Ring til os 86 22 71 81       Nyhedsbrev       Trustpilot 4,5 starts

Mesopotamien med Moesgaard Museum

Civilisationens vugge i Tyrkiet

Rejs med os og Moesgaard Museum på en uforglemmelig rejse til Mesopotamien. Her, i civilisationens vugge, træder vi tilbage i tiden og udforsker en verden fyldt med ruiner og oldgamle fortællinger. I rejser med rejseleder Uffe Steffensen og Anders Vogt Norup fra Moesgaard.

Priser fra

18.990 kr.

Max. 20 deltagere

10 dages rejse

Start din rejse her

Forestil dig at stå ansigt til ansigt med oldgamle civilisationer på en rejse langt tilbage i tiden. Det er muligt på vores rejse til Mesopotamien med Moesgaard Museum. Mesopotamien kan bryste sig af at være arnested for de første landbrugssamfund, huse verdens ældste tempel, have været et vigtigt handelsknudepunkt for karavaner på Silkevejen og ikke mindst at have set et hav af forskellige kulturer og civilisationer opstå og forsvinde midt i de bølgende, bjergrige og pistaciefyldte landskaber. 

’Landet mellem de to floder’ lægger jord til en god portion af menneskets kendte historie. Området, som gennemløber Irak, Tyrkiet og Syrien, fører os på rejsen forbi det 12.000 år gamle tempel Göbekli Tepe, lader os beundre hule- og klippelandsbyer som selveste Abraham skulle have beboet, og dykker ned i Romerrigets og hellenismens fascinerende kulturhistorie, når vi både besøger fæstningsværker, broer og oplever glimtende mosaikker.

Vi oplever både levende og fortidig religion, når vi betages af de smukke græsk-romerske gudestatuer på Nemrud Dagis bjergtop, betragter de muslimske moskeer, minareter og religiøse byggekunst i de mange byer samt besøger et pilgrimsmål for de tre store religioner i byen Sanliurfa. 

Vi dykker ned i fortidens religiøse smeltedigel: Jødedom, kristendom, islam, hellenismen, græsk og romersk religion – ja selv Jesu’ talte sprog aramæisk kan høres i Safranklosteret, og islams mystiske gren sufismen fornemmer vi i Konya.

Rejsen til Mesopotamien er en tidsrejse, der rækker langt tilbage i tiden, og langsomt bevæger sig op igennem nogle af de mest indflydelsesrige kulturer. Man kan ikke andet end at blive overvældet på rejsen igennem Mesopotamiens rige kulturhistorie. 

5 gode grunde til at rejse til Tyrkiet med Viktors Farmor:

  • Oplev arnestedet for overgangen mellem jæger-samlersamfundet til stenaldermenneskets landbrugssamfund i Çatalhöyük
  • Se det 12.000 år gamle tempel og kultsted, Göbekli Tepe - verdens ældste af slagsen
  • Besøg både en hulelandsby, en klippelandsby og en bikubelandsby
  • Rejs med både rejseleder og arkæolog Uffe Steffensen og en repræsentant for Moesgaard Museum, Anders Vogt Norup
  • Opdag det gamle syriskortodokse Safrankloster og de kæmpestore græsk-romerske statuehoveder på toppen af bjerget Nemrud Dagi 

Dagsprogram

  • Dag 1

    Afrejse fra Danmark med ankomst i Diyarbakir

    Vi flyver ud fra København via Istanbul til Diyarbakir i det sydlige Anatolien. Her hentes vi i lufthavnen og køres til hotellet.

    Måltider: Aftensmad

    Overnatning i Diyarbakir

  • Dag 2

    Zerzevan-borgen og smukke minareter i Mardin

    Vi starter dagen med at køre mod det historiske Mardin. På vejen besøger vi den nyligt udgravede borg Zerzevan, der var romernes yderste forsvarsværk mod øst. Stedet er stadig under udgravning, men selve borgen er et fascinerende bygningsværk, der med sine mange tunneller og gange har ageret beskyttelse for mere end tusind mennesker. Borgen er formentlig bygget af romerne i det 4. århundrede og huser et gammelt Mithra-tempel, som ligger i et underjordisk tilhugget rum.

    Vi ankommer herefter til den smukke og orientalske by Mardin, hvor hele tre religioner, inklusiv det tyrkiske assyriske samfund, har hjemme, og både kirker og moskéer ses side om side. Beliggende på den historiske silkevej var Mardin en af de vigtigste handelsbyer i det gamle Mesopotamien. 

    Hele eftermiddagen har vi til at opleve og indsnuse den fascinerende by, hvor vi nyder de charmerende bazarer og ser de smukke bygninger i den gamle bydel. Fra den øvre del af byen kan man nyde den betagende udsigt udover både minareter og hustage, der rækker helt ud til Mesopotamiens sletter i syd. 

    Vi besøger både den gamle moské Ulu Camii, der med sin unikke udskårne minaret fra 11. århundrede lader os fornemme den oldgamle historie, og koranskolen Zinciriye Madrasa fra 1385 bygget under den sidste sultan af Artuqide-dynastiet, der med sine smukke kupler viser islams store betydning i byen.

    Vi har to overnatninger i Mardin.

    Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

    Overnatning i Mardin

  • Dag 3

    Det safranfarvede kloster og hulebyen Dara

    I dag kører vi ud til det vigtige syrisk ortodokse kloster, Dar-ez-Zaferan, fra år 495. Navnet, som betyder safran-klosteret, stammer fra historien om, hvordan man iblandende safrankrokusser i murstensmassen. Og voila, hermed opstod den smukke gule farve. Selvom de fleste kristne efterhånden har forladt området, så stråler markerne og frugthaverne endnu, da de stadigvæk plejes omhyggeligt. Og selv kapellet emmer af liv, for hver eneste dag afholdes der gudstjeneste på Jesu’ sprog, aramæisk.

    Klosteret blev for mere end 4000 år siden bygget oven på et soltempel, og går man ned af den gamle stentrappe, kan man fortsat se rester af det i form af vældige hvælvinger bygget af store stenplader. Måske har det været et sted for rituelle ofringer? Sandsynligvis.

    30 km sydøst for Mardin finder vi den betagende huleby Dara, som er en gammel romersk garnisonsby og ikke mindst en af de mest berømte byer i det nordlige Mesopotamien. Grundlagt i begyndelsen af det 6. århundrede var Daras rolle at agere forsvar af de østlige grænser, og den var således et sikkert sted for en romer at være i den tæt befolkede del af Mesopotamien. 

    Det kan føles som at træde 1500 år tilbage i tiden, og måske fornemmer man, hvordan de mange krige mellem romerne og perserne i det 6. og 7. århundrede udspillede sig. På trods af ødelæggelser oplevede byen at blive genrejst af den østromerske kejser Justinian, som både byggede bymurene op til 20 meter høje og en underjordisk kanal, der sikrede vand til indbyggerne, men intet til belejrerne. Byen blev derfor kaldt ’Justina Nova’ til ære for kejseren.

    Vi spiser frokost i Mardin, og resten af eftermiddagen er fri til at gå på opdagelse.

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning i Mardin

  • Dag 4

    Profeternes stad og Abrahams fødested

    Dagen i dag byder på ’profeternes stad’, Sanliurfa (i folkemunde Urfa), som er en gammel stad, der menes at være identisk med den gamle by Ur (senere Edessa). De første tegn på civilisation går hele 7000 år tilbage og findes i den lille landsby Kantara, 70 km væk. Her har man fundet rester af et gammelt tempel, som man mener kan være en helligdom for måneguden.

    Vi besøger byens smukke arkæologiske museum og får en forsmag på morgendagens helt store højdepunkt i form af en kopi i naturlig størrelse af den store søjlehal i verdens ældste tempel, Göbekli Tepe. Derudover nyder vi arkæologiske fund fra området, inden turen går videre til et klippeområde fyldt med klippehuler. Stedet blev i tidernes morgen brugt som beboelse, og man mener, at ingen ringere end Abraham blev født i en af hulerne. Derfor er området et yndet og vigtigt pilgrimsmål, for Abraham er stamfader i ikke mindre end tre religioner, nemlig jødedom, kristendom og islam. 

    Derpå går turen til den gamle bydel, hvor vi rigtig kan nyde den overdækkede bazars indbydende dufte og myldrende liv. Engang lå Urfa centralt på handelsruterne mellem Mesopotamien, Anatolien og Middelhavskysten, og bazaren emmede af mange kulturer, sprog og varer. I dag kan man stadig nyde godt af fine varer og både smukke gamle kelimtæpper, læskende granatæblesirup og, siges det, verdens bedste chilier, finder man her.

    Middagen i dag er på egen hånd, men man har mulighed for at melde sig til en aften med tyrkisk mad og skøn levende musik. Vi har to overnatninger i Sanliurfa. 

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning i Sanliurfa

  • Dag 5

    Verdens ældste kultsted Göbekli Tepe og bikubelandsbyen

    I dag skal vi besøge Göbekli Tepe, som er verdens ældste kendte, menneskeskabte struktur, der kan dateres så langt tilbage som til jæger-samlersamfundet i det 9. og 10. årtusind f.v.t. Vi er så langt tilbage i tiden, at selv skriftsproget og pottemagerkunsten endnu ikke var opfundet. 

    Vi kan ikke undgå at blive betaget af de store t-formede piller, som er arrangeret i en cirkel om hinanden. Dette monolitiske tempel, som ligger en halv times kørsel fra Sanliurfa, vidner om et samfund, der har forbløffet arkæologer med deres store opfindsomhed og arbejdsstyrke. På de kæmpestore piller ser man udhuggede slanger, ræve, fugle, vildsvin, gazelle, urokse og vildæsel. Også mennesker er portrætterede, men om de skal forestille mennesker, guder eller forfædre vides ikke. Der er fortsat arkæologisk aktivitet herude, og man lærer nyt hver dag. 

    Efter det fascinerende besøg og tilbageblik på oldtiden kører vi til Harran, bikubelandsbyen, som er et af verdens ældste bosteder. Selvom husene ser støvede og primitive ud, så er deres design klogt udtænkt, da de er kølige om sommeren og varme om vinteren. Byens fortid som vigtigt økonomisk, religiøst og kulturelt centrum for 2000 år f.v.t. gør indtryk. Udover at være, ifølge flere historikere, Abrahams hjemby, så er Harran også hjemsted for ruinerne af et af de største og ældste islamiske universiteter og resterne af månegudinden Sins tempel. Og så er det stedet, hvor romerne i 53 f.v.t måtte se sig godt og grundigt slået i et af de største nederlag i Romerrigets historie.

    Vi besøger en lokal familie, som har indrettet en del af deres charmerende bikubehus til café, og vi fornemmer, hvor afsidesliggende og unikt et område, vi befinder os i.

    Når vi er tilbage i Sanliurfa, spiser vi en sen frokost sammen, og herefter er der tid på egen hånd. Man kan evt. besøge bazaren igen, som er nem at finde til fra vores hotel. 

    Måltider: Morgenmad og frokost

    Overnatning i Sanliurfa

  • Dag 6

    Græske og romerske guder på Nimruds Bjerg

    I dag skal vi opleve de utrolige statuer af hellenistiske og romerske guder og helte. Inden da gør vi ophold og udforsker Commagene-rigets gamle hovedstad, Arsameia, hvor vi i ruinerne af det gamle palads både ser et stort intakt relief af selveste Herkules, der hilser Kong Mithradas, og oplever Anatoliens længste græske inskription. Også en romersk bro fra det 2. århundrede e.v.t. ser vi her.

    Så er det tid til at stifte bekendtskab med et af det østlige Tyrkiets højdepunkter i form af Nemrud Dagi (Nimruds Bjerg). Når man kommer fra syd og rejser mod nord på de mesopotamiske sletter, kan ens øje ikke undgå at se bjerget, der med sin højde, det klippefyldte landskab og ikke mindst de kæmpestore stenhoveder, er et uforglemmeligt syn. 

    Øverst på bjerget er en stor kunstig gravhøj omgivet af terrasser og udsmykket med enorme stenstatuer og -hoveder af de græsk-romerske guder Apollon, Zeus, Herkules, Tyché og den commagenske kong Antiochus d. 1. Gravmælet blev bygget af selvsamme Antiochus, der drømte om at blive tilbedt som gud, men da romerne ankom, ødelagde de templet, så vi kun har ruiner i dag. Tiden har også været hård, og de kæmpemæssige hoveder ligger i dag nedenfor fødderne af statuerne. Men det gør dem ikke mindre imponerende. Stedet er et flot eksempel på overgangen fra hellenistisk til romersk periode.

    Måltider: Morgenmad, picnic lunch og aftensmad

    Overnatning: Kahta, der ligger tæt ved Nimruds Bjerg.

  • Dag 7

    Romerske klippegrave nær Katha, en gammel brønd og mod Gaziantep

    Vi besøger resterne af en af de største byer i den romerske periode, nemlig Perre, der ligger ca. 5 km. fra Katha. Under både Commagene og Byzans var byen, der i antikken blev kaldt Kenti, vigtig. Den kan bryste sig af intet mindre end 208 klippegrave fra den romerske tid, og vi sætter tid af til at vandre lidt i det fascinerende område og besøger et par af klippegravene. 

    I nærheden ligger en lille landsby, hvor man både kan opleve rester af storslåede mure fra et romersk fæstningsværk og en gammel romersk brønd, der stadig i dag bruges. Området omkring Perre har tobaksplanter, og mange af indbyggerne i landsbyen arbejder med at tørre, sortere og sætte tobaksbladene på snor. 

    Vi kører herfra til Gaziantep, der nås efter en smuk køretur på henved 3 timer imellem skråninger fyldt med pistacietræer og bølgende bomuldsmarker. 

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning i Gaziantep

     

  • Dag 8

    Mosaikker i verdensklasse og kobbersmede i Gaziantep

    I dag er frugtbare sletter, vingårde, oliven og landets fineste pistacier noget, der kendetegner Gaziantep. Men byen var engang en af de vigtigste karavanebyer med sin strategiske placering halvvejs mellem Middelhavet og Mesopotamien. Tronende over Gaziantep ses det store byzantinske fort fra d. 6. århundrede.

    Vi besøger det moderne og smukke Zeugma Mosaik Museum, der med sine 1.700 m2 mosaikker er verdens største mosaikmuseum. Indtil år 2000 var mosaikkerne så godt som ukendte, men på grund af planer for nye dæmninger over floden Eufrat, der betød at Zeugma, som blev grundlagt af en af Alexander den Stores generaler, blev oversvømmet, kom de frem i dagens lys. Mange venter stadig på at blive udgravet, og de vil, som mange af de andre smukke mosaikker, være præget af den hellenistiske og romerske tid. 

    Vi gør et kort stop i byens bazarer, der er kendt for sine kobbersmede, hvorefter vi kører ca. 2½ time til Adana.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning i Adana

  • Dag 9

    Çatalhöyük - en af verdens første byer

    Vi står tidligt op og kører til Çatalhöyük, en tur på ca. 4 timer. 
    Çatalhöyük, beliggende på den flade højslette ca. 1000 m.o.h., repræsenterer et af de ældste organiserede bysamfund i verden.

    Stedet er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og det betragtes som den mest betydningsfulde menneskelige bosættelse, der dokumenterer tidligt bosat landbrugsliv. På sit højeste husede byen så mange som 8.000 mennesker, der forsørgede sig selv gennem landbrug og opdræt af dyr. 

    For omkring 9000 år siden var der en gruppe mennesker, der bosatte sig her, og de dannede et lille landsbysamfund, dyrkede jorden, gik på jagt og fiskede. De havde fint udsmykkede helligdomme, hvor de dyrkede frugtbarheden og havde en form for tyrekult. 

    Før disse stenaldermennesker valgte at dyrke jorden og blive bofaste, var de jægere og samlere, og de var organiseret i grupper, men uden nogen fast magtstruktur. Göbelik Tepe var netop et kultsted for jægere og samlere, der havde slået sig ned her. 

    Med Çatalhöyük var det anderledes. Arkæologer taler om en neolitisk revolution, når de beskriver den omvæltning, det var at overgå til at være et agerbrugssamfund. Den teknologiske og sociale udvikling skete meget hurtigt, nu var det dyrkning af jorden, der gav livsbetingelserne. Højsletten har været meget frugtbar, hvilket gjorde det muligt at have mange familiegrupper på et ret begrænset område. Det menes også, at der ret tidligt blev anvendt kunstvanding i landbruget. Man dyrkede bl.a. hvede, rug og bælgfrugter og holdt tamfår og tamgeder. Men der blev stadig drevet jagt på hjorte, urokser, vildsvin og fugle. 

    Catalhöyük har været organiseret på en særlig måde. Der var mange sammenbyggede huse uden gader eller stier imellem. Det var på de flade tage, at man bevægede sig fra hus til hus, og så kunne man ved hjælp af stiger og trapper fra et hul i taget stige ned i huset. Arkæologer mener også, at tagene har været benyttet til mange pladskrævende gøremål, foruden at være soveplads i de varme sommermåneder, således som man også ser det i mange nutidige landsbyer. Det vides ikke, hvorfor man organiserede sig på den måde, men måske var det, fordi det så var lettere at forsvare sig mod fjender. 

    Boligerne spilede også en vigtig rolle i indbyggernes begravelsespraksis, idet de begravede de døde under deres hjem.

    Efter besøget i Çatalhöyük kører vi til Konya, en tur på ca. 40 km. Hvis der er tid, kan vi se lidt på Konya, som er seljukkernes gamle hovedstad og stadig en vigtig by i det centrale Anatolien.

    Måltider: Morgenmad og aftensmad

    Overnatning i Konya

  • Dag 10

    Afrejse fra Mesopotamien

    Vi spiser morgenmad og kører derefter til lufthavnen. Efter en mellemlanding i Istanbul, ankommer vi til København.

    Måltider: Morgenmad

Praktiske oplysninger

Her finder du relevante oplysninger om rejser til Tyrkiet

  • Pas og visum

    Tyrkiet kræver ikke visum af danske statsborgere ved ophold under 90 dage, men passet skal være gyldigt i mindst 150 dage efter indrejse. Der skal være mindst to tomme sider i passet ved indrejse.

    Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.

  • Vaccination

    Som i de fleste andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge.

    Du kan orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside

    I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.

  • Valuta

    Valutaen i Tyrkiet er Tyrkiske lire (TL). Vi anbefaler, at man tager euro med til veksling, da det kan være svært at veksle danske kroner. Visa/MasterCard kan bruges mange større steder, men ikke i mindre forretninger, butikker og på markeder. 1 lire svarer til ca. 25 øre, men valutakursen svinger en del pga. inflation, så det er vigtigt at tjekke den aktuelle kurs på rejsetidspunktet. 

  • Vandreferie

    Særligt for rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej

    Rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 3 støvler. Dag 5 og 7 er dog lettere og minder om vores rejser med 2 støvler. Medbring fodtøj med en solid sål, som sidder godt fast på fødderne - vi vandrer nemlig af mindre stier på stenet og løst underlag. Der er passager med høje “trin” og stejle skråninger. 

    Du skal kunne vandre med en dagstursrygsæk med vand, snacks, overtøj til evt. vejrskifte undervejs og hvad du ellers skal bruge i løbet af dagen. Din bagage transporteres mellem overnatningsstederne.

    Det kan være koldt om natten fra slut oktober til april. Derfor er det en god ide at medbringe en lagenpose og noget varmt tøj at sove i til de første par nætter, hvor vi bor under simple forhold. Dagene er dog behagelige og varme. Omvendt kan det blive varmt i september - både om dagen og om natten.  

    Læs mere om sværhedsgraden 3 støvler her

    Særligt for rejsen Vandreferie i Kappadokien

    Dette er en Viktors Farmor vandreferie med sværhedsgrad 1 støvle. Dog er vandreturen på den sidste dag kategoriseret som 2 støvler.

    Læs mere om sværhedsgraden 1 støvle her

    Læs mere om sværhedsgraden 2 støvler her 

    På trods af områdets nærhed til lande som Syrien, Iran og Irak er det helt fredeligt at færdes som turist. Det gælder også i forhold til de mange traditionelt praktiserende muslimer, som bor i området.

    Det er vigtigt at medbringe:

    Gode vandresko der støtter anklerne

    Det anbefales derudover at medbringe:

    • Lille turrygsæk
    • Solbriller, kasket (tørklæde) og solcreme med høj faktor – solen kan være skarp
    • Vabelplaster
    • Tyndt regnslag eller regntøj
    • Evt. egen vanddunk
    • Trøje og tørklæde til evt. kølige aftener
  • Fysisk form på rejsen

    For at kunne deltage på Viktors Farmors rejser til Tyrkiet skal du være godt gående og i en almindelig fysisk form. Rejserne egner sig ikke for bevægelseshæmmede, og det forventes, at du kan gå mindst 5 km om dagen samt håndtere din egen bagage.

    På rejsen Forlænget weekend i Istanbul foregår programmet primært til fods, og du skal derfor forvente at gå mellem 5 og 8 km om dagen. Dog er der inkluderet transport i sporvogn fra hotellet om morgenen og til hotellet igen om eftermiddagen/aftenen. 

    På vandreferierne forventes det, at du kan gå det angivne antal km og højdemeter.

  • Telefoni og internet

    Telefoni. Telefon til Tyrkiet: Tryk 0090 + abnnr. Fra Tyrkiet til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.

    Mobiltelefon. Der er fin dækning, så der uden videre kan ringes eller SMS´es med dansk mobiltelefon. Undersøg priserne ved din teleudbyder. Der kan købes lokale taletidskort.

    Internet. Der er Wi-Fi på mange hoteller. Nogle af hotellerne har en PC, som man kan benytte.

  • Elektricitet

    Ligesom i Danmark bruges der 220V. Man skal som udgangspunkt ikke bruge adapter i Tyrkiet. Dog er det altid en god idé at tage en universaladapter med. Så er man på den sikre side.

  • Drikkevand

    Vand bør som grundregel ikke drikkes fra hanen i Tyrkiet. 

    På rejsen Vandreferie ad Den Lykiske Vej kan vandet dog drikkes de fleste steder, da det ofte kommer fra nærliggende kilder. Hvis du ikke er komfortabel med at drikke vandet fra hanen, kan det være en god idé at medbringe en drikkedunk med vandfilter. Under vandreturene kan der gå noget tid mellem stederne, hvor det er muligt at købe vand. 

  • Drikkepenge

    Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 2-3 kr. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge. På grupperejser betales drikkepenge til chauffører og lokalguider af Viktors Farmor.

  • Foto

    Det er forbudt at fotografere militær- og politiinstallationer. Spørg altid om tilladelse før du tager billeder eller videoer. Nogle mennesker kan være følsomme over for fotografering af kulturelle eller religiøse årsager. Tag desuden ikke billeder af mennesker fra bussen, da vi her ikke har mulighed for at spørge om lov. 

  • Prisniveau

    En hovedret koster fra ca. 40 kroner og opefter. En øl ca. fra 20 kr. og en cola fra ca. 8 kr. En liter vand i en kiosk koster ca. 5 kr.

  • Bagage

    Bagage bør aldrig være tungere end at man til enhver tid kan bære det selv.

    Vær opmærksom på at flyselskaberne ikke tillader powerbanks og e-cigaretter i den indcheckede bagage. Medbringer du disse apparater, skal de derfor i håndbagagen.

    Vandrestave skal i den indcheckede bagage.

  • Håndbagage

    Sørg altid for at have en tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.

    Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på etiketten og flybilletten stemme overens.

  • Klima

    Der er subtropisk klima langs Tyrkiets middelhavskyst. Det bevirker at klimaet i Istanbul er behageligt med varme somre og milde vintre. Der falder yderst sjældent sne. De største mængder regn falder i perioden november til februar. Med 118 mm i december som det højeste.

  • Tidsforskel

    Vintertid i Danmark: Tyrkiet er 2 timer foran Danmark.

    Sommertid i Danmark: Tyrkiet er 1 time foran Danmark.

  • Pakkeliste

    Husk at supplere pakkelisten med:

    - Et sjal eller tørklæde ift. besøg til moskéer

    - En pung med plads til sedler

    - Vækkeur (hvis du ikke har et på mobilen)

    - Solbriller

    - Kasket eller hat

    - Solcreme

    - Medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)

    - En lille flaske håndrens (fås på apoteket eller hos Matas)

    - Lommelygte (hvis du ikke har en på mobilen)

    - Papirlommetørklæder / toiletpapir

    - Læbepomade

  • Rejser under ramadan

    En rejse under ramadanen er en spændende mulighed for at opleve en af islams vigtigste højtider. Dog det er også en periode, hvor bylivet ikke er helt så aktivt i dagtimerne, da mange lokale faster fra daggry til solopgang. Det ses som en handling af hengivenhed, selvkontrol og åndelig fordybelse. Rygning er også forbudt under ramadanen. Fasten brydes ved solnedgang, iftar, hvor familier samles til et festligt måltid til langt ud på de lune aftener.

    Der er visse folk, der er undtaget fra at faste. Det gælder f.eks. børn, syge og rejsende – og det samme er vi som besøgende i landet. Det er høfligt at vise hensyn til dem, der faster ved f.eks. ikke at spise direkte foran dem.

    Nogle gange oplever vi, at det er sværere at finde restauranter til frokost, og at åbningstiderne ved nogle seværdigheder kan blive ændret. Vores lokalguider gør alt, hvad de kan for at hjælpe og tilpasse programmet løbende, hvis der skulle opstå ændringer. Omvendt giver rejser under ramadanen mulighed for at opleve den lokale kultur på nært hold. Kontrasten fra de stille gader om dagen til når fasten slutter om aftenen, og gaderne bliver fyldte, er fantastisk at opleve.

  • Værd at vide

    For alle der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.

    Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android. 

Kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere mulighederne for rejser til Tyrkiet.