mulighed for at finde et hyggeligt sted at spise aftensmad. 

    Dagens program foregår til fods, og man skal derfor forvente at gå meget. Dog er der inkluderet transport i sporvogn fra hotellet om morgenen og til hotellet igen om eftermiddagen/aftenen. 

    Måltider: Morgenmad og frokost

  • Dag 3

    Hagia Sophia, Den Blå Moské og Topkapi-paladset

    Vi starter dagens sightseeing med at besøge Istanbuls nok bedst kendte bygning, nemlig Hagia Sophia. Hagia Sophia har en lang og fascinerende historie, der spænder over flere civilisationer. Oprindeligt opført som en kirke af kejser Justinian I i det 6. århundrede, blev bygningen senere omdannet til en moské i 1453, da osmannerne erobrede Konstantinopel. I dag fungerer Hagia Sophia igen som en moské, efter at den i en periode fra 1935 til 2020 var et museum. Selvom bygningen nu er en moské, kan man stadig se tydelige spor af dens kristne fortid, såsom de imponerende byzantinske mosaikker, som er bevaret flere steder. Derudover kan man se et fascinerende levn fra en anden epoke – nemlig vikingetiden. På en af bygningens balustrader findes runer, der menes at være ridset af vikinger, der tjente i den kejserlige garde i det byzantinske rige. Alle disse små detaljer gør Hagia Sophia til et sandt historisk skatkammer, hvor forskellige kulturer og perioder smelter sammen. Vi nyder den majestætiske ro, som dette bygningsværk udstråler og lytter til spændende fortællinger fortalt af vores dygtige lokalguide. 

    Derefter besøger vi Sultan Ahmets Moské, som blev bygget mellem år 1609 og 1616. Moskéen er også kendt som Den Blå Moské, hvis navn stammer fra de storslåede blå kakler, som skinner i den indvendige del af moskéen. Moskéen har som den eneste moské i Istanbul seks minareter, hvilket på byggetidspunktet var det samme antal som Al-Haram-moskéen i Mekka.

    Efter besøget i Den Blå Moské ser vi det imponerende Topkapi-palads, der i næsten 400 år (fra 1465 til 1853) var Osman-sultanernes officielle residens i Istanbul. I sin storhedstid kunne paladset huse mere end 4.000 mennesker. I 1924 blev paladset omdannet til et museum.

    Også i dag foregår dagens program til fods, og man skal derfor forvente at gå meget. Dog er der inkluderet transport i sporvogn fra hotellet om morgenen og til hotellet igen om eftermiddagen/aftenen. 

    Måltider: Morgenmad og frokost

    NB: På nytårsrejsen vil middagen denne dag være inkluderet i stedet for på dag 4, da denne dag er nytårsaften.

  • Dag 4

    Sejltur på Bosporusstrædet

    I dag oplever vi Istanbul fra vandsiden. Ombord på en privatbåd skal vi sejle på Bosporus. Bosporus er et stræde, som skiller Europa og Asien fra hinanden. Strædet spænder over 36 km mellem Sortehavet og Marmarahavet.

    Efter sejlturen går vi i land ved bydelen Kadiköy. Kadiköy, som er beliggende på den asiatiske side af Bosporusstrædet, er kendt for sin unikke atmosfære. I bydelen mødes tradition og modernitet på smukkeste vis i en blanding af historiske bygninger og brostensbelagte gader, der smelter sammen med trendy caféer, gallerier og butikker. Da der bor mange lokale i Kadiköy, så er bydelen et godt sted at få et indblik i hverdagslivet i Istanbul. 

    Efter lidt tid i Kadiköy på egen hånd sejler vi tilbage.

    Om eftermiddagen er der tid på egen hånd til at udforske Istanbul.

    Vi mødes om aftenen til fælles aftensmad.

    Der er inkluderet transport i sporvogn fra hotellet om morgenen og til hotellet igen om eftermiddagen/aftenen.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    NB: På nytårsrejsen vil middagen denne dag ikke være inkluderet. I stedet er der middag inkluderet på dag 3, da denne dag er nytårsaften.

  • Dag 5

    Tid på egen hånd og hjemrejse

    I dag er formiddagen på egen hånd. Her kan man altid spørge rejselederen til råds, hvis man vil have lidt inspiration eller idéer.

    Over middag kører vi til lufthavnen, hvorefter vi flyver hjem til Danmark.

    Måltider: Morgenmad

    NB: På rejserne over jul og nytår er der hjemrejse om morgenen. 

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Tyrkiet

  • Pas og visum

    Tyrkiet kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 150 dage efter indrejse. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.

    Du kan orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Valutaen i Tyrkiet er Tyrkiske lire (TL). Vi anbefaler, at man tager euro med til veksling, da det kan være svært at veksle danske kroner. Visa/MasterCard kan bruges mange større steder, men ikke i mindre forretninger, butikker og på markeder. 1 lire svarer til ca. 25 øre, men valutakursen svinger en del pga. inflation, så det er vigtigt at tjekke den aktuelle kurs på rejsetidspunktet. 

  • Vandreferie

    Særligt for rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej

    Rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 3 støvler. Dag 5 og 7 er dog lettere og minder om vores rejser med 2 støvler. Medbring fodtøj med en solid sål, som sidder godt fast på fødderne - vi vandrer nemlig af mindre stier på stenet og løst underlag. Der er passager med høje “trin” og stejle skråninger. 

    Du skal kunne vandre med en dagstursrygsæk med vand, snacks, overtøj til evt. vejrskifte undervejs og hvad du ellers skal bruge i løbet af dagen. Din bagage transporteres mellem overnatningsstederne.

    Det kan være koldt om natten fra slut oktober til april. Derfor er det en god ide at medbringe en lagenpose og noget varmt tøj at sove i til de første par nætter, hvor vi bor under simple forhold. Dagene er dog behagelige og varme. Omvendt kan det blive varmt i september - både om dagen og om natten.  

    Læs mere om sværhedsgraden 3 støvler her

    Særligt for rejsen Vandreferie i Kappadokien

    Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 1 støvle. Dog er vandreturen på den sidste dag kategoriseret som 2 støvler.

    Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

    Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her 

    På trods af områdets nærhed til lande som Syrien, Iran og Irak er det helt fredeligt at færdes som turist. Det gælder også i forhold til de mange traditionelt praktiserende muslimer, som bor i området.

    Det er vigtigt at medbringe:

    Gode vandresko der støtter anklerne

    Det anbefales derudover at medbringe:

    • Lille turrygsæk
    • Solbriller, kasket (tørklæde) og solcreme med høj faktor – solen kan være skarp
    • Vabelplaster
    • Tyndt regnslag eller regntøj
    • Evt. egen vanddunk
    • Trøje og tørklæde til evt. kølige aftener
  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Tyrkiet skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejserne egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen samt håndtere din egen bagage.

    På rejsen Forlænget weekend i Istanbul foregår programmet primært til fods, og du skal derfor forvente at gå mellem 5 og 8 km om dagen. Dog er der inkluderet transport i sporvogn fra hotellet om morgenen og til hotellet igen om eftermiddagen/aftenen. 

    På vandreferierne forventes det, at du kan gå det angivne antal km og højdemeter.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Telefon til Tyrkiet: Tryk 0090 + abnnr. Fra Tyrkiet til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.

    Mobiltelefon. Der er fin dækning, så der uden videre kan ringes eller SMS´es med dansk mobiltelefon. Undersøg priserne ved din teleudbyder. Der kan købes lokale taletidskort.

    Internet. Der er Wi-Fi på mange hoteller. Nogle af hotellerne har en PC, som man kan benytte.

  • Elektricitet

    Ligesom i Danmark bruges der 220V. Man skal som udgangspunkt ikke bruge adapter i Tyrkiet. Dog er det altid en god idé at tage en universaladapter med. Så er man på den sikre side.

  • Drikkevand

    Vand bør som grundregel ikke drikkes fra hanen i Tyrkiet. 

    På rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej kan vandet dog drikkes de fleste steder, da det ofte kommer fra nærliggende kilder. Hvis du ikke er komfortabel med at drikke vandet fra hanen, kan det være en god idé at medbringe en drikkedunk med vandfilter. Under vandreturene kan der gå noget tid mellem stederne, hvor det er muligt at købe vand. 

  • Drikkepenge

    Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3 kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.

  • Foto

    Det er forbudt at fotografere militær- og politiinstallationer. Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer af mennesker. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov. 

  • Prisniveau

    En hovedret koster fra ca. 40 kroner og opefter. En øl ca. fra 20 kr. og en cola fra ca. 8 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr.

  • Bagage og håndbagage

    Bagage bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indcheckede bagage.

    Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Istanbul

    Der er subtropisk klima langs Tyrkiets middelhavskyst. Det bevirker at klimaet i Istanbul er behageligt med varme somre og milde vintre. Der falder yderst sjældent sne. De største mængder regn falder i perioden november til februar. Med 118 mm i december som det højeste.

    Kappadokien

    Vejret i Kappadokien varierer markant med årstiderne. Somrene er varme og tørre, med temperaturer, der ofte når op omkring 30°C, mens aftenerne kan føles kølige. Om efteråret og foråret er vejret mildt og ideelt til udendørs aktiviteter som vandreture og ballonflyvning, med temperaturer mellem 15-25°C. Vinteren kan blive kold med frostgrader og endda sne, som dækker de ikoniske klippeformationer. 

     

    Lykiens kyst 

    Somrene er varme og solrige med temperaturer op mod 30-35°C, mens havbrisen sørger for en forfriskende afkøling. Foråret og efteråret byder på milde temperaturer mellem 20-25°C, hvilket gør disse årstider ideelle til udendørs aktiviteter som vandreture på den berømte Lykiske Vej. Vintrene er milde med temperaturer omkring 10-15°C og sporadisk regn, men solrige dage er stadig almindelige.

    Mesopotamien

    Klimaet er præget af varme, tørre somre og milde, våde vintre. Om sommeren kan temperaturerne let overstige 40°C, særligt i lavlandsområderne, hvor den tørre varme dominerer, og regn er sjælden. Vintermånederne er mildere, med temperaturer mellem 5-15°C, og det meste af årets regn falder i denne periode, især i de nordlige områder. Forår og efterår er kortvarige, men giver behagelige temperaturer på omkring 20-30°C

  • Tidsforskel

    Vintertid i Danmark: Tyrkiet er 2 timer foran Danmark.

    Sommertid i Danmark: Tyrkiet er 1 time foran Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Et sjal eller tørklæde ift. besøg til moskéer

    - En pung med plads til sedler

    - Vækkeur (hvis du ikke har et på mobilen)

    - Solbriller

    - Kasket eller hat

    - Solcreme

    - Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)

    - Lommelygte (hvis du ikke har en på mobilen)

    - Papirlommetørklæder / toiletpapir

    - Læbepomade

    - Lille dagtursrygsæk

    - Gode gå/vandresko

    - Paraply og regntøj hvis vejrudsigten lover regn 

  • Rejser under ramadan

    En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Dog det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.

    Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.

    Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og at åbningstiderne ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.

  • Værd at vide

    For alle der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du vil vide mere om mulighederne for rejser til Tyrkiet.